drożdżowe bez wyrabiania - 1086 przepisów (strona:8/73)

Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach bez mleka 149

mojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju(...)mąkę, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż 30, bo drożdżowe nie lubi upałów ;)), po godzinie jest już wyrośnięte. Wyrośnięte ciasto jeszcze

moj przepis na
Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami 156

mąki, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż 30, bo drożdżowe nie lubi upałów ;)), po godzinie jest już wyrośnięte. Rabarbar umyć, pokroić(...)drożdżowe nie lubi upałów ;)), po 45 minutach jest już wyrośnięte. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30-45 min. do suchego patyczka (ostatnie 15 min pod folią aluminiową, aby rabarbar się nie spalił). Ciasto wyjąc, odstawić na kratce do wystudzenia. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami Drożdżowa tarta z rabarbarem

moj przepis na
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką migdałową + DROŻDŻOWE ABC 597

wyłożyć odsączony z soku rabarbar. Całość posypać kruszonką.Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C ok.50 min.I jeszcze kilka słów czystej teorii obchodzenia się z ciastem drożdżowym :) DROŻDŻOWE ABC Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej - zimne wydłużają znacznie czas rośnięcia ciasta; jako że mleko i tak będzie podgrzewane, zasada ta ma znaczenie wyłącznie dla jaj - wyjąć(...)postaci dodawać resztę składników - wpływa to na puszystość ciasta.  Im dłużej wyrabiane ciasto (dobre 10-15 minut), tym będzie lepiej napowietrzone i w efekcie bardziej elastyczne, miękkie i puszyste; jako leniwiec kuchenny używam tu miksera z mieszadłami hakowymi - NIE trzepakami - działa równie dobrze jak wyrabianie ręczne; dobrze wyrobione ciasto będzie się swobodnie odklejać od boków miski.  Miejsce gdzie

Grunt to przepis!
puchate drożdżowe ze śliwkami... 131

spiralami wyrabiać z 5-7 minut ciasto ciasto przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut w ciepłym miejscu keksówki 24x14cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką ciasto przełożyć do keksówek i powtykać całe śliwki bez pestek piec w 200C około 40 minut zostawić po upieczeniu do wystudzenia na kratkach bardzo puchate, delikatne ciasto drożdżowe i smakuje

W Mojej Kuchni Lubię
Prosty chleb z siemieniem lnianym 200

ciasta drożdżowego). Nie przerywając ucierania, dodać resztę mąki i dalej wyrabiać przez około 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Posmarowanymi olejem dłońmi podzielić ciasto na dwie części, położyć na blasze w odstępie i uformować dwa bochenki. Przykryć ściereczką (lnianą lub bawełnianą) i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na około 1.5 godziny

Moja Delicja
Prosty chleb żytni ze słonecznikiem 96

ponownie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 30 minut do „ ruszenia drożdży". Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj .   Ciasto: Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką.   Ciasto przełożyć

Nastoletnie Wypiekanie
NIE-zwykły chleb 150

się nie da białek to będzie lux bez problemu! Oczywiście pomógł mi CCMajor Kenwood w tej całej robocie. Niesamowity jest hak do ciasta, miesza, kroi, przekłada, tańczy, wyrabia,unosi, napowietrza....wyrabia idelanie. Wykonanie Najpierw podgrzej wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą. Do misy z zaprawą drożdżową dodaj mąkę, sól, cukier, miekkie masło

Z Kuchni Do Kuchni
Tradycyjne pączki z marmoladą 528

Kiedy zbliża się Tłusty Czwartek, każdy szuka przepisu właśnie na pączki. W tym dniu zajadamy się nimi  w ogromnych ilościach, bez opamiętania! Zapraszam Was dzisiaj na moje pączusie. Puszyste, leciutkie, najlepsze jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień są równie smaczne. Nadziać można je przed smażeniem lub po. Osobiście polecam tą drugą wersję. Smacznego(...)drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste, nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać odrobiny mleka lub mąki pszennej). Pod koniec wyrabiania wlać ciepłe masełko. Z ciasta uformować kulę i umieścić ją w misce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości. Ważne, by ciasto rosło w ciepłym miejscu bez

