Uwielbiam domowe drożdżówki, ale ciasta drożdżowe już trochę mniej. W końcu znalazłam przepis na ciasto, które jest świeże przez 3 dni i smakuje świetnie. Przepis pochodzi z Thermomixa, ale zmniejszyłam ilość cukru i zamieniłam go na trzcinowy. Myślę, że przygotowane bez tego sprzętu wyjdzie równie pyszne, polecam :) kruszonka: 70 g mąki pszennej 50 g cukru trzcinowego 50 g masła(...)miksujemy i przekładamy do lodówki (w Thermomixie 10s/obr.6). Mleko podgrzewamy z drożdżami i cukrem (2min 30s/37’C/obr1). Dodajemy mąkę, masło, jajko, żółtko i sól. Porządnie wyrabiamy na gładkie ciasto(2 min/opcja wyrabiania). Przekładamy je do dużej miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (użyłam formy
Mienta blog Rogaliki z nadzieniem makowo-marcepanowym skradną serce nie jednemu wielbicielowi maku. Są przepyszne! To zasługa w dużej mierze dodatku marcepanu do masy makowej ale nie
maniapieczeniaNo więc wszystko jest w tytule posta czyli chleb jest pszenny, chleb wypiekany w garnku żeliwnym i w ogóle się go nie wyrabia. Zostawiony sam sobie
Moje Małe Czarowaniewyrośniętego rozczynu wmieszać puree z dyni , następnie wlać ciepłe mleko roślinne, dodać cukier, sól oraz wsypać obydwa rodzaje mąki. Ciasto wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wlać olej, dalej wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite (będzie również nieco klejące). Ciasto wyjąć z miski na stolnicę oprószoną mąką (dłonie polecam wysmarować olejem). Wyrobić jeszcze przez chwilkę formując z ciasta(...)podsypywać mąką. Ciasto powinno być miękkie i gładkie- nie może być twardą kulą, którą ciężko zagnieść ;). Przełożyć je do czystej naoliwionej miski i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu bez przeciągów na 60 minut do podwojenia objętości. Nadzienie dyniowe: Wszystkie składniki nadzienia wymieszać ze sobą w misce. Okrągłą formę o średnicy ok. 23 cm (lub większą) wyłożyć papierem
Nastoletnie Wypiekaniespiżarni, gdzie mogą czekać nawet do wiosny. Dziś podam Wam mój sprawdzony przepis na znakomite ciasto drożdżowe z zastosowaniem puree z dyni. Próbowałam już wielu przepisów, ale dopiero ten okazał się idealny. Dlaczego? Bo już w czasie wyrabiania mnie zachwyca. Jest gładkie, mięciutkie, delikatne, pięknie wyrasta, po prostu świetnie się z nim pracuje. Ale to jeszcze
Rozpustne gotowaniewyrabiać przez ok. 10 minut (ręcznie), aż ciasto będzie elastyczne (można to zrobić mikserem używając haka do zagniatania ciasta). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. 4. Przed końcem wyrastania ciasta rozpuścić 70 g masła i odstawić. 5. Formę keksową (o długości 25 cm) wysmarować masłem, odstawić. 6. Wyrośnięte ciasto drożdżowe(...)przełożyć na stolnicę wysypaną mąką lub matę silikonową (bez mąki), zagnieść i uformować wałek o długości ok. 50 cm. Cienko rozwałkować, aby powstał prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 50 cm. 7. Całą powierzchnię ciasta posmarować roztopionym masłem, 1 łyżkę masła zostawić. Wymieszać brązowy cukier z cynamonem i posypać ciasto, zostawiając 1 łyżkę. 8. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego
