Tradycyjne rogale, które wywodzą się z Poznania, tam też, co roku, przygotowywane są z okazji święta 11 listopada. Muszę przyznać, że poznańskich rogali nie miałam okazji
Domowa cukiernia EwySkładniki: 3/4 kg śliwki, 1 łyżka masło, 4 łyżki cukier, 1 szklanka płatki kukurydziane zmiksowane CIASTO: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki
W Mojej Kuchni LubięJesienne maliny wreszcie pojawiły się w moim ogródku a w lodówce zalegało kilka białek. Niestety maliny przez ostatnie deszcze były tak soczyste że w cieście się
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMetrowiec lub szachownica wygląda może na skomplikowane ciasto, ale uwierzcie mi nie jest trudne, a efektownie wygląda na naszym stole. Ciasto jest przepyszne i wbrew pozorom
Ciastka - domowe słodkościPomysł na ciasto zaczerpnęłam ze zbiorów siostry Anastazji. Polecam serdecznie! Ciasto jest przepyszne :) Składniki (blaszka 36x24cm): Ciasto: 25 dag masła / margaryny 4 jajka 3 łyżki miodu
Kuchnia domowa Aniimprezę karnawałową warto podać także kolorowe przekąski na słodko. Ale zamiast ciast, które pamiętamy jeszcze dobrze ze świąt, możemy przygotować domowe trufle, które na pewno wyróżnią się niepowtarzalnym smakiem. W tym przypadku oczywiście do ich wykonania używam często pozostałych ciast, choćby makowca, każdego kruchego ciasta. A jeśli mamy tego zbyt mało, to nadadzą się różne ciasteczka: biszkopty, herbatniki, ciastka maślane(...)deser bardzo prosty, bez pieczenia. Trufle w różnych posypkach Składniki: ciasto na trufle: – ciastka i ciasta różne – 1 łyżeczka marmolady (u mnie różana) – 1 mały serek waniliowy dodatki: – naturalne kakao – cukrowa kolorowa posypka – cukier puder Przygotowanie: Wszystkie składniki na trufle dokładnie rozdrabniamy w blenderze. Jeśli masa jest zbyt sucha, to dodajemy więcej serka waniliowego, jeśli natomiast zbyt rzadka, ratujemy się
Kuchnia co dniawkładką polane domowym sosem czekoladowym tworzą wspaniały efekt dla oczu i podniebienia, pycha... Przekonajcie się sami i trzymajcie za mnie kciuki, bo to mój pierwszy wpis do konkursowej akcji..:) Składniki Ciasto: 3 jajka 1 szklanka mleka 3,2% 1 czubata szklanka mąki pszennej masło lub olej do smażenia Nadzienie: dżem wiśniowy Łowicz 200 g serka homogenizowanego waniliowego Sos czekoladowy(...)szklanka mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka kakao 3 łyżki cukru Sposób przygotowania 1. Ciasto: Jajka ubić na pulchną pianę mikserem wlać mleko wsypać mąkę i zmiksować gładkie gęste ciasto.Odstawić na 15 minut aby "odpoczęło"po czym smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu nieduże okrągłe naleśniki. 2. Sos czekoladowy
Wanilia i Kardamonaksamitne z dodatkiem jakiegoś owocowego musu. Wiecie co? Mam dla Was przepis na jeszcze lepsze, domowe, lekkie i kremowe danie z ryżu, świetne na rozpoczęcie dnia i na popołudniowy mleczny deser. Jego sekret polega na stopniowym dolewaniu do ryżu zimnego mleka i smakowitej nucie esencji waniliowej. No i oczywiście nie mogę zapomnieć o truskawkowym musie, który świetnie komponuje się(...)przepis tu . Przekonałam Was do wypróbowania go?" Składniki : 1/2 łyżki masła torebka ryżu białego szklanka mleka 3,2% 1,5 szklanki mleka 1,5% żółtko 2 łyżki cukru waniliowego łyżka ekstraktu waniliowego łyżeczka mąki kukurydzianej Sposób przygotowania: Do garnuszka wrzucamy masło, gdy się rozpuści wsypujemy ryż i mieszamy. Następnie zalewamy połową szklanki mleka mieszamy. Gdy ryż pochłonie
Słodkie Przyjemnościliceum kiedy po lekcjach obowiązkowo szło się na lody waniliowe z polewą jeżynową (tu pozdrawiam Izę, Gosię i Beatę) ... Nigdy potem lody nie smakowały tak jak wtedy i do dziś nie wiem czy była to wina pysznej jeżynowej polewy i zwariowanego, cudownego towarzystwa moich licealnych koleżanek :)) Dziś pokusiłam się o domowy kisiel jeżynowy. Pewnie mało kto je już teraz(...)kisiel, a bardzo lubię ten lekki deser zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: (na 4 pucharki) 0,5 kg dojrzałych jeżyn 3 łyżki cukru 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 0,5 l wody Wykonanie: Jeżyny opłukać.Włożyć do garnuszka, dodać cukier i gotować ok 10 minut. Następnie przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki. Do przetartych jeżyn
Walijskie PichceniePyszne, dwukolorowe ciasteczka z nutką lawendy - są kruche (te grubsze w kształcie jajka są miękkie w środku, a kruche na zewnątrz - moje ulubione) , nie za słodkie
Domowa Cookierenka AgiPyszne, chrupiące, lekko słodkie - gofry idealne! Długo testowałam różne przepisy na gofry, a ten który dziś podaję jest jednym z moich ulubionych. Nie ważne czy solo
Magiczna kuchnia Dariisię ciasta – w wersji bezglutenowej pominąć, lub zastąpić mąką bezglutenową ). Żółtka oddzielić od białek, wlewając do osobnych mis. Wymieszać cukier z wodą w rondelku i gotować na średnim ogniu ok. 2 minut, mieszając od czasu do czasu (cukier powinien się rozpuścić). Żółtka rozmiksować mikserem, a następnie miksując na średnich obrotach wlewać stopniowo gorący syrop cukrowy. Nie przerywając, miksować około(...)minut . Wyjąć z pieca, ostudzić. Ostudzone ciasto wyjąć z formy bardzo delikatnie na blat (razem z papierem) . Ubić bitą śmietanę, dodając pod koniec ubijania 2 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego oraz 2 łyżeczki likieru amaretto. Rozsmarować ubitą śmietaną na biszkopcie. Trzymając za papier na dłuższej krawędzi delikatnie zrolować ciasto (na razie tylko do mniej więcej połowy) . Bardzo delikatnie
Moja DelicjaChyba wszyscy choć raz w swoim życiu jedli naleśniki :) Jest wiele wariacji na ten temat począwszy od naleśników z owocami, warzywami czy mięsem. Ja dziś
Tagebuch po polskuDynia marynowana jest świetnym dodatkiem do mięs na ciepło i zimno, sałatek oraz jako samodzielna przystawka. Wyśmienicie smakuje z pieczonymi ziemniakami. Polecam wszystkim którzy lubią smak
Atlas Smakówsmakiem! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 1 budyn waniliowy (proszek) szklanka cukru zapach waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia barwniki spożywcze w proszku: czerwony, żółty, zielony i niebieski SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone śmietan-fix [op. 9 g.] opcjonalnie ( pozwala zachować właściwą konsystencję bitej śmietany. Dzięki niemu(...)mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji . Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem oraz zapach. Mieszamy wszystko
Domowe Torty