Sękacz da się zrobić w domu! Nie jest to taki w 100% prawdziwy sękacz jak ten kupowany w cukierni, ale bardzo podobny i pyszny! Jestem z
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Dziś coś dla miłośników kajmaku. Przepis na babkę znalazłam na blogu Słodka pasja. W oryginale babka była posypana prażonymi migdałami - ponieważ ich nie miałam uprażyłam kokos
Kuchnia domowa AniJeden z najpyszniejszych serników jaki robiłam! Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.Składniki:Ciasto:4 szklanki mąki pszennej20 dag margaryny (lub pół na pół ze smalcem
Kuchnia domowa Aniskładniki: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 200 g masła 80 g mleka 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1
Domowy Smak JedzeniaW tym roku poszłam na skróty i zamiast na drożdżach przygotowałam makowiec na proszku do pieczenia. Przepis na ciasto znaleziony w książce "Ciasta, ciastka, ciasteczka" J
Domowa Cookierenka AgiŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, a na blogu spory ruch w poszukiwaniu świątecznych wypieków, sałatek itp. W ubiegłe Święta Wielkanocne zrobiłam swój pierwszy mazurek - z masą
Kuchnia domowa Aniniedziele miałam rodzinne święto. Już dawno nie mieliśmy okazji wspólnie zasiąść do stołu i biesiadować do wieczora. W końcu się najadłam i przypomniałam sobie co to domowe jedzenie, jakoś ostatnio rzadko jadam w domu. Ja, jak to ja na deser przyszykowałam parę smakołyków. Jedną z moich propozycji były mini eklerki - takie na jeden gryz. Bardzo smaczne, przygotowane z ciasta parzonego(...)wszystko polane czekolada deserową. Pycha!" Składniki: 320 g mąki 150 g margaryny 1,5 szklanki wody 5 jaj 400 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego 100 g masła w temp. pokojowej 2-3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub zwykłego 200 g czekolady deserowej Sposób przygotowania: Wodę wlewamy do rondelka i dodajemy masło / margarynę. Gdy masło całkowicie się rozpuści
Słodkie Przyjemnościmuląca . Nie wygląda może najpiękniej - nie miałam czasu na wymyślne dekoracje, na użytek domowy taka z kawowych ziarenek sprawdziła się idealnie. Polecam serdecznie - w wersji mini lub maksi , do wyboru. Torcik kawowy z żurawiną Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 70 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej(...)ciemnego kakao 1 łyżeczka kawy sypanej nasączenie: 50 ml mocnej kawy 25 ml likieru kawowego krem: 250 ml śmietany kremówki (38%) 200 g serka kremowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru pudru dodatkowo: 125 g żurawiny ze słoika dekoracja: ziarenka kawowe z czekolady Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec partiami dodawać cukier. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKokosowe naleśniki* z kremem budyniowym i sosem wiśniowym * z dodatkiem domowego mleczka kokosowego i mąki kokosowej (zdecydowanie nie potrafię robić zdjęć naleśnikom >.<) Uwielbiam ten krem, robiąc go do tortu czy gdzieś indziej zawsze połowa znika w dziwnych okolicznościach >.< Wczoraj odważyłam się pierwszy raz zrobić swoje własne mleczko kokosowe i powiem wam, że przepis(...)jest banalny, a smak genialny, nie mówiąc o zapachu *.* Krem budyniowy Składniki: 100ml mleka + ok.20ml łyżeczka mąki ziemniaczanej* łyżeczka mąki pszennej* żółtko łyżka cukru (u mnie trzcinowy) aromat waniliowy Mleko zagotowuje. Żółtko ucieram z cukrem na jasną masę. Mąki mieszam ze sobą i dolewam do nich mleko. Dodaję powstałą masę do utartych żółtek i mieszam. Wlewam
More food, love and dreamsolej). Smak ciasta wzbogaca ugotowany budyń (można ugotować samemu lub skorzystać z gotowego budyniu w proszku). A cząstki brzoskwiń i płatki migdałów to przysłowiowa "kropka nad i". Polecam na domowy, leniwy podwieczorek. :) Ciasto można upiec spokojnie dzień wcześniej (nic nie traci na smaku a nawet wg mnie zyskuje). :) Polecam bo naprawdę warto. Dla mnie z okazji Dnia Dziecka(...)źródło inspiracji: Pyza na drodze do smaku )} Temperatura pieczenia: 180 o C | Czas pieczenia: 50 min. Składniki 2 jajka 0,5 szkl. cukru (można część cukru zastąpić cukrem waniliowym) łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego 1 3/4 szkl. mąki pszennej (tortowej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 210 g jogurtu naturalnego (użyłam mały jogurt
coolinarnastrefa.blogspot.comcieście filo. Ta z dzisiejszego przepisu to moja najukochańsza, najbardziej klasyczna wersja tego deseru – bez tłustego kremu z wmiksowanym masłem, za to z prawdziwym, mocno jajecznym, pysznie waniliowym, mega gęstym domowym budyniem. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Wyjmujemy z lodówki ciasto francuskie, rozwijamy, przycinamy do wielkości największej blachy do pieczenia jaką mamy. Ciasto podczas pieczenia mimo że rośnie(...)kruche, ze swoją charakterystyczną płatkową strukturą. Oba blaty po upieczeniu studzimy. Do garnka wlewamy pół litra mleka, wrzucamy masło, wsypujemy cukier. Całość podgrzewamy na małym ogniu, do rozpuszczenia masła i cukru. W międzyczasie do pozostałego mleka dodajemy ekstrakt waniliowy, oba rodzaje mąki i szczyptę kurkumy, wbijamy całe jajka i wszystko razem dokładnie miksujemy, około 4-5 minut. Zwiększamy
Karo in the KitchenW mojej rodzinie karpatka to ulubione ciasto. Zawsze robię dużą porcję, bo znika ona błyskawicznie. Aby trochę zmienić tradycyjną wersję dodałam krem kakaowy i trochę polewy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepyszny torcik lodowy o smaku czekoladowo - śmietankowym, idealny na panujące obecnie upały. Jest banalny w przygotowaniu, bo nie wymaga użycia maszynki do lodów. Po prostu mieszamy
Domowa Cookierenka AgiMoje nocne wypieki..jeszcze nie mogę dobrze rozpracować swojej nowej kuchenki ..wierzch ciasta upiekł się ładnie , ale jak wyjęłam z blaszki , to spód jeszcze nie był
Moje domowe kucharzenieDzisiejszy przepis przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i coś mi się wydaje, że nie tylko moje, bo kto nie rozpoczynał swojej przygody z wypiekami właśnie od tego
Domowa Cookierenka Agi