dynia marynowana - 212 przepisów (strona:5/15)

Placki ziemniaczano-jaglane z nadzieniem dyniowym 133

wciąż bardzo dużo dyni w piwnicy, więc trzeba ją sukcesywnie wykorzystywać. To jeden ze sposobów na dynię :) Składniki na farsz: ok. 150 g dyni obranej ze skóry (użyłam odmiany Hokkaido) 3 ząbki czosnku czubata łyżka marynowanego imbiru 4 połówki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej 100 g ricotty garść startego parmezanu sól, pieprz Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Weekendy w domu i ogrodzie
Dyniowy sernik na zimno 340

Dynia od pewnego czasu stała się na polskim stole królową jesiennych dań. Do niedawna przygotowywana była jedynie w postaci marynowanej w słodko-kwaśnej zalewie. Każdego roku zostaję obdarowana różnymi gatunkami dyni, w związku z tym kuchenny sezon dyniowy trwa u nas około dwóch miesięcy, czasami go przedłużam jeśli mam miejsce w zamrażalniku mrożąc dynię. Przyrządzamy z dyni pyszne dania

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pałki kurczęce po persku 144

aromatyczna. Pałki kurczęce świetnie pasują na party i pewnie je przyrządzę na moje urodzinowe przyjęcie. Marynowałam je jedynie przez godzinę ale zdążyły przejść przyprawami. Do zapiekanki użyłam cheddara, który ma intensywny smak. Nic dziwnego, dojrzewał 14 miesięcy! Ser świetnie podkreśla delikatną dynię i jarmuż. Wykorzystałam dynię piżmową, która jest dostępna o tej porze roku. Zamiast dyni z powodzeniem można użyć(...)naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na marynatę oprócz kopru. Dodaj osuszone pałki kurczęce i dokładnie wymieszaj. Marynuj przynajmniej przez godzinę lub przez noc. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC) i piecz mięso przez 45 minut. Po połowie czasu odwróć i piecz dalej. Dynię oczyść z pestek, usuń skórkę, pokrój w kostkę, posyp chili i podsmaż do miękkości

codojedzenia
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 172

żółtą papryką i fasolą pinto – Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka – Miodownik z pasternakiem – Sushi z marynowaną brukwią – Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów – Kotlety z brukwi na maślakach z nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem

WojnaNaSmaki.pl
18 najlepszych dodatków do makaronów 191

śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gremolata Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pesto z pieczonej dyni Sól ziołowa Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta

Moja smaczna kuchnia
Kremowy dip serowy. Smaczny sos do warzyw, burgerów, frytek. 161

grillowanych warzywach. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaków, wszelkiego rodzaju mięs, do pysznych wegetariańskich burgerów, do warzywnych kotletów ( takich z cukinią czy takich z dynią , czy takich z marchewką )... Połączenie świeżych ziół, ostrego marynowanego pieprzy i kaparów z pleśniowym serem i gęstym jogurtem, sprawia że ten dip wcale nie musi być bombą kaloryczną.  Składniki: opakowanie serka pleśniowego typu Rocpol

Naturalna Kuchnia
Sałatka ze świeżym szpinakiem! 348

osób: - 3 garście sałaty masłowej - garść świeżego szpinaku - pomidorki koktajlowe (15 sztuk) - 1/4 kostki sera Feta (nisko-tłuszczowej)  - oliwki zielone - prażone pestki z dyni ekologicznej - ogórek zielony drobno posiekany - kilka kawałków imbiru marynowanego  sos: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1/2 łyżki musztardy Dijon - 1/2 łyżki miodu leśnego - odrobina suszonej lawendy - sól hawajska - 1/2 łyżeczki octu winnego czerwonego

SMYKWKUCHNI
Sałatka z czerwonej quinoy z serkami baby bell 147

dyni – mojego najnowszego odkrycia. Składniki: 2 szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 4 serki baby bell 6-8 dużych kaparów 5 kawałków marynowanej papryki łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie sok z 1 cytryny 3-4 łyżki oleju z pestek dyni Wykonanie: Ugotowaną w osolonej wodzi quinoę odcedzamy na gęstym sitku i przesypujemy do miski. Serki baby bell wyjmujemy z ich woskowych

