dynia na zimę - 293 przepisów (strona:17/20)

Cukinia-niedoceniana ,a bardzo zdrowa 147

Cukinia,kabaczek (Cucurbita pepo convar.giromontiina Greb.) to odmiana dyni zwyczajnej.Odmiane te wyselekcjonowano we Wloszech,stad pierwotna nazwa "cukinia" od wloskiego zucchini,czyli mala dynia.Przywedrowala do nas z Ameryki Poludniowej i zachodnich rejonow Indii.Duza popularnoscia cieszy sie w krajach srodziemnomorskich ,gdzie jest stalym elementem diety.U nas od wielu juz lat rowniez.Nie zam dzialkowicza,ktory nie mialby na swojej dzialce cukinii.Zreszta(...)kwiaty cukinii smazone w ciescie nalesnikowym lub nadziewane.Malo kto wie,ze cukinie mozemy zamrazac.Wczesniej nalezy ja pokroic ,oczywiscie razem ze skora,usuwajac tylko gabczasty srodek z nasionami.W srodku zimy bedzie nas cieszyc swoim delikatnym smakiem.Swietnym dodatkiem do salatek jest rowniez cukinia konserwowana.Robi sie ja w podobny sposob jak  ogorki konserwowe.Cukinia konserwowa pokrojona w kostke z dodatkiem pomidorow i cebuli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
JARMUŻ 173

same jak przy kapuście. Zbiór jarmużu rozpoczyna się w listopadzie i może trwać do wiosny. Kędzierzawe liście wycina się tuz przy łodydze zaczynając od dołu. Liście mogą być zbierane zimą, w okresie mrozu. Najważniejszymi obszarami uprawy jarmużu znajdują się w środkowej i północnej Europie oraz Ameryce Północnej i Azji. Odmiany jarmużu różnią się wczesnością, wysokością, kształtem i stopniem kędzierzawości liści(...)być spożywane w postaci rozmaitych dań: zup, surówek, zapiekanek, makaronów, czy naleśników. Dobrze łączy się z owocami morza, rybami, stekami, orzechami oraz innymi warzywami takimi jak: pomidory, cieciorka, boczniaki, dynia, seler, czy marchewką. Dobra jest zupa z jarmużu zasmażana ze zrumienioną cebulką i podprawiona mlekiem. Z jarmużu można również przygotować smaczne koktajle. Jednym z najpopularniejszych dań z jarmużu są chipsy

Ciastka - domowe słodkości
Perska zupa z czerwonej soczewicy i "Zupa z granatów" 187

przez 40 minut.  Resztę cebuli przesmażyć na oliwie (w niewielkiej ilości): ma być chrupka, ale nie przypalona. Posypywać nią gotowe porcje zupy. ----- Podobne: Szwedzka grochówka Krem z dyni z przyprawami orientalnymi Zupa soczewicowa z kalarepą " Zupa z granatów " to powieść nieżyjącej już autorki irańskiego pochodzenia Marshy Mehran . Książka czekała na przeczytanie ponad pół roku i za każdym razem(...)październiku-listopadzie, więc zupa powinna być przyrządzana, gdy te miesiące miną. Dla smaczku cytuję część zakończenia książki, oczywiście o granacie: " (...) granat – pomimo niefortunnych skojarzeń ze śmiercią i zimą – był i pozostanie przede wszystkim owocem nadziei.  To symbol płodności, nowych rzeczy, które mają przyjść, i minionych czasów, zachowanych w czułej pamięci.  Owoc granatu pokazał

Weekendy w domu i ogrodzie
Odkrywamy kalifornijskie wina 136

śródziemnomorski z łagodnymi, deszczowymi zimami i suchymi, bardzo upalnymi latami. Chłodny Prąd Kalifornijski często powoduje latem tworzenie się mgieł w pobliżu wybrzeża. Im dalej w głąb lądu, tym chłodniejsze zimy i cieplejsze lata.   Duże znaczenie ma obecność Pacyfiku (linia brzegowa to około 1300 km). Wody oceanu są dość zimne, dlatego latem i wczesną jesienią (czyli w okresie kluczowym(...)sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim chlebem.   Sauvignon Blanc   Do grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs.   Riesling Do kurczaka z mango, marokańsko-korzennego halibuta lub dyni z kokosowym curry.   Viognier   Do owoców morza.   Teorię łączenia wina z jedzeniem mieliśmy możliwość skonfrontować z rzeczywistością podczas czterodaniowego lunchu. Dania zostały przygotowane przez Szefa kuchni warszawskiego

królestwo garów
Co mnie inspiruje – ciekawe linki #4 154

pełni złotą jesień! Póki jeszcze wiatr nie zdmuchnął liści z drzew spaceruję i podziwiam. Zaraz wszystko pograbią, a szkoda bo chętnie zatrzymałabym bukiet z czerwonych liści, by nie przywoływać zimy. By jak najdłużej utrzymać swój zachwyt nad jesienią, zabieram Was w kilka miejsc, gdzie zainspirujemy się fantastycznymi przepisami na zupy (w tym moje ulubione zupy krem), będzie trochę o blogowaniu(...)pogardziła. W książce czy w filmie z Potterem czekałam na moment, kiedy przychodził czas na Halloween. Wielka Sala w Hogwarcie przystrojona lampionami, kremowe piwo, słodkie placki z dyni i ogólnie magia, magia! Mimo, że powoli zbliżają się moje 30 – ste urodziny wracam na jesień choć do jednej części filmu, by na chwile znowu poczuć się jakbym sama siedziała

Pink Envelope
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 114

bardzo wydajna . Chile jest największym na świecie eksporterem świeżych borówek, winogron i śliwek oraz wiceliderem w sprzedaży czereśni i awokado. Również wiele innych owoców kupowanych w naszych sklepach zimą pochodzi z Chile. Długa linia brzegowa oraz czyste wody powodują że Chile jest potęgą w rybołówstwie, szczególnie w produkcji pstrąga i łososia. Zimny prąd Humbolta opływający wybrzeże sprzyja występowaniu wielu gatunków(...)Nowicki Degustowaliśmy na zaproszenie PROCHILE 1 - Mote: gotowane ziarna pszenicy 2 - Merquén: tradycyjna przyprawa pochodząca z Araukanii - wędzona ostra czerwona papryka 3 - Sopaipillas: okrągłe smażone placki na bazie gotowanej dyni i mąki pszennej 4 - Pebre: sos z pomidorów, cebuli, papryki i kolendry 5 - Curanto: danie pochodzące z południa Chile (przede wszystkim z rejonu Chiloe) – owoce morza, mięso, ziemniaki, kiełbasy

królestwo garów
Jarmuż – właściwości zdrowotne 210

Jarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy 196

sałatkę osobno. Chyba że lubicie jeść rozgotowaną breję. Słoiki na słodko i na słono Autorzy: Alexia Janny Chivoret i Pierre Chivoret (zdjęcia) Wydawnictwo: Buchmann, 2016 Słoiki szykujemy nie na zimę, tylko do pracy, żebyśmy mogli zabrać sobie do biura coś pysznego. Co będzie potrzebne? Oczywiście słoik, może być też pudełko lunchowe (ale wtedy nie olśnimy kolegów z biura piękną, kolorową(...)schematy żywieniowe. Mamy mieć dobry plan tego, co będziemy jeść, ale też pozwolić sobie na improwizowanie. Co bym ugotowała z pierwszej części książki? Uwielbiam kiszonki, więc zrobię pikle z dyni i cukinii. Dobrze wyglądają: polenta z młodymi marchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję