drożdżowe bez wyrabiania - 1086 przepisów (strona:14/73)

Jak podnieść na duchu zaospowane dzieci, czyli drożdżowe rogaliki 207

około. Kiedy więc zobaczyłam na blogu Śladami słodkiej babeczki przepis na drożdżowe rogaliki wiedziałam, że to jest dokładnie to, czego mi potrzeba. Niewiele myśląc wybrałam się na zakupy, żeby zaraz potem przystąpić do działania. Hmpf... Muszę przyznać, że ciasto strasznie mnie denerwowało. Przy wyrabianiu nie chciało przestać się lepić, jednak twardo pozostając przy wytycznych nie podsypywałam mąką(...)czymkolwiek, byle gęstym - inaczej nadzienie wypłynie podczas pieczenia. Na początku chciałam je jeszcze polukrować, ale bez tego smakują idealnie - a ja nie lubię, jak jest zbyt słodko. Polecam je Wam serdecznie - w pracy zrobiły furorę, dzieciakom mam nadzieję też zasmakują.Drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymiSkładniki:(na 24 sztuki)ciasto:500 g mąki pszennej11 g suszonych drożdży120 g cukru2 łyżeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki śniadaniowe z czekoladą 167

mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz mąkę ziemniaczaną. Masło topimy i studzimy, jajko roztrzepujemy widelcem.  Do przesianej mąki dodajemy po kolei: rozczyn drożdżowy oraz jajko i ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Wyrabiamy łyżką, wlewamy masło i ponownie wyrabiamy aż do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu. Najlepiej dłonią. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki(...)Kolejnego dnia roztapiamy 1/3 tabliczki mlecznej czekolady, studzimy. Połowę ciasta zostawiamy, a do drugiej dodajemy roztopioną czekoladę. Wyrabiamy na stolnicy (możemy troszkę podsypać mąką. Robimy długi na ok 40cm wałek. Drugą część (bez czekolady) również raz jeszcze wyrabiamy i robimy taki sam wałek. Ciasto zlepiamy ze sobą i dzielimy na 5-6 kawałków.   3. Każdy wałek rolujemy

Kuchnia w czekoladzie
KIEŁBASKI PIECZONE W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM 311

wybrać jak najlepszej jakości kiełbaskę, gdyż jej smak decyduje o jakości dania. Małe kiełbaski owijamy w całości, większe przed zawinięciem należy pokroić na mniejsze kawałki.  Ciasto drożdżowe szybko rośnie, dobrze się wyrabia i nie sprawia żadnych problemów podczas owijania. Po upieczeniu jest mięciutkie i zachowuje świeżość przez kilka kolejnych dni.  Podana w przepisie porcja ciasta wystarczyła(...)płynne). Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy ciepłą (nie gorącą) wodę. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i wyrośnięty rozczyn oraz oliwę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub  ręcznie, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży.  Natłuszczamy oliwą dłonie i zagarniając boki ciasta

cool and minty
nietłuste pączki z piekarnika 128

ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki robimy zaczyn, który wyrośnie w 15 min. Do mąki dodajemy jajka, cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy, zaczyn drożdżowy,jak również roztopione masło... wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-60 minut... jak ciasto wyrośnie, to zabieramy się do lepienia :) Odrywamy po małym kawałku ciasta, "kulkujemy", rozpłaszczamy...nakładamy dżem(...)babeczek, żeby jeszcze trochę "podrosły"... ...smarujemy rozbitym jajkiem... ...i wstawiamy do pieczenia na 20 min w temperaturze 185 st. C ... Jak widać na zdjęciu wszystkie pączki ładnie się upiekły, bez smalcu czy oleju :) Teraz wystarczy ostudzić i polukrować i już :) Smacznego

chleba naszego
Drożdżowe bułeczki z kajmakiem a la brioszki. 112

weekend drożdżowe idealne... ja uwielbiam! kto jeszcze?! Składniki; 35 dag mąki pszennej 15 g drożdży 1 łyżka śmietany 18% 3/4 szkl. mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 5 dag masła       Nadzienie; ok. 3/4 szkl kajmaku z orzechami lub bez 2 jabłka     Przygotowanie; Mleko lekko podgrzać, następnie dodać do niego pokruszone drożdże, łyżkę cukru(...)łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić aż drożdże podrosną. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, roztopione masło , łyżkę śmietany i  wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto przez kilka minut. Jeśli jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto ma być lekko klejące. Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt i smarujemy kajmakiem. Jabłka obieramy

