Składniki: jabłka 4 sztuki, rabarbar 1,5 szklanki, cynamon Prymat 2 łyżeczki, jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj tłusty czwartek . Przegapiłam to całkowicie. W obecnych czasach to nie problem . Wystarczy wyskoczyć do sklepu i już. Gorzej jeśli rodzina przyzwyczajona do domowego gotowania i wypieków. Niestety ja przyzwyczaiłam swoich do tego i teraz trudno się wycofać. Miałam dwie możliwości . 1 to coś szybko wymyślić ,2 sięgnąć po stary jakiś przepis . Dzisiaj wybrałam to drugie . Przypomniałam sobie czasy(...)popularne . W sumie jest to obojętne . Ważne jest tylko to że są błyskawiczne . Sklad 1 serek homogenizowany( może być smakowy lub nie) 3 jajka 1 szklanka mąki 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli oliwa do smażenia Wykonanie Oliwę do smażenia wlać do rondla lub do innego głębokiego naczynia i podgrzewać.Do miski przełożyć serek
Eli Gotowaniepuszka masy makowej3 białka szczypta soli2 płaskie łyżki bułki tartej garść orzechów włoskichgarść suszonej żurawinyłyżka kandyzowanej skórki pomarańczowejgarść rodzynekZimne masło siekam z mąką oraz proszkiem, dodaję cukier, cukier waniliowy, żółtka i szybko ugniatam kruche ciasto.Zawijam w folięspożywczą i wkładam do lodówki na około 20 minut.Rodzynki i żurawinę sparzam wrzątkiem, orzechy siekam i równieżtraktuję gorącą wodą. Odstawiam na chwilę(...)makową,po czym na wierzchu posypuję kruszonką z pozostałego ciasta. Wstawiamdo nagrzanego piekarnika, piekę około 45-50 minut w 180 stopniach,aż wierzch pięknie się zezłoci. Studzę poza piekarnikiem.Ozdabiam domowym lukrem.SMACZNEGO!--------------------------------------------------------------MOHNKUCHEN/eigenes Rezept;/200g richige Butter3 Glas Mehl3 Stücken Eigelb3/4 Glas Zucker1 Verpackung Vanillienzucker (WINIARY)1 TL. Backpulver (WINIARY)Mohn:1 Dose mit fertiger Mohnmasse3 Eiweißen2 EL. Semmelbrösel etwas
W kuchni Karmel-itkiresztkę rabarbaru - została po tarcie, pokrojona w jakieś dziwne kawałki; szczerze mówiąc, nie myślałam, że nada się do czegokolwiek... Aż przypomniałam sobie o ciasteczkach, które widziałam na blogu Domowe wypieki . Prześliczne, zgrabne maleństwa, z niewielką ilością kwaśnych, rabarbarowych kawałeczków. Rewelacja! Przygotowuje się je dosyć szybko - u mnie czas się wydłużył przez chłodzenie ciasta, ale dzięki temu o wiele łatwiej(...)macie jakieś smętne resztki rabarbaru, zamiast wyrzucać, koniecznie zróbcie takie ciastka! Ciasteczka z rabarbarem i czekoladą Składniki: (na 25-30 sztuk) 90 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka mleka 100 g ciemnej czekolady (72%) 140 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 125 g rabarbaru Rabarbar pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKto lubi sezamki? My uwielbiamy je chrupać, nic więc dziwnego, że stały się one w końcu inspiracją do upieczenia ciasta. Bałam się, że warstwa sezamowa wyjdzie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBaaardzo proste ciasto bez pieczenia, z kaszą manną w roli głównej. Smak dzieciństwa :) Jak wiecie, proste rozwiązania często okazują się najlepsze, tak jest i w
Domowa Cookierenka AgiKolejny przepis na proste ciasto, które zawsze się udaje. Kiedyś piekłam je bardzo często w prodiżu. Skąd ta nazwa? Nie mam pojęcia, funkcjonuje od wielu lat
Domowa Cookierenka AgiBardzo lubię wypieki drożdżowe z jagodami. Niedawno robiłam jagodzianki, ale chciałam zrobić jeszcze inne bułeczki. Trafiłam na blog Galeria chleba i tam znalazłam fajną recepturę. Polecam
Kuchnia domowa AniChodziły za mną od dłuższego czasu..a jak już zobaczyłam w telewizji w programie Przepis dnia...musiałam zrobić...no i zrobiłam..zaciekawił mnie dodatek cynamonu, przyprawy
Moje domowe kucharzeniełyżki cukru na ciasto: 340 g maki tortowej 40 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli na nadzienie: 500 g twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego Przygotowujemy rozczyn i odstawiamy go na około 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy w duży prostokąt(...)wyłożonej papierem blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem. Smacznego! W tym wypiekaniu udział wzięli: Bożena z Moje domowe kucharzenie Iza ze Smaczna Pyza Lidia bez bloga, ale zdjęcie TUTAJ Joanna z Różowa Kuchnia Zuzanna z Gliko Alina z Ala piecze