Nastoletnie Wypiekanie
Babka drożdżowa z kisielem 134

Bardzo smaczna babka drożdżowa z dodatkiem kisielu cytrynowego. Miękka, puszysta, żółciutka, rozpływająca się w ustach. Jeszcze lukier nie zdążył zastygnąć, a połowy babki już nie było. Bez mleka i masła. Z delikatną cytrynową nutką. Polecam nie tylko na święta :) 50 g. drożdży 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 1 kisiel cytrynowy bez cukru(...)minut. Ciasto: żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru na puszystą masę. Mąkę i kisiel przesiać, wsypać do żółtek, wlać również zaczyn i wyrabiać ciasto końcówką do ubijania ciasta drożdżowego. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną i ciepłą margarynę bezmleczną. Wyrabiać jeszcze chwilę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Foremkę na babkę wysmarować dokładnie tłuszczem, wyrośnięte ciasto

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zawijane drożdżówki z kruszonką i lukrem 112

odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do „ ruszenia drożdży". Dokładny opis przygotowania rozczynu możesz przeczytać  tutaj . Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałą mąkę, cukier, żółtka, sól oraz wlać resztę mleka. Ciasto wyrabiać rękami lub przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrabiać ok. 10 minut, pod koniec

Nastoletnie Wypiekanie
Śląski kołocz z jabłkami 151

wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do "ruszenia drożdży". Więcej o przygotowywaniu rozczynu możesz przeczytać tutaj .   Ciasto: Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką.   Ciasto

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 104

ciepłe, ale nie gorące :) W kolejnych dniach ciasto drożdżowe nie jest już takie same (choć rzadko zostaje więcej niż 3 kawałki), ale na przełożone ulubionym dżemem bez problemów znajduje chętnych :) Składniki ciasta drożdżowego: 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki) 1/2 szklanki cukru 2 jaja 30 g masła w temp. pokojowej ziarenka(...)drożdżowy „nie ruszy” tzn. że drożdże nie są świeże i nie można ich używać. 50 g świeżych drożdży 1 łyżka z 3 szklanek mąki pszennej 1 łyżka z 1/2 szklanki cukru Do dzieży miksera przesiej pozostałą mąkę, dodaj cukier, miękkie masło, jaja, wlej zaczyn drożdżowy. Jeżeli używasz dodaj ziarenka wyłuskane z laski wanilii i wlej ekstrakt waniliowy. Wyrabiaj

Moja Delicja
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 161

ciepłe, ale nie gorące :) W kolejnych dniach ciasto drożdżowe nie jest już takie same (choć rzadko zostaje więcej niż 3 kawałki), ale na przełożone ulubionym dżemem bez problemów znajduje chętnych :) Składniki ciasta drożdżowego: 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki) 1/2 szklanki cukru 2 jaja 30 g masła w temp. pokojowej ziarenka(...)drożdżowy „nie ruszy” tzn. że drożdże nie są świeże i nie można ich używać. 50 g świeżych drożdży 1 łyżka z 3 szklanek mąki pszennej 1 łyżka z 1/2 szklanki cukru Do dzieży miksera przesiej pozostałą mąkę, dodaj cukier, miękkie masło, jaja, wlej zaczyn drożdżowy. Jeżeli używasz dodaj ziarenka wyłuskane z laski wanilii i wlej ekstrakt waniliowy. Wyrabiaj

Moja Delicja
Drożdżowa baba z ziemniakami 191

ruszą (zaczną bąbelkować). Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną masę. Dodać przesianą mąkę, wyrośniętą mieszankę drożdżową (rozczyn), pozostałe składniki, oprócz tłuszczu, wyrobić ciasto, tak długo, aż będzie gładkie, elastyczne, błyszczące i będzie odchodzić od ręki (ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego przez 30 min na najniższych obrotach). Dodać tłuszcz wyrobić ponownie, aż cały tłuszcz zostanie „wchłonięty(...)jeżeli będzie taka konieczność – lukier wyjdzie zbyt gęsty dodać wrzątek. Wymieszać, lukrować 2-3 godziny przed podaniem baby. ps. rady autorki Limby na udane drożdżowe: Jeśli chodzi o wypróbowane przepisy na ciasta drożdżowe zachowujące długo wilgotność, to mogę przekazać Ci taką radę, którą ja stosuję bezwarunkowo! 1. Nie wolno używać zbyt dużo drożdży – dotyczy to też wszystkich innych

moj przepis na
Zakręcony chlebek z pastą szpinakową i rodzynkami 138

ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do „ ruszenia drożdży". Dokładny opis przygotowania zaczynu znajdziecie  tutaj .     Ciasto właściwe: Gdy zaczyn ładnie urośnie, dodać do niego wszystkie składniki ciasta właściwego, pamiętając, że stopiony smalec dodajemy na samym końcu. Ciasto wyrabiać przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrabiać ok. 10 minut

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania