Kolejny weekend...oj jak ten czas szybko leci...i kolejne wspólne pieczenie ..tym razem wybór padł na mufinki..mufinki są bardzo proste i szybkie do zrobienia
Moje domowe kucharzenieMój mąż lubi różnego rodzaju ciasta z jabłkami...[ zresztą nie tylko z jabłkami]..i tak oto powstało takie ciasto..do ciasta dodałam pysznego miodu klonowego z
Moje domowe kucharzenieskładnik na ciasto czekoladowe: 170 g mąki 175g cukru 100 g masła 150 ml mlek 2 jajka 30 ml rumu 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 50 g
Domowy Smak Jedzeniaużywamy robota, wystarczy rózga i łyżka. Jeżeli nie macie kefiru z grzybka tybetańskiego możecie użyć zwykłego kefiru. W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól waniliową). W drugiej mokre (kefir, jajka, olej, sok wyciśnięty z cytryny). Suche składniki dodajemy do mokrych – mieszamy i to niezbyt dokładnie. Dodajemy skórkę cytrynową – łączymy z ciastem. Ciasto na muffiny(...)gospodyń tyle przepisów, ile przepisów – tyle pomysłów na ich podanie. Polecam i życzę smacznego. Wraz ze mną autorki n/w blogów uczestniczyły w akcji Ciasto na niedzielę (mufinki) : - Moje domowe kucharzenie - Moje Małe Czarowanie - Kulinarna Maniusia - Sama słodycz ze szczyptą chilli - Kocurkowe rozmyślania w kuchni u Anielki - Słodka babeczka - Izioni pyszne smaki - Kuchnia u Krysi Lista będzie uzupełniona po zakończeniu
mojewypiekiinietylkoJakiś czas temu na FB zobaczyłam zdjęcie wegańskiej Pavlovej, zaciekawiona sprawdziłam czym zastąpiono białka, okazało się, że wodą z puszki po ciecierzycy konserwowej. Tak! Też nie
Domowa Cookierenka AgiSerniki jadamy ostatnio częściej niż kotlety:) Bardzo lubię połączenie sera i lekkiej masy o jakimś konkretnym, wyraźnym smaku. Tym razem postawiłam na lekko korzenny akcent. Połączyłam
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapołożonym u stóp Machu Picchu. Był to już kolejny dzień odkrywania Peru, kolejny dzień zachwytu nad bogactwem tamtejszej flory i różnorodnym jej zastosowaniem w kuchni, więc ziemniak w towarzystwie waniliowego budyniu z ryżu zaciekawił, ale już nie zdziwił. Różnorodna kuchnia peruwiańska i zdrowe pokarmy, z batatami na czele, którymi żywili się już Inkowie podbija Świat w nowej odsłonie, jako SuperFood(...)intensywnie pomarańczowych płatków nagietka. Elegancki i prosty w wykonaniu Krem Batatowy to znakomita przystawka. Tworzy wyjątkowy duet z polską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze i długo pieczoną w niskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy odpowiednich sous vide :).Kremu z powodzeniem sprawdzi się także z innymi pieczonymi mięsami, uwydatniając ich walory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny czy borówki, serwowane
SzczyptaSmaQoczywiście w myślach głośno wołam "Dziękuję za ten przepis!". BISZKOPT BEZ ŚRODKA Z MALINAMI Na ciasto 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Jajka ubić z cukrem do białości. Masa powinna być niemal biała i bardzo puszysta. Stopniowo dodawać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)minut - do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto trzymać w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami do momentu całkowitego wystudzenia.Dopiero wtedy wyciągnąć z formy. Na nadzienie 250 ml śmietany kremówki cukier waniliowy kilka garści malin (mogą być mrożone) cukier puder (do smaku) kubeczek pokruszonego miąższu ze środka biszkoptu kilka łyżek syropu z czarnego bzu (można zastąpić innym płynem lub sokiem) konfitura truskawkowa
KUCHARNIATłusty czwartek już jutro! Więc najwyższa pora na smażenie pączków. Długo zastanawiałam się, nad tym czy zrobić tradycyjne pączki, czy może poszukać ich zdrowej wersji. Ale
DefinicjaSmakuOstatnio podawałam przepis na sernik gotowany, teraz przyszła więc pora na klasyczny pieczony. Sernik wbrew powszechnej opinii nie jest ciastem trudnym do zrobienia. Ja zawsze wrzucam
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepis dostałam od Pani Marzeny, ale porównałam je z przepisem Siostry Anastazji i choć znalazłam niewiele różnic, piekąc je teraz po raz drugi zdecydowałam się na
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki na ciasto czekoladowe : 50 g czekolady gorzkiej 140 g cukru 150 g maki 20 g kakao 1 jajko 1/2 szkl mleka 1/4 szkl oleju 1/2
Domowy Smak Jedzeniaprzynajmniej dwukrotnie; - 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego; - pół kostki miękkiego masła (125 g); - 3 jajka; - 3/4 szklanki cukru Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę i twaróg porcjami, dalej ucierając. Ponadto: - 1 duża puszka brzoskwiń; - 5 białek - 1/2 szklanki cukru Brzoskwinie osączyć, połówki pokroić na części. Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie: Blachę o wymiarach(...)function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('dcf5c60a04e65222daa22b6c57c6d14b').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: kremowy sernik z brzoskwiniami porady na serniki z brzoskwiniami sernik domowy z brzoskwiniami sernik z brzoskwiniami twarog i brzoskwinie The post Sernik z brzoskwiniami appeared first
dom-agi.plDlaczego wymyślny? Myślę, że zdjęcia mówią same za siebie :) Tort był prezentem niespodzianką dla mojej Babci z okazji jej 78. urodzin. Niespodzianka się udała - mina Babci
Domowa Cookierenka Agiostatnią chwilę (nagrobki ustawiałam pół godziny przed wyjściem) przygotowałam swoją wersję dobrze wszystkim znanego ciasta z cmentarną dekoracją. Intensywnie czekoladowy spód, gęsty, ale nie bardzo ciężki, przykryty cienką warstwą domowego, kwaskowatego dżemu z hibiskusem, na tym zaś klasyczny krem serowo-maślany. Tak przygotowaną bazę przykryłam czekoladową ziemią , a w nią zatknęłam nagrobki z podłużnych biszkoptów (takich jak do tiramisu). Jeśli(...)jajka 200 ml mleka 150 g masła 165 g ciemnego cukru muscovado 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 280 g mąki pszennej 50 g kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem serowo-maślany: 100 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 300 g serka kremowego dodatkowo: 125 g dżemu rabarbarowo-truskawkowego
Pożeraczka, czyli raz adobrze