Marder&Marder ManufactureAromatyczne pierniczki na miodzie, idealne do powieszenia na choince. Bezglutenowe na mące jaglanej, kukurydzianej i ryżowej, a do tego koniecznie domowa przyprawa do piernika bez dodatku mąki. Przepis powstał na zasadzie eksperymentów i prób, ale już jest i mogę Wam go przekazać. Wszystkie składniki znajdziecie u mojego sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . Składniki na ciasto: 20 dag maki jaglanej(...)środek jednej laski waniliowej 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jajo 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki naturalnego kakao 1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy podsypując mąką ryżową. Wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 10 minut. Lukier: Składniki: 1 białko cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania
Apetyczna babeczkaskorzystać z przepisu na babeczki dyniowe , potrzebny będzie także krem, masa cukrowa (domowa lub nie) i okrągłe czekoladki, pralinki lub duże draże. Ja kupiłam swoje w sklepiku Ikei, na pewno można znaleźć odpowiedni rozmiar na stoiskach ze słodyczami na wagę w marketach. No Notify! Przepis na babeczki waniliowe lub dyniowe Przepis na krem Przepis na masę cukrową Po upieczeniu babeczki(...)będzie go widać. Masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach aż stanie się miękka i plastyczna. Rozwałkowujemy na stole na cienki placek podsypując w razie potrzeby mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem. Wycinamy duże kółka - około 1,5 do 2 razy większe niż średnica babeczki. Jeśli nie mamy takiej dużej foremki można wyciąć je zwykłym nożem lub nożem do pizzy - nie muszą
Ciastkozercyskładniki na spód: 140 g herbatników 80 g masła wykonanie: Masło roztapiamy i łączymy z rozkruszonymi herbatnikami. Przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, wyrównujemy i
Domowy Smak Jedzeniaroku. Nie wiem jak u Was ale w mojej rodzinie na każde święta piecze się sernik. Uwielbiany przez wszystkich i ...koniecznie bez rodzynek ;) Na Wielkanoc zawsze ten lekki, waniliowy ze złocistymi, cukrowymi kropelkami na puchatej piance- sernik rosa. Na Boże Narodzenie na stole ląduje zimowa, cieplejsza w smaku wersja śmietankowo- karmelowa na ciężkim (kompletnie bezglutenowym) orzechowym spodzie. Przepyszne karmelowe drobinki(...)jedno z tych ciast, które kojarzą się z miłością i domowym kątem, a przecież te Święta właśnie na miłości najbardziej się opierają :) Bezglutenowy sernik śmietankowo- karmelowy na orzechowym spodzie na małą formę Potrzebujesz: Ciasto: 60g zmielonych orzechów włoskich 30g zmielonych migdałów 4 łyżki mąki kukurydzianej 1,5 łyżki cukru 1 jajko 25g masła Masa serowa: 500g twarogu półtłustego 2 żółtka
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszklanki cukru 2 jajka 250 ml mleka ciepłego 1/2 łyżeczki soli 70 g roztopionego masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) Nadzienie: ok. 30 g roztopionego masła cukier cynamon mielony Kruszonka: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka roztopionego masła Wykonanie: Wszystkie kroki pokazałam na filmiku, ale oglądanie nie jest obowiązkowe, tak jak wspomniałam nie jest(...)niej wgłębienie, w które wsypałam cukier, wkruszyłam drożdże, wlałam ciepłe mleko i wymieszałam, lekko zagarniając trochę mąki. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam ma kilkanaście minut do momentu podwojenia objętości. Poniżej filmik pokazujący ten etap, bez głosu, bo się jeszcze wstydziłam :D Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość, wymieszałam go z mąką, dodałam roztrzepane jajka, ekstrakt waniliowy i wszystko wyrobiłam na jednolite
Blondynka Gotujeniej kwaskowymi jeżynami i oto mamy pomysł na szybkie domowe ciasto. Przepis na nie znalazłem na Moich Wypiekach , szukając sposobu na wykorzystanie góry jeżyn, które znalazły się w mojej kuchni. Idealne na deszczową niedzielę! <3 Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych wyżej(...)zetrzeć na tartce o dużych oczkach, przykrywając przy tym całą formę. Piec 20 minut w 180 °C . Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego pół szklanki oleju roślinnego Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać powoli cukier oraz cukier wanilinowy, nadal ubijając. Później powoli dodawać budyń, cały czas miksując
Food SquareDomowe, pyszne pieczywo - zawsze smakuje lepiej. Nie musi wyglądać bajecznie, musi smakować. U nas zawsze większa część znika na gorąco, ze szklanką zimnego mleka. Taka dziwna pozostałość u mnie po drugiej ciąży, kiedy to mąż w późnych godzinach nocnych (moje ciążowe zachcianki) jeździł do pobliskiej piekarni i kupował mi gorące drożdżówki. Siadaliśmy wówczas na podłodze w pokoju(...)postać chwilę w kuchni. Składniki: 3 i 1/2 szkl mąki 1 jajko 20 g świeżych drożdży 100- 120g cukru 6 łyżek roztopionego chłodnego masła szczypta soli 1 szklanka mleka 1 opakowanie cukru waniliowego (u mnie mielona wanilia) Wykonanie: Drożdże rozrabiamy w odrobinie ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.Przesianą mąkę wsypujemy
Malinowe Pocałunki