Ciasto czekoladowe z dynią mega pyszne! Cisto czekoladowe z dynią, a zaczęło się od tego, że przed domem leżała dynia a za mną chodziło coś
Kuchnia na wzgórzuSernik, którym zaskoczycie domowników i swoich gości, mnie się udało ;) Bez pieczenia, na zimno, z najlepszymi, o tej porze roku, truskawkami. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda
Domowa cukiernia EwySerniki robię dość rzadko, właściwie tylko na specjalne okazje. Ten sernik robiłam już drugi czy trzeci raz. Jest to receptura siostry Anastazji, więc każdemu, kto przepada
Kuchnia domowa AniKolejne wspólne pieczenie ciasta na niedzielę i kolejne pyszne ciasto .....moje ciasto w sumie nie wyszło tak jak trzeba , ale mimo to było pyszne...Biszkopt po
Moje domowe kucharzeniełyżka cukru waniliowego szczypta soli na nadzienie: 500 g twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego (dodałam dodatkowo 2 łyżki cukru) cukier puder ok pół szklanki, odrobina gorącej wody. SPOSÓB WYKONANIA : Ciasto Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier 3 łyżki, 1 łyżkę mąki. Odstawiamy rozczyn, na ok15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, masło rozpuszczamy. Łączymy(...)minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, pieczemy ok 15-20 minut. Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu lukrujemy je (cukier puder mieszamy z odrobiną gorącej wody, tak aby uzyskać gęstą masę) Równie pyszne są jedynie posypane cukrem pudrem. Domowe, puszyste, pachnące drożdżówki, czego chcieć więcej do kawy oprócz dobrego towarzystwa. Dziękuję za wspólne wypiekanie, czekam za kolejną akcją, pozdrawiam resztę wypiekających
Basia w kuchniowoce,lecz beza w towarzystwie kwasnych owocow jest szczegolnie smaczna.Takze rabarbar,czerwona porzeczka,agrest czy jezyny sa tu polaczeniem idealnym.Bardzo lubie wszelkie slodkosci,nie wyobrazam sobie niedzieli bez kawalka domowego ciasta do kawy.Nie przepadam jednak za skomplikowanymi przepisami,ktore wymagaja duzo czasu i wielu etapow przygotowania by upiec cos smacznego.Ten przepis jest zlepkiem kilku i co najwazniejsze bardzo prosty. Jest(...)tortownicy o srednicy 24 cm.Skladniki na spod:3 zoltka100 g cukru pudru (lub sypkiej stewii)100 g masla150 g maki pszennej pelnoziarnistej (lub zwyklej bialej)50 g maki ziemniaczanej1,5 lyzeczki proszku do pieczeniaWierzch ciasta:2 lyzki platkow migdalowych120 g cukru3 bialka Nalozenie owocowe:1 kg owocow1 budyn waniliowy (lub 2 lyzki m. ziemniaczanej+cukier waniliowy)2-4 lyzki cukrudodatkowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki na biszkopt 5 jajek szklanka drobnego cukru do wypieków szklanka pszennej mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
Karczma HonoriettySzukając przepisu na sernik natknęłam się na ten przepis w książce Siostry Anastazji. Zaciekawił mnie, tym bardziej, że potrzebowałam niebanalnego przepisu ale takiego, żeby sernik pieczony
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUwielbiam domową drożdżówkę - najlepsza jest z chrupiącą kruszonką. Nigdy nie potrafię się powstrzymać i próbuję zaraz po wyjęciu z pieca :) do tego z kawka, jakaś książka i mnie nie ma :) Składniki na ciasto:30 dag mąki pszennej (ja użyłam typ 550),opakowanie drożdży suchych 7 g,1/4 łyżeczki soli,125 ml ciepłego mleka,1 jajko,50g roztopionego masła,1/4 łyżeczki(...)posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C na ok. 35 minut.Składniki na kruszonkę:50 g miękkiego masła,10 płaskich łyżek mąki,4 łyżki cukru,op. cukru waniliowego,Składniki umieszczamy w miseczce i palcami wyrabiamy na grudkowatą masę.Oryginalny przepis znajdziecie też tutaj
Delicious Titbitswszystkie bakterie . Truskawki dokładnie umyć, odszypułkować i wsypać do garnka. Wielkie sztuki przekroić na ćwiartki, mniejsze na połówki, a te zupełnie drobne zostawić w całości. Zasypać cukrem, dodać startą skórkę cytrynową i pastę waniliową, dolać wodę oraz sok z cytryny. Nie potrzeba dodawać tu więcej wody, bo truskawki mocno puszczą sok i płynu wyjdzie sporo. Gotować na małym ogniu(...)stygną i dokładniej się wekują. Tak przygotowana frużelina nie wymagają już dodatkowej pasteryzacji. Przechowywać w spiżarni - u mnie jest to piwnica w bloku, ze ścianą z półkami zastawionymi domowymi przetworami :) Istna spożywcza rozpusta na zimę
