drożdżowe bez wyrabiania - 1086 przepisów (strona:12/73)

CHRUŚCIKI, FAWORKI DROŻDŻOWE, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 338

dużo drożdży w stosunku do ciasta, bo placki drożdżowe, w których tych drożdży jest dość dużo nie wyrastają tak jak powinny. Przeanalizowałam zamieszczone u mnie przepisy i otóż jest, przepis na pączki pychotki. Pączki z niego były cudownie delikatne, chruściki też takie wyszły, mimo, że robione w błyskawicznym tempie (już bez napuszania, z braku czasu).Robiłam z połowy przepisu(...)pączki. Porcja na jeden podwieczorek dla mojej żarłocznej Rodzinki. ;-)Wyrabianie, wyrastanie, smażenie i jedzenie łącznie - zajęły troszkę ponad 2 godziny. Expresowe faworki. Można je oczywiście posypać mielonym ksylitolem, wówczas będą zupełnie bez cukru, u mnie niestety, to nie przejdzie... Pochłaniali jeszcze ciepłe, ze spływającym lukrem z cukru trzcinowego. Polecam gorąco ;-)Składniki:- 550g mąki orkiszowej (u mnie

Smaczne Zdrowe
Jagodzianki najlepsze 113

Jagodzianki Babci Tosi były mięciutkie, nieprzyzwoicie wręcz jagodowe i bez jakichkolwiek lukrów, czy kruszonek. Jedynie posypane cukrem. Po prostu cudowne. Ja długo nie próbowałam nawet ich przyrządzać, bo uważałam ciasta drożdżowe za wypiek niesamowicie skomplikowany. Jednak tęskniąc za tym smakiem postanowiłam podjąć wyzwanie w nadziei, że również zostałam obdarzona "drożdżowym" genem. Upiekłam - wyszły baaardzo smaczne, a jednak już(...)takie. Dlaczego? Ponieważ kulinarne wspomnienie, to nie tylko smak, ale też wspólne wyrabianie ciasta, nieudolne i udolne zlepianie bułeczek i czas razem spędzony. Mimo wszystko nieskromnie uważam, że moje są po Babcinych najlepsze jakie jadłam. Szczególnie teraz kiedy piekę je dla moich chłopaków i znikają tak szybko, że nie jestem w stanie nawet zrobić satysfakcjonujących zdjęć. Składniki

Pełny talerz
Ślimaczki drożdżowe z pistacjami i masłem orzechowym 185

wtedy ciasto lepiej wyrasta podczas pieczenia - dodać sól, jajo+żółtko, oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.   Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić(...)temp. 190C ok. 18-20 min - piekarnik musi być wcześniej odpowiednio nagrzany; u mnie bez termoobiegu, góra-dół, na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. SŁODKOŚCI Z MASŁEM ORZECHOWYM WYPIEKAŁY: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ GRUNT TO PRZEPIS - Ślimaczki drożdżowe z pistacjami i masłem orzechowym https://grunttoprzepis.blogspot.com/2017/10/slimaczki-drozdzowe-z-pistacjami-i.html Dorota Lapacz [FB] - Babeczki z masłem orzechowym https://m.facebook.com

Grunt to przepis!
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 336

pieczarkowa a'la ciasto zrobiła ostatnio furorę wśród moich znajomych. Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim stole :) Czytaj więcej >> 3)  PIZZA FIT BEZ DROŻDŻY Pizza...kto jej nie lubi! Chyba nie znam takiej osoby. Ale pizza nie kojarzy nam się ze zdrowym jedzeniem. Postanowiłam to trochę odczarować. Pizza fit wykonana jest(...)jedząc ją nie powinniśmy mieć wyrzutów sumienia. Poza tym przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, gdyż nie musimy czekać aż ciasto nam wyrośnie, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-)  Czytaj więcej >> 4)  PIEROGI Z PIECA

