wiem, jak mogłam tak długo zwlekać ze zrobieniem domowej granoli. Jest rewelacyjna! Chrupiaca, słodka, pożywna, bez tony cukru - pyszna i zdrowa. A najlepsze jest w niej to, że mogę dodać do niej to co chcę, pełna dowolność. Pod tym względem sklepowa nie ma z nią szans. A takiej mieszanki jak ta na pewno nie znajdziecie na sklepowych półkach :) Już nigdy(...)otrębów pszennych 1/3 szklanki pestek słonecznika 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 duże słodko- kwaśne jabłka (np. ligole) 4 łyżki ulubionego miodu (lejącego) 1 kopiasta łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego po upieczeniu 1/2 szklanki ulubionych orzechów (u mnie migdały, laskowe, włoskie) 1/2 szklanki suszonej żurawiny (najlepiej nisko słodzonej i miękkiej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W sporej misce lub garnuszku mieszamy płatki, otręby
DefinicjaSmakuproszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy 3 łyżeczki kakao Dodatkowo: cukier puder ok 3-4 łyżki zaparzonej kawy 2 łyżeczki kakao Tłuszcz utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle mieszając dodawać po jednym jajku. Następnie dodać mąkę z proszkiem i wlać mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto podzielć na 3 części. Jedną wymieszać(...)widelcem, tworząc nieregularne wzory. Piec w 180 o C przez około godzinę (sprawdzić patyczkiem). Wystudzone ciasto polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i kawy, a wierzch posypać kakao. Przepis na tę pyszną babkę znalazłam w czasopiśmie Pyszne ciasta domowe , nr 3/2011. A jak u Was przygotowania do świąt? Mi na szczęście pozostało już niewiele obowiązków :) A jakie mam plany? Przede
My simple kitchennacięć. W Meksyku można dostać specjalny znacznik ( marcador para conchas ), z jego braku nacięcia najlepiej zrobić żyletką. Ciotka Hankita zresztą oceniając na zdjeciach moje conchas stwierdziła, że te prawdziwie domowe zawsze są nacinane żyletką lub ostrym nożykiem, i każda ma inny wzór, a nie tak jak w supersamie, wszystkie są identyczne... Conchas tuż po upieczeniu i przestygnięciu maja świetnie chrupiacą(...)zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#26) . Składniki na skorupkę: 150 g mąki pszennej typ 500 lub 550 150 g cukru pudru 120 g miękkiego masła 15 g kakao 1 łyżeczka esencji waniliowej W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki miękkie masło. Zagnieć rękoma całość do uzyskania masy o jednolitej strukturze. Podziel masę
Grahamka, weka i kajzerkakażdy uwielbia jabłecznik. Tak jak dla Sheldona z Big Bang Theory smutnemu gościowi NALEŻY zaproponować gorący napój, tak moim zdaniem pocieszy go jabłecznik. Najlepiej ciepły, z gałką lodów waniliowych, polany karmelem... To według mnie lek na wszystkie duchowe dolegliwości. Czy więc nie wydaje się najlepszym pomysłem obdarowanie tym ciastem przyjaciela, który przyjmuje nas w swym domu? Aby każdy(...)każdej z nich zamknęłam to, co najlepsze. I dodałam domowy karmel . Już na sam dźwięk tych słów cieknie mi ślinka. Muffinki będą też idealnym dopełnieniem świątecznego stołu! Bo to już przecież tuż, tuż...! MINI KARMELOWE JABŁECZNIKI Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli
Gotowanie to kochaniepyszne domowe drożdżówki z rabarbarem i oczywiście z kruszonką.W czasie pieczenia drożdżowych ciast lubię rozchodzący się po domu zapach.Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 4 dkg drożdży świeżych 0,5 szk mleka 1 szt jajko duże 2 łyżki masła 4 łyżki wody 0,5 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 0,5 kg rabarbaru cukier(...)posypania białko do posmarowania Kruszonka 50 g zimnego masła 50 g cukru 100 g mąki pszennej Lukier sok z cytryny cukier puder Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać mąkę ,letnie mleko wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę , jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodać do mąki. Zagnieść, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól oraz rozpuszczone
Ala piecze i gotujeA co powiecie na domowe Ptasie Mleczko? W smaku pycha. Na dziecku zrobiło pozytywne wrażenie. Wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Największą trudność sprawiło mi oblewanie czekoladą
