Grudzień w statystykach wyglądał tak : 43 9 polubień na FB 14 2 obserwujących 24 posty 42 ,130 wyświetleń najpopularniejsze posty : Drobiowa roladka z pieczarkami Sałatka jarzynowa z jajkiem Szybkie ciasteczka jak pierniczki Dziękuję
Magiczne Życie Martyrobił polecam. Wszystkim smakuje, wyłączając mnie. Nie wiem dlaczego, ale wolę z kury lub królika. SKŁADNIKI kaczka ok 1, 40 kg. 50 dag łopatki wieprzowej 15 dag. wątróbki drobiowej 2 średnie cebule, obrane i pokrojone grubą kostkę 1 bułka 4 - 5 jajek pieprz, sól do smaku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku warzywa: marchew, ćwierć części
W kuchennym oknie EwyMięso drobiowe jest jednym z najbardziej wszechstronnych mięs, które możemy umieścić na grillu lub w wędzarni. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, jest łatwe do przyrządzenia i ma dużą zdolność do przyjmowania innych smaków i aromatów. Jeśli chodzi o grillowanie najczęściej grillujemy kurczaka w częściach a najbardziej popularne są piersi. W przypadku ich grillowania ważne jest abyśmy mieli w miarę jednakowej
naRuszciepomidory i odrobina przypraw a wszystko spakowane w delikatne filety z udek kurczaka i upieczone w warzywach. Składniki: -8-10 filetów z udek kurczaka -25 dkg wątróbki drobiowej -puszka groszku konserwowego -2 marchewki -1 cebula -10 suszonych pomidorów -przyprawa barbecue -słodka papryka -sól, pieprz -2 łyżki pokrojonej natki pietruszki -olej Udka delikatnie rozbijamy z jednej strony
Maminek kulinarnykostkę 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w plasterki 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę 4 szklanki batatów, obranych i pokrojonych w kostkę 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżka curry w proszku 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 3/4 szklanki orzeszków piniowych 3/4 szklanki wody 1/4 szklanki posiekanej kolendry, do podania Przygotowanie
karmelowyPolecam mięsko drobiowe faszerowane suszoną śliwką i żurawiną. Trochę pomęczymy się z odfiletowaniem kurczaka, ale później smak wszystko wynagrodzi. SKŁADNIKI 1 duży kurczak o 2 kg. małe opakowanie suszonych śliwek małe opakowanie suszonej żurawiny 2 łyżki sosu sojowego 1 przyprawa do kurczaka 1 łyżka ziół prowansalskich nici do sznurowania mięsa WYKONANIE Kurczaka musimy zluzować, czyli uddzielić od kości
W kuchennym oknie Ewymałe zwykłe * 1 marchewka * 1/2 dużej pietruszki * kawałek selera * 1/2 młodej cukinii * 1/2 czerwonej papryki * pęczek natki pietruszki * suszona natka pietruszki i lubczyk * sól, pieprz * 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego * oliwa do smażenia Sposób wykonania Cebulkę obrać i drobno pokroić. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić lub poszatkować, w cienkie słupki, cukinię również, ale nie obierać, jedynie
Mix smakuskrzydełka * 2 marchewki * 20 dag fasolki szparagowej lub 1/2 puszki groszku * 10-15 dag grzybów kurek * 3 ziemniaki * 1 jajko * 3 czubate łyżki mąki pszennej * natka pietruszki * kostka bulionowa drobiowa * sól, pieprz Sposób wykonania Umyć mięso, włożyć do garnka, wlać ok, 1,5 l wody, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dodać oczyszczone i umyte kurki, kostkę bulionową, nieco soli
Mix smakuskładniki * 1 szklanka drobnego makaronu * 25 dag wędzonego fileta z kurczaka lub szynki drobiowej * 1 słoik marynowanego selera * 1 puszka kukurydzy konserwowej * 3-4 ogórki konserwowe * 4-5 łyżek majonezu * sól, pieprz Sposób wykonania Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić i wsypać do pojemnika przeznaczonego na sałatkę. Fileta pokroić w kostkę, selera i kukurydzę osączyć z zalewy, a ogórki
Mix smakuskładniki * 1/2 opakowania makaronu w kształcie ziarenek ryżu * 30 dag wędliny drobiowej, najlepszy filet z indyka * 2 ogórki wężowe * 1 pęczek koperku * 5 łyżek majonezu * 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany * 1-2 ząbki czosnku * sól, pieprz Sposób wykonania Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Ogórki i koperek umyć. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, koperek drobno posiekać
Mix smakuresztek wędlin poza kiełbasą * 20 dag żeberek lub kości wędzonych * 20 dag żeberek lub kości na zupę surowych * cebula * liście laurowe * ziele angielskie * 1 kostka bulionowa drobiową * przyprawa typu vegeta * majeranek * sól, pieprz * chrzan tarty Sposób wykonania Umyć żeberka, włożyć do garnka z wodą (3 litry wody), włożyć również żeberka lub kości wędzone, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie
Mix smakuskładniki * 1 opakowanie sera feta * 25 dag wędliny drobiowej * 1 puszka kukurydzy * 1 ogórek szklarniowy * 1 średni brokuł * 1 pęczek cienkiego szczypiorku * 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego * 4 łyżki majonezu kieleckiego * 2-3 ząbki czosnku * pieprz Sposób wykonania Brokuła podzielić na mniejsze różyczki, wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki soli, gotować 5 min. Odcedzić
Mix smakuskładniki * 30 dag kości na zupę (żeberka, kości schabowe, korpusy drobiowe) * 30 dag kiełbasy cienkiej najlepiej swojskiej lub o zbliżonym smaku * 20 dag wędzonki * 1 niedużo cebulka * jarzynka (marchewka, pietruszka, seler, por) * kilka suszonych grzybków * 4-5 ząbków czosnku * 1 butelka barszczu białego * 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% * majeranek * sól, pieprz * kostka bulionowa Sposób wykonania Kości na zupę
Mix smakuodkładają się w niej metale ciężkie. Jeść, jeść, w dużych ilościach (ma bardzo niską wartość kaloryczną)! ZUPA Z CUKINII Składniki: 2 średnie cukinie 1 i 1/3 szklanki bulionu drobiowego 1 mały pęczek natki pietruszki 6 listków świeżej bazylii świeżo zmielony czarny pieprz sól 2/3 szklanki płynnej śmietany 18% lub kremówki (do podania) Przygotowanie: Obierz cukinię (jak to zrobić? odkrój
Gotowanie to kochaniespokojną głową daję go swojemu starszemu synowi. Jest również idealną przekąską na kolacje, czy imprezę! Ilość porcji: 2 keksówki Składniki: 900g szynki 500g wołowiny 350g karkówki 250g wątróbki drobiowej 250g surowego boczku Pęczek włoszczyzny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka 200g suszone śliwki Garść suszonych grzybów Garść suszonej żurawiny 1 bułka kajzerka Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
Kolizje Smaków