Karnawałowych słodkości? Jeżeli nie faworki to może churros , albo domowe pączki hiszpańskie lub małe pączusie ? Jeżeli nie lubicie tych drożdżowych możecie zrobić takie pączki bez drożdży :) Jak widzicie, macie w czym wybierać :) Składniki : 500 g mąki 5 żółtek 2 łyżeczki masła 8 łyżek śmietany około 300 g łyżka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę(...)końców ciasta. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu - około 160-170`C - ja smażę na oleju rzepakowym, w rondelku albo frytkownicy, tak aby tłuszcz zakrywał wrzuconego faworka. Na końcu obsypujemy grubo cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościOd dawna przybierałam się do zrobienia tego ciasta...i zawsze coś stało na przeszkodzie..ale skoro dostałam wiśnie od Rolnika ..nie było innego wyjścia ..jak tylko
Moje domowe kucharzeniebyło zdecydować! :) Te eklery są tylko namiastką, sam chyba jeszcze nie nauczyłem się robić idealnych, ale myślę, że niejedna ciastkarnia może ich zazdrościć, głównie dlatego, że są po prostu domowe. A jak smakują? Przekonajcie się sami! :) Powiem tylko, że pachną wanilią, a ich słodycz jest idealnie wyważona, zaś klasyczny krem pâtissière nie ma sobie równych! Składniki(...)Piec w 200 ºC przez 20-30 minut, aż urosną i nabiorą złotego koloru. Wystudzić na kratce, a następnie poprzekrawać na pół. Waniliowy krem pâtissière: 800 ml pełnego mleka laska wanilii 8 żółtek 120 g cukru 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 30 ml dowolnego likieru lub brandy (ja użyłem Amaretto) Wanilię przekroić na pół, wyskrobać ziarnka
Food Squarezróbcie je swoim najbliższym;) Składniki: 300 g mąki pszennej 25 g drożdży instant 30 g cukru szczypta soli 150 ml letniego mleka 2 żółtka 40 g masła Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i cukier. Mleko podgrzać, ciepłe wlać do mąki. Wsypać drożdże instant bądź zrobić rozczyn ze świeżych. Na sam koniec dodać żółtka(...)pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Masa serowa: 300 g sera białego tłustego 1 jajko 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki cukru waniliowego prawdziwego bądź opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki cukru pudru Wykonanie: Ser przełożyć do miseczki i utrzeć go na gładko widelcem, dodać żółtko, jajko, cukier waniliowy i cukier puder, wymieszać
Krakowskie smaki Anibiblioteki poradnika domowego , więc postanowiłam upiec z niej sernik. Prawie godzinę siedziałam nad przepisami i nie wiedziałam co wybrać. Postanowiłam upiec sernik z dwukolorowym kruchym ciastem. Sernik wyszedł przepyszny. Ciasto niesamowicie kruche a sam sernik niezwykle delikatny. Polecam :-) Z podanego przepisu wychodzi jedna duża blacha ciasta. Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g masła(...)godzinę. Składniki na masę serową: 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego (dałam gotowy ) 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 16 g ( całe opakowanie) cukru waniliowego 4 żółtka 7 białek 150 g rodzynek 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania masy serowej: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, pod koniec
