domowy cukier waniliowy - 1979 przepisów (strona:81/132)

Drożdżowe racuchy z jabłkami 355

Z ostatniego kawałka drożdży, jaki mi został w lodówce zrobiłam te racuszki. Wyszły fantastycznie! Dodałam od siebie odrobinkę olejku śmietankowego, dodał racuszkom fajny aromat i zapach

Kuchnia domowa Ani
Pełnoziarniste pancakes na serku homogenizowanym 123

Naszła mnie ochota na jakieś placuszki. Idealny przepis znalazłam na blogu feed-me-better. Zapraszam! Dla nas (dorosłych) były zwykłe okrągłe, a dla naszej dwulatki - motylki

Kuchnia domowa Ani
ciasto ucierane ze śliwkami 178

składniki: 250 g mąki 130 g miękkiego masła 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 120 g cukru 3 jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Domowy Smak Jedzenia
Szachownica 122

Bardzo efektowny torcik, który świetnie będzie wyglądał na Waszych świątecznych stołach. Jasny i kakaowy biszkopt z kremem serowo - śmietankowym. Całość smakuje obłędnie. Ciasto może wydawać Wam

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto Bounty 2960

Ciasto dla miłośników kokosów i nie tylko :) Akurat nie jestem amatorką kokosu, ale ciasto bardzo mi smakowało.Składniki: (Ciasto robiłam w blaszce 24x36 cm)Biszkopt

Kuchnia domowa Ani
Cudowne ciasteczka chałwowe. 176

Połączeni ciasteczek kruchych z chałwą... coś przepysznego! A co najlepsze robi się bardzo szybko. Składniki: 2,5 szklanki mąki 1,3 łyżeczki proszku do pieczenia 200g

Brzuszki Łakomczuszki
ślimaczki serowe z bakaliami 96

Domowe drożdżówki to wypiek, któremu nie mogę się oprzeć. Miękkie i pulchne, z aksamitnym nadzieniem serowo- budyniowym. Najlepsze na śniadanie lub podwieczorek. Obowiązkowo z kubkiem kakao:) Składniki (na 15 sztuk): na ciasto: 450 g mąki 1 jajko 180 ml mleka 35 g drożdży 80 g cukru 80 g masła szczypta soli na nadzienie: 1,5 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu(...)waniliowego 3 łyżki cukru 250 g sera białego 2 łyżki masła 100 g rodzynek 50 g skórki pomarańczowej 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Mleko podgrzać, wymieszać z częścią cukru i drożdżami. Mąkę przesiać, dodać rozczyn drożdżowy, resztę cukru, sól i jajko. Wyrabiając dodawać stopione i wystudzone masło. Wyrabiać, aż  ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wegańska zebra 148

domowego to już mu szczególnie daleko. Poniższa zebra jest puszysta i bardzo delikatna, o czekoladowo-waniliowym smaku z nutką cytrynowego akcentu. Bardzo prosta w przygotowaniu – raz, dwa i gotowe! Poza tym wygląda bardzo atrakcyjnie, a to dzięki naprzemiennej metodzie nakładania warstw ciasta. Składniki na dużą keksówkę o długości 30 cm: Ciasto jasne: 2 szklanki mąki typu 550 2 łyżki cukru

Roślinna - blog wegański
Szwajcarska tarta z orzechami (Engadiner Nusstorte) 120

Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru pudru 200g zimnego masła (kostka) 2 jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania tarty z wierzchu) szczypta soli opakowanie cukru waniliowego (16g) Składniki na masę orzechową: kopiata szklanka cukru pudru 50ml wody (1/4 szklanki) 2/3 szklanki śmietanki 30 lub 36% szklanka orzechów laskowych (ok. 130g) - posiekanych szklanka orzechów włoskich

Mania Wypiekania
Polewa czekoladowa- prosty przepis 93

własnej, domowej i co najważniejsze elastycznej polewy. Składniki: ½ kostki margaryny 3 łyżki cukru 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody 1 łyżka kakao Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, margarynę roztapiamy z resztą składników, dodajemy dobrze wymieszaną żelatynę, razem zagotowujemy i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Lub inny przepis z wykorzystaniem gotowych czekolad: Składniki: 1 szklanka cukru, ½ szklanki(...)śmietany, 1 cukier waniliowy, ½ tabliczki czekolady, 1 łyżka spirytusu. Wykonanie: Gotować cukier ze śmietaną i cukrem waniliowym przez osiem minut. Czekoladę rozpuścić na parze, połączyć ze śmietaną, a gdy masa zacznie gęstnieć polać zimny placek

Tradycyjna Kuchnia
Naleśniki