chili. Składniki: 500g filetów z mintaja 2 jajka 100g mąki pęczek pietruszki ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz, sól szczypta chili olej do smażenia buraczki kulki dynia marynowana Pietruszkę drobno siekamy, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, wszystko mieszamy z oliwą z oliwek. Filety nacieramy pastą pietruszkową (grubo) i wkładamy do lodówki na 30 minut. Doprawiamy chili, solą(...)pieprzem. Jajka roztrzepujemy, moczymy filety, a następnie panierujemy je w mące – czynność powtarzamy jeszcze raz. Smażymy na złoto. Rybkę podałam z marynowaną dynią oraz buraczkami
Gotowanie i blogowanieMarynowana dynia to świetny dodatek do mięsa i kanapek. Mnie tak posmakowała,że mogę jeść samą bezpośrednio ze słoika. Jeszcze można dostać dynię w sklepach,więc kto nie marynował tego gorąco zachęcam,bo naprawdę smakuje wyśmienicie. 1,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni marynata: 1 litr wody 1 kg cukru 500 ml octu
Kolorowa kuchnia Elkimozzarella. Proste składniki, trochę pracy i bardzo fajny efekt końcowy, oraz oczywiście niekwestionowana ozdoba stołu. Składniki: • pomidorki koktajlowe czerwone i żółte • mini kulki mozzarelli • marynowane kulki dyni • rzodkiewki • owoce kiwi • owoc kaki • kiść winogron jasnych i ciemnych • czarny sezam • 1 duże jabłko Wykonanie(...)Pomidorki wydrążyć i włożyć kulkę mozzarelli, posypać sezamem. • Rzodkiewki ozdobnie wyciąć w tulipanki. • Z plastrów kaki wyciąć foremką kwiatki. • Plastry kiwi połączyć z kulkami marynowanej dyni. • Na długie patyczki nabijać osobno winogrona jasne i ciemne. • Wszystkie owoce i warzywa powbijać w jabłko umieszczone we flakonie
To co kochamśledzi bieżące cukiernicze trendy w haute pâtissere . Połyskująca na złoto biała kopuła, opasana cytrynową bezą włoską (bardzo smaczną muszę przyznać) i przybrana smakowitym kruchym ciastkiem oraz kawałeczkami dyni (ponoć) marynowanej w gruszkowym likierze zapowiadała się bardzo dobrze. Sam sernik był bardzo delikatny o piankowej wręcz strukturze, a po przekrojeniu wypływał z niego dyniowy sos. Niestety zarówno sernikowi(...)jego wnętrzu brakowało smakowego zdecydowania, jakiejś kropki nad „i” . Uwagę mam również do marynowanej dyni. Może przebywała w likierze za krótko? Bo nie wyczułem jego smaku, ale dla mnie była po prostu kawałkiem surowego (i twardego) warzywa, który trochę odstawał od aksamitnej konsystencji reszty dania. Kontrasty i zmiany tekstur są fajne, ale te były w zdecydowanie zbyt mocnej
Food Squaretofu (ok. 200 g) 300 g ryżu do risotto (arborio) 100 ml białego wina (czerwone też się nada) 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 300 g dyni (mrożonej, świeżej lub marynowanej) 1 garść pestek dyni 100 ml śmietany 100 g startego na tarce twardego sera żółtego świeżo mielony pieprz rozmaryn 1 kulka sera mozzarella W szerokim garnku rozgrzej(...)przez kilka minut. Dodaj ryż, znów wszystko podsmaż a następnie wlej wino. Gotuj aż płyn całkowicie wyparuje. Następnie wrzuć do garnka ziele angielskie, liść laurowy i pokrojoną w kostkę dynię (marynowaną wypłucz wodą). Wlej do garnka z risotto około 1 litr zimnej wody. Gotuj, cały czas mieszając, aż woda zupełnie odparuje, a ryż stanie się miękki (jeśli trzeba, dodaj
Qlinarnie i Qlinarnietłuste ale dla lubiących można dodać kleks śmietany. Smacznego! Jeśli lubicie dynię to polecam również: KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM LECZO WEGETARIAŃSKIE PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ DYNIA MARYNOWANA ZUPA Z DYNI NA MLEKU WCZESNOJESIENNA MINESTRONE DYNIA Z RYŻEM
