drożdżowe bez wyrabiania - 1086 przepisów (strona:10/73)

MINI CIABATTY ORKISZOWE 181

użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży. Pod koniec wyrabiania, gdyby ciasto nadal było bardzo luźne, możemy dosypać więcej mąki. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i zagarniamy silikonową łopatką pod spód. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce, bez przeciągów). Blachę z wyposażenia

cool and minty
Drożdżówka z owocami 129

poświęcić mu nieco czasu i zapewnić ciepło podczas wyrastania, a ono po upieczeniu odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem. W pomieszczeniu, w którym będzie wyrastało ciasto, ma być ciepło i bez przeciągów, a składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Moja drożdżówka jest z dodatkiem nektarynek, ale do tego ciasta można dodać również brzoskwinie, morele, truskawki, śliwki, jabłka lub wiśnie. Ciasto jest(...)wyrabiania ciasta.  Mąkę wymieszać z solą i wyrośniętym rozczynem z drożdży, następnie dodać jajka roztrzepane z cukrem i ciepłe mleko. Wymieszać łyżką, aby składniki nieco się połączyły, dodając pod koniec roztopione i wystudzone masło.  Ciasto zagnieść dłonią, podsypując stopniowo pozostałą mąką, aż będzie jednolite i na tyle zwarte i miękkie, aby trzymało formę.  Miskę z ciastem drożdżowym

Kuchcik gotuje
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi - kwietniowa piekarnia 147

nawet wersja z zakwasem, a dzięki dodaniu drożdży rośnie wyjątkowo szybko. Piekłam dwa małe bochenki ( 2 x foremka o wym 11 x 22 cm  ). Ciasto wyrabiałam w robocie.  Chleby wyrosły bez problemu. Piekłam godzinę, a po wyjęciu z foremek, dopiekałam jeszcze  przez ok 15 minut. I tak wyszły trochę blade :) Zioła są mocno wyczuwalne, więc jeżeli(...)minut. ciasto właściwe: 500 g mąki chlebowej 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego  zaczyn drożdżowy zalewa ziołowa ok 1/2 szkl wody Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać. Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej

Stare Gary
Drożdżowe koperty z budyniem kokosowym 310

bez przeciągów na 30 minut do „ ruszenia drożdży". Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj .   Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki ciasta (wraz z resztą cukru, mleka i mąki), pod koniec dodając stopione masło. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można

Nastoletnie Wypiekanie
Drożdżowe pazurki z budyniem 691

bez przeciągów na 30 minut do „ ruszenia drożdży". Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj .   Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki ciasta (wraz z resztą cukru, mleka i mąki), pod koniec dodając stopione masło. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 234

ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do „ ruszenia drożdży". Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj .   Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki ciasta (wraz z resztą cukru i mąki), pod koniec dodając miękkie masło. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie

Nastoletnie Wypiekanie
Cynamonowe drożdżowe ze śliwkami 158

Cynamonowe drożdżowe ze śliwkami Na blachę 24x24 cm:    1 szklanka cukru    1 szklanka mleka     1/2 szklanki oleju rzepakowego    3 jaja    42 dag drożdży     1 cukier waniliowy     500g + 50 g mąki krupczatki     2 łyżeczki mielonego cynamonu(...)pokruszone drożdże, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągu na całą noc. (Jeśli robisz ciasto w ciągu dnia czas leżakowania wynosi minimum 12h). Na drugi dzień garnek odkrywamy i dosypujemy pozostałe składniki (500 g mąki przesiewamy). Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki - około 40 minut. Jeśli w czasie wyrabiania ciasto jest zbyt rzadkie stopniowo dosypujemy

peggiwkuchni
Ciasto drożdżowe 156

Podstawowy przepis na ciasto drożdżowe bez mleka - proste i szybkie w przygotowaniu.  Idealne na deser jak i na drugie śniadanie ponieważ jak na ciasto nie jest przesadnie słodkie.   Składniki: pół kg mąki  pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody  pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy(...)wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Formujemy jedno większe lub dwa mniejsze ciasta. Przekładamy do foremki. Najwygodniej użyć foremki z silikonu, której nie trzeba niczym wykładać. Inne foremki smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia przed włożeniem ciasta. Na środku ciasta robimy podłużne nacięcie. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.  Wierzch ciasta drożdżowego można

