potrafię już powiedzieć gdzie znalazłam przepis. Wyjątkowo smaczna ,a przy tym szybka do zrobienia. Piękny kolor zawdzięcza moja zupa temu, domowemu bulionowi.składniki1l bulionu drobiowego (może być z kostki) ok 300 ml białego , wytrawnego winagałka muszkatołowa2 żółtka1/3 szklanki śmietanysólpieprzbułka na grzanki , najlepiej czerstwadowolne zioła do podania - szczypiorek, kolendraprzygotowanieBulion zagrzać, dodać wino i gałkę muszkatołową. Zagotować, zmniejszyć ogień
Stare Garyzupa. Dobrze jak mamy ugotowany domowy wywar ale z kostki bulionowej też wyjdzie. Zupę można jeść bez dodatków. Może nie jest to zupa najładniejsza, ale smaczna składniki1l bulionu drobiowego (może być z kostki ale domowy lepszy zdecydowanie ) duży pęczek koperku1/3 szklanki śmietanyłyżka masłasok z cytrynysólpieprzbułka na grzanki , najlepiej czerstwaprzygotowanieKoperek drobno posiekać. Bulion zagrzać, dodać koperek - zostawić nieco
Stare GaryPodejrzany i zapamiętany przeze mnie przepis z jakiejś książki- nie potrafię nawet powiedzieć w jakiejskładniki1 łyżka oliwy z oliwek2 łyżki masła1 średnia cebula drobno pokrojona900
Stare Garyprzepis z tych super prostych. Jednak podstawą jest dobry wywar , nie ważne czy drobiowy czy wołowy - grunt żeby był domowy. składniki1l domowego wywaru mięsnegogarść suszonych grzybówchleb lub bułka na grzankipietruszka lub kolendra do przybraniaprzygotowanieGrzyby zalać niewielką ilością wody, odstawić na godzinę do namoczenia. Ugotować w wodzie w której się moczyły. Rosół zagotować, dodać wywar z grzybów i pokrojone
Stare GaryPyszna portugalska zupa caldo verde - zielony bulion. Dobra na nasze zimowe chłody. Podobno najlepsza po odgrzaniu na drugi dzień. Nie udało mi się sprawdzić.
Stare GaryPyszny dodatek do chleba.Jak zwykle wolnowar nie zawiódł i spisał się świetnie. Tak jak i wiele innych przepisow z wolnowaru, i ten można
Stare GaryBardzo smaczna, aromatyczna zupa, w pięknym, ciemno czerwonym kolorze, który zawdzięcza dodanej kiełbasce chorizo i papryce. Słodkie, pomarańczowe ziemniaki też dodają jej
Stare Garydania. Zielone szparagi pozostają chrupiące, a danie jest i pyszne, i w pięknych, wiosennych kolorach.Na podstawie przepisu Jamie'go Oliver'askładniki ( 8 porcji)na bazę1 l bulionu drobiowego lub warzywnego2 łyżki oliwy z oliwek1 duża cebula, obrana i drobno posiekana4-5 łodyg selera naciowego, przycięte, obrane i drobno posiekane600 g ryżu do risotto250 ml wermutu
Stare Garymało, a efekt na prawdę świetny. Kroiła się znakomicie na cieniutkie plasterki - kapitalna wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis !składniki ( na 1 kg mięsa)ok 1100 g udek drobiowych - po oczyszczeniu 650 g czystego mięsa350 g mielonego mięsa wieprzowego ( miałam chudą karkówkę)2 płaskie łyżeczki soli lub wg własnego smaku1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu1 płaska łyżeczka cukru- pudru
Stare Garya.składniki1,5 kg dyni Hokkaidooliwa z oliwek1 łyżeczka suszonego chili1 łyżka nasion kolendry1 duża cebula3 - 4 ząbki czosnku1 marchewjedna łodyga selera naciowego1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego + dodatkowo do rozrzedzeniaprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 170 ° . Przekroić dynię na pół i usunąć nasiona , a następnie pokroić dynię w kliny. Umieścić dynię na dużej blasze ( w jednej warstwie
Stare GaryPikantna zupa wspaniale rozgrzewa i zaostrza apetyt - w sam raz na początek większej imprezy. SKŁADNIKI:2l rosołu drobiowegomięso z rosołu (u mnie 2 podudzia kurczaka i
Kto ugości moich gości?ZUPA PARÓWKOWASkładniki:- 1kg parówek drobiowych- 1 udko z kurczaka- 800g pieczarek- 3 duże ziemniaki- 2 cebule białe- 300g papryki konserwowej- 300g ogórka zielonego- 2 kostki rosołowe z pietruszką i lubczykiem- 4 liście laurowe- 5 ziaren pieprzu czarnego- 3 ziarna zioła angielskiego- 3 ziarna owoców jałowca- 1 łyżeczka lubczyku otartego- 1 łyżeczka majeranku- 100g koncentratu pomidorowego- 50g ketchupu łagodnego- 1 łyżka
Mentor Smakuminut + marynowanie gęsi + chłodzenie kremuPorcje: 4SkładnikiKrem batatowy:1 duży batat (ok. 600 g),100 g świeżego szpinaku baby,Garść młodych listków krwawnika,1 duża pigwa,300 ml jasnego bulionu drobiowego,150 ml białego wytrawnego wina,100 ml cydru lubelskiego,100 ml płynnej śmietany 18%,4 łyżki miodu akacjowego,Soki i skórka otarta z połowy cytryny,2 łyżki masła
SzczyptaSmaQMieso drobiowe zawiera duze ilosci bialka i male ilosci tluszczu,zwlaszcza piers z kurczaka i indyka.Zawiera duzo cynku,magnezu,potasu ,witamin z grupy B,co powoduje wiekszy pobor energii z pozywienia i wzmocnienie ukladu odpornosciowego.ma wieksza wartosc odzywcza i dietetyczna niz wieprzowina i wolowina.A najwieksza zalete stanowi szybkosc przygotowania smakowitego dania.Skladniki :-2 piersi z kurczaka-2 cebule-2 male papryki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ketchup dyniowy z sokiem pomaranczowym i curry uszlachetni smak nie tylko delikatnych stekow drobiowych z kurczaka lub indyka,lecz bedzie takze swietnym dodatkiem do frytek z dynii,plackow,kanapek itp.Bez pasteryzacji mozna go przechowywac w lodowce przez dwa miesiace.Jesli bedziemy dysponowac upieczonym wczesniej puree dyniowym ketchup przygotujemy blyskawicznie.Skladniki na 300-350 ml :250 g puree z dynii-Hokkaido100 ml soku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!