drobiowe - 5743 przepisów (strona:259/383)

Kieszonki z fetą 206

sól i pieprzser feta - 150 gpłatki kukurydziane- 1 szklmąka -3 łyżkitłuszczPRZYGOTOWANIE:Ser feta pokroić w słupki. Płatki kukurydziane wysypać na ściereczkę,zmiażdżyć je wałkiem do ciasta. Filety drobiowe podzielić na 4 płaty. Piersi opłukać, osuszyć.W każdej piersi zrobić nożem nacięcie,aby powstała kieszonka,uważając przy tym, aby nie przeciąć mięsa na wylot. Do środka kieszonek włożyć słupki sera feta

Kuchnia Danusi
Roladki z ogórkiem i serem 154

Roladki drobiowe w innej odsłonie Roladki z ogórkiem i serem  SKŁADNIKI: filety z piersi kurczaka- 1 szt podwójna ogórek zielony - 2 szt ser bałkański- 40 g sól i pieprz jajko -2 szt mąka -2 łyżki bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia  PRZYGOTOWANIE: Filety umyć, osączyć, rozbić tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Ogórki obrać, pokroić

Kuchnia Danusi
Kebab na frytkach 192

Pyszny kebab na frytkach, mam nadzieję że jeśli ktoś go raz spróbuje to będzie go robił częściej w swoim domuDzięki firmie IGLOTEX za wspaniały produkt frytki

Kuchnia Danusi
Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo 191

talerz, a do rondla wrzucamy cebulę. Smażymy do miękkości, wrzucamy mięso i przygotowaną wcześniej pastę. Smażymy około 4 minut, aż poczujemy uwalniające się zapachy. Dolewamy bulion (warzywny lub drobiowy), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 60 min. 3. Podczas, gdy nasze mięso się dusi, przygotowujemy sambal. Brzoskwinię kroimy w drobną kostkę, dodajemy miętę

Tajskie smaki
Patelnia Ballarini – recenzja i przepis na steka z jesiennymi warzywami 213

cebula, pokrojone w plasterki 2 szklanki dyni pokrojonej w małą kostkę 2 szklanki pokrojonych w plasterki pieczarek 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki bulionu drobiowego sól i pieprz tymianek Przygotowanie: Dopraw steki solą (nie pieprzem) i rozgrzej patelnię na dużym ogniu aż do dymienia. Na tym etapie nie dodawaj oleju, jeżeli steki na pewno

karmelowy
Kalafiorowa zupa krem. 204

lekką nutkę smaku. Bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania tej pysznej zupy krem kalafiorowo-ziemniaczanej. Składniki: Średnia główka kalafiora 3 ziemniaki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1,5 bulionu drobiowego  1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 100 ml śmietanki 12-18 % (opcjonalnie) Przygotowanie:  Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, kalafior dzielimy na mniejsze elementy

Kuchnia Łukasza
Łopatka mielona ze słoika 2730

Łopatka mielona ze słoika to kolejny mój przepis na domową wędlinę. Na blogu znajdziecie przepisy na wędliny ze słoików: wędlina drobiowa ze słoika Kiełbasa słoikowa Karkówka ze słoika pasztet do słoika Po wystudzeniu w słoiku z łopatką tworzy się galaretka, która otacza mięso, a na powierzchni tworzy się cienka warstwa smalcu. Taka mielona łopatka jest idealna po pokrojeniu jako obkład

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup 199

Składniki na zupę: 1 kg dyni, pokrojonej w grubszą kostkę 1/2 cebuli, pokrojonej w plasterki 1-2 chlusty oliwy albo innego oleju roślinnego 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego sól i pieprz 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 szczypta pieprzu chilli cayenne Składniki na puree z jarmużu: 8 dużych liści jarmużu, bez stwardniałych łodyżek 1/4 cebuli, pokrojonej w kostkę

karmelowy
Zupa krem z cukinii 175

Składniki: 2 cukinie, 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżka suszonych warzyw, 1 łyżeczka curry indyjskiego, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, grzanki lub sucharki smakowe.    Polecam też zupy krem z dyni, kurek, kalafiora i brokuła.     Przygotowanie:    Na rozgrzanej oliwie w garnku podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojoną cukinię i podsmażamy

Aga w kuchni
Kotlety w płatkach kukurydzianych 220

Czasem nachodzi mnie chęć na schabowego, zazwyczaj jednak robię je w postaci drobiowej :) Warto jednak urozmaicić te proste kotlety zmieniając panierkę... zamiast tradycyjnej panierki zastosowałam płatki kukurydziane corn flakes. Najlepsze są zdjęte prosto z patelni, panierka jest wtedy bardzo chrupiąca. Odgrzewane na drugi dzięki też są dobre, ale panierka już nie chrupie ;) Jeszcze mam w planach przetestować panierkę orzechową

Aga w kuchni
Zapiekanki 316

Zapiekana ryba z warzywami Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, papryką, kukurydzą Zapiekanka z ananasem Zapiekanka z brokułami Zapiekanka drobiowa Zapiekanka z kurczakiem Zapiekanka z makaronem Zapiekanka z makaronem i szpinakiem Zapiekanka z mięsem mielonym Zapiekanka z patelni Zapiekanka z ziemniakami

Aga w kuchni
Zupa krem z dyni. 195

Składniki: 1 kg dyni 1 cebulka 2 ząbki czosnku 1,5 l bulionu drobiowego oliwa sól pieprz grzanki Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry. Wydrążamy nasiona i włókna. Twardy miąższ kroimy w dużą kostkę, przekładamy na brytwankę, polewamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku do miękkości. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. Szklimy na nie dużej ilości oliwy

Kuchnia Łukasza
Žemaičių blynai-Żmudzkie bliny. 256

Bliny Żmudzkie (Žemaičių blynai), to prawdziwe danie Litewskie, które uwielbia każdy Litwin. Mięciutkie placuszki napełnione najczęściej farszem wołowym lub baranim, ale może to być także farsz drobiowy, lub wieprzowy. Nasza rodzina bardzo lubi te pyszne placuszki, ale robimy je dość rzadko, bo ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tych pysznych placuszków. Składniki

Kuchnia Łukasza
Kapuśniak z młodej kapusty. 219

pachnie bardzo apetycznie. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 750 g młodej kapusty 1 cebula 0,5 wędzonej kiełbasy 75 g wędzonego boczku 3 młode ziemniaczki 1,75 l bulionu drobiowego sól, pieprz łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie:  Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni topimy przez ok. 5 min na małym ogniu tłuszcz z boczku, następnie dodajemy

Kuchnia Łukasza