Na słodko lub wytrawniepieczenia, kaszę i cukier. Dzielimy na 3 równe części (najwygodniej jest porozdzielać do 3 takich samych miseczek). Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier waniliowy i opcjonalnie cukier (jeżeli jabłka są kwaśne, u mnie nie było takiej potrzeby, wręcz odwrotnie – stąd dodatek żurawiny), 2 łyżeczki cynamonu oraz 200g suszonej żurawiny – dokładnie mieszamy. Na spód blaszki wsypujemy(...)minut. Upieczone ciasto, po lekkim przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Szarlotka sypana z żurawiną, jak zawsze nie zawiodła swoim smakiem, zapachem… i nie tylko. Kusi wyglądem, zapraszając na wspaniałe doznania kulinarne. Jest niezwykle delikatna, a dodatek kwaśnej żurawiny przy słodkich jabłkach idealnie równoważy niezapomniane smaki. Przepis „przypomniałam sobie” z bloga Joanny – Domowe Wypieki . Smacznego. Wydrukuj przepis The post Szarlotka sypana
mojewypiekiinietylkoskładniki na ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 125 g cukru 125 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szkl śmietany 2 jaja 1 łyżeczka
Domowy Smak Jedzeniakruche babeczki waniliowe, do tego krem śmietankowy i słodkie walentynki z masy cukrowej (ją także możecie zrobić sami w domu). Jeśli nie przygotowujecie walentynkowego przyjęcia (jest coś takiego jak walentynkowe przyjęcia?) zrobienie kilku sztuk nie powinno zająć Wam dużo czasu, a efekt "uau" macie murowany :) Składniki na babeczki Składniki na krem śmietankowy +czerwony barwnik spożywczy Składniki na domową masę cukrową(...)kawałkiem taśmy klejącej. Krem przekładamy do worka - najłatwiej zrobić to, kiedy stoi w kubku. Wyciskamy różyczki na zupełnie przestudzone babeczki. Masę cukrową wałkujemy na blacie podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem. Nożykiem wycinamy kształt "domku". Gotowe koperty odstawiamy na minimum pół godziny, żeby nieco stwardniały. Z różowej masy cukrowej robimy serduszka. Serduszka przyklejamy na cukrowe koperty, jeśli nie będą się
CiastkozercyDawno zapomniany deser,bo kto dzisiaj robi jeszcze kisiel ?Moze warto przypomniec stary dobry przepis na poczciwy deser, lubiany przeciez nie tylko przez dzieci.Banalnie prosty,bo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składniki na biszkopt: 4 jajka 160 g cukru 100 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta
Domowy Smak JedzeniaJakiś czas temu dostałam od koleżanki zakwas i recepturę do przygotowania tego chlebka. Przygotowanie go trwa cały tydzień, ale nie jest w ogóle pracochłonny. Jest to
Kuchnia domowa Anidomowe", według tamtejszego przepisu przygotowałam krążki niby biszkoptowe, krem powstał o tak, bo jakoś musiał. Ale połączenie jest zacne. Róbcie póki jeszcze rabarbar jest! Dzisiejsza propozycja nie jest najprostsza, ale warto! Na początek trzeba przygotować mus rabarbarowy: - 600g oczyszczonego, nieobieranego rabarbaru - 5-6 łyżek cukru - 0,5 łyżeczki cynamonu - szklanka śmietanki 30% schłodzonej Drobno kroję rabarbar, zasypuję cukrem, dodaję(...)wystudzonym musem, ale najlepiej zrobić to już po wypieczeniu wszystkich części ciasta. Na ciasto trzeba: - 100g mąki pszennej - 100g mąki kukurydzianej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200g cukru - 1 cukier waniliowy - 4 jajka - 200g masła lub margaryny Mąki łączę z proszkiem. Masło w temperaturze pokojowej rozbijam robotem na piankę stopniowo dodając cukier, następnie po kolei dodaję po jajku i ubijam
I tu będę miała takie teMakarony na słodko uwielbiane przez dzieci, a gdy do tego makaron jeszcze ma smak jednych z ulubionych przypraw to uśmiech i zadowolenie na twarzy dziecka murowane
Basia w kuchniPodczas przygotowania długo zastanawiałam się jak przechowywać czekoladkę, gdy już będzie gotowa - w sreberku, czy może w pudełku, a może zapakować w folię z kokardką... Jak
My Culinary ArtCiasto czekoladowe z dynią mega pyszne! Cisto czekoladowe z dynią, a zaczęło się od tego, że przed domem leżała dynia a za mną chodziło coś
Kuchnia na wzgórzu