potrawyregionalneTradycyjnie marynowana dynia przygotowywana jest z dodatkiem przypraw korzeniowych, cynamonu, goździków. Ja wolę ją w wersji z liściem laurowym, gorczycą i zielem angielskim. Mimo iż przyprawy są raczej wytrawne to dzięki dodatkowi cukru zalewa jest lekko słodka. Polecam jako przekąskę, dodatek do dań a także wypieków. Składniki: 1kg miąższu dyni 150ml octu 10% biała cebula średnia marchewka czarny
Pyry na Gazdań. 1. przystawka: okoń, cebula, dynia, gorczyca, lawenda, rokitnik i wino: Gewurztraminer halbtrocken 2010 Filety okonia smażone, a następnie marynowane, z gotowanym w cukrze rokitnikiem, słodko kwaśną dynią, marynowanymi cebulkami. Do tego zaproponowano Gewuerztraminer halbtrocken 2010, winnica Rappenhof Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron, znanego od 1500 lat. Różano-korzenny aromat z miodowymi akcentami. W ustach
królestwo garówPrzecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia marynowana Surówka z cukinii i buraków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe(...)burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier Śledzie Marynowany w winie W piwno- cynamonowej marynacie Śliwka Ketchup śliwkowy Śliwki z alkoholem Truskawki Konfitura z kiwi Wiśnia W żelu Żurawina Konfitura Z dynią
Tradycyjna Kuchniasłodko z anyżem do słoików na zimę 23. Dynia z żurawiną do słoików na zimę NA SŁODKO 24. Szybka i prosta potrawa z dyni 25. Chlebek dyniowy 26. Dynia marynowana w occie 27. Kanapki z pieczonej dyni z owocami
Tradycyjna KuchniaDynia marynowana to doskonała propozycja do sałatek lub dań na ciepło. Składniki 1 kg dyni bez miąższu i skórki 1 l wody 3/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki soli 6 goździków 1/2 szkl octu 10 % 1. Dynię kroimy w niedużą kostkę. … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySzybka przekąska, nie tylko sylwestrowa, z łososia wędzonego i kolorowych pikli. Składniki: • 200 g łososia wędzonego • 4 ogórki konserwowe • 1/2 słoiczka dyni marynowanej • cytryna Wykonanie: • Łososia pokroić bardzo drobno. • Tak samo w kosteczkę pokroić ogórki i dynię. • Za pomocą metalowej obręczy ucisnąć łososia, ogórek i dynię. • Można również wymieszać wszystkie składniki razem. • Łososia
To co kochamsmaku • kilka gałązek rozmarynu Wykonanie: • Dynię obrać ze skóry i pokroić w kostkę. • Oliwę rozmieszać z solą, pieprzem i posiekanymi igiełkami rozmarynu. • Marynować dynię w oliwie przez kilka godzin w lodówce. • Piekarnik nastawić na 200 st.C. • Dynię przełożyć do naczynia do zapiekania. • Piec 30-40 minut, aż dynia będzie miękka
To co kochamDynia marynowana na słodko jest doskonałym dodatkiem do mięs, często podaję ją jako przystawkę. Polecam. Składniki: 1 mała dynia 1 szklanka octu 2,5 szklanki cukru 2 szklanki wody kilka goździków kora cynamonu Sposób przygotowania: Dynie obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w średniej wielkości kostkę. Do większego garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, goździki i korę cynamonu, zagotowujemy
Bajeczna KuchniaDynię marynowaną na słodko robiłam w tym roku po raz pierwszy. W przyszłym roku na pewno powtórzę ten przepis. Dynia wyszła miękka ale jednocześnie chrupiąca. Smak jest lekko kwaśny i lekko słodki - idealna dla wrażliwszego żołądka... Wykonanie nie zajmuje dużo czasu... Najwięcej w tym obierania i krojenia dyni. Składniki: 2,5 kg obranej dyni 6 szkl wody (1 szklanka
Ze smakiem bez glutenu