Aaaale pychota! Pankejki są z reguły delikatne, bardzo puszyste, rozpływające się w ustach, i te właśnie takie są, ale mają jeszcze jeden ważny atut: są zdrowsze
Domowa Cookierenka Agilepszego niż domowe, tradycyjne ciasto. Zapach unoszący się po mieszkaniu, relaks z rodziną przy stole lub wygodnej kanapie z filiżanką kawy/herbaty w dłoniach. Po prostu nie ma. Dla mnie nic innego w niedzielne popołudnie się nie liczy. Nie zawsze mam okazję w ten sposób odpoczywać, ale gdy to już następuje, robię to na 100%. Tak było również i tym razem(...)się smakiem. Składniki : 750 g sera 200 masła 130 g cukru 5 jaj 50 g kaszy mannej 50 ziemniaczanej łyżka cukru z wanilią Sposób przygotowania: Masło wrzucamy do miski i miksujemy, następnie dodajemy stopniowo ser i mieszamy. Żółtka i białka oddzielamy. Żółtka z dodatkiem cukru i cukru waniliowego miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania gładkiej masy. W oddzielnej
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 15 dag, jajka 4 sztuki, mąka tortowa 25 dag, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, wanilia zmielona Royal Brand 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: CIASTO KRUCHE: mąka tortowa 2 szklanki, masło lub margaryna 15 dag, cukier 3/4 szklanki, żółtka 5 sztuk, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sok z cytryny
W Mojej Kuchni Lubięjakiegoś czasu chodziło za mną coś domowo słodkiego. Ostatnie upały skutecznie odstraszały mnie jednak od piekarnika. Po co się dręczyć. Wystarczy, że w domu było jak w piekarniku, którego się nie da wyłączyć. Nawet Mężowi w imieniu Syna nic nie upiekłam na Dzień Taty (sam odwiódł mnie od uruchamiania piekarnika - żeby nie było, że wyrodna ze mnie matko-żona). Upały(...)opakowania świeżych drożdzy 3/4 szklanki cukru (jeśli ktoś nie boi się cukru to cała szklanka) 400 - 500 gram mąki pszennej (ja do wypieków zawsze używam Szymanowskiej) 2 jajka 1/2 kostki masła (lub jak kto woli margaryny do pieczenia) 1/2 szklanki mleka (ja użyłam 3,2%) 1 łyżka oleju 1/2 opakowania cukru waniliowego ulubione aromaty do ciasta Składniki
Kuchnia po mojemuTruskawki - są to pierwsze owoce sezonowe, pojawiają się na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Owoce te są źródłem wielu witamin i
Ciastka - domowe słodkościrozpalania w Wigilię w domowych kominkach dużej kłody drewna, która ogrzewała domy przez całe święta. Symbolizowała ona dobrobyt i zdrowie mieszkańców domu w Nowym Roku. Francuska świąteczna kłoda do złudzenia przypomina polską roladę. Tradycyjna bûche de Noël jest przełożona kremem maślanym, ale dzisiaj zastępują ją często lżejsze kremy i musy o przeróżnych smakach: czekoladowym, waniliowym, owocowym, kasztanowym, tiramisu i wielu(...)Joyeux No ë l! Przygotowanie: 45 min. Pieczenie: 10 min. Chłodzenie: 2 godz. Dla 6-8 osób Składniki na biszkopt : ● 4 jajka ● 90 g cukru ● 90 g mąki pszennej Składniki na krem: ● 30 cl śmietany kremówki ● 500 g serka mascarpone ● 50 g cukru pudru ● kilka kropli ekstraktu migdałowego Składniki na karmel
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaskładniki na ciasto: 300 g maki 22 g drożdży 30 g cukru 150 ml mleka, letniego 2 żółtka 40 g masła szczypta soli wykonanie: Drożdże mieszamy
