drożdżowe bez wyrabiania - 1086 przepisów (strona:9/73)

PIZZA ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 198

chrupiący na zewnątrz.  Szparagi krótko gotuję lub natłuszczam oliwą i grilluję na patelni. Jeśli trafią wam się cieniutkie i długie okazy, możecie ułożyć je na podrośniętym placku surowe, bez wcześniejszej obróbki cieplnej. SKŁADNIKI / 2 pizze ok. 26 cm średnicy 350 g mąki pszennej 250 g ciepłej wody ( nie może być gorąca) 1¹⁄₂ łyżeczki soli 1 łyżka cukru(...)odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą, wlewamy rozczyn z drożdży oraz pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie, do otrzymania gładkiego, miękkiego i elastycznego ciasta.  Oprószonymi mąką dłońmi delikatnie zagarniamy ciasto pod spód formując kulę. Jeśli ciasto bardzo się klei, można

cool and minty
Mocno czekoladowe ciasto z surowym burakiem i test robota planetarnego Silvercrest 173

przede wszystkim drożdżowe, do których ja osobiście nie mam siły ;) Ponadto bez problemu poradzi sobie z kremami, a w mikserze kielichowym przygotujecie koktajl lub zmiksujecie zupę na gładki krem.   Co mnie zauroczyło tak na pierwszy rzut oka? przede wszystkim pojemna misa robota- bo aż 6.3l. Bez problemu ubijecie w niej pianę na pokaźną bezę lub wyrobicie(...)ciasto na dwa chlebki pokrywa do misy wraz z lejkiem, który ułatwia nam dodawanie składników już w trakcie wyrabiania ciast czy kremów hak do ugniatania i mieszadło z powłoką Teflon® zapobiegającą przywieraniu (naprawdę łatwe czyszczenie!) szklany blender (zazwyczaj spotykałam się z plastikowymi) moc 1300W, czyli dość sporo, nie będzie więc problemu z wyrabianiem wygląd ogólny- masywny, w modnym kolorze

Kuchnia w czekoladzie
Subiektywna recenzja „Przepisów na szczęście” Mai Sobczak 152

mistrzostwo w wegańskich ciastach drożdżowych i czytając listę składników zachodziłam w głowę, jak takie ciasto może wyjść bez mąki pszennej, ale spokojnie Magda, sobie powiedziałam, Maja ma już dwie książki na koncie, bloga, TV śniadaniowe itd. wie dziewczyna co robi. Na etapie ” …wszytko mieszam w misce i wyciągam na blat… i wyrabiam porządnie…” ciasto

greenscarf
Babeczki z wróżbami 372

pół szklanki mąki i łyżkę cukru. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem na gładką, jasnożółtą masę. Z rozczynu drożdżowego, masy żółtkowej, oleju i reszty mąki wyrabiamy zwarte ciasto. Foremki do babeczek smarujemy olejem i wkładamy po kulce ciasta. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia (30-60 minut).W tym czasie robimy kruszonkę(...)mąki i cukru w równych proporcjach. Do tego należy dolewać olej lub rozpuszczoną margarynę w takiej ilości by składniki połączyły się ale nadal były kruche. Możemy też zrobić babki bez kruszonki i tylko posypać cukrem po upieczeniu.Wróżby napisane na małych karteczkach zwijamy i pakujemy szczelnie w srebrną folię do wypieków. Zawiniątka delikatnie wpychamy w wyrośnięte babeczki. Na wierzch

prawdziwe jedzenie
Ciasto drożdżowe (bez jajek) z owocami i kruszonką 278

owocami bez użycia jajek. Ciasto jest proste w przygotowaniu i z pewnością często wykorzystywane przez osoby, które nie mogą lub po prostu nie jedzą jajek. Zapraszam! Ciasto drożdżowe z owocami (bez jajek) Składniki: 1/3 kostki świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych 450g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 100g cukru 50ml oleju słonecznikowego 3/4 szklanki mleka owoce np brzoskwinie(...)składników dajemy do miski, wlewamy rozczyn. Mieszamy przez chwilę łyżką a potem wyrabiamy ciasto rękami. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę.  Owoce kroimy na plasterki. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy wszystkie składniki, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na kilka minut do zamrażarki.  Ciasto drożdżowe podsypujemy mąką, wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy, formujemy i wkładamy do natłuszczonej

Tagebuch po polsku
Mini bułeczki z białym serem 176

odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do „ruszenia drożdży". Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki ciasta (wraz z resztą cukru i mąki), pod koniec dodając stopione i przestudzone masło. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką. Dobrze

Nastoletnie Wypiekanie
Czosnkowy chleb pszenny 93

ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do „ ruszenia drożdży". Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj .   Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do wyrośniętych drożdży dodać resztę mąki i miodu, wodę, sól oraz czosnek. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie

