Risotto to chyba jedno z moich ulubionych dań, a na pewno tych, które bardzo często goszczą na moim stole. Wymaga ono jednak sporo cierpliwości i uwagi
Zakręcony WidelecMarchew w paski.Podsmażyć na oliwie, podlać winem i dusić do akceptowanej przez nas miękkości. Dorzucić cząstki mandarynek, posypać gałką muszkatołowa i momencik smażyć. Smaczny dodatek do mięska drobiowego
Kulinarny karnet Christopherasuszonymi pomidoramiZawijana tortilla z sałatą, twarożkiem i paprykąSzaszłyki z łososiem i ananasemSzybkie zapiekanki na bułkach lub chlebiePrzekąski na imprezę. Rożki tortilli z szynką.Tortilla z tuńczykiem i warzywamiKotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkamiSAŁATKI NA IMPREZĘ:Sałatka Gyros ognistaSałatka warstwowa z tuńczykiemSałatka z serem feta, kiełkami i mixem sałatSałatka z zupek chińskich, z kurczakiemSałatka z tortellini, ogórkiem, szynką, kukurydzą, żółtym
Kulinarne PrzebojeTaka moja wariacja na temat tajskiej zupy Tom Yum :) Bardzo lekka, bardzo zdrowa. Jeżeli nie jesteście weganami, możecie ją przygotować na bulionie drobiowym, a zamiast sosu sojowego dodać sos rybny. Zapraszam do gotowania!Składniki na dwie porcje wegańskiej zupy Tom Yum:2 łodygi trawy cytrynowej3 liście limonki5 plastrów galangalu1/3 cukinii5 malutkich słodkich marchewekkawałek brokułu2 papryczki chillisok z 1/2 limonkigarść liści
Tajskie smakiZapraszam do zapoznania się z moimi przepisami, być może znajdziemy coś , co nas zainteresuje.Polecam dania obiadowe, szyneczki i schaby domowe,sałatki i ciasta. jednym słowem
W kuchennym oknie Ewyskładniki 4 porcje5-6 średnich ziemniaków *4 podudzia kurczaka **1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 6 łyżek białego wina 2 szklanki wywaru drobiowego sok z 1 cytryny otarta skorka z połówki cytryny (bez białego miaższu) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka miodu sól, pieprz cytrynowy * Dałam zdecydowanie
Stare Garypęczki szczypiorku, drobno pokrojonego (można dać mniej)+ 4 dodatkowe łyżki dobrej jakości octu balsamicznegoprzygotowanie:Umytą perliczkę podzielić na 4 części ( szyję i skrzydła odciąć i użyć do gotowania wywaru drobiowego). Wysuszyć i obficie natrzeć solą i pieprzem. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać mocno oliwę, aż zacznie dymić. Włożyć kawałki perliczki i opiekać ze wszystkich stron aż ładnie zbrązowieje
Stare GaryInspiracją był przepis z książki Carole Clements "Zupy" . Pozmieniałam nieco ilość poszczególnych składników. Przydatny będzie garnek do gotowania na parze. Zupa i pulpety bardzo smaczne
Stare GaryPrzepis najpierw usłyszałam w radio, w audycji Piotra Adamczewskiego, potem udało mi się odnaleźć go tutaj. Autorką jest Tessa Capponi - Borawska, z
Stare GaryC.Clements & E.Wolf - Cohen "FRENCH delicious classic cuisine made easy". Smaczny, delikatny dodatek do mięs.składniki6 cykorii55 g masła, stopionego1 łyżka cukru1 - 2 łyżki soki z cytryny4 łyżki bulionu drobiowego lub wodyprzygotowanieNaszykować odpowiedniej wielkości naczynie, takie aby cykorie leżały obok siebie. Piekarnik rozgrzać do 170 st C. Połowę masła wylać na spód naczynia do zapiekania. Z cukinii odciąć zwiędłe
Stare Garypotrafię już powiedzieć gdzie znalazłam przepis. Wyjątkowo smaczna ,a przy tym szybka do zrobienia. Piękny kolor zawdzięcza moja zupa temu, domowemu bulionowi.składniki1l bulionu drobiowego (może być z kostki) ok 300 ml białego , wytrawnego winagałka muszkatołowa2 żółtka1/3 szklanki śmietanysólpieprzbułka na grzanki , najlepiej czerstwadowolne zioła do podania - szczypiorek, kolendraprzygotowanieBulion zagrzać, dodać wino i gałkę muszkatołową. Zagotować, zmniejszyć ogień
Stare Garyzupa. Dobrze jak mamy ugotowany domowy wywar ale z kostki bulionowej też wyjdzie. Zupę można jeść bez dodatków. Może nie jest to zupa najładniejsza, ale smaczna składniki1l bulionu drobiowego (może być z kostki ale domowy lepszy zdecydowanie ) duży pęczek koperku1/3 szklanki śmietanyłyżka masłasok z cytrynysólpieprzbułka na grzanki , najlepiej czerstwaprzygotowanieKoperek drobno posiekać. Bulion zagrzać, dodać koperek - zostawić nieco
Stare GaryPodejrzany i zapamiętany przeze mnie przepis z jakiejś książki- nie potrafię nawet powiedzieć w jakiejskładniki1 łyżka oliwy z oliwek2 łyżki masła1 średnia cebula drobno pokrojona900
Stare Garyprzepis z tych super prostych. Jednak podstawą jest dobry wywar , nie ważne czy drobiowy czy wołowy - grunt żeby był domowy. składniki1l domowego wywaru mięsnegogarść suszonych grzybówchleb lub bułka na grzankipietruszka lub kolendra do przybraniaprzygotowanieGrzyby zalać niewielką ilością wody, odstawić na godzinę do namoczenia. Ugotować w wodzie w której się moczyły. Rosół zagotować, dodać wywar z grzybów i pokrojone
Stare GaryPyszna portugalska zupa caldo verde - zielony bulion. Dobra na nasze zimowe chłody. Podobno najlepsza po odgrzaniu na drugi dzień. Nie udało mi się sprawdzić.
Stare Gary