drobiowe - 5743 przepisów (strona:249/383)

Świąteczny Mix potraw 230

Zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami, być może znajdziemy coś , co nas zainteresuje.Polecam dania obiadowe, szyneczki  i schaby domowe,sałatki i ciasta. jednym słowem

W kuchennym oknie Ewy
kurczak cytrynowy czyli kotopulo lemonato 305

składniki 4 porcje5-6 średnich ziemniaków *4 podudzia kurczaka **1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 6 łyżek białego wina 2 szklanki wywaru drobiowego sok z 1 cytryny otarta skorka z połówki cytryny (bez białego miaższu) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka miodu sól, pieprz cytrynowy * Dałam zdecydowanie

Stare Gary
Perliczka w occie - Faraona al Aceto 146

pęczki szczypiorku, drobno pokrojonego (można dać mniej)+ 4 dodatkowe łyżki dobrej jakości octu balsamicznegoprzygotowanie:Umytą perliczkę podzielić na 4 części ( szyję i skrzydła odciąć i użyć do gotowania wywaru drobiowego). Wysuszyć i obficie natrzeć solą i pieprzem. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać mocno oliwę, aż zacznie dymić. Włożyć kawałki perliczki i opiekać ze wszystkich stron aż ładnie zbrązowieje

Stare Gary
Orientalne mięsne kuleczki w bulionie z kurczaka 196

Inspiracją był przepis z książki Carole Clements  "Zupy" . Pozmieniałam nieco ilość poszczególnych składników. Przydatny będzie garnek do gotowania na parze. Zupa i pulpety bardzo smaczne

Stare Gary
Rizotto z gruszką i serem Gorgonzola czyli Risotto alle pere e gorgonzola 184

Przepis najpierw usłyszałam w radio, w audycji Piotra Adamczewskiego, potem udało mi się odnaleźć go tutaj. Autorką jest  Tessa Capponi - Borawska, z

Stare Gary
Cykoria duszona w piekarniku 146

C.Clements & E.Wolf - Cohen "FRENCH delicious classic cuisine made easy". Smaczny, delikatny dodatek do mięs.składniki6 cykorii55 g masła, stopionego1 łyżka cukru1 - 2 łyżki soki z cytryny4 łyżki bulionu drobiowego lub wodyprzygotowanieNaszykować odpowiedniej wielkości naczynie, takie aby cykorie leżały obok siebie. Piekarnik rozgrzać do 170 st C. Połowę masła wylać na spód naczynia do zapiekania. Z cukinii odciąć zwiędłe

Stare Gary
Zupa winna 196

potrafię już powiedzieć gdzie znalazłam przepis. Wyjątkowo smaczna ,a przy tym szybka do zrobienia. Piękny kolor zawdzięcza moja zupa temu, domowemu bulionowi.składniki1l bulionu drobiowego (może być z kostki) ok 300 ml białego , wytrawnego winagałka muszkatołowa2 żółtka1/3 szklanki śmietanysólpieprzbułka na grzanki , najlepiej czerstwadowolne zioła do podania - szczypiorek, kolendraprzygotowanieBulion zagrzać, dodać wino i gałkę muszkatołową. Zagotować, zmniejszyć ogień

Stare Gary
Zupa koperkowa - najprostsza 147

zupa. Dobrze jak mamy ugotowany domowy wywar ale z kostki bulionowej też wyjdzie. Zupę można jeść bez dodatków. Może nie jest to zupa najładniejsza, ale smaczna składniki1l bulionu drobiowego (może być z kostki ale domowy lepszy zdecydowanie ) duży pęczek koperku1/3 szklanki śmietanyłyżka masłasok z cytrynysólpieprzbułka na grzanki , najlepiej czerstwaprzygotowanieKoperek drobno posiekać. Bulion zagrzać, dodać koperek - zostawić nieco

Stare Gary
Zupa pomidorowa z bazylią 134

Podejrzany i zapamiętany przeze mnie  przepis z jakiejś książki- nie potrafię nawet powiedzieć w jakiejskładniki1 łyżka oliwy z oliwek2 łyżki masła1 średnia cebula drobno pokrojona900

Stare Gary
Rosół grzybowy 133

przepis z tych super prostych. Jednak podstawą jest dobry wywar , nie ważne czy drobiowy czy wołowy - grunt żeby był domowy. składniki1l domowego wywaru mięsnegogarść suszonych grzybówchleb lub bułka na grzankipietruszka lub kolendra do przybraniaprzygotowanieGrzyby zalać niewielką ilością wody, odstawić na godzinę do namoczenia. Ugotować w wodzie w której się moczyły. Rosół zagotować, dodać wywar z grzybów i pokrojone

Stare Gary
Zupa z jarmużem czyli Caldo verde 148

Pyszna portugalska zupa caldo verde -  zielony bulion. Dobra na nasze zimowe chłody. Podobno najlepsza po odgrzaniu na drugi dzień. Nie udało mi się sprawdzić. 

Stare Gary
Smarowidło z kaczki, boczku i jabłek czyli rillettes 178

Pyszny dodatek do chleba.Jak zwykle wolnowar nie zawiódł i spisał się świetnie.  Tak jak i wiele innych przepisow z wolnowaru, i ten można

Stare Gary
Zupa z cieciorką i chorizo - w wolnowarze 153

Bardzo smaczna, aromatyczna zupa, w pięknym, ciemno czerwonym kolorze, który zawdzięcza dodanej kiełbasce chorizo i papryce. Słodkie, pomarańczowe ziemniaki też dodają jej

Stare Gary
Risotto ze szparagami, miętą i cytryną 193

dania. Zielone szparagi pozostają chrupiące, a  danie jest i pyszne, i w pięknych, wiosennych kolorach.Na podstawie przepisu Jamie'go Oliver'askładniki ( 8 porcji)na bazę1 l bulionu drobiowego lub warzywnego2 łyżki oliwy z oliwek1 duża cebula, obrana i drobno posiekana4-5 łodyg  selera naciowego, przycięte, obrane  i drobno posiekane600 g ryżu do risotto250 ml wermutu

Stare Gary
Rolada drobiowo - wieprzowa na zimno 333

mało, a efekt na prawdę świetny. Kroiła się znakomicie na cieniutkie plasterki - kapitalna wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis !składniki ( na 1 kg mięsa)ok 1100 g udek drobiowych - po oczyszczeniu 650 g czystego mięsa350 g mielonego mięsa wieprzowego ( miałam chudą karkówkę)2 płaskie łyżeczki soli lub wg własnego smaku1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu1 płaska łyżeczka cukru- pudru

Stare Gary