drobiowe - 5743 przepisów (strona:253/383)

Pierś z warzywami 192

zawekowałam .. potem wystarczy tylko podgrzać i gotowe..1-2 piersi z kurczakaprzyprawa do kurczaka Knorr1 paczka mieszanki warzyw po chińsku listek, zielesól do smaku bulionetka drobiowa Knorrpomidory suszone Piątnicaprzyprawa chińska 5 smaków Piątnicaolej do duszenia Piersi umyć, pokroić w kawałki małe, wymieszać z przyprawą i odstawić do lodówki.Następnie wyłożyć na rozgrzany olej i kilka minut

Moje domowe kucharzenie
Kapuśniak z młodej kapusty 153

ziemniaki i kapusta będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z dodatku kostek rosołowych można całkowicie zrezygnować, lub przygotować bulion drobiowy i na jego bazie przygotować zupę. Do zupy można dodać posiekany koperek. Smak zupy można wzbogacić dodatkiem liścia laurowego lub/i posiekanej drobno cebuli. Lubiący pikantne smaki mogą dodać drobno posiekaną

Gospodyni Miejska
Chłodnik z buraków jak w Ikea 367

szypiorkiem i koprekiem. Pycha!   Składniki: 500 g buraków czerwonych; Pęczek rzodkiewki; 2 zielone ogórki; Pęczek szczypiorku; Pęczek koperku; 250 ml bulionu (u mnie 250 ml wrzątku + kostka rosołowa drobiowa)J; 800 g jogurtu greckiego; Sok wyciśnięty z jednej cytryny; Cukier; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Buraki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać bulionem

Gospodyni Miejska
Zupa góralska z czosnkowymi grzankami 128

Posypana drobno posiekanym szczypiorkiem. Pycha! Składniki: 300 g serka topionego; 2 średnie marchewki; 1 średnia cebula; 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1,5 litra bulionu drobiowego (u mnie 1,5 litra gorącej wody plus 1,5 łyżki ziarenek smaku); Łyżeczka słodkiej papryki w proszku. Sól; Pieprz; Pęczek szczypiorku. Grzanki: 4 kromki chleba, najlepiej tostowego (u mnie

Gospodyni Miejska
Zapiekanka makaronowa z szynką i cebulą w sosie śmietanowym 239

cebula i szynka. A całość oprószona mozzarellą. Pyszne i proste danie! Składniki: 350 g makaronu świderki (u mnie pszenny i pełnoziarnisty); 2 duże cebule; 250 g szynki (u mnie drobiowa); 250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 300 g startej mozzarelli; Sól; Pieprz; Olej.    Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynką 337

ciągliwa mozzarella. A całość oprószona prażoną cebulką. Smacznego! Składniki: 1 kg ziemniaków; 1 brokuł (waga około 500 g); 200 g dobrej jakości wędliny lub kiełbasy (u mnie szynka drobiowa); 2 jaja ugotowane na twardo; 125 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 125 ml zimnej, przegotowanej wody; 1 surowe jajo; 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej w proszku

Gospodyni Miejska
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 378

pikantna. Wyjątkowa w smaku. Z dodatkiem kurczaka, imbiru, chili i trawy cytrynowej Przyprawiona kurkumą, czosnkiem, kolendrą i kuminem. Obsypana płatkami chili. Zabielona mleczkiem kokosowym. Smacznego! Składniki: 800 ml bulionu drobiowego (u mnie 800 ml wrzątku + 1 łyżka vegety); 400 ml mleczka kokosowego; 1 filet z piersi kurczaka (o wadze około 300 g); 125 g makaronu chow mein; 1 szalotka

Gospodyni Miejska
Spaghetti z klopsikami po włosku 299

spaghetti.Pachnące oregano i czosnkiem klopski z dodatkiem parmezanu.Całość zatopiona w aromatycznym, ziołowym sosie pomidorowym.Prawdziwie włoska uczta! Bon appetit!Składniki:Klopski:800 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);1 duże jajo lub 2 małe;3 czubate łyżki bułki tartej;1 ząbek czosnku;2 płaskie łyżki suszonego oregano;3 łyżki startego parmezanu;Sól;Pieprz.Sos pomidorowy:1 duża

