Zapraszam na bardzo smaczne śmietankowe bułki drożdżowe , znakomicie nadają się do kawy , na śniadanie dla dziecka do szkoły, takie bułki można także przygotować z nadzieniem , ale tym razem wypadło bez niespodzianki w środku , ale i tak kuszą smakiem i wyglądam , zapraszam na przepis . Składniki 4 szklanki mąki tym 405 1 szklanka mleka 1 paczka(...)dwoma łyżeczkami cukru i dodaje do naszej mąki , kiedy mamy nasze drożdże dodane , dodajemy następne składniki , jajka , zapach śmietankowy , masło rozpuszczone wystudzone. Kiedy mamy wszystkie składniki dodane , wyrabiamy ciasto rękoma , aż uzyskamy dobrze wyrobioną kulkę , kiedy mamy ciasto wyrobione , miskę posypujemy mąką i wkładamy nasze ciasto na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Po naszym
Mój SmakDrożdżowe ślimaki z truskawkami SKŁADNIKI : 500g maki pszennej typ 500 22g drożdży jajko 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli około 200ml gorącej wody dżem truskawkowy bądź konfitura do posmarowania olej do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mękę dodajemy cukier, jajko, sól, zalewamy gorącą woda (nie wrzątkiem) delikatnie mieszamy, dodajemy pokruszone drożdże i wyrabiamy(...)gładkiej masy. Lepimy kule smarujemy olejem. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy i rozwałkowujemy na wielki placek o grubości około 1cm. Ciasto smarujemy dżemem zostawiając wolny brzeg bez dżemu. Ciasto zwijamy w rulon. Następnie kroimy na plastry o grubości około 2,5cm - 3cm. Uzyskane ślimaki układamy na blaszce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikogo: dla tych, dla których chrust i pączki to nuda dla mających ochotę na karnawałowe obżarstwo dla lubiących drożdżowe wypieki Składniki: 280g mąki (nawet do 300g) 70g cukru łyżeczka cukru waniliowego 20g świeżych drożdży 50g smalcu 180ml mleka jajko łyżeczka skórki otartej z cytryny (opcjonalnie) olej i smalec (do smażenia) cukier puder (do posypania) Wykonanie: Mleko podgrzać (ma być ciepłe(...)reszty ciepłego mleka i rozpuścić. Po 15 minutach dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące dodać mąki (ja dodaję, aż do momentu gdy przy wyrabianiu zaczyna odchodzić choć trochę od ręki). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto lekko urośnie. Po tym czasie wyciągnąć ciasto
Mania WypiekaniaPizza bez drożdży to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnej pizzy drożdżowej. Przysmak, który zaskoczy niejednego głodomora swoim nietuzinkowym smakiem. Taką pizzę możemy przygotować z ulubionymi pizzowymi dodatkami i wyczarować sobie pyszny obiad w pół godziny. składniki na 3 pizze ciasto 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy olej oraz mleko, dodajemy sól oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie dłonią wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie miękkie i gładkie. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na na dowolnej grubości, okrągłe placki na stolnicy posypanej mąką. Gotowe placki umieszczamy w posmarowanej olejem formie do pizzy
Smakowite Daniamakowy 250 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki masy makowej bez dodatków 1. Mleko podgrzewamy z cukrem, rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy tyle mąki, aby zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce. 2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy żółtka, sól, migdały i mąkę. Wyrabiamy lekkie ciasto. Pod koniec wlewamy masło. Gładkie i elastyczne ciasto odstawiamy do wyrośnięcia(...)dodajemy miód, żurawinę, rodzynki i pokrojone w kostkę kasztany. Całość podgrzewamy do połączenia składników. Na koniec wlewamy ekstrakt migdałowy według uznania. 5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę. Wyrabiamy i wałkujemy na grubość 1 cm. Wykrawamy kółka o średnicy 7 cm. 6. Na każde nakładamy jedną łyżeczkę przestudzonej masy makowej. Zlepiamy ciasto w zgrabne kuleczki
