przyprawami, tak idealnie jak widzicie kucharzy w TV w programach z lokowaniem przypraw :) Świetnie się nim usuwa jelitka krewetek tygrysich, z jego pomocą szybko i sprawnie oczyścimy wątróbki drobiowe. Idę na całość, przyznam się do wszystkiego, filetowałam rybę i nawet wycinałam nim piersi kurczakowi. Od razu zaznaczam nie jestem lekarzem, nie macie szans wpaść mi pod nóż :) Tak więc nóż
Blondynka Gotujechciałam tracić czasu na fantazyjne krojenie grzanek czy przystrajanie dania ;) Składniki: ok 1-1,5 kg cebuli 2-3 łyżki oleju ok 1-1,5 l bulionu drobiowego 1 -1,5 szklanki białego wytrawnego wina pieprz, sól, świeży rozmaryn (ewentualnie może być suszony), karmel z łyżki cukru by wzbogacić smak i kolor
Codzienna kuchnia niecodziennaświeżym groszku można tylko pomarzyć, więc kupiłam mrożony. A zatem, do dzieła, a raczej do kuchni :)Składniki zupy:450 g. mrożonego groszku,ok. 1 litr rosołu drobiowego - taki akurat miałam pod ręką, jak wiecie nie korzystam z kostek rosołowych,1 średnia cebula,2 ząbki czosnku,2 łyżki oliwy,sól, ostra papryka mielona - do smaku,śmietana - do smaku.Podstaw
Codzienna kuchnia niecodziennapiekarniku. Jest doskonały również jako farsz do pierogów (tak tak) czy to tart :) Polecam :)Mała uwaga. Wybierając wątróbkę do pasztetu kierujcie swoim smakiem. Wątróbka drobiowa jest w swojej strukturze dużo delikatniejsza, jednak ma intensywniejszy smak, więc będzie idealna dla osób lubiących taką właśnie wątróbkę. Mój mąż wątróbki w ogóle
Codzienna kuchnia niecodziennapost Kotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojerazem propozycja prostego dania na każdą okazję i każdą porę dnia: Nie ma chyba nic łatwiejszego. Potrzebne produkty: -solidna porcja mortadeli-1,2-1,4 kg (wieprzowa lub drobiowa-obie smakują podobnie) -puszka czerwonej fasoli -kartonik 500 ml koncentratu pomidorowego -4 marchewki -2 papryki -3 ząbki czosnku -przyprawa warzywko -majeranek -przyprawa delikat do mięs -pieprz czarny mielony -olej do smażenia
Maminek kulinarnyPrzy okazji gotowania galaretki drobiowej zrobimy kurczaka na obiad. Wystarczy, że dorzucimy do rosołu 2-3 ćwiartki z kurczaka więcej. Dla przypomnienia: -układamy w garnku ćwiartki z kurczaka i zalewamy zimną wodą, aby je przykryła -dokładamy 2 marchewki, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulkę, kilka suszonych grzybów, kilka ząbków czosnku, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe i wstępnie solimy Doprowadzamy
Maminek kulinarnyprzygotowany makaron można wykorzystać do rosołu, ale też do zupy pomidorowej lub zapiekanek. Przepis na rosół znajdziecie na naszym blogu w przepisach na inne potrawy, np. w galaretce drobiowe lub w pierogach z pieca. Tak wygląda nasz rosołek z domowym makaronem. Smakuje wybornie. Smacznego
Maminek kulinarnyWalory smakowe domowego pasztetu są chyba wszystkim znane. Przepis nie jest trudny. Składniki: -1,5 kg łopatki -1 kg wątróbki drobiowej -4 jajka -2 czerstwe bułki -2 cebule -1 marchew -kilka ząbków czosnku -bułka tarta -kilka suszonych grzybów -seler -por -ziele angielskie -pieprz ziarnisty -listek laurowy -przyprawa Barbecue -sól, pieprz Część łopatki ( 1 kg ) gotujemy w wodzie
Maminek kulinarnyDrobiowa wątróbka usmażona na grillu smakuje wyjątkowo a w bajkowym otoczeniu, czyli w ogrodzie cioci Celinki to prawdziwa rozkosz. Dzień wcześniej musimy wątróbkę umieścić w marynacie. Skład marynaty na 1 kg wątróbki: -1/2 szklanki oleju -łyżka przyprawy barbecue lub przyprawy do grilla -1/2 łyżeczki słodkiej papryki -płaska łyżeczka soli -pokrojonych w kostkę kilka ząbków czosnku Wszystko razem
Maminek kulinarnyPasztet bez tłuszczu z dodatkowym smakiem grzybowym. Składniki -1 kg łopatki -1/2 kg wątróbki drobiowej -25 dkg pieczarek -3 jajka -2 czerstwe bułki -1 marchew -2 cebule -2 duże ząbki czosnku -garść suszonych grzybów -pieprz ziołowy i naturalny -warzywko, przyprawa do mięs -liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty Do garnka z wodą dodajemy liście laurowe
Maminek kulinarnyćwiartki z kurczaka -ok. 60 dkg łopatki lub szynki wieprzowej -2-3 marchewki -ząbek czosnku -czerstwa bułka -2 jajka -susz warzywny, sól, pieprz Mięso wieprzowe i drobiowe, marchew i czosnek z dodatkiem suszu warzywnego gotujemy jak na rosół. Gdy jest miękkie wyjmujemy z garnka i studzimy. Odławiamy tez marchew i czosnek. Składniki
Maminek kulinarnyszparagi jeszcze trwa. Kolejną moją propozycją na danie ze szparagów jest kremowa zupa. Prosta i szybka w przygotowaniu. Gorąco polecam! Składniki: pęczek szparagów bulion wołowy lub drobiowy około 2 litry 2 duże ziemniaki cebula por oliwa masło sól, pieprz cukier śmietana lub jogurt natka pietruszki grzanki z bułki na maśle (opcjonalnie) Przygotowanie: Łodygi szparagów kroimy na małe
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 2 małe kalafiory 2 korzenie pietruszki 1/4 bulwy selera 1 szalotka 2 ząbki czosnku oliwa 2 litry bulionu warzywnego (w wersji wegetariańskiej) lub drobiowego sól, pieprz biały, szczypta imbiru 2 łyżki serka mascarpone Do podania: gęsta śmietana, świeże zioła, grzanki. Przygotowanie: Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną szalotkę i czosnek. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki
Smakowity Blog Kulinarnyłyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny 150g sera ricotta 75g startego parmezanu utrzepane jajko, do posmarowania Sos: 2 łyżki oliwy 90g pancetty, drobno pokrojonej 125ml (1/2 szklanki) bulionu drobiowego 185g sera mascarpone 80g suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski 2 łyżki bazylii, drobno pokrojonej Przygotowanie: W misce lekko rozgniatamy nitki szafranu, wlewamy wrzątek i zostawiamy do ostygnięcia
Smakowity Blog Kulinarny