Gospodyni Miejska
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 135

orzechami lub żurawiną macerowaną w alkoholu.Składniki:1 kg grzybów leśnych (różnych),500 g mięsa z indyka bez kości (użyłam soczystych podudzi),200 g wędzonego boczku,200 g wątróbek drobiowych,pęczek włoszczyzny,pęczek natki pietruszki, 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (można zastąpić 2 ząbkami zwykłego),1 łyżka posiekanej świeżej macierzanki (lub tymianku),1 czerstwa kajzerka,2 jaja4 łyżki wyłuskanego

SzczyptaSmaQ
Żołądki kurczaka gotowane w pikantnym sosie pomidorowym 240

usunąć z nich nasiona i błony żeby złagodzić smak.  Czas przygotowania:40 minutPorcje: 4   Składniki:   800 g oczyszczonych żołądków kurczaka,500 ml bulionu drobiowego,4 pomidory,1 kartonik pomidorów krojonych (ok. 400 g),1 cebula,4 ząbki czosnku,2 papryczki chili,1 łyżeczka wędzonej papryki,1/4 łyżeczki kurkumy,4 łyżki oleju-zalewy z suszonych pomidorów

SzczyptaSmaQ
Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami 167

suszonymi śliwkami to danie lekkie i  bardzo odchudzone. Czas przygotowania: 50 minut Porcje:8 Składniki: królik pokrojony na 8 porcji, 600 ml bulionu z gęsi (można zastąpić drobiowym lub warzywnym), 300 ml białego wina (wytrawnego), 16 suszonych śliwek bez pestek, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 3 gałązki rozmarynu, 2 gałązki tymianku lub macierzanki, 1 chili, 1 czubata łyżka musztardy

SzczyptaSmaQ
Wykwintny gulasz - Quiche 288

jest o Quiche czyli wykwintna tarta. Jest krucha, pyszna i każdego zaskoczy niespodzianka w środku.  -  czas przygotowania ok 1h SKŁADNIKI: - gulasz robimy wedle własnego uznania (wołowy, wieprzowy, drobiowy na ostro czy nie) - marchew 3 szt - jogurt typu grecki składniki na ciasto kruche - mąki pszennej 350g -  masło 150g - proszek do pieczenia 1łyzeczka - sól 1 łyżeczka - jajo 2szt - woda

Basia w kuchni
Tagliolini z klopsikami 170

makaron z klopsikami z sosem pomidorowym. Szybkie do zrobienia, aromatyczne a przy tym klopsiki są mięciutkie. Klopsiki tym razem zrobiłam wieprzowe, jeżeli nie lubimy wieprzowiny świetnie też się nadadzą drobiowe, wołowe itd. Oczywiście makaron wykonany własnoręcznie jak go zrobić pisałam o tym tu klik  SKŁADNIKI:porcja na 3-4 osoby przepis autorski   makaron św 300 gram

Basia w kuchni
Biały sos do potrawki - zawsze wychodzi :) 400

każdym razem wychodzi, nie waży się, jest odpowiednio gęsty i kremowy. A smak słodki z nutką kwasowości ...pycha. SKŁADNIKI : 1 litr rosołu (jeżeli nie posiadamy może być też bulion drobiowy, ale z rosołu jest lepszy) 100 g rodzynek 3 żółtka  3 łyżki większe mąki  śmietana 18 % 120-150 ml  sok z cytryny (wykorzystuję 1 mała lub pół

Basia w kuchni
Pasztet z gęsich wątróbek 189

wiedzieć co jemy, zróbmy go sami.Składniki :40 dag wątróbek gęsich - myślę, ze z powodzeniem da się je zastąpić wieprzowymiduża cebulapieprz, sól, gałka muszkatołowakilka suszonych grzybów20 dag gotowanego mięsa drobiowego, najlepiej gęsiego lub z kurczakaewentualnie kilka suszonych śliwek wcześniej lekko namoczonychsmalec gęsi, masłoPrzygotowanie :Umytą wątróbkę pokroiłam dość drobno, podobnie cebulę i przesmażyłam na smalcu gęsimMięso ugotowałam, a jeśli mamy

Proste Potrawy