szklanki cukru 2 jajka 250 ml mleka ciepłego 1/2 łyżeczki soli 70 g roztopionego masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) Nadzienie: ok. 30 g roztopionego masła cukier cynamon mielony Kruszonka: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka roztopionego masła Wykonanie: Wszystkie kroki pokazałam na filmiku, ale oglądanie nie jest obowiązkowe, tak jak wspomniałam nie jest(...)niej wgłębienie, w które wsypałam cukier, wkruszyłam drożdże, wlałam ciepłe mleko i wymieszałam, lekko zagarniając trochę mąki. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam ma kilkanaście minut do momentu podwojenia objętości. Poniżej filmik pokazujący ten etap, bez głosu, bo się jeszcze wstydziłam :D Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość, wymieszałam go z mąką, dodałam roztrzepane jajka, ekstrakt waniliowy i wszystko wyrobiłam na jednolite
Blondynka Gotujeniej kwaskowymi jeżynami i oto mamy pomysł na szybkie domowe ciasto. Przepis na nie znalazłem na Moich Wypiekach , szukając sposobu na wykorzystanie góry jeżyn, które znalazły się w mojej kuchni. Idealne na deszczową niedzielę! <3 Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych wyżej(...)zetrzeć na tartce o dużych oczkach, przykrywając przy tym całą formę. Piec 20 minut w 180 °C . Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego pół szklanki oleju roślinnego Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać powoli cukier oraz cukier wanilinowy, nadal ubijając. Później powoli dodawać budyń, cały czas miksując
Food SquareDomowe, pyszne pieczywo - zawsze smakuje lepiej. Nie musi wyglądać bajecznie, musi smakować. U nas zawsze większa część znika na gorąco, ze szklanką zimnego mleka. Taka dziwna pozostałość u mnie po drugiej ciąży, kiedy to mąż w późnych godzinach nocnych (moje ciążowe zachcianki) jeździł do pobliskiej piekarni i kupował mi gorące drożdżówki. Siadaliśmy wówczas na podłodze w pokoju(...)postać chwilę w kuchni. Składniki: 3 i 1/2 szkl mąki 1 jajko 20 g świeżych drożdży 100- 120g cukru 6 łyżek roztopionego chłodnego masła szczypta soli 1 szklanka mleka 1 opakowanie cukru waniliowego (u mnie mielona wanilia) Wykonanie: Drożdże rozrabiamy w odrobinie ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.Przesianą mąkę wsypujemy
Malinowe Pocałunkiszklanki cukru 2 łyżki oleju sok wyciśnięty z połowy cytryny łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli DO NASĄCZENIA BISZKOPTU: Przestudzona, słaba, lekko posłodzona herbata. Pamiętajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! DO OZDOBY: 250 ml. śmietany kremówki SKŁADNIKI NA : WARSTWĘ JABŁKOWĄ: 1 kg. jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu(...)waniliowego pół kostki masła 3 łyżki cukru 600 ml. mleka 2 łyżeczki żelatyny POLEWĘ: 100 g. masła 8 łyżek cukru 2 łyżki kakao łyzka wody Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną oraz ziemniaczaną) przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem
Domowe TortyUpały nie odpuszczają, mało kto ma więc ochotę stać przy piekarniku. Nawet mi się nie chce. Od dłuższego czasu chodziło za mną jakieś bardziej skomplikowane ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSłysząc słowo szarlotka, już wszystko zostaje wypowiedziane. Za tym wypiekiem przepada prawie każdy. Można też go kupić w każdej cukierni, kawiarni, a nawet w McDonaldzie. Nic jednak nie zastąpi domowej szarlotki prosto z piekarnika. Kawałek tego ciasta na pysznym, kruchym spodzie, z pachnącymi cynamonem jabłkami i prażonymi orzechami włoskimi jest idealny na jesienną chandrę. Doskonale pasuje do wysokiego fotela, rozgrzanego(...)rodzynki. Jabłka koniecznie potrzebują sporej dawki cynamonu, można również dodać mielone goździki. Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 200g cukru 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego Sposób wykonania: Wszystkie składniki przekładamy do malaksera, albo do miski i ugniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na jedną godzinę