Radość kipiąca uśmiechem.
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem z dyni i masła orzechowego. 183

trochę bolą, ale inaczej nie będzie puszyste, wyrabiamy ciasto długo, tzn. nie mniej niż 20 minut. Ćwiczymy bicepsy ;-) - odstawiamy w ciepłe miejsca ja zawsze, stawiam na kocu, i zawsze w miejscu gdzie nikt nie chodzi, nie ma przeciągów itd. Ma sobie spokojnie rosnąć przez 40 minut.  NADZIENIE DYNIOWO - ORZECHOWE DO ROGALIKÓW DROŻDŻOWYCH: -  4 czubate łyżki puree z pieczonej(...)dyni Green - 2 łyżki masła roztopionego gorącego - 1/3 łyżeczki cynamonu - 1 łyżka miodu - 4 łyżki masła orzechowego, ja użyłam marki Primavika masło orzechowe bez konserwantów i ulepszaczy jest idealne, są w nim zmielone orzechy wyczuwalne w smaku i tylko takie prawdziwe się nadaje - 2 łyżki brązowego cukru Wszystko za pomocą trzepaczki mieszamy z gorącym masłem, na gładką masę. Ciasto

SMYKWKUCHNI
Paszteciki z kapustą i grzybami 167

rozcieramy z cukrem, zalewamy połową podanej porcji letniej wody i dokładnie razem mieszamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek, wlewamy rozczyn drożdżowy. Wsypujemy sól, dobrze zagniatamy,  podlewając wodą, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyrabiamy przez kilka minut, do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (by podwoiło objętość). W czasie, gdy ciasto rośnie(...)czym szatkujemy. Grzyby, jeśli używamy suszonych, zalewamy szklanką wody i moczymy, najlepiej przez kilka godzin. Po tym czasie kroimy je w małą kostkę. Jeśli używamy świeżych, robimy to samo bez moczenia i podsmażamy na łyżce masła. Na patelni z drugą rozgrzaną porcją masła podsmażamy także koncentrat, do którego następnie dokładamy kapustę. Wlewamy do niej wodę z grzybów i dusimy

Kuchenna Kontrrewolucya
Pizza włoska 153

oryginalnego przepisu prosto z włoskiej kuchni. Nowością dla mnie było to, że ciasto drożdżowe zagniata się na noc. Dlatego też daje się tylko odrobinę drożdży, aby tylko trochę „ruszyło”. Ja osobiście bardzo lubię takie cienkie, chrupiące blaty. Młody również profesjonalnie wyrabiał te placki, odpowiednio je rozciągając. Ale to już wyższa szkoła jazdy(...)wody – 20 g soli – 17 g oleju – 5 g cukru – 3 g drożdży suszonych, ok. 1/4 torebki Sos pomidorowy: – 2 puszki pomidorów pelati bez skóry – 100 g koncentratu pomidorowego – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego – 1 łyżka oliwy Dodatki

To co kocham
Ślimak drożdżowy z makiem 185

namiętnie, a bez którego nie wyobrażam sobie niedzielnego popołudnia przy herbacie czy kawie :) Proponuję zajrzeć również poniżej: Drożdżówka ślimak bogato nadziana Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Tym razem jako nadzienia użyłam tu gotowej masy makowej oraz dżemu z czarnej porzeczki . Bogate miała wnętrzności ta moja drożdżówa! :D Składniki na tortownicę o średnicy 26cm : ROZCZYN DROŻDŻOWY:   40g świeżych drożdży(...)Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. W końcowej fazie można ewentualnie ciasto „dorobić” ręcznie. Miskę od wyrabiania ciasta opruszyć mąką, przełożyć do niej z powrotem

Grunt to przepis!
Domowa pizza na cieście z dodatkiem suszonej bazylii 228

odrobina oleju do smażenia Dodatkowo: żółty ser ketchup Przygotowanie: Do miski (ja korzystam z takiej, idealna do ciast drożdżowych) wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, suszoną bazylię (u mnie mała garść), sól i pieprz. Następnie dolewam ciepłą (nie gorącą!) wodę. Całość wyrabiam ręką tak długo aż uzyskam jednolite miękkie ciasto (ciasto nie powinno się kleić do rąk, w razie potrzeby delikatnie(...)ciasta formujemy coś na kształt kuli, przykrywamy pokrywką (lub ściereczką, jeśli mamy inną miskę) i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blaszkę na pizze smarujemy margaryną (dzięki temu mamy bardziej kruchy spód). Wykładamy ciasto i ugniatamy ta, aby pokryło całą blaszkę. Ciasto nakłuwamy widelcem, odstawiamy na 5 minut. Następnie