Kuchnia MagdaLeny
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 240

pieczarkowa a'la ciasto zrobiła ostatnio furorę wśród moich znajomych. Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim stole :) Czytaj więcej >> 3)  PIZZA FIT BEZ DROŻDŻY Pizza...kto jej nie lubi! Chyba nie znam takiej osoby. Ale pizza nie kojarzy nam się ze zdrowym jedzeniem. Postanowiłam to trochę odczarować. Pizza fit wykonana jest(...)jedząc ją nie powinniśmy mieć wyrzutów sumienia. Poza tym przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, gdyż nie musimy czekać aż ciasto nam wyrośnie, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-)  Czytaj więcej >> 4)  PIEROGI Z PIECA

Kuchnia MagdaLeny
Gigantyczna drożdżówka z gorzką czekoladą i słodkimi malinami 154

kilku dniach bez słodyczy Misiek dopadł w nocy do resztek z koszyczka wielkanocnego Miśki, zlitowałam się nad nim i piekłam Mu wielgachną drożdżówkę. Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożczy 250 ml mleka roślinnego 100 g masła kokosowego 450 g mąki pszennej szczypta soli 100 g cukru 100 g gorzkiej czekolady dżem malinowy (miałam ostatni słoik na „czarną(...)godzinę” własnego dżemu malinowego- 100% ) Ciasto wyrabiamy standardowo, tj. budzimy drożdże w niewielkiej ilości mleka w temp. 40 C z cukrem. Wyrabiamy ciasto po czy pozwalamy mu wyrastać około godziny aż podwoi swoją wielkość. Następnie wyrabiamy chwilę wyrośnięte ciasto aby się odgazowało, dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na „prostokąt” dwie z nich posypujemy poszatkowaną czekoladą

greenscarf
Pizza z polędwiczką z kurczaka i prażoną cebulką 267

kulę (ciasto może się delikatnie lepić, ale nie mocno – podczas wyrabiania w razie potrzeby można posypywać rękę mąką – nie wsypujemy mąki bezpośrednio na ciasto, aby nie było jej zbyt dużo, bo ciasto będzie za twarde). Ciasto odstawiamy pod przykryciem (np. ściereczką, ja mam miskę z pokrywką do ciast drożdżowych) do wyrośnięcia. U mnie jest ciepło, więc średnio trwa to około(...)minut. Przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki (bez ogonków) i pokrojoną w kostkę paprykę. Zdejmujemy z ognia, składniki mieszamy z pokrojoną polędwiczką z kurczaka. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną margaryną (delikatnie) blaszkę. Ugniatamy ciasto w taki sposób, aby utworzyć kształt pizzy. Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia (na około 15 minut

Słodkie okruszki
BUŁECZKI HAMBURGEROWE Z SEZAMEM 238

miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajko, lekko wyrośnięty rozczyn oraz roztopione masło.  Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie, przez około 10 minut lub dłużej, aż ciasto zrobi się elastyczne i miękkie. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto nadal nie odchodzi od miski, Można podsypać 1-2 łyżkami mąki. Wyrobione ciasto, natłuszczamy oliwą i zagarniając(...)spód formujemy kulę. Wkładamy do natłuszczonej oliwą miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na ok 2 godziny do wyrośnięcia ( w ciepłe miejsce, bez przeciągów, np. koło kaloryfera). Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i formujemy gruby wałek. Ostrym nożem dzielimy go na 8 -9 równych kawałków, po około  90 g każdy. Z każdego kawałka formujemy

cool and minty
Dietetyczna pizza na żytnim spodzie 114

wyciekło mi na blat :| ) i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20-30 minut, żeby wyrósł po tym czasie dodajemy roztwór drożdżowy oraz pozostałe 0,5 szklanki letniego mleka do reszty mąki i wyrabiamy ciasto wyrobione ciasto posypujemy mąką i znów odkładamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosło wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanym mąką blacie (ja wałkowałam do grubości(...)rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia zaginamy lekko brzegi ciasta, żeby pizza miała ładny kształt rozsmarowujemy sos na cieście   9. wykładamy dodatki (bez sera), serdelki wcześniej lekko podsmażyłam  10. pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut ( na ostatnim poziomie piekarnika)  11. po 15 minutach wyciągamy i trzemy na wierzch ser i wstawiamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi. Łatwy chleb pszenny. 134