Quinoa Raz!
Pumpkin pie 172

już sezon na dynię w naszej kuchni się definitywnie zakończył. No ale dostałam od mamy następną porcję ekologicznych dyń, więc ponownie zabrałam się do dzieła. Tym razem zaplanowałam marynowane kulki dyniowe, ale chodził za mną od dawna amerykański Pumpkin pie czyli tradycyjne ciasto dyniowe . Buszowałam więc po amerykańskich blogach kulinarnych(...)rewelacja, ale mnie bardzo przypadło do gustu. Farsz dyniowy natomiast z serkiem mascarpone jest bardzo aksamitny i aromatyczny. Dla mnie rewelacja, ale ja uwielbiam dynię więc nie jestem wiarygodna, ale Pumpkin pie jeszcze nieraz zagości w moim domu! Nigdy nie jadłam amerykańskiego ciasta dyniowego, ale myślę, że tak właśnie smakuje oryginał

To co kocham
Sałatka z roszponką, dynią i camembertem 122

Dynia na surowo jest bardzo smaczna i wcale nie trzeba jej wcześniej marynować np. w soku z cytryny, aby zmiękła. Do sałatki użyłam odmiany, która najlepiej nadaje się na zupę.  Chrupiące paski dyniowe połączyłam z delikatną w smaku roszponką, kremowym serem pleśniowym camembert i miodowym dressingiem. Dla kontrastu sałatkę posypałam posiekaną, suszoną papryczką chilli. W wersji mięsnej świetnie pasować

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z kaszy quinoa z pieczoną dynią i marchewką 150

Pożywna, sycąca sałatka z kaszy quinoa (komosy ryżowej) z pieczoną dynią i marchewką, wymieszana dressingiem paprykowym z nutą pomarańczy. Do tego pikantne i chrupiące jabłko z rzodkiewką i chilli, marynowane w bardzo zdrowym occie jabłkowym. Wszystko udekorowane ziarenkami granatu i posiekanym szczypiorkiem. Sałatka do zjedzenia na ciepło lub zimno. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido

Moja Delicja
Chleb dyniowy 147

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Dynia daje niesamowite możliwości w kuchni. Można ją gotować, piec, robić zupy, farsze do pierogów, marynować. Do tego jest bogata w różne składniki odżywcze i minerały. Postanowiłam wykorzystać ją w chlebie. Ci, który mogli go spróbować, określili go jako najlepszy swojak na świecie. Składniki 500 g mąki pełnoziarnistej + 1 łyżka do posypania chleba

My Chcemy Jeść
"Czas na śliwki" - podsumowanie akcji 224

młodej mężatki Zapiekana owsianka ze śliwkami autorka: wedelka | blog: Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki Brioszki ze śliwkami autorka: marta-gotuje.pl | blog: marta-gotuje.pl Śliwki marynowane w occie autorka: qualietta | blog: Skarbnica smaków SAŁATKA Z PĘCZAKIEM, DYNIĄ I ŚLIWKAMI autorka: Alizea | blog: www.consapore-alizea.blogspot.com/ SAŁATKA Z BURAKIEM I ŚLIWKAMI autorka: Alizea | blog: www.consapore-alizea.blogspot.com/ Zakręcona drożdżówka z nadzieniem twarogowym i śliwkami autorka: tristessa

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety wielkanocne 123

coś wspaniałego. :) Potrzebujemy: 7 jaj ugotowanych na twardo 2 surowe jaja 5 łyżek kaszy manny 1/2 pęczka szczypiorku 10 marynowanych cebulek sól, pieprz mąka pszenna 1 łyżeczka Przyprawy uniwersalnej Dietta od e-condimenta 1 opakowanie  Mix kasz z dynią  od  e-condimenta olej z pestek dyni Jaja rozdrabniamy gniotąc je widelcem. Dodajemy do nich surowe jaja

MamaOskarka