Słodkie okruszki
Odrywany chlebek z masłem ziołowym 159

drożdżowego. Do kubeczka wkładamy drożdże. Zasypujemy je cukrem, zalewamy dwiema łyżeczkami ciepłego mleka oraz łyżką mąki. Mieszamy do rozdrobnienia grudek. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Rozpuścić masło w małym garnuszku. Do miski wyspać mąkę, cukier oraz sól. Wymieszać.  Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki i wyrobić. Dodać jajko, mleko i na końcu masło. Można wyrabiać(...)ręcznie (około 10-15 minut) lub mikserem. Ciasto powinno być elastyczne (tak, aby odrywało się od dłoni) i bez grudek. Podsypać miskę mąką, uformować kule i pozostawić ciasto pod przykryciem do podwojenia objętości (około 40 minut). W czasie kiedy ciasto rośnie wkładamy do miseczki 3 łyżki masła, do którego wyciskamy przez praskę czosnek i wsypujemy zioła. Dokładanie je mieszamy

ChilliJemy
Fougasse 167

oryginalnie pisane fogatza ), fouace lub fouée w innych regionach Francji i na Wyspach Normandzkich. Ze względu na dodatki oliwek, anchois czy sera fougasse była uważana za prymitywną wersję pizzy bez pomidorów, a w rzeczywistości, fougasse służyła do sprawdzenie temepratury pieca opalanego drewnem, czas w jakim płaski bochenek sie upiekł dostarczał informacji czy piec jest odpowiednio nagrzany żeby załodować(...)pszennej 3 łyżki mąki razowej 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 4 g suszonych drożdży Przygotowanie: 1.  Wszystkie skłądniki umieszczamy w misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, lub wyrabiamy ręką do czasu aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie kleić się do rąk 2. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce

Słodki Kompromis
49. Wiosennie i pulchnie: czyli drożdżowe buchty cynamonowe z jabłkami i szafranem! 342

naszym blogu pojawi się specjalny, świąteczny 50 wpis, a więc możecie spodziewać się czegoś specjalnego - na pewno się postaramy! (;  A tymczasem ćwierkająco i wesoło zapraszamy Was na drożdżowe buchty.. Z bardzo wyczuwalną nutą cynamonu, wanilii i imbiru oraz kwaskowatych jabłek (odmiany regionalnej!) i świeżego tymianku, którego ziołowy aromat świetnie wpasowuje się do różnych deserów. Dodatkowym plusem dzisiejszych pulchnych(...)minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. ( Tak jak przy rozczynie ciasto powinno podwoić swoją objętość) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Z obranego jabłka grójeckiego wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube plasterki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i z każdej wyrabiamy kulkę (mniej więcej wielkości limonki). Rozpuszone i ostudzone masło przelewamy do miski

Symfonia Smaków
Pizza 177

świeżych drożdży 400 ml wody mineralnej niegazowanej 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy           Składniki sosu: puszka (400 g) pomidorów bez skórki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta soli               Do obłożenia: 200 g szynki pokrojonej w paseczki(...)Najpierw zrobiłam rozczyn. W miseczce roztarłam rozkruszone drożdże z cukrem, zalałam 1/3 ilości letniej wody. Wymieszałam i odstawiłam na 15 minut. Ciasto można wyrabiać ręcznie. Ja wyrabiałam za pomocą miksera przy użyciu haka do wyrabiania ciast drożdżowych. Mąkę wsypałam do miski, dodałam pozostałe składniki i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszałam i wyrobiłam. Ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione i nie może

Kuchnia u Krysi
bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami... 160

gram, truskawki świeże 40 dag, cukier puder - ile potrzeba ciasto bezglutenowe różni się w konsystencji od klasycznego pszennego, jeśli jest z jajkami staje się znacznie lżejsze niż w wersji bez jajek - użyłam mąki do testowania razem z drożdżami suszonymi w zestawie od "zobacz TUTAJ" , skorzystałam z dołączonego przepisu na "plecionkę" ale dodałam 2 jajka "M" aby ciasto było luźniejsze(...)masło stopić w garnuszku i do stopionego wlać zimne mleko, do misy robota wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać aromat cytrynowy i letnie mleko z masłem hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny wyrośnięte ciasto parę razy ręką wyrobić, blaszka 30x20 cm z papierem do pieczenia

W Mojej Kuchni Lubię