Blondynka Gotujeposłodzenia (np. syrop klonowy, miód, cukier, banan) jak zrobić? Jeśli używamy twarogu w kostce to aby nasz sernik nie miał grudek, należy go zmielić w maszynce do mielenia lub w blenderze. Twaróg dokładnie wymieszać lub zmiksować z białkiem jajka. Całość przełożyć do małego garnka i gotować na małym ogniu. W międzyczasie budyń waniliowy wymieszać dokładnie z zimnym mlekiem(...)łyżka miodu) Przełożyć do naczynka. Sernik śniadaniowy najlepiej smakuje na zimno, ale można też jeść go na ciepło. Po schłodzeniu podawać z ulubionymi dodatkami, ja swój serniczek podałam z domowym syropem malinowym. Koniecznie spróbuj innych śniadań inspirowanych sernikiem! Kliknij w link :) pieczona sernikowa owsianka
tost z dżememsosem po raz pierwszy spotkałam się robiąc w domu waniliowe lody (czyli jakieś 2 lata temu) i od razu się zakochałam! :)Zazwyczaj robiłam na samym mleku, ale w książce 'Kuchnia Polska' Reader's Digest znalazłam przepis z dodatkiem kremówki i... już do 'starego' przepisu nie wrócę! :)Sos jest bardziej kremowy i gęściejszy niż na samym mleku, odpowiednio słodki, cudownie pachnący(...)deserów czy ciast.I dzisiaj proponuję Wam połączenie tego wyśmienitego sosu z kisielem truskawkowym- domowej roboty, oczywiście :)))Mówię Wam, ten deser to raj dla podniebienia! :)))Przepis na pełne 3 szklanki 250 ml: Sos angielski:* mleko 3,2 %- 150 ml* kremówka- 100 ml* żółtka- 3 szt.* cukier- 3 łyżki* wanilia- pół laski Kisiel truskawkowy:* truskawki- 300 g* cukier- 1 łyżka
Kraina Miodem PłynącaTo ciasto, choć na pierwszy rzut oka wygląda jak sernik na zimno jest zwykłym pieczonym sernikiem. Tyle że w szybszej wersji, bo zamiast spodu z kruchego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabył domowy - bardziej kwaskowy, moje kubki smakowe okrzyknęłyby to ciasto jako jedno z lepszych jakie jadłam. Jest naprawdę fajne i warte wypróbowania. Kolejne podejście będzie na bank mniej słodkie ;). Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Z delikatną moją modyfikacją. Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru(...)masła Polskiego Mlekovita 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g orzechów włoskich Masa kremowa: 500 ml 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru cukier waniliowy 200 g masła kilka kropel aromatu waniliowego Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto
Malinowe Pocałunkidopiero moje drugie podejście do lodów robionych w maszynce. To tak na prawdę druga próba robienia domowych lodów. Pierwsze były cytrynowe, wyszły pyszne, ale nieumiejętne zamykanie maszynki spowodowało, że cała kuchnia była w lodach. Całe szczęście, że się nie zniechęciłam, bo tak dobrych lodów malinowych jak te dzisiaj zrobione chyba nie jadłam!. Tym razem pilnowałam maszynki cały czas ( kuchnia(...)pieniędzy – dzisiejsze lody rozwiały wszelkie wątpliwości! Warto było! Lody są pyszne!Składniki400 g malin (Ok 300 ml po przetarciu)330 ml śmietany kremówki ( miałam 30%)150 ml mleka 1 cukier waniliowy 2 łyżki ksylitolu lub cukru (tyle ile lubimy)Przygotowanie24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcjąMaliny opłukać, zmiksować, przetrzeć przez sitko
Stare Garychyba jednak rzadko podawanej w ten sposób w warunkach domowych wersji. A szkoda. Szarlotka bardzo dużo przy tym zyskuje (już nie jest "zwykłym" ciastem a staje się wykwintnym deserem), a jak się ją chwilę podgrzeje w mikrofalówce lub w piekarniku to już jest istna poezja.... Na ciepłym cieście kulka lodów waniliowych stopniowo topnieje, a wszystkie aromaty w cieście są bardziej(...)chodzi o samą szarlotkę. Jest pyszna, krucha - taka jaką lubię najbardziej! Bardzo polecam. SzarlotkaPRZEPISTemperatura pieczenia: 200°C | Czas pieczenia: ok. 40 min Ciasto 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 margaryna KASIA 2łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 4 żółtka zapach waniliowy cukier waniliowy 2 łyżki smalcu Masa jabłkowa około 1,5 - 2 kg jabłek 4 goździki cynamon (w ilości
coolinarnastrefa.blogspot.comByło święto jabłka i było coś z jabłkami- ruchanki. ..a dziś święto kawy ..więc jest i kawa i coś do kawy z dodatkiem kawy...Szybko zrobione
Moje domowe kucharzenieskładniki na biszkopt: 6 jajek 1 szkl mąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na biszkopt: 6 jajek 1 szkl mąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
Domowy Smak Jedzenia