Domowa Cookierenka Agiroztopionego masła Suche: 700g mąki pszennej (a najlepiej typ 00) 180g cukru 8g drożdży suchych 1 łyżeczki soli Mokre: 5 jajek 180ml jasnego soku (użyłam 50ml syropu z kwiatów bzu i 100ml wody) 1 wanilia (wyskrobane ziarenka z całej laski) 1 łyżeczka aromatu cytrynowego 1 łyżeczka miodu Dodatkowo: 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki zimnego masła Rodzynki i żurawinę(...)skórką cytrynową, pomarańczową, wiśniami. Całość polewamy łyżką masła, odstawiamy. W dużej misce mieszamy suche składniki, w drugiej misce ubijamy trzepaczką wszystkie składniki mokre. Do suchych wlewamy mokre, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do zagniecionego ciasta dodajemy łyżkę masła, zagniatamy i dodajemy kolejną. Proces jest długi i ciężki, ale każdorazowo trzeba zagniatać ciasto po dodaniu masła. Na koniec dodajemy przygotowaną mieszankę owoców
Gotowanie i blogowanieearl grey 1 łyżka roztopionego masła Suche: 700g mąki pszennej 180g cukru 8g drożdży suchych 1 łyżeczki soli Mokre: 5 jajek 180ml jasnego soku ( użyłam 50ml syropu z kwiatów bzu i 100ml wody) 1 wanilia (wyskrobane ziarenka z całej laski) 1 łyżeczka aromatu cytrynowego 1 łyżeczka miodu Dodatkowo: 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki zimnego masła Rodzynki i żurawinę(...)skórką cytrynową, pomarańczową, wiśniami. Całość polewamy łyżką masła, odstawiamy. W dużej misce mieszamy suche składniki, w drugiej misce ubijamy trzepaczką wszystkie składniki mokre. Do suchych wlewamy mokre, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do zagniecionego ciasta dodajemy łyżkę masła, zagniatamy i dodajemy kolejną. Proces jest długi i ciężki, ale każdorazowo trzeba zagniatać ciasto po dodaniu masła. Na koniec dodajemy przygotowaną mieszankę owoców
Gotowanie i blogowaniedużej misy, u mnie misa robota. Dodaj zaczyn, mąkę, resztę cukru. Zarób ciasto, po czym dodaj żółtka, sól i otartą skórkę z cytryny. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut po czym dodaj miękkie masło w kawałkach i wyrabiaj do wchłonięcia tłuszczu. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę lekko oprószoną mąką i złóż kilka(...)piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Rozciągnij porcje ciasta tak aby wypełniło dno formy, a na wierzchu posyp jagodami i kruszonką. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut. Wyjmij i lekko przestudź. Ciasto drożdżowe smakuje najlepiej jak jest jeszcze
codojedzeniadrożdżowe, wypiekane w Anglii już tysiąc lat temu. Muffinki to ich znacznie młodsze siostry, bez dodatku drożdży, za to z proszkiem do pieczenia. Prawdziwą popularność muffiny zdobyły na początku XVIII wieku. Wtedy to angielski piekarz, Samuel B. Thomas wyemigrował do Nowego Jorku, gdzie upiekł drożdżowe babeczki według przepisu swojej matki. Od tej pory Anglicy podają je do tradycyjnej popołudniowej(...)się na dwóch kontynentach. Proszek do pieczenia był nowym wynalazkiem z tego właśnie okresu. Zastąpienie nim drożdży ułatwiło wypieki, nie było już trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, ani go wyrabiać. Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami. Składniki na 12 muffinek: - 2 szklanki mąki tortowej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 1 łyżka cukru z wanilią
mojewypiekiinietylkodrożdżowe, wypiekane w Anglii już tysiąc lat temu. Muffinki to ich znacznie młodsze siostry, bez dodatku drożdży, za to z proszkiem do pieczenia. Prawdziwą popularność muffiny zdobyły na początku XVIII wieku. Wtedy to angielski piekarz, Samuel B. Thomas wyemigrował do Nowego Jorku, gdzie upiekł drożdżowe babeczki według przepisu swojej matki. Od tej pory Anglicy podają je do tradycyjnej popołudniowej(...)się na dwóch kontynentach. Proszek do pieczenia był nowym wynalazkiem z tego właśnie okresu. Zastąpienie nim drożdży ułatwiło wypieki, nie było już trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, ani go wyrabiać. Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami. Składniki na 12 muffinek: - 2 szklanki mąki tortowej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 1 łyżka cukru z wanilią