Domowy Smak Jedzeniapysznym, domowym budyniem cytrynowym i owocami – u mnie borówki, kawałki soczystych brzoskwiń , ananasa i bananów . Takie danie jest fantastycznym pomysłem na słodki podwieczorek albo słodki obiad dla dzieciaków. Gwarantuję , że talerze będą opróżnione do zera! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * muszle makaronowe – ok. 10 szt BUDYŃ: * mleko – 1,5 szkl * sok z cytryny – 4-łyżki * cukier(...)szkl mleka dodajemy cukier , mąki i żótko – mieszamy. Resztę mleka gotujemy ze skórką cytrynową, a następnie wlewamy rozrobione mąki – gotujemy mieszając. Pod koniec dodajemy masło i sok z cytryny. CAŁOŚĆ: Ugotowany makaron nadziewamy budyniem cytrynowym oraz owocami. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem. Świetnym dodajem jest gałka lodów waniliowych albo kleks bitej śmietany! Pycha! Przepis bierze udział
Ostra na Słodkonaturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli DODATKOWO: 3 średnie jabłka pokrojone w ósemki. Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się(...)mnie taki ich urok jeśli są na prawdę puszyste w środku. :) Chciałam się Wam jeszcze pochwalić takim moim małym sukcesem :) Wygrałam pierwszą nagrodę w konkursie BIOWINu na przepis na domowy chleb. :) Skomentuj
MamaOskarkaSkusiły mnie swoim wyglądem, a zachęciła do ich upieczenia Dorota z jednej z grup na Fecebooku. To u niej właśnie zobaczyłam tureckie bajgle. Jak przy każdym
mojewypiekiinietylkoobruszyłam, później wzruszyłam ramionami - to w końcu jego urodziny, niech wybiera. Okazało się, że plan już był - zaserwujemy naszym gościom domowe lody. Co oznacza, że od poniedziałku kręcę i kręcę, i ciągle się zastanawiam, jakimi smakami ich zaskoczyć. Będą waniliowe, ulubione C. - kawowe z whisky, a także czekoladowe z chilli. Tak, tak, nie pomyliłam się. Skoro ciastka czekoladowe z chilli(...)kwadransie - nie powinny palić w gardło, ale pozostawiać lekko ostry smak na końcu języka. Pycha! Lody czekoladowe z chilli Składniki: (na 1 l lodów) 4 żółtka 90 g cukru 300 ml mleka 300 ml śmietany kremówki (38%) 100 g ciemnej czekolady (75%) 60 g mlecznej czekolady 1 papryczka chilli Papryczkę przeciąć na pół oczyścić z pestek. Wrzucić do mleka, zagotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajek 15dag mąki 15 dag cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy(...)połowie ubijania dodajemy stopniowo cukier. Żółtka roztrzepać i pomalutku dodawać do białek ciągle mieszając. Dodać do masy jajecznej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec około 35 min w 180 C Piekłam w tortownicy o średnicy około 26 cm. Krem czekoladowy: Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do roztopionej i wystudzonej czekolady
Amatorka kuchennazaspokojony (i to bez żadnych wyrzutów sumienia!). Czekoladki nie zawierają białego cukru (słodyczy nadają przede wszystkim daktyle), tłuszcz zaś pochodzi z orzechów. Z astanawiałam się jak nazwać te czekoladki. Na stronie, z której czerpałam inspirację jest to "fudge" czyli cukierek, krówka. Ja jednak bliżej skłaniałabym się do domowej wersji, zdrowej czekolady. :) Przepis dedykuję wszystkim czekoladożercom na diecie (i nie tylko(...)masła migdałowego, instrukcja poniżej (można zastąpić olejem lub masłem kokosowym) 1/4 szkl. kakao (lub mniej) 4 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego łyżeczka rumu Przygotowanie Spód . Wszystkie składniki należy umieścić w malakserze. Dokładnie zmiksować. Masę wyłożyć do formy wyłożonej folią aluminiową. Masa bananowo-czekoladowa. Wszystkie składniki dobrze wymieszać w malakserze
coolinarnastrefa.blogspot.comOstatnio eksperymentuję z napojami roślinnymi, które z powodzeniem zastępują mleko. Mój organizm nie ma problemów z tolerancją laktozy, ale płatki śniadaniowe zdecydowanie wolę jeść na "mleku
Domowa Cookierenka Agi