zdrowsze od tego kupnego. Stanowi świetny dodatek do potraw, szczególnie makaronu, ale nie tylko. Ja uwielbiam marynować mięso w pesto. Doskonale też się nadaje na kanapki, jako zdrowy zamiennik masła. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. PESTO BAZYLIOWE Z PESTKAMI DYNI Składniki : - listki bazylii z 1 doniczki - 35 gram startego parmezanu - 40 gram uprażonych pestek dyni - 30 gram oliwy
Zgrabne Gotowaniedomowe bułki do burgerów) , ale świetnie komponują się też świeże grahamki lub bułki z nasionami dyni DODATKI: Wszystko warzywa, które lubimy, czyli np. sałata, pomidor, ogórek, cebula, można dorzucić plastry żółtego sera, prażoną cebulkę, ogórki konserwowe czy ostre papryczki, również marynowane. SOSY: możemy dodać każdy ulubiony sos, kotlety z ciecierzycy, chociaż z dodatkiem aromatycznych przypraw mają
Kuchnia od dwojgaskóry 500 g dyni pokrojonej w dużą kostkę 1 batat pokrojony w kostkę 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 250 g mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry cynamon chilli sól pieprz pół cytryny Przygotowanie: Przygotowujemy warzywa - myjemy, cebulę w drobną kostkę, pomidory w większą kostkę, ząbek drobno. Kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę. Marynujemy kurczaka - do miski przekładamy pokrojonego
Gotowanie, czyli hobby dla każdegokoziego sera (roladka) mieszanka sałat garść pestek dyni Marynata: 50 ml oliwy z suszonych pomidorów 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 ząbek czosnku Dressing: 70 ml oliwy z oliwek 50 ml miodu 1 łyżeczka musztardy dijon 20 ml octu z białego wina Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety z udek marynujemy 2 godziny w oliwie wymieszanej z przeciśniętym(...)czasie mieszankę sałat układamy na talerze, ser kozi kroimy na plasterki. Przygotowujemy dressing: Oliwę, ocet, miód i musztardę mieszamy do połączenia wszystkich składników. Skrapiamy nim sałatę. Pestki z dyni prażymy na suchej patelni. Roladki kroimy na plasterki i układamy na talerze, raz plasterek kurczaka, raz koziego sera. Całość posypujemy uprażonymi pestkami dyni. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G KitchenCarotino – dla koloru ) – 1 łyżka DODATKOWO: * dynia – ok. 100 g * filet z kurczaka – ok. 100 g * sól, pieprz, papryka, chili, tymianek * oliwa z oliwek do polania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka posypujemy solą, pieprzem, chili i papryką, dodajemy 1 łyżkę oliwy – dokładnie obtaczamy i odstawiamy do marynowania. ZACZYN: Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy mąkę i ciepłe(...)Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, delikatnie rozwałkowujemy, wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie robimy wgłębienia, w które wkładamy pokrojoną w kostkę dynię oraz zamarynowanego kurczaka – odstawiamy na kolejne 10 minut. Posypujemy grubą solą, tymiankiem i skrapiamy po całości oliwą ( u mnie olej Carotino ). Wkładamy do nagrzanego na 190 C piekarnika
Ostra na SłodkoSałatka z cukinii do słoików na zimę Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą Dżem z dyni, cytrusów i galaretki Korzenna cytryna z imbirem do herbaty Suszone pomidory w oliwie z czosnkiem, mini koktajlowe Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą Grzyby marynowane, prawdziwki w miodzie Ogórki konserwowe łagodne Fasolka szparagowa do słoika Ogórki w zalewie curry
Apetyczna babeczkapiekarnika i piekę 30-35 minut. I już! :) Tak smakuje najlepiej (dla mnie) :D. Dynia - jest bogata w witaminy C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy, oraz beta karoten. Można ją wykorzystać na bardzo wiele sposobów: do smażenia, pieczenia, gotowania czy marynowania. Świetnie odnajduje się w daniach wytrawnych jak i słodkich. Hokkaido oznacza się słodkim, lekko orzechowym smakiem i łatwością
