tutaj mały haczyk - bo galaretka nie jest z paczki, ale z domowego syropu z kwiatów czarnego bzu. Jeśli jeszcze macie gdzieś zachomikowaną buteleczkę - nie zawahajcie się jej użyć! Serniczek smakuje latem i wakacjami, jest świeży, lekki i delikatny. Spróbujcie, zanim otuli nas jesień... Sernik waniliowo-jogurtowy z owcami i bzową galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód(...)ciastek digestive 30 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 350 g jogurtu naturalnego 3 łyżeczki cukru waniliowego 30 g cukru pudru 4 listki żelatyny 100 ml mleka dodatkowo: 145 g moreli 45 g czereśni 35 g malin galaretka: 3 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu 250 ml wody 3 listki żelatyny Masło rozpuścić, przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzepączków) 60 g drożdży 1/3 szklanki cukru + łyżka na zaczyn szklanka mleka 3 szklanki mąki tortowej (ok. 500 g) + 2 łyżki na zaczyn 5 żółtek 1 jajko opak. cukru waniliowego 80 g masła łyżka wódki /spirytusu/ octu 1/3 łyżeczki soli olej do smażenia Nadzienie Czekoladowe: 100 g czekolady mlecznej (lub pół na pół z gorzką) budyń czekoladowy
Słodka StronaDomowe lody waniliowe można przygotować z kilku podstawowych składników bez użycia maszyny do lodów . Jeśli tylko będziemy miksować je co 30-40 minut podczas fazy zamrażania, będą miały delikatną i kremową konsystencję. Przepis na lody waniliowe to klasyczna receptura bazująca na kremie angielskim (custardzie). Wzbogaciłam ją o ubitą śmietankę, aby struktura masy była jeszcze delikatniejsza. Lody wychodzą dość mocno słodkie(...)więc jeśli lubicie mniej słodkie desery, możecie ograniczyć ilość dodanego cukru. Z poniższego przepisu przyrządzicie około 600ml lodów. Lody waniliowe Składniki: 250ml mleka 150ml śmietanki 30% 3 żółtka 60-80g cukru pudru 1 laska wanilii Wykonanie: - do rondelka wlać mleko, dodać połowę cukru, ziarenka wyskrobane z przekrojonej wzdłuż laski wanilii oraz samą laskę, wszystko zagotować, zdjąć z palnika, wyjąć
Smakołyki Berenikizimno. Kultowy deser w moim domu. A to za sprawą mojej Teściowej. To Ona nauczyła mnie robić to ciasto bez pieczenia - oczywiście bym mogła zadowolić podniebienie Męża przyzwyczajone do domowego smakołyku. O tamtej pory przybyło mi kilka lat, jedno dziecko, parę kilogramów i własna kuchnia, żebym mogła dalej tyć ze smakiem ;) Oto kolejna wariacja na temat owego sernika przyrządzona(...)przepada. Tym razem bez jajek by i Synek mógł cieszyć się tą słodyczą ;) Składniki (na wcale niemały serniczek): 1 duży jogurt anansowy 1 mały lub średni serek homogenizowany waniliowy 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki miękkiego masła 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 galaretki cytrynowej opakowanie żelatyny do deserów 1/2 szklanki wody 1 galaretka wiśniowa biszkopty do wyłożenia naczynia ulubione
Kuchnia po mojemuwiek. Pamiętam najlepiej na szczycie pucharka z galaretką namiętnie zamawianego podczas niedzielnych wypraw do kawiarni. W dzieciństwie. We wspomnieniach. Podróż w czasie. Powroty. Wspomnienia. Słodko. Bezpiecznie. Domowo. Znalazłam wspaniały sposób, by połączyć wspomnienia i smaki. Są w nim maliny, bezy, Maltesers i bita śmietana, i wszystkie moje wspomnienia. Na ochłodę, na ukojenie, na dalsze zapamiętanie, na wspólne(...)/przepis w cytuję za Liską / SKŁADNIKI 600 ml śmietany UHT 30% (schłodzonej) 100 g bezów 2 op. cukierków Maltesers 2 jajka - osobno białka i żółtka 3 czubate łyżki cukru pudru cukier waniliowy 100 g malin mrożonych Jajka sparzyć. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka utrzeć z cukrem pudrem na kogel-mogel. Śmietanę ubić na sztywno. Wszystkie składniki wymieszać
KUCHARNIAzmieniałam ilość składników. Polecam, ciasto naprawdę jest pyszne :-) Składniki: 2 szklanki mąki 200 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16g) 300 – 400 g dowolnych owoców (mogą być mrożone) Dodatkowo: 1 łyżka masła lub margaryny 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania. Białka oddzielić