prawdziwe jedzenie
PYSZNE BŁYSKAWICZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE 231

mące orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z owocami i chrupiącą kruszonką. Przygotowałam je na bazie ciasta drożdżowego, z którego często piekę placek drożdżowy z owocami i kruszonką, Jest to bardzo szybki przepis, bez wyrastania, bez zaczynu, zawsze wychodzi i wszystkim bardzo smakuje. Kiedyś przygotowywałam go na mące krupczatce, później zamieniłam na tortową, a od kilku lat przygotowuję(...)olejem i masłem. Dokładnie mieszamy, tylko do połączenia składników. Ja nigdy nie wyrabiam długo ciast drożdżowych i zawsze wychodzą, poza tym mąka orkiszowa nie lubi długiego wyrabiania (robi się gumowata). Gdy użyjemy mąki pszennej i mamy w zwyczaju  długie wyrabianie ciasta drożdżowego, oczywiście możemy wyrabiać, pszenicy to nie szkodzi, ale nie ma takiej potrzeby, wystarczy chwila. Z gotowego ciasta

Smaczne Zdrowe
Ciasto drożdżowe na noc bez wyrabiania 298

miksera, bez brudzenia sobie rąk :) Poniższe ciasto drożdżowe znacznie różni się od jego najbardziej popularnej, tradycyjnej wersji - nie tylko w smaku, ale i w sposobie przygotowania.  Jest przede wszystkim bardziej wilgotne i zwarte , a to za sprawą dodania oleju. Ale przez to nie wysycha i długo zachowuje świeżość.  Najistotniejszą rozbieżność stanowi jednak tu  sposób wyrabiania ciasta

Grunt to przepis!
Bagietki bez wyrabiania 346

Bagietki dla leniwych dziś mam do pokazania. Te bagietki zarabia się wieczorem, one sobie rosną a potem drugiego dnia można je upiec. Mają chrupiącą skórkę i

Moje Małe Czarowanie
Panettone 246

wobec pierwszego pieczenia Panettone. Nie wiem, jaka cholera mnie podkusiła, nie wiem, co za złe duchy postanowiły mi podsunąć kretyński pomysł i utwierdzały w przekonaniu, że to tylko ciasto drożdżowe i nic złego się nie stanie?! Przysięgam, że następnym razem, jak wpadnę na taki „genialny” pomysł, to możecie dzwonić po egzorcystę. Napatrzyłam się na zdjęcia puchatych bab, pełnych bakalii, obżarłam(...)kilka przepisów skleiło w jeden. Otóż nie! To diabelstwo się robi długo, wyrabia, zawija, podwija, wywala i na końcu wiesza do góry nogami. Tu nie ma drogi na skróty, to jest Runmagedon w wersji dla „upiekę sobie drożdżówkę”. Zacznijmy od tego, że Panettone to tradycyjna, włoska baba drożdżowa z okolic Mediolanu. Ludzkość dostaje amoku na jej punkcie w okresie przedświątecznym

ladykitchen
Orkiszowa chałka (praktycznie bez cukru) 146

lepszego od zapachu drożdżowego pieczywa w całym domu! Składniki:  20 g świeżych drożdży  1 łyżeczka cukru  450 g mąki orkiszowej typ 450-550  60 g ksylitolu lub cukru 1/2 łyżeczki soli  1 jajko  2 żółtka  50 g roztopionego masła  150 g letniego mleka (u mnie bez laktozy) Kruszonka: 50 g mąki orkiszowej(...)łyżeczką cukru. Mąkę wymieszać z cukrem lub ksylitolem i solą. Następnie dodać jajko, żółtka, masło, rozpuszczone drożdże oraz letnie mleko. Zagnieść elastyczne ciasto, które po ok. 5-8 minutach wyrabiania będzie ładnie odchodziło od rąk. Miskę wysmarować odrobiną oleju i przełożyć ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1h w ciepłe miejsce.  W tym czasie można wyrobić kruszonkę. Mąkę

Czarnawisienka
Kokosowe pączki z budyniem 219

drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste, nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać odrobiny mleka lub mąki pszennej). Pod koniec wyrabiania wlać ciepłe masełko. Z ciasta uformować kulę i umieścić ją w misce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości. Ważne, by ciasto rosło w ciepłym miejscu bez

Nastoletnie Wypiekanie