Nastoletnie Wypiekanie
Pizza, najlepsze przepisy 375

Pizza, najlepsze przepisy. Pizza to potrawa kuchni włoskiej, którą je się na całym świecie. W wersji podstawowej to płaski placek z wytrawnego ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, można ją jeść też na zimno. Ja przygotowuję pizzę z różnymi dodatkami, wykorzystuję m.in. pieczarki, cebulę(...)wody, soli, cukru oraz oliwy z oliwek, ale niekiedy odbiegam od tej zasady, kiedyś do ciasta na pizzę dodawałam jajko. Ciasto przeważnie wyrabiam za pomocą robota ze specjalnym hakiem, ale gdy ciasto wyrośnie, formuję je przeważnie rękami, bez użycia wałka. Pizza po wypieczeniu powinna być chrupiąca, krucha i aromatyczna z przyrumienionymi brzegami. 9 lutego to „Światowy Dzień Pizzy” National

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Focaccia 132

Focaccia - włoskie pieczywo, pachnące, chrupiące i miękkie jednocześnie. Ktoś powiedział, że to taka dziurawa pizza bez dodatków. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że focaccia jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jak zrobić idealne pączki? 3746

pyszne pączki znajdziecie tutaj . WYRABIANIE CIASTA Jeśli już przygotujemy wszystkie składniki i rozpoczniemy przyrządzanie ciasta, warto poświęcić odpowiednią ilość czasu na jego wyrobienie. Im dłużej i staranniej wyrobimy ciasto, tym bardziej puszyste i wyrośnięte pączki otrzymamy. Optymalny czas wyrabiania ciasta drożdżowego na pączki to 20-25 minut przy ręcznym wyrabianiu lub 10-15 minut przy wyrabianiu za pomocą miksera. Wyrobione(...)powinno odstawać od miski. WYRASTANIE CIASTA Ciasto na pączki, jak większość ciast drożdżowych, powinno odpowiednio długo wyrastać. Ciasto po wyrobieniu należy pozostawić w misce i przykryć, najlepiej czystą ściereczką i folią spożywczą, zapobiegnie to wysychaniu ciasta podczas rośnięcia. Wyrastanie powinno odbywać się w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Istotny jest nie czas wyrastania, a podwojenie przez ciasto objętości. Zazwyczaj trwa

Smakołyki Bereniki
Bułeczki maślane z kruszonką 158

piec drożdżówki bo ręczne wyrabianie ciasta mnie relaksuje a potem zapach podczas pieczenia wypełnia cudownym aromatem cały dom. Domownicy bardzo lubią drożdżowe ciasta więc wszyscy są zadowoleni. Takie bułeczki można też upiec z nadzieniem - do środka każdej formowanej bułeczki wystarczy włożyć łyżeczkę powideł albo uduszonych jabłek a potem albo posypać kruszonką, albo upiec bez niej a po wystudzeniu posmarować

Smaczna Pyza
TU I TAM nr 8. Avocado brioche. Wegańska. A może chleb? 194

bardzo jednolitą masę, bez grudek. Można delikatnie skropić cytryną, by miąższ nie ściemniał. Do zaczynu drożdżowego dodać 1 filiżankę mąki, pure z awokado, 2 łyżki mleka sojowego, cukier, sól i zmiksować na niskich obrotach (lub zagnieść ręcznie). Następnie dodać pozostałą mąkę (być może trzeba będzie dosypać więcej, zależy ile Wasza mąka "zabierze"). Wyrabiać do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta

KUCHARNIA
Jagodzianki z kruszonką, czyli jak naturalnie pomalować usta niemowlakowi. 202

razu Wam napiszę i zaznaczę, że ciasto po wyrobieniu jest kleiste, ale jak wyrośnie robi się idealne do wyrabiania bułeczek. Nie dosypujcie do niego mąki. Zaufajcie mi Jagody możecie również zastosować do tarty z tego przepisu: Jak upiec smaczne ciasto bez cukru dla niemowlaka i czy w słodkościach można ukryć witaminy? Złocista tarta z masą budyniową i frużeliną owocową(...)Ciasto jest lepkie. Przy formułowaniu bułeczek posypcie ręce i blat mąką. Co się kryje w środku….? Takie perełki! Bułki powstają z dobrze wyrośniętego ciasta drożdżowego. Jagody bardzo łatwo „zamyka” się w środku. A jeszcze łatwiej uwalnia ze środka. BLW dla malucha..to lubię

Krupeczki
Pierogi 143

można powtarzać bez końca, bo wszyscy lubią :) Tym razem pierogi paprykowe, z mieloną kiełbasą, drożdżowe, pieczone i gotowane :)  Mąkę 1 kg przesiewamy, dosypujemy łyżkę zmielonej papryki, łyżkę soli, rozkruszamy pół kostki drożdży,  dosypujemy łyżeczkę cukru i zalewamy szklanką ciepłej wody, a jak zaczyn urośnie,  to dolewamy jeszcze jedna szklankę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto... Jak ciasto

chleba naszego