chlebowej 1/2 szkl. płatków owsianych * 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 12 godz. wcześniej) Przygotowanie ciasta właściwego: Mąkę pszenną wymieszać z płatkami owsianymi, zakwasem, zaczynem drożdżowym, zalewą ziołową i wodą, wszystko dokładnie wymieszać.   Ciasto wyrabia się krótko, wystarczy 2 minuty, do dokładnego połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne, ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody. Formę(...)odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do podwojenia objętości. Chleb piec 55-60 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyłożyć chleb na kratkę i wystudzić. *Wersja przepisu bez zakwasu Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody. Smacznego CHLEB ZIOŁOWY NA INNYCH BLOGACH: Akacjowy blog Apetyt na smaka Bochen chleba Fabryka

Codziennik Kuchenny
Rolada drożdżowa z nadzieniem serowo-budyniowym z truskawkami 150

problemu przenieść na blaszkę i aby nie pękła w trakcie pieczenia. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 250 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 70 g cukru 8 g soli 1 jajko 100 g masła Nadzienie: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 300 ml mleka 250 g twarogu 50 g cukru(...)rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Jajko roztrzepać. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, sól, jajko, odrobinę masła i zaczyn. Zagnieść krótko, po czym wlać pozostałe masło i dalej wyrabiać przez około 7 minut, aż masło się wchłonie, a ciasto stanie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 1,5 godziny. W międzyczasie

Passions hobbies life
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką 158

przyjemność zaprosić Was na pyszne, puchate i mięciutkie drożdżowe bułeczki, takie do odrywania, ze śliweczkami i kruszonką. Są pyszne! Składniki: 400 g mąki pszennej, 2 średnie jajka, 20 g świeżych drożdży, 70 g cukru, 70 g miękkiego masła, szczypta soli, 100 g mleka w temp. pokojowej 10 śliwek - bez pestek Kruszonka: 30 g miękkiego masła, 2 łyżki cukru(...)łyżki mąki, 1 op. cukru waniliowego dodatkowo : 1 jajko W podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiałam mikserem przez ok. 10 minut. Drożdży wcześniej nie rozczyniam, tylko rozkruszam i rozcieram dłońmi w mące. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, u mnie trwało to ok. półtorej godziny . Po tym czasie należy ciasto odgazować - uderzając w ciasto

Plate of Joy
Drożdżówki z budyniem (bez laktozy) 162

smakiem. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 250 ml mleka Wydojone bez laktozy 3,2 Mlekovita 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 70 g cukru 8 g soli 1 jajko 100 g masła Polskie bez laktozy Mlekovita Nadzienie: 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem 800 ml mleka Wydojone bez laktozy 3,2 Mlekovita Dodatkowo(...)kuchenny i wyrabiać przez około 7 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na 1,5 godziny do pierwszego wyrastania. W międzyczasie ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, wykorzystując jednak tylko 800 ml mleka. Ugotowany budyń zostawić do ostudzenia (aby nie powstał kożuch, to budyń przemieszać od czasu do czasu). Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą

Passions hobbies life
pyszne ciasto drożdżowe z powidłami kakaowymi... 121

Składniki: mąka tortowa 60 dag, mleko ciepłe 1,5 szklanki, żółtka 5 sztuk "L", drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 3 krople, sól

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowe wg przepisu mojej mamy 88

jajka, drożdże, mleko muszą mieć temp pokojową) ,w mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże 2 łyżeczki cukru 3 łyżki mąki i dodaje szczyptę soli (w oryginale w 1/2 szklanki mleka i bez soli) . Całość przykrywam ściereczka odstawiam w ciepłe miejsce na ok 15 min. Do robota kuchennego przesiewam mąkę dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka i skórkę z cytryny (w oryginale jajka(...)suchymi składnikami i dodać resztę mleka) . Na patelni rozpuszczam masło i zostawiam do ostygnięcia. Jak zaczyn nam się ruszy przelewamy go do robota kuchennego i zaczynamy wyrabiać- najlepiej jeśli ma opcje wyrabiania ciasta drożdżowego. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Jeśli chcemy ciasto drożdżowe z rodzynkami musimy je wcześniej sparzyć na sitku i zostawić do ostygnięcia

Piekielna Kuchnia Pati