domowy cukier waniliowy - 1979 przepisów (strona:91/132)

Tort na rocznicę ślubu 228

łyżce budyń. Mieszamy do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Krem maślany Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i pastą waniliową do uzyskania gładkiej masy. Nasączenie Do gorącej herbaty dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru i odstawiamy do wystudzenia. Przełożenie tortu Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu, nasączamy i wykładamy porcję kremu. Równo rozprowadzamy krem(...)chłodzimy w lodówce. Wierzch i boki tortu tynkujemy kremem maślanym tak, aby powierzchnia tortu była gładka. Ponownie wstawiamy do lodówki. Teraz pozostaje tylko zabawa z masą cukrową, powodzenia. * użyłam domowego ajerkoniaku ** krem bez żelatyny jest stabilny, gotowy do przełożenia tortu. Jeśli chcecie uzyskać bardziej stabilny, lekki i puszysty krem można dodać żelatynę. Należy ją rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, ostudzić

Wędrówki po kuchni
Babeczki księżniczki 146

sposób na połączenie przyjemnego z pożytecznym. W kilka chwil powstają pyszne, domowe babeczki - które zapewnią rodzince słodkości na cały weekend. Kolejne pół godziny zajmie dzieciom dekorowanie ich śmietaną i kolorowymi posypkami - w tym czasie dorośli mogą chwilę odetchnąć, zanim będą musieli po tym dekorowaniu posprzątać.   Ciasto waniliowe, które jest podstawą babeczek, to chyba najprostsze ciasto na świecie. Ma tylko(...)kilka składników i idealnie nadaje się do wypieków z owocami - ja w każdą babeczkę włożyłam po jednej malinie. Już w takiej formie są przepyszne! Wystarczy je posypać odrobiną cukru pudru, choć i bez niego smakują wyśmienicie. Oczywiście, aby stały się deserem godnym księżniczki trzeba je tym i owym udekorować. Proponuję bitą śmietanę i różnokolorowe posypki - dzięki nim zwykłe babeczki

Kulinarne Inspiracje
Czekoladowe ciasto z czereśniami 401

musiało to być koniecznie domowe ciasto owocowe! Złapałam się więc za mój sztandarowy przepis na ciacho na nagłe potrzeby :) Przepis podstawowy jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu. A co najważniejsze, nigdy się nie znudzi, bo wystarczy pożonglować owocami i dodatkami, aby otrzymać przepyszne, różnorodne warianty ciasta. Inne wariacje w tym temacie tu: Ciasto waniliowe z truskawkami Proste ciasto(...)winogronami Składniki na małą tortownicę o średnicy 18 cm: 3 jaja (całe) - duże szczypta soli  9 łyżek cukr 1 mały cukier wanilinowy ½ kostki  margaryny roślinnej (125g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej 8 łyżek mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao - gorzkiego 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Grunt to przepis!
Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką 141

Lubię takie ciasta do których nie potrzebny mikser..szybko si robi, mało zmywania...i szybko się zjada...zdjęcia po upieczeniu niestety brak.. ciasto: 340 g

Moje domowe kucharzenie
sernik kokosowy Siostry Anastazji 224

Kolejny dowód na to, że ciasta Siostry Anastazji zawsze się udają. Kremowy sernik z chrupiącą kokosową bezą jest pyszny i na pewno częściej będzie gościł na

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Śniadaniowe bułeczki maślane 122

jajko roztrzepane z 1 łyżką wody (ja dałam mleko zamiast wody) Przygotujcie zaczyn: odrobinę ciepłego mleka, cukru, mąki wymieszajcie z pokruszonymi drożdżami. Odstawcie na kilka minut w ciepłe miejsce pod przykryciem. W misce umieśćcie przesianą mąkę, ciepłe stopione masło, mleko i esencję waniliową. Po chwili zaczyn oraz jajko. Możecie ciasto wymieszać mikserem planetarnym, ręcznym lub rękoma. Zagniećcie w kulę(...)ustach. Bułeczki piekłam razem z: Moje domowe kucharzenie Ewa w kuchni Nasze życie od kuchni Piekielna kuchnia Anety Piekę bo lubię Sama słodycz… i szczypta chili Pasja Smaku Ciasteczkowy potwór Życie zaczyna się w kuchni Szóste niebo Kulinarna Maniusia Ewa Szczepińska Smaczna Pyza Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz Ala piecze i gotuje Cukry Proste Moje Małe Czarowanie Coś słodkiego, poproszę

Szybko Tanio Smacznie
Drożdżówki z dżemem malinowym i kruszonką 131

Pyszne drożdżówki z dżemem malinowym i kruszonką ..w kształcie serc...zdjęcie trochę byle jakie..tzn..drożdżówki nie wyglądają tak jak powinny.. zapomniałam zrobić zdjęcia tego

