drobiowe - 5743 przepisów (strona:250/383)

Zupa z pieczonej dyni Hokkaido 154

a.składniki1,5 kg dyni Hokkaidooliwa z oliwek1 łyżeczka suszonego chili1 łyżka nasion kolendry1 duża cebula3  - 4 ząbki czosnku1 marchewjedna łodyga selera naciowego1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego + dodatkowo do rozrzedzeniaprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 170 ° . Przekroić   dynię na pół i usunąć nasiona , a następnie pokroić dynię w kliny. Umieścić dynię na  dużej blasze ( w jednej warstwie

Stare Gary
Zupa meksykańska 191

Pikantna zupa wspaniale rozgrzewa i zaostrza apetyt - w sam raz na początek większej imprezy. SKŁADNIKI:2l rosołu drobiowegomięso z rosołu (u mnie 2 podudzia kurczaka i

Kto ugości moich gości?
ZUPA PARÓWKOWA 329

ZUPA PARÓWKOWASkładniki:- 1kg parówek drobiowych- 1 udko z kurczaka- 800g pieczarek- 3 duże ziemniaki- 2 cebule białe- 300g papryki konserwowej- 300g ogórka zielonego- 2 kostki rosołowe z pietruszką i lubczykiem- 4 liście laurowe- 5 ziaren pieprzu czarnego- 3 ziarna zioła angielskiego- 3 ziarna owoców jałowca- 1 łyżeczka lubczyku otartego- 1 łyżeczka majeranku- 100g koncentratu pomidorowego- 50g ketchupu łagodnego- 1 łyżka

Mentor Smaku
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 229

minut + marynowanie gęsi + chłodzenie kremuPorcje: 4SkładnikiKrem batatowy:1 duży batat (ok. 600 g),100 g świeżego szpinaku baby,Garść młodych listków krwawnika,1 duża pigwa,300 ml jasnego bulionu drobiowego,150 ml białego wytrawnego wina,100 ml cydru lubelskiego,100 ml płynnej śmietany 18%,4 łyżki miodu akacjowego,Soki i skórka otarta z połowy cytryny,2 łyżki masła

SzczyptaSmaQ
Stek z piersi kurczaka z cebulą , papryką i czerwonym pieprzem 145

Mieso drobiowe zawiera duze ilosci bialka i male ilosci tluszczu,zwlaszcza piers z kurczaka i indyka.Zawiera duzo cynku,magnezu,potasu ,witamin z grupy B,co powoduje wiekszy pobor energii z pozywienia i wzmocnienie ukladu odpornosciowego.ma wieksza wartosc odzywcza i dietetyczna niz wieprzowina i wolowina.A najwieksza zalete stanowi szybkosc przygotowania smakowitego dania.Skladniki :-2 piersi z kurczaka-2 cebule-2 male papryki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ketchup z dynii 199

Ketchup dyniowy z sokiem pomaranczowym i curry uszlachetni smak nie tylko delikatnych stekow drobiowych z kurczaka lub indyka,lecz bedzie takze swietnym dodatkiem do frytek z dynii,plackow,kanapek itp.Bez pasteryzacji mozna go przechowywac w lodowce przez dwa miesiace.Jesli bedziemy dysponowac upieczonym wczesniej puree dyniowym ketchup przygotujemy blyskawicznie.Skladniki na 300-350 ml :250 g puree z dynii-Hokkaido100 ml soku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gęsie uda pieczone w cydrze i najlepsza duszona czerwona kapusta 167

jednak mylne stwierdzenie,bo gęsina zawiera od 3-5 % tLuszczu.Trzeba także wiedzieć,że tłuszcz gęsi ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych jest uważany za  najzdrowszy spośród tłuszczów drobiowych,Gęsi z natury są hodowane ekologicznie,wypasa się je na łąkach,nie da się tego zrobić inaczej,tak jak z kurczakami,więc to mieso jest na pewno zdrowsze.Gęsiom zatem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lekki rosołek z kurczaka 152

rosół byl klarowny ,nie może gotować się zbyt gwałtownie.Nie należy dodawać zimnej,lecz zawsze gorącą wodę.Nie dodawać za dużo  jarzyn,by nie zatracić charakterystycznego smaku rosołu drobiowego,szczególnie marchewki,która wprowadzi za dużo słodyczy.Smak i kolor bardzo poprawia dodanie podpieczonej cebuli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryżotto Ewy 122

jest. Dziś pierwsza wersja mojego ryżotta.500 g łopatki wieprzowej1 spora cebula2 łodygi selera naciowego1,5 szk blanszowanych kurek ( mrożone )1/3 czerwonej papryki1,5 szk dowolnego ryżu4 szk bulionu drobiowego ( u mnie rosół )1/3 szk posiekanego koperku1/2 puszki kukurydzy1/2 puszki groszku konserwowego1/2 szk konserwowej marchewki1/2 puszki czerwonej fasoli2 szczypty cukrusól do smakupieprz czarny do smakuchili do smakuczosnek granulowany do smakukucharek

Ewa w kuchni
Żołądki z suszonymi pomidorami 175

Dawno nie było żołądków drobiowych, więc dziś nadrabiam zaległości. Żołądki czy też serduszka mogłabym jeść codziennie i raczej by mi się nie zbudziły. Ale i tak staram się aby za każdym razem miały inne smaczne dodatki. Przeważnie jadamy z ryżem lub makaronem i dziś właśnie są z makaronem. Pycha.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Grzybowy gulasz sercowy 141

Bardzo lubię serca drobiowe i wieprzowe. Gdy jestem w mieście staram się zapolować na nie, bo jak to na wsi bywa z różnorodnością asortymentu różnie bywa. Udało mi się kupić właśnie serca wieprzowe, zrobiłam więc gulasz. Dodałam jeszcze suszone grzybki i jedzonko wyszło jak się patrzy. Taki gulasz lubię z kaszą lub po prostu z pieczywem.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Chleb z kaszą jęczmienną i parówką 141

Dziś chleb z dodatkiem kaszy jęczmiennej i parówek drobiowych. Do takiego chleba wystarczy masło i ewentualnie pomidor. Po prostu pycha a przy okazji przemycamy kasze dzieciom, które jej nie lubią.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pasztet domowy ze śliwkami 137

przed Świętami chciałam mu nadać odświętny charakter i zaszalałam dodając do niego śliwki namoczone w brandy ale to nie jest konieczne. Mój pasztet składa się głównie z wieprzowiny, wątróbki drobiowej i boczku wędzonego. Można oczywiście przygotować go z różnych rodzajów mięsa i dodać zamiast śliwek, grzyby czy paprykę. Wszystko zależy tylko od tego co mamy w lodówce

UgotujmyTo.pl
Domowy pasztet z królika 167

Mój pierwszy pasztet z królika smakował wybornie. Robiłam go troszkę inaczej niż wszyscy ale tak zawsze robiła moja Mama więc chciałam sobie przypomnieć ten smak dzieciństwa

UgotujmyTo.pl
Przepis na risotto z grzybami 147

Jak byłam w Polsce to dostałam fantastyczny prezent od mojego Brata i Bratowej, a mianowicie pojemnik z zamrożonymi ugotowanymi grzybami:)! Oj, dawno mnie nic tak nie

UgotujmyTo.pl