Przygotowanie tego ciasta jest tak banalne, że poradziłoby sobie z nim nawet dziecko. Zrobienie go zajmuje pięć minut, później tylko do piekarnika i gotowe. Wspaniale smakuje
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaLodowy deser na pożegnanie wakacji - ciasteczkowa tarta grzechu warta, czyli połączenie lodów śmietankowych z ciasteczkami oreo. Smakuje naprawdę obłędnie. Zresztą nie musisz mi wierzyć na słowo
Domowa Cookierenka AgiKolejny wypiek znikający w oka mgnieniu - przepyszny sernik bez sera :) Tak, tak - sera w nim nie uświadczysz, ale naprawdę nikt się nie zorientuje, że głównym składnikiem
Domowa Cookierenka AgiPysznie kwaśne crumble z rabarbarem podane ze słodkimi lodami waniliowymi ;) Niebo w buzi :D Szybkie, łatwe, najlepsze jeszcze ciepłe :) Świetnie się je jadło, przeglądając przy okazji
Domowa cukiernia EwyJakiś czas temu dostałam mąkę i olej kokosowy...a na blogu Grażynki znalazłam przepis na bułeczki kokosowe..i musiałam je zrobić...uwielbiam kokos...i oprócz mleka
Moje domowe kucharzenieNiebiańskie ciasto: delikatne, rozpływające się w ustach. Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej kilka kropel
Domowa Cookierenka AgiNie wypada mi zachwalać własnych wypieków, ale inaczej nie mogę: te ciasteczka są OBŁĘDNE:) W środku miękkie, na zewnątrz chrupiące, a maliny nadają im lekko kwaskowej
Domowa Cookierenka AgiBabka, w smaku której można się zakochać ;) Puszysta, delikatna, długo zachowuje świeżość. Pięknie pachnie pomarańczami, nadziana twarożkiem. Właśnie znaleźliście najlepszą drożdżową babkę na Wielkanoc i nie
Domowa cukiernia Ewypracowni kulinarnej w Zespole Szkół nr 9 w Tychach. Zapraszam do obejrzenia relacji tutaj. Składniki: 250g masła 82% (bez dodatku oleju) 2 jajka 1 ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego ¾ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 ½ szklanki mąki 2 ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych (drobne) + ½ szklanki płatków do obtoczenia ciastek Mąkę
Smakowy Rajdomowych konfitur i słodkiego sosu waniliowego. Deser smaczny i bardzo efektowny. Wbrew pozorom prosty do przygotowania. Gwarantuję, że nie zmęczycie się zbytnio przygotowując te pachnące, pyszne gruszki :) Poniższy przepis znalazł się w pierwszym numerze magazynu "Życie ze smakiem", o którym pisałam w poprzednim wpisie . Składniki: 3/4 l. czerwonego wina (półwytrawne lub półsłodkie) 1 połamana laska cynamonu 5-6 łyżek cukru
Codzienna kuchnia niecodziennawaniliowy 1 szklanka orzechów włoskich aromat cytrynowy tłuszcz i wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Makaron podgotować i przygotować formę, wysmarować tłuszczem i posypać wiórkami kokosowymi. Żółtka utrzeć z cukrami i aromatem, następnie dodać wystudzony makaron, orzechy i sztywno ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać i piec w temperaturze 200 stopni około pół godziny. Podawać jeszcze ciepły z konfiturą z domowej
Tradycyjna Kuchniamąki 50 g cukru cynamonowego (domowego) 10 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 80 ml letniego mleka 60 ml wody 120 g masła ( 60g + 60g) 2 jajka 100 g brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy piernikowej Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy 2 łyżkami ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. W drugiej misce wsypujemy(...)mąki razem z cukrem waniliowym i solą. Mieszamy, a następnie dodajemy drożdże. Do rondelka przelewamy resztę mleka, 60 g masła i około 60 ml wody. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie zalewamy masę drożdżową i dokładnie mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajka i mąkę (pozostawiając 2 łyżki mąki) i chwilę wyrabiamy (ciasto powinno kleić się do rąk). Tak przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem
Słodkie Przyjemnościłyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka jogurtu Wierzch. 100g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 7 śliwek świeżych lub mrożonych 1 łyżka cukru 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich orzechy włoskie orzechy laskowe migdały Wykonanie. Masło stopić, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się roztopi. Śliwki rozgotować i przetrzeć przez sitko. Dodać cukier zagotować, dodać połowę stopionej czekolady oraz(...)zmielone orzechy. Dobrze wymieszać i taką domową nutellą posmarować spód mazurka. Polać pozostałą czekoladą. Wierzch mazurka wypełnić orzechami i migdałami
Kulinarny karnet ChristopheraZ ostatniego kawałka drożdży, jaki mi został w lodówce zrobiłam te racuszki. Wyszły fantastycznie! Dodałam od siebie odrobinkę olejku śmietankowego, dodał racuszkom fajny aromat i zapach
Kuchnia domowa Ani