Moje domowe kucharzenie
Najlepszy jabłecznik na świecie (bez jajek, na kefirze) 206

Kiedy przychodzi weekend zazwyczaj pieczemy coś słodkiego. A co może być jesienią lepsze od domowego jabłecznika? Tylko jabłecznik na kefirze! :) Nie będę się dużo rozpisywać, bo po prosu trzeba go upiec i spróbować, bo ciężko dobrać słowa, aby opisać tą rozkosz - chrupiące ciasto, a w środku miękkie, słodkie jabłka - poezja. "Ten jabłecznik jest tak pyszny, że powinien być nielegalny(...)chyba najlepsza rekomendacja. Czego potrzebujemy? (wszystkie składniki ciasta powinny być zimne) - 2 szklanki mąki krupczatki - pół szklanki kefiru (ok. 135 g) - 200 g masła - pół szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka olejku waniliowego  - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ok. 4 duże jabłka  - 1/4 szklanki cukru  - 1 łyżeczka olejku waniliowego  - 1 łyżka cynamonu - 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej

two broke sisters
Bułeczki z ciasta duńskiego z budyniem i rabarbarem. 170

Pyszne, domowe bułeczki z ciasta duńskiego (półfrancuskiego drożdżowego), w sam raz na słodkie śniadanko. Ciasto duńskie łączy w sobie delikatność i miękkość ciasta drożdżowego z chrupiącą fakturą ciasta francuskiego. Dodatek kremowego budyniu i kwaskowego rabarbaru zmieniają te proste ciastka w niebanalne, wyszukane(...)słodkości. Pychota!!! Składniki na bułeczki z ciasta duńskiego z budyniem i rabarbarem ciasto duńskie przygotowane według  tego przepisu 1 budyń waniliowy w proszku (na 500 ml mleka) 450 ml mleka 250 g rabarbaru jajko do posmarowania cukier puder      300 ml mleka zagotowujemy, a w pozostałym rozpuszczamy budyniowy proszek, wlewamy go do wrzącego mleka i gotujemy budyń

Rozpustne gotowanie
Dwukolorowy sernik żurawinowo-waniliowy 212

Dziś mam dla Was kremowy, rozpływający się w ustach sernik żurawinowo-waniliowy. Na pewno zrobi furorę na świątecznym stole nie tylko ze względu na wygląd, ale

Domowa Cookierenka Agi
Szarlotka orzechowa najlepsza 114

cytryny 1 łyżeczka cynamonu 40 g masła 1/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki suszonych żurawin Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 3 białka 100 g drobnego cukru do wypieków Jabłka (pokrojone w plasterki) wymieszać z sokiem z cytryny. Na dużej patelni umieścić masło, cynamon, brązowy cukier. Podgrzać, do roztopienia masła, wymieszać. Dorzucić jabłka, żurawinę, wymieszać. Gotować, mieszając(...)sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć na tarce lub drobno pokruszyć kruche ciasto. Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Przestudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, oprószyć cukrem pudrem, kroić nożem z piłką, podawać. Polecam sos waniliowy: znaleziony na blogu"Moje pasje" Składniki: 3 żółtka

Kubki smaku
Ciasto marcepanowo-jabłkowe 146

Uwielbiam takie niepozorne ciasta! Bo przyznajcie sami, że wygląda zwyczajnie. Ot, ciasto z jabłkami. Ale pozory mylą :) Ciasto jest przepyszne, wilgotne i - niestety czy stety - po

Domowa Cookierenka Agi
Drożdżówki z serem i borówkami 189

Propozycja na leniwe weekendowe śniadanie: puszyste, mięciutkie i mega smaczne drożdżówki z serem i borówkami. Borówki oczywiście można pominąć, lub też użyć innych drobnych owoców. Polecam

Domowa Cookierenka Agi
Pączki 124

Dziś Tłusty Czwartek, a więc prezentuję pączki :) Muszę się nimi pochwalić ponieważ robiłam pierwszy raz pączki w wersji tradycyjnej. Okazało się to zupełnie nieskomplikowane :) A to

Kuchnia domowa Ani
Tort cappuccino 181

Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAWOWY : 6 jajek szklanka mąki pszennej 80 g. budyniu waniliowego (w proszku) szklankia brązowego cukru 100 ml. mocnej, parzonej kawy łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO: 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 120 g. białej czekolady 1 łyżka cukru pudru 3 saszetki cappuccino DODATKOWO, DO OZDOBY: 250 ml. śmietany kremówki tabliczka białej(...)proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji . Do masy powstałej z ubitych żółtek i cukru dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem oraz kawę. Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy

Domowe Torty