Kuchnia Pani Wiosnyobiad naleśniki posmarowane domowym dżemem truskawkowym . Dziś jednak proponuję naleśniki z owocowym twarożkiem. Korzystając z darów natury skomponowałam pyszne, lekkie serowo-owocowe nadzienie. Tak podane naleśniki będą częściej u mnie gościć. Spróbujcie, zapraszam. ... naleśniki - smaczny i szybki obiad dla małych i dużych Składniki: Ciasto naleśnikowe - najprostsze: Można również wykorzystać przepis na: kokosowe naleśniki , sojowe naleśniki waniliowe . 2 szklanki mąki(...)odrobina tłuszczu. Nadzienie - mirabelkowy serek: 125 g chudego białego sera 4 morele lub brzoskwinie 2 łyżki jogurtu typu greckiego 0% tłuszczu o smaku wiśniowym * do podania śmietanka (lub jogurt) + cukier * wiśniowy smak jogurtu stosuję dla przełamania słodyczy Przygotowanie: Naleśniki: Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy mleko, wodę gazowaną i jajka, miksujemy. Ja często używam zwykłej ręcznej trzepaczki. Ciasto wylewamy
Słodkie okruszkifirmy produkujące lody na skalę przemysłową nie do końca uczciwe wobec klientów :( Spokojnie, nie zamierzam nikogo nawracać, każdy ma wybór i każdy jada to co chce. Ja chciałam domowe prawdziwe i takie właśnie przygotowałam w domu. Wyszły pyszne! Pomysł na przełożenie masy lodowej ciasteczkami był bardzo trafiony, dziecko pyta o kolejne lody i zaznacza, że chciałby też w ciasteczkach :) Przepis(...)orzeszków pistacjowych (ok. pół szklanki) 2 łyżki golden syropu lub miodu 125 ml mleka (pół szklanki) 375 ml śmietanki kremówki (1 i 1/2 szklanki) 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub wódki DODATKOWO: kilka ciastek typu petit beurre (ja użyłam kakaowe) Wykonanie: Mleko i połowę szklanki śmietanki kremówki wlałam do rondelka, wsypałam cukier i podgrzewałam do czasu rozpuszczenia
Blondynka Gotujemoja pierwsza tak udana szarlotka. Świetne kruche ciasto, z "Szarlotki na sposób wiedeński" z książki Zofii Zawistowskiej "Desery i wypieki domowe", którą dostałam od Mamy na Mikałaja pamiętnego roku 1991. ;) Notabene robiłam wiele ciast z tej książki i wszystkie się udawały. A pomysł na przyprawienie jabłek kardamonem pochodzi od mamy Prezydenta, nomen omen też Zofii(...)masła 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany sok i skórka starta z połowy cytryny 3 łyżki cukru 3 łyżki rozkruszonych biszkoptów lub bułki tartej (ja miałam ciasteczka orkiszowe) 900g jabłek 2 łyżki cukru brązowego (można pominąć) 1 cukier waniliowy 100 g rodzynków 2 łyżki rumu lub koniaku 6-7 "kapsułek" kardamonu 2 białka cukier brązowy do posypania cukier puder
Kuchnia Prezydentowejzjadamy je bez dodatków. Nie uwierzycie jak szybko można pochłonąć dwie blachy całusków:D /przepis Karolki/ TRUFLE DAKTYLOWO-POMARAŃCZOWE 500 g wydrylowanych daktyli kila łyżek likieru pomarańczowego /użyłam domowej pomarańczówki/ 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta mielonych goździków Daktyle włożyć do blendera lub malaksera i zmiksować. Powstanie zwarta masa. Dodać likier pomarańczowy oraz przyprawy i dokładnie połączyć (zagniatając(...)może się trochę lepić, ale to normalne. Trufelki można oblać czekoladą lub obtoczyć cukrem pudrem, ja jednak chciałam podkreślić ich pomarańczowy aromat i użyłam pomarańczowej czekolady. Kupiłam ją w postaci pastylek, to czekolada wykorzystywana do cukierniczych zdobień i polew. /przepis własny/ ROGALIKI ORZECHOWO-WANILIOWE 560 g mąki 400 g masła 160 g cukru cukier waniliowy 200 g mielonych
KUCHARNIAtrochę swoje siły i czas SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 1 budyn waniliowy (proszek) 80 ml. likieru szklanka cukru brązowego łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki pół szklanki likieru szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: 200 g. marcepana białego lub migdałowego 4 łyżki ciemnego kakao pół(...)mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Dodajemy liker i miksujemu do momentu połączenia się likeru z kremem z żółtek. Do masy powstałej z ubitych żółtek
Domowe Tortyproblemów i nawet nie raz do kremów gotuje domowy budyń bez użycia tego z torebki. Przyszedł więc i czas, że zabrałam się za to ciasto. Jednak nie jest takie trudne jak mi się wydawało i już kilkakrotnie gościło na naszym stole. Nie jest też takie słodkie bo zmniejszyłam ilość cukru w kremie budyniowym. Do kremu użyłam jeden budyń duży(...)mleka aby budyń był gęściejszy. składniki: herbatniki, u mnie wyszło dokładnie 48 szt masa kajmakowa 1 duża puszka masy kajmakowej (510 g) 5 łyżek mleka masa budyniowa 2 budynie waniliowe, jeden na 0,5 l mleka i drugi na 0,75 l mleka 2-3 łyżki cukru 1 l mleka 200 g masła masa śmietanowa 500 ml śmietanki
Monia miesza i gotujemaki pszennej50 g maki ziemniaczanej200 g masla250 g cukru4 jajka2 cukry waniliowe50-60 g kakao2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki mleka-opcjonalnie4 lyzki dzemu-u mnie dzem jezynowy Skladniki na krem do W-Z:750 g slodkiego serka homogenizowanego lub twarozku 3x mielonego jak na sernik150-250 g cukru pudruzapach waniliowy250 ml smietany kremowki6 lyzeczek (listkow) zelatyny1-2 lyzki(...)masla2 lyzki cukru4 lyzki wody2 czubate lyzki kakaoWykonanie ciasta: przygotowaac blaszke o wymiarach 24x32 cm.Natluscic lub wylozyc papierem do pieczenia.Wlaczyc piekarnik.Odzielic bialka od zoltekmaslo utrzec z cukrem,zoltkami i cukrem waniliowym na puszysta masedodac make wymieszana z kakao, z proszkiem do pieczenia (wszystko przesiane przez sitko) ,a na samym koncu polaczyc z ubita na sztywno piana piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdecydowanie łatwiej przygotować w warunkach domowych. Przepis wyciągnęłam z bardzo starego brulionu, w którym jeszcze z czasów panieńskich spisywałam różne rodzinne przepisy. Ciasto jest słodkie, troszkę za słodkie jak na nasze obecne smaki, kiedyś chyba się jadało słodsze ciasta... Następnym razem dodam trochę mniej cukru i do ciasta i do masy(...)wypieki powinny dodać troszkę mniej cukru. Napoleonkę najlepiej jest kroić następnego dnia, gdy lekko zwilgotnieje. Inaczej będzie się przy krojeniu kruszyć, a do krojenia polecam nóż - piłkę. Napoleonka na kruchym cieście Składniki: Na ciasto 300 g mąki pszennej 150 g cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku
Kulinarne przygody GatityKolejne wspólne pieczenie ..tym razem piekłyśmy rogaliki półfrancuskie.. przepis na nie dostałam od znajomej..Jestem ciekawa co inne osoby zrobiły..można było wybrać nadzienie ,dekorację
Moje domowe kucharzenieskładniki na ciasto czekoladowe: 100 g czekolady deserowej 1 szkl mąki 3/4 szkl cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Czekoladę łamiemy na
Domowy Smak Jedzenia