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyszybko- rano przygotowane ciasto rosło sobie, podczas gdy my pojechaliśmy na basen, po powrocie wystarczyło wsadzić je do piekarnika, zrobić kawę i delektować się. Bez większych wyrzutów sumienia, bo przecież to po wysiłku fizycznym:) DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z FIOŁKOWĄ NUTĄ 1 opakowanie drożdży instant (lub 25g świeżych) 1/2 szklanki mleka 5 łyżek cukru 250g mąki 30g miękkiego masła(...)rozdrabniamy), łyżeczką mąki i pięcioma łyżkami cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Fiołkom odrywamy płatki. Po 30 minutach do zaczynu dodajemy mąkę, żółtka, masło i konfiturę fiołkową. Wyrabiamy aż ciasto przestanie się kleić (można dodać trochę mąki, jednak nie za dużo bo bułki nie będą puszyste). Dodajemy płatki i jeszcze raz wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia
les mirabellesprzechowywania i transportu żywności. Kształt miski ułatwia szybkie i sprawne wyrabianie ciast, w tym ciasta drożdżowego. Wodoszczelne zamknięcie pozwala na bezpieczny transport. Zastosowanie:- do przyrządzania kruchego ciasta, babek i ciast ucieranych- do utrzymywania w świeżości i serwowania surówek, jarzyn, dodatków- do marynowania mięs i rybJak przygotować ciasto drożdżowe?Składniki ciasta należy umieścić w misce, zamknąć przykrywkę i odstawić(...)JESTEM BARDZO ZADOWOLONA ..Taka miska w sumie nie jest tania, ale i nie jest droga .Osobom , które dużo pracują z ciastem drożdżowym polecam z czystym sercem..ja niby mam automat do chleba i często wyręczałam się nim do wyrabiania i wyrastania ciasta na chleb, bułki, pączki itd..ale to zajmowało 1,5 godziny..i zużywało prąd..Praca rękoma wymaga wysiłku
Moje domowe kucharzeniekońcu musiałam spróbować. I choć wizualnie nie wyszedł idealny, w samku był taki, jaki być powinien. Z chrupiacą skórką i mięsistym miąższem. Z mnóstwem zdrowych ziaren, bez spulchniaczy i konserwantów, z produktów ekologicznych. Myślę, że było warto i że na tym jednym chlebie się u mnie nie skończy :) Przy okazji punkt "Domowy chleb" Wyzwania Kulinarnego uważam za zaliczony ;) Składniki(...)Całą drożdżową mieszankę wlewamy do miski z mąką i ziarnami. Dodajemy kefir i ok 1,5 szklanki wody. Wszystko razem mieszamy drewnianą płaską łyżką dodając po trochu wody ( w zależności od konsystencji ciasta potrzebne będzie jeszcze ok 1,5-2 szklanek). Gotowe ciasto ma być grudkowate, w konsystencji przypominające bardzo gęstą owsiankę (nie jest to lite ciasto, kóre wyrabiamy). Dwie
Zawsze głodna!miski wsypujemy mąkę , dodajemy wodę , mleko zagęszczone , rozkłócone jajko , roztopione i ostudzone masło, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto rękoma ok. 15 min. ( ciasto drożdżowe lubi być długo wyrabiane , będzie wtedy bardziej puszyste ) aż zacznie odchodzić od dłoni. ( w razie potrzeby dodać odrobinę mąki ) Ciasto przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce na 1 h. do podwojenia objętości(...)spożywczą lub ściereczką i ostawiamy na ok.15 minut do podrośnięcia . Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka, posypujemy ziarnami . Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 200℃ bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek. Wyciągamy, gdy zarumienią się na wierzchu, a następnie studzimy na kratce :) Teraz zostało już tylko posmarować
Marcepanowa kuchniaodróżnieniu od rośliny, którą mamy od kilkudziesięciu lat. Ta ma ogonki liściowe długie i cienkie. Za to skórka odchodzi bez najmniejszego trudu i większego uszczerbku dla wielkości ogonka. Ostatnio przygotowuję sporo wypieków na drożdżach. Ciasta za niemal każdym razem wyrabiam inne, ale pilnuję się zasady: paczka suchych drożdży na pół kilograma mąki. I pomyśleć, że jeszcze 2 lata temu(...)wśród nich jest ktoś, kto nie znosi rabarbaru. Stąd pomysł na drugą - z brzoskwinią i jabłkiem. Strucla z rabarbarem i amarantusem lub brzoskwinią i jabłkiem Składniki: Ciasto drożdżowe (na dwie strucle) 500 g mąki pszennej paczka suszonych drożdży (8 g) 8 g cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru szczypta soli jajko ok. 200 ml ciepłej wody z mlekiem (pół