Grunt to przepis!kokosankami robiłam nie raz i nie jedną recepturę wykorzystałam. Uwielbiam takie bardzo wilgotne w środku, niestety takie BARDZO wilgotne wręcz gumiaste udawało mi się jedynie kupić, te domowe zawsze były mi za suche. W ubiegłym tygodniu w przeddzień moich urodzin dostałam od koleżanki książkę "Cukiernia Lidla. 104 przepisy Mistrza Pawła Małeckiego". Rzadko robię zakupy w Lidlu więc(...)jadłam! wilgotne, wręcz ciągnący się środek i delikatnie chrupiący wierzch. Idealny sposób na wykorzystanie zalegających białek, nawet tych mrożonych :) Kokosanki 200 g wiórków kokosowych 350 g cukru kilka kropli ekstraktu waniliowego 5 białek Na garnku z wrząca woda ustawiamy miskę. Wsypujemy do niej cukier i wiórki oraz wlewamy białka i ekstrakt. Mieszamy aż do uzyskania gorącej i jednolitej masy
Dzieje kuchennej Wiewióryrazem proponuję wariację na temat ciasta czekoladowego. Przepis zaczerpnęłam ze strony Domowe Wypieki. http://domowe-wypieki.blogspot.com/2010/10/ciasto-czekoladowe-z-beza-orzechowa-i.html Uwielbiam wszystko co czekoladowe. Dzień bez czekolady dniem straconym J To niestety moje motto. No ale cóż… czekolada grzechu warta. Czasem trzeba pogrzeszyć. Gdy wpada mi w oko jakiś nowy przepis na ciasto czekoladowe to zdecydowanie zabieram się za pieczenie. I tak było(...)łyżeczki proszku do pieczenia · ½ laski wanilii lub łyżeczka aromatu waniliowego · 200 g cukru brązowego · 3 czubate łyżki kakao dobrej jakości · szczypta soli
Mania GotowaniaKto z nas nie kocha małych słodkich czekoladowych pralinek, mówi się to już ostatnia a ręka sięga po następną. Moim ulubiona pralinką jest ferrero- rocher taki
Basia w kuchniSłodki chlebek drożdżowy przekładany masą szafranowo-dyniową. Idealna głębia smaku. Ciasto na chleb przyprawiłam cynamonem i kardamonem, masę z dyni wzbogaciłam szafranem, miodem i imbirem. Całość
SMYKWKUCHNISłońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy
Cooking MonsterSłońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy
Cooking Monsterdzień cukru nie spożywają ;) KONFITURA Z BORÓWEK AMERYKAŃSKICH, JAGÓD I BRZOSKWIŃ Z LIKIEREM POMARAŃCZOWYM Składniki: - 300 gram borówek amerykańskich - 100 gram jagód - 100 gram brzoskwiń (obranych i bez pestki) - 100 gram cukru - 50 mililitrów likieru pomarańczowego Cointreau - pół paczki cukru wanilinowego Przygotowanie: Mieszamy razem borówki, jagody i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy przynajmniej na 1 godzinę(...)czasie stawiamy na dużym ogniu. Gdy owoce puszczą sok dolewamy likier i wsypujemy cukier waniliowy. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę - od czasu gotowania zależna jest gęstość konfitury. Należy pamiętać, że po ostudzeniu będzie ona znacznie bardziej gęsta niż to obserwujemy podczas gotowania. Gorącą konfiturę przelewamy do słoiczków, które po zakręceniu ustawiamy dnem do dołu. Voila! ;) Smacznego
Życie zamknięte w smakuproszku 1 jajko 80 ml letniego mleka 1 łyżka jogurty greckiego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/5 kostki masła 1 opakowanie budyniu waniliowego + 400 ml mleka Przygotowanie: Drożdże zalałam letnim mlekiem. Przesiałam do tego mąkę. Dodałam jajko, cukry oraz rozpuszczone wystudzone masło i jogurt. Wyrobiłam na ciasto nie lepiące się do ręki. Odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 30 minut(...)Połowę czasu spędziły bułeczki na dolnym ruszcie z wiadomych względów. Kształt okazał się mało ważny wobec walorów smakowych. Przysłowiowe "niebo w gębie". I w przeciwieństwie do kupnych drożdżówek - te domowe nie są przesłodzone, a im starsze tym lepsze (w granicach rozsądku oczywiście). Wystarczy je tylko w lodówce przechowywać. Gorąco polecam. Zagłosuj na moje cudowne cudaki http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/164
Kuchnia po mojemublogu możecie znaleźć przepis na te jedyne, najlepsze, i to je co roku smażę, już sama. Ale lubię też eksperymenty, szukam więc nowych, ciekawych pomysłów. W książeczce Ciasta domowe , wydanie specjalne nr 5/2008 znalazłam przepis na pączki parzone, który mnie zaintrygował. Przeszukałam internet - okazuje się, że parzenie mąki, czyli zalewanie jej wrzącą wodą lub mlekiem ma na celu wspomaganie drożdży(...)szalałam najbardziej. Cóż, czasy się zmieniają... W każdym razie - pączki są pyszne, lekko waniliowe za sprawą ziarenek, których dodałam, i jeśli jeszcze nie wiecie, co usmażyć w Tłusty Czwartek, polecam właśnie te pączusie. Waniliowe pączki parzone Składniki: (na 20 sztuk) 500 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g masła 6 żółtek 250 ml letniego mleka 30 g świeżych drożdży
Pożeraczka, czyli raz adobrze