się ukryć, że sezon grillowy zbliża się, i to coraz większymi krokami. Pora rozejrzeć się za ciekawymi potrawami. Może tak kiełbaski faszerowane. Składniki: - 4 kiełbaski (u mnie wieprzowo drobiowe) - 1 duża cebula - 1 mała główka czosnku - 2 łyżeczki musztardy Dijon - olej - prażona cebulka Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na oleju, lekko posolić. Czosnek również drobno pokroić, dodać do zeszklonej
mojewypiekiinietylkobardzo „pracowite” warzywo. Nadaje się do jedzenia na surowo, gotowania, zapiekania, smażenia – jak kto lubi, a polubić też warto… zupę z porów. Składniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 2litry) - puszka mleka kokosowego 400ml - 3 dorodne pory - 2 marchewki - mały kawałek korzenia selera - ziemniaki (małe-sałatkowe) - sól morska - świeżo mielony pieprz - chilli w płatkach - olej kokosowy Dodatkowo - grzanki
mojewypiekiinietylkorównież dodatki, które pieczarki – nie tylko brązowe, po prostu „lubią”. Są to czosnek, natka pietruszki i… wino marsala, ale nie tylko. Składniki: - ok. 3l bulionu (do wyboru warzywny,drobiowy) - 1kg brązowych pieczarek - główka czosnku - 4 szalotki bananowe - 2-3 marchewki z bulionu - 150ml wina marsala - natka pietruszki - sól - świeżo zmielony pieprz - 400ml mleka kokosowego - olej rzepakowy + masło Pieczarki
mojewypiekiinietylkoryżowe Mirin - olej sezamowy - sól morska - świeżo mielony pieprz kolorowy Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i dokładnie osączamy na sicie. Przekładamy do dużej miski. Pieczone filety drobiowe kroimy w plasterki, dodajemy do makaronu. Kolejno dodajemy umyty i częściowo obrany, drobno pokrojony ogórek, szczypior – mieszamy. Dodajemy umyte pomidorki – w całości. Papryki wydrążamy i wykrajamy gwiazdki (można użyć
mojewypiekiinietylkojakie lubimy. Tradycyjnie w polskiej kuchni gotując rosół w kolejny dzień robimy pomidorową, no co niektórzy – ogórkową. Odbiegając od tradycji, proponuję zupę jarzynową z melisą cytrynową. Składniki: - rosół drobiowy lub bulion warzywny (ok.2,5-3 l) - 250g świeżej zielonej fasolki - ziemniaki (baby potatoes) albo młode - kawałek ugotowanego kalafiora - 3 papryki ramiro - 2 ząbki czosnku - kawałek pora - 2 marchewki
mojewypiekiinietylkotrzeba było zrobić. No cóż, zrobiłam… najpierw „kulinarny rachunek sumienia” – co za, co przeciw i w efekcie padło na… kartoflankę. Składniki: - ok. 3 l bulionu ( miałam drobiowy) - ok. 400g ugotowanych i potłuczonych ziemniaków - ziemniaki sałatkowe lub młode - marchew z rosołu (2-3) - 250g wędzonego boczku - 2 cebule - por - 2 średnie główki czosnku - sól, pieprz syczuański - papryka słodka
mojewypiekiinietylkojest długim nożem lub specjalnym nożem elektrycznym. Tyle podaje Wikipedia . A co ma z tym wspólnego sałatka gyros? Chyba tylko użytą do niej przyprawę. Składniki: - 2 pojedyncze piersi drobiowe - przyprawa gyros - 2 cebule - młode części pora - puszka kukurydzy - ogórki konserwowe - ½ główki sałaty lodowej - 1 papryka czerwona - 2 ząbki czosnku - majonez - jogurt grecki - 3-4 łyżki oleju arachidowego Mięso
mojewypiekiinietylkosprawdzają się zupy. Kapuśniak zna każdy, zupę z czerwonej soczewicy… no może nie każdy. Ale kapuśniak z czerwoną soczewicą będzie dla wielu nowością. Składniki: - ok. 4 l bulionu (drobiowy lub warzywny) - 2 ugotowane marchewki z bulionu - ziemniaki (ilość według gustu) - 400 g czerwonej soczewicy - ok. 600g białej kapusty - 2 cebule - młode części pora - sól morska - świeżo mielony pieprz
mojewypiekiinietylkoprzyciąga bogactwo smaków i aromatów. Jej różnorodność gwarantuje nam, że od tego stołu, nikt głodny nie odejdzie. Kto nie przepada za krewetkami może je śmiało zastąpić tofu lub filetem drobiowym. Komu nie odpowiada tofu, czy kurczak, może go zastąpić rybą… Smacznego. Wydrukuj przepis The post Makaron chow mein z krewetkami na ostro appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkogustu. Jarmuż sam w sobie nie ma nadzwyczajnego smaku, potrzebuje doborowego towarzystwa. Zupa z jarmużu à la szczawiowa – mojego pomysłu spełnia te wymagania. Składniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 3,5 l) - ugotowana marchew z bulionu (3) - ok. 350g jarmużu - 2 ząbki czosnku - sok z ½ cytryny - 400ml mleka kokosowego (puszka) - ok. 5 łyżek wina ryżowego Mirin - 2-3 łyżki oleju
mojewypiekiinietylkociecierzycy (+ 1 łyżeczka sody) - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2-3 łyżki oleju arachidowego - sól, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w proszku Składniki na zupę: - pieczona ciecierzyca - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l) - 2 ugotowane marchewki z bulionu - kilka ziemniaków - 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji wegetariańskiej) - kawałek imbiru - sok z 1 pomarańczy - 1-2 cebule - 3 ząbki czosnku
mojewypiekiinietylkoatutem. Sałatki jarzynowe, owocowe, makaronowe, z owoców morza… i nie tylko. Tym razem, jedna z moich ulubionych – sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem. Składniki: - 2 upieczone filety drobiowe - 1 puszka ciecierzycy - 1 puszka czarnej fasoli - 1 puszka kukurydzy - ok. 40g mielonych migdałów - olej arachidowy - por (młode części) - 1 czerwona cebula - 1 ząbek czosnku - kilka łyżek majonezu - tyle samo
mojewypiekiinietylkosylwestrowe menu. Potrawy są łatwe w przygotowaniu, więc to kolejny plus - nie spędzicie w kuchni zbyt wiele czasu. TUTAJ znajdziecie link do menu sylwestrowego z poprzedniego roku. Galaretki drobiowe Tartaletki ze szparagami i kabanosami Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Grzanki z figami i serkiem Imbirowe parówki w cieście piwnym Smażony camembert z żurawiną Sałatka z wędzonym kurczakiem Sałatka makaronowa
Pasja SmakuKolejna wędlina z szynkowara. Tym razem postanowiłam przygotować mięso drobiowe i w większych kawałkach. Korzystałam z propozycji proporcji podanych w instrukcji do szynkowaru. Bałam się, że żelatyny jest trochę za dużo, ale chyba ta ilość jest jednak konieczna aby wędlina się nie rozpadała. Być może można ją zmniejszyć odrobinę. Muszę to wypróbować następnym razem
Sto kolorów kuchniCzyli Poulet aux champiqnons avec un sauce au vin blanc prosto z "Małej paryskiej kuchni", bo tam znalazłam ten wspaniały przepis. W oryginale kurczak ale do
Dzieje kuchennej Wiewióry