Weekendy w domu i ogrodzieBabka drożdżowa – AlzackaSkładniki na 1 babkę (duża forma)100 g rodzynek3-4 łyżki rumu lub kirszu (wg uznania)200 ml mleka30 g świeżych drożdży (u mnie 15g drożdży instant)500 g mąki (typ 450)180 g miękkiego masła20 g miękkiego smalcu wieprzowego (lub masła – ja dałam masło)80 g cukru2 średnie jajka1 łyżeczka solikilkanaście całych migdałów bez(...)cukrem. Po kolei dodawać jajka i resztę mleka. Na koniec dodać mąkę z drożdżami. Jeśli wyrabiamy ciasto w mikserze to miksujemy na mniejszych obrotach 2-3 minuty a później zwiększamy obroty i wyrabiamy kolejne 7-8 minut. Jeśli metodą ręczną to po połączeniu składników wyrabiamy ciasto około 20 minut. Na końcu dodajemy rodzynki (z resztką rumu) i wgniatamy w ciasto
UgotujmyTo.pldomowy pachnący bochenek chleba bez podejrzanych ulepszaczy :) Dlatego też polecam przepis na pszenny drożdżowy chleb z mąki razowej z dodatkiem puree z dyni, na którą sezon już niebawem się zakończy. Ja użyłam gęstego puree z pieczonej dyni Hokkaido, która ma zdecydowanie najładniejszy mocno pomarańczowy kolor i wyrazisty smak. Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej 200 g puree(...)garść prażonych pestek dyni opcjonalnie: łyżeczka przyprawy do dyni (PUMPKIN SPICE) Mąkę i sól przesiać do miski. Wymieszać z cukrem i drożdżami. Dodać puree z dyni, oliwę i wyrabiać ciasto stopniowo dolewając wodę. Wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych przez kilka minut, aż powstanie gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką
wyzwania kuchenneMówi się bułka z masłem, a u nas pojawiła się bułka z mięsem. W lodówce zostało trochę ciasta drożdżowego, więc musiałem je wypiec... Nie chciało mi się dzisiaj kulać zwykłych bułek, więc postanowiłem, że będą bułki z mięsem :) Jak widać potrzebujemy ciasto na chleb, mięso mielone i jakieś dodatki, które lubimy. Mięso smażymy, potem dorzucamy pokrojone: pomidory, cebulę(...)się do naszych bułek. Dzielimy ciasto na kulki, trochę wyrabiamy i wałkujemy Nakładamy farsz, zlepiamy dokładnie i układamy sklejeniem do dołu, na blaszkę z papierem. Smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy lub nie jakimś ziarnem i nacinamy. Tak przygotowane bułki pieczemy 30 min w 200 st. C Po upieczeniu można zjeść bez niczego, zabrać na piknik, do pracy, w podróż
chleba naszegobananową, obudzone drożdże i zagnieć ciasto. Rodzynki (nie musisz ich mocno odsączać z soku/wina i skórkę pomarańczową dodaj pod sam konie wyrabiania ciasta, bo będzie Ci łatwiej. Ciasto jest ciut luźniejsze i bardziej klejące od tradycyjnego ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto (pomęcz się z 10 minut w sumie) odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (1-2 godzin). Wyrośnięte ciasto(...)objętość (do 1 godziny) Rozgrzej piekarnik do 200- 190 C i wstaw babki na 10 minut po czym zmniejsz temperaturę do 180-170 C i piecz kolejne 30 minut (bez termoobiegu) Upieczone babki możesz posypać cukrem. To jest ma mniejsza, Misiek stał nade mną i mi ją wyrwał, bo zabierał do pracy. Smacznego! To jest ta większa baba, moja
greenscarfDomowe pieczywo wymaga mnóstwa czasu i cierpliwości? Nie jest to regułą! My preferujemy szybkie przepisy, jak ten na drożdżowe domowe bułki do hamburgerów. Są duże, ciężkie i sycące, więc jedna buła + dodatki spokojnie wystarczy Wam na porządny posiłek. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (3 min) kruszymy drożdże do miski, zasypujemy(...)nieco mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany bez grudek, przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min – zaczyn powinien lekko urosnąć. 2. CIASTO (7 min) do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąki, oleju, soli i letniego mleka (nie może być ciepłe bo zabije drożdże). Wyrabiamy ciasto ok. 5 min, w miarę potrzeby dodajemy trochę
Nerds Kitchen