Na słodko lub wytrawnieudało. Reszta to już prościzna. Oczywiście moje rogaliki wyglądają, jakby formowała je totalna lebiega (którą chyba niestety jestem...), nie ujmuje to jednak ich smaku - są boskie! Do nadziania użyłam domowych powideł śliwkowych. Możecie nafaszerować je czymkolwiek, byle gęstym - inaczej nadzienie wypłynie podczas pieczenia. Na początku chciałam je jeszcze polukrować, ale bez tego smakują idealnie - a ja nie lubię, jak jest(...)zrobiły furorę, dzieciakom mam nadzieję też zasmakują. Drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi Składniki: (na 24 sztuki) ciasto: 500 g mąki pszennej 11 g suszonych drożdży 120 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 1/2 łyżeczki soli 200 ml letniego mleka 4 żółtka 50 g masła nadzienie: 170 g powideł śliwkowych dodatkowo: 1 jajko Mąkę przesiać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMarlenka to ormiańskie ciasto bardzo popularne w Czechach, w Polsce można je kupić gotowe. Ciasto złożone z sześciu cienkich miodowych placków i sześciu warstw kajmakowej masy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBUDYNIOWY : Do szklanki mleka dodajemy mąkę, budyń, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy szklankę z wymieszanym mlekiem z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem- cały czas mieszając. Nie przerywając mieszania- czekamy aż nasza masa się zagotuje. Tak ugotowany budyń przykrywamy folią ( zapobiegnie to powstaniu kożucha) i odstawiamy do przestygnięcia. Wystudzony budyń miksujemy(...)przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Wierzch oraz boki naszego tortu smarujemy kremem budyniowym, wszystko ładnie wygładzamy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : Do śmietany kremówki dodajemy cukier puder i ubijamy . Odstawiamy do lodówki. Trzy batoniki kroimi wzdłóż, a jeden wszerz. Do zdobienia wykorzystamy nie tylko pokrojone przez nas kawałki, ale również drobne odłamki, które odpadły podczas krojenia
Domowe TortyDzisiaj obchodzimy Dzień bloga, blogera...i z tej okazji wszystkim blogerom i blogerkom życzę samych przyjemności z prowadzenia bloga.. nie ważne czy kulinarnego , modowego czy
Moje domowe kucharzenieświęta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć. Przepis jest genialny, makowiec wychodzi nawet początkującym. Ma dużo masy makowej i całkiem niedużo ciasta. Z domową masą makową – poezja. Jest przepyszny, rewelacyjny, lekko maślany, delikatny. Z ciastem pracuje się rewelacyjne, jest plastyczne, mięciutkie, elastyczne. Kiedy robiłam go pierwszy raz, to popełniłam parę błędów, opiszę(...)masła, roztopionego i przestudzonego 6 jajek 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej 500 g suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (można zrezygnować z cukru na rzecz
moj przepis naPyszne ciasto z masą budyniową i prażonymi orzechami..do tego ciasta wykorzystałam proszek do pieczenia i budyń firmy Wodzisław .Budynie tej firmy są produkowane
Moje domowe kucharzenieWypieki” (tam w postaci dyniowych mini serniczków). Zrobiłam go jednak w formie jednego, dużego wypieku, a spód tworzą u mnie pokruszone kakaowe ciasteczka z dodatkiem masła. Wykorzystałam również zapas domowego puree z dyni, na które przepis jest już na blogu, a wykonanie go jest bardzo proste. Polecam! Składniki: Spód: 12 kakaowych ciasteczek (bez żadnej polewy czy nadzienia(...)twarogu (3-krotnie zmielonego) w temperaturze pokojowej 100 ml śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej) 200 g puree z dyni 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku (40 g) Świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy Sos toffi: 60 g brązowego cukru 1 łyżka miodu 60 ml śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej
MyCookBook.plPoradnika Domowego”. Przez lata ulegał on systematycznym zmianom. Ten przepis – jest po zmianach, ale wcale nie jest powiedziane, że na tym koniec. Składniki na ciasto: - 500 g herbatników petit beurre - 120 g masła - 1 szklanka mleka kokosowego - 5 łyżek kakao - 1 łyżka cukru pudru Masa kokosowa: - 320 g wiórków kokosowych - 300 g masła - 2 łyżki cukru pudru - 3 łyżki(...)mleka kokosowego - 2 łyżki rumu (lub 1-2 łyżki soku z cytryny) - extract waniliowy - skórka pomarańczowa - 375 g krojonych suszonych moreli Polewa czekoladowa: - 200g czekolady - 3 łyżki słodkiej śmietanki Herbatniki zmieliłam w blenderze. Wsypałam przez sitko kakao, cukier puder – wymieszałam. Masło rozpuściłam w rondelku, dodałam mleko kokosowe, podgrzałam. Gorące mleko z masłem wlałam do zmielonych herbatników, połączyłam składniki (jeśli
mojewypiekiinietylkoSękacz da się zrobić w domu! Nie jest to taki w 100% prawdziwy sękacz jak ten kupowany w cukierni, ale bardzo podobny i pyszny! Jestem z
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Dziś coś dla miłośników kajmaku. Przepis na babkę znalazłam na blogu Słodka pasja. W oryginale babka była posypana prażonymi migdałami - ponieważ ich nie miałam uprażyłam kokos
Kuchnia domowa Ani