Zdrowie na języku :Pmigdałami porcja dla 4 osób Składniki: około 1 kg ugotowanej fasolki szparagowej 6 kawałków papryki marynowanej 100 g tartego parmezanu 100 g płatków migdałowych 3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki kremu balsamicznego 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 1 łyżka oleju z pestek dyni 2 łyżki oleju do smażenia 1 łyżka syropu daktylowego/miodu sól/pieprz Przygotowanie: Fasolkę podzielić
Jaglusiawyjąć z wody, lekko osuszy ć. Na talerzu ułożyć szparagi, pokruszony twaróg, posypać pestkami dyni, skropić oliwą i octem balsamicznym. Sałatkę ułożyłam na jadalnych oczywiście, liściach funkii. Zapraszam po więcej przepisów na dania ze szparag ami . *ja użyłam syrop, który pozostał mi po marynowaniu truskawek do ciasta czekoladowego zastawa
królestwo garówSKŁADNIKI: Pasek dyni-ok. 3-4 cm szerokości 1 szklanka kurek 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 litry bulionu 150-200 ml białego, wytrawnego wina 1 szklanka ryżu Arborio 1/2 cebuli Odrobina tłuszczu do smażenia Ser gorgonzola Sól Pieprz Przyprawa Kurczak złocisty Tandoori Masala Ostra papryka Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w kostkę ok. 2 cm (marynujemy-u mnie przyprawa(...)żeby równocześnie połączyć jedno z drugim. Sos: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię- na rozgrzany tłuszcz żeby się zeszkliła, po zeszkleniu cebuli dorzucamy kurki i podsmażamy. Dynię kroimy w kostkę ok. 1-1,5 cm i dodajemy do kurek. Obsmażamy a następnie dodajemy wino-po odparowaniu alkoholu-wlewamy bulion i dusimy, aż dynia nie będzie ugotowana al dente
Kopystką po garachpewno zrobię za to dyniowe placki rosti z jajkami w koszulkach, tortillę z dynią, szałwią i serem, smażony ser halloumi z granatem, tatar z łososia w stylu bliskowschodnim, krewetki w marynacie z tamaryndowca, sałatkę z rzodkiewek, fig i jabłek, bataty z pieczoną fetą, kalafior marynowany w przyprawach, szparagi z kiszoną cytryną i chili, biriani, oraz mule w harissie
Ugotowane pozamiataneszklanka pokrojonej w małą kostkę dyni lub batata 1 mała kukurydza w kolbie 1 mała czerwona papryka przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce: ziaren kolendry, kminu rzymskiego, słodkiej i wędzonej papryki w proszku, suszonego oregano, szczypta ostrej papryki w proszku DO PODANIA : ugotowany ryż, pokruszone nachosy, tarty ser (np. cheddar), marynowana papryczka jalapeno, kwaśna śmietana, pokrojona na cząstki limonka(...)wędzoną papryką w proszku, i suszonym oregano. Mieszamy, dodajemy pokrojone pomidory z puszki i smażymy 2 minuty. Stopniowo dolewamy bulion lub wodę, dodajemy ziarna kukurydzy, pokrojoną w kostkę dynię i paprykę oraz 1 łyżkę kakao. Mieszamy, zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy płomień do małego. Gotujemy 25 minut lub dłużej, aż sos zredukuje się i zagęści. Próbujemy i w razie
cool and mintySałatki z buraka à la caprese – sałatka z marynowanych buraczków, sera i pestek słonecznika – Surówka z kiszonego buraka i jabłka – zakwas z buraków Składniki na sałatkę z buraka, 1 porcja: 1 burak pieczony lub gotowany ¼ sera typu włoskiego lub ser feta prażone pestki dyni sól i pieprz do smaku natka pietruszki Jak przygotować Carpaccio z buraka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwszystkim, którzy nie mogą patrzeć na ryby i inne cuda proponuję marynowanego w sosie sojowym kurczaka z brązowym ryżem i warzywami z fetą. Składniki: 2 x pierś z kurczaka 1 opakowanie mieszanki warzyw (brokuł + kalafior) 1/2 opakowania sera FETA garść nasion (u mnie: pestki słonecznika i dynia) 1 woreczek brązowego ryżu pieprz, sól, pietruszka, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka
Kitchens Alphabetsezamem, olejem sezamowym i limonką Zielone szparagi Nasiona słonecznika i dyni Ufff… trochę tego wyszło, zrobiliśmy wersję ekstremalną, oczywiście wybierzcie z niej składniki, które najbardziej lubicie lub takie, które akurat macie w lodówce. Przygotowanie kurczaka i szparagów: Piersi z kurczaka oczyściłam i pokroiłam w grubą kostkę, marynowałam w sosie teriyaki (2 łyżki) soku z 1/2 limonki, 1 łyżeczce sezamu
Taste and Cook