mojewypiekiinietylkośliwkowymi, nutellą czy tak, jak ja tzw. czekosliwką mamy roboty. Bułeczki są bardzo aromatyczne i proste w wykonaniu. Zachęcam Was do przygotowania! PRZEPIS NA DROŻDŻOWE ZAWIJAŃCE Z CZEKOŚLIWKĄ (autorski przepis nie kopiuj moich treści bez zgody autora!) - 500 g mąki pszennej luksusowej - 400 g mąki pszennej tortowej - 5 jaj rozmiar M - 200 g margaryny/masła - niepełna szklanka cukru(...)przypadku zaparzysz mąkę) Masło stop w rondelku i wystudź aby było letnie. Do miski z mąką dodaj masę z jaj, mleko i zacznij zagniatać ciasto. Dodawaj stopniowo masło i wyrabiaj ciasto przez minimum 10 minut. Im lepiej je wyrobisz tym będzie bardziej puszyste więc się przyłóż ;-) Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Jeśli dzień jest zimny i deszczowy
SMYKWKUCHNIciepłe miejsce do wyrośnięcia (najlepiej koło kaloryfera). Do mleka dodałam roztopione masło i wymieszałam. Do miski przesiałam resztę mąki, cukru, sól, wbiłam jajka, wlałam rozczyn drożdżowy, wymieszałam i zaczęłam wyrabiać ciasto. Na koniec wlałam mleko z masłem. Wyrobiłam elastyczne ciasto, które przestało się kleić. Przełożyłam do dużej miski, przykryłam ściereczką i zostawiłam żeby wyrosło i podwoiło, a nawet(...)umyłam, wypestkowałam i pokroiłam na małe paseczki. Jabłka obrałam ze skórki, pokroiłam na ósemki a następnie w grubsze plasterki. Na patelnię wsypałam cukier, wlałam wodę i zamieszałam. Teraz zostawiłam bez mieszania żeby cukier rozpuścił się w wodzie. K iedy zaczął się karmelizować, zmniejszyłam ogień pod patelnią, żeby się karmel za bardzo nie przyrumienił. C zas, żeby na patelnię wrzucić
Kuchnia u Krysiśląskiego kołacza , tak zasmakowała całej rodzinie, że robimy ją również do ciasta drożdżowego. Przepis na dużą blachę piekarniczą. Ciasto 3 jaja 0,5 kostki margaryny 7 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 7 dag świeżych drożdży 1,5 szkl. mleka 70 dag mąki 1 budyń śmietankowy bez cukru Kruszonka 20 dag masła 20 dag cukru 10 dag maki(...)wiórków kokosowych olejek śmietankowy do smaku Dodatkowo truskawki świeże lub mrożone Sposób Margarynę rozpuścić, drożdże rozetrzeć w lekko podgrzanym mleku, połączyć z pozostałymi składnikami ciasta, wyrabiać rękoma do czasu, aż produkty się połączą. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę połączyć wszystkie składniki w misce. Kruszonka z wiórkami kokosowymi będzie dość lepka (przykleja się do rąk
Kuchenne aromatydrożdżówką jest jeden problem - wyrabianie. Mam przepis na szybką drożdżówkę sypaną z niezwykle delikatną kruszonką. Osobiście robię taką zawsze, gdy najdzie ochota na coś drożdżowego. 10 dag świeżych drożdży 22 dag cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3/4 szklanki mleka 20 dag masła 4 jajka 64 dag mąki pszennej szczypta soli Mleko podgrzać (ma być letnie), masło stopić, jajka roztrzepać. Przygotować(...)średniej wielkości miskę i wszystkie składniki w podanej powyżej kolejności równomiernie wkładać jeden po drugim. Bez soli. Nie mieszać. Mąkę najlepiej przesiać. Miskę przykryć szczelnie folią i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystko wymieszać dodając sól. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować kruszonkę: 15 dag mąki 10 dag cukru 10 dag masła
Kuchcik gotuje