Podczas przeglądania starych maminych przepisów znalazło się kilka "perełek"- ciast pieczonych jeszcze przez babcię ale trochę zapomnianych. Tak jak ten sernik, pieczony ostatni raz ze dwadzieścia
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCześć! Kolejne wypieki w mojej kuchni! Tym razem wersja sernika z dodatkiem popularnych ciasteczek Oreo. Idealny do porannej kawy lub jako deserek po dniu ciężkiej pracy
PastelFoodOstatnio zrobiłam się strasznie leniwa... i wyręczam się automatem do chleba...super sprawa..wystarczy wrzucić składniki , ustawić program ..i gotowe..tylko czekać.Przepis na drożdżówkę znalazłam
Moje domowe kucharzenienotatki :) Można wśród nich znaleźć ciekawe przepisy i warte uwagi rady odnośnie przygotowania potraw. Pod tym względem szczególnie wartościowe są stare zeszyty babci lub mamy z niezawodnymi przepisami na domowe wypieki. Mam cichą nadzieję, że ktoś kiedyś zajrzy do moich notatek, o ile internet przetrwa ;) Ciasto, które dziś Wam prezentuję to efekt mojej pracy, z początków przygody z pieczeniem, kiedy(...)również pochodzi z początków mojej przygody, dlatego wybaczcie niedociągnięcia :) Składniki : 340 g mąki pszennej 200 g cukru pudru 1 i 1/2 proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 70 g ciemnego kakao 300 g miękkiego masła 3 duże jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 ml kwaśnej śmietany Wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować. Masa będzie bardzo gęsta, dlatego
Chocolate Muffin Blogłatwe. Jeżeli lubicie domowe wypieki to spróbujcie przygotować drożdżową roladę z makowym nadzieniem. Po za tym bez makowca nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Składniki na 2 duże makowce (lub 1 duży i 2 małe): ciasto 0,5 kg mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży 3 średniej wielkości jajka 2/3 szklanki zwykłego cukru niepełna szklanka mleka(...)suchego maku wrząca woda lub mleko 250-300 g bakalii (różnorodne orzechy; suszone daktyle/śliwki) 50 g rodzynek 150 g miodu 2 białka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka cukru z wanilią ewentualnie kilka kropelek aromatu migdałowego lukier 1 szklanka cukru pudru kilka łyżeczek przegotowanej wody Suchy mak zalać wrzącą wodą/lub mlekiem. Odstawić na kilka godzin lub całą
UgotowaćKolejne ciasto z procentami ;) Oświetli Wasze życie hehe ;) Nasze już stało się jaśniejsze, nie tylko dzięki temu ciastu, w głównej mierze to zasługa http://www.e-klosz.pl/ i
Domowa cukiernia EwyTen przepis jest tysięcznym wpisem na blogu. Choć ta liczba wydaje się kosmiczna to nawet sama nie wiem, kiedy to przeleciało. Z drugiej jednak strony wymyślenie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarodem z Francji. Te małe ciastka wypełniane są bitą śmietaną lub tradycyjnym, waniliowym creme patissiere, który wykorzystywany jest na szeroką skalę również do tart i innych deserów. Znany jest też jako krem angielski, czyli custard . W Polsce do nadziewania eklerków używa się często bitej śmietany lub domowego budyniu. Ja postanowiłam pójść w stronę klasyki i przygotowałam krem francuski. Muszę przyznać(...)noża zrobić małe nacięcie na ich boku, aby para uleciała. Wstawić na 10 minut do wyłączonego piekarnika. Wyjąć, wystudzić. Krem: 600 ml mleka 5 żółtek 80 g cukru 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Mleko zagotować z aromatem, odstawić. Żółtka zmiksować z cukrem na gładką, gęstą pastę o jasnej barwie. Dodać mąkę i dokładnie
Chocolate Muffin Blogmojej rodzinie nie przepada się za "suchymi" (bez kremów) ciastami. O babkę, chociaż superwilgotną, musiałam stoczyć poważny bój. No może nie tak poważny, w końcu to ja jestem domowym cukiernikiem ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date(...)create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); BABKA ZEBRA Składniki: - 5 jajek - 1 szklanka cukru - 1 szklanka oranżady - 2 szklanki mąki + 3 łyżki - 250 gram masła rozpuszczonego (lub olej) - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia - aromat waniliowy - 3 łyżki kakao Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy jajka
Życie zamknięte w smakułyżki zmielonych na proszek migdałów 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach migdałowy- mała buteleczka (10 ml.) SKŁADNIKI NA KREM MIGDAŁOWY: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 100 g. miękkiego masła 150 g. zmielonych na proszek migdałów 300 ml. śmietany kremówki 1 łyżeczka zapachu migdałowego DODATKOWO: 150 g. płatków migdałowych 500 g. truskawek 200 ml. śmietany kremówki(...)Wykonanie Tortu: BISZKOPT MIGDAŁOWY : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sproszkowane migdały, zapach oraz pięć
Domowe TortyByłam bardzo zadowolona z tego tortu, nie tylko dlatego, że był smaczny, ale że udało mi się go zrobić z produktów, które akurat miałam w domu
Kuchnia domowa AniCoś dla czekoladożerców - karpatka w wersji czekoladowej. Dla mnie bajka, ale przyznaję, że nie jestem obiektywna, bo od lat karpatka jest moim ulubionym ciastem. A Ty
Domowa Cookierenka AgiBiszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki kakao 5 ml aromatu
Karczma Honoriettypieczenia mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z pozostałym cukrem, kakao i zapachem waniliowym, aż do powstania jednolitej, kremowej konsystencji. Do masy powstałej z utartych żółtek i kakao- dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz osiem łyżek ubitej piany z białek(...)gotowy! Gotowy tort przechowujemy w lodówce. Smacznego!!! Tort Chalwowy Tort Chalwowy Tort Chalwowy Artykuł Tort Chałwowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyKruche ciasteczka dają nam wiele możliwości. Pasują na większość okazji, w zależności od dekoracji świetnie sprawdzają się na okolicznościowe święta. Nie są mdłe ani zbyt słodkie
Tagebuch po polskuSztokholmie . Pogoda jest okropna, cały czas pada, wieje mocno, naprawdę ciężko wystawić nos za okno! W nocy przeszedł pierwszy, jesienny sztorm na Szwecją…Nastawiliśmy się więc na typowe, domowe spędzenie czasu w kuchni i przy stole. Moje dziecko zatęskniło za mamusiną kuchnią, więc ugotowałam pyszny obiad i upiekłam ciasto do kawy. Lisa, dziewczyna syna pracowała do piątej. Była szczęśliwa(...)pory roku. Tarta z owocami i migdałami smakuje cudownie na ciepło z lodami lub zimno z waniliowym sosem. Tarta gruszkowa z migdałami Składniki: okrągła forma o średnicy 30 cm Spód do tarty 225 g mąki 180 g masła zimnego 90 g cukru otarta skórka z jednej cytryny 1 duże jajko szczypta soli Nadzienie do tarty 150 g cukru
codojedzeniaAgrest lubię a raczej lubiłam do tej pory tylko w postaci konfitury lub domowej roboty galaretki ... aż dostałam solidną porcję agrestu od teściowej i nie chcąc zmarnować owoców postanowiłam poszukać jakiegoś ciekawego i prostego przepisu na ciasto ucierane. Znalazłam idealne ciasto z agrestem na blogu Mała cukierenka . Ciasto posmakowało nam tak bardzo, że zrobiłam zapasy agrestu w zamrażarce(...)wtedy ciasto będzie wyższe) : WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ !!! 5 jaj osobno żółtka i białka 200g cukru pudru 200g miękkiego masła 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1 cytryna, umyta i sparzona wrzątkiem 300g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 łyżek jasnego brązowego cukru 400g umytego i obranego z ogonków agrestu Wykonanie
cucinaretego spodziewacie. To ciasto z duszą i duszę mu trzeba oddać. Mam nadzieję, że Karolka uśmiecha się do tej buchty tak samo jak ja ... Buchtę zjadaliśmy z domowymi konfiturami. Warto było schować ostatni słoik truskawek z białym bzem i także ostatni słoik truskawek z rabarbarem i imbirem. Podobnie jak ludzie, tak i pewne smaki są dla siebie stworzone(...)mąki 12 g świeżych drożdży (jeśli używacie instant, potrzebnych będzie ok 6-7 g) 1/2 szklanki letniego mleka 1 jajko 50 stopionego masła 100 g cukru 1/4 łyżeczki soli 1 opakowanie cukru waniliowego skórka starta z jednej cytryny Na kruszonkę 50 g masła 5 łyżek mąki 5 łyżek zmielonych migdałów 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Jeśli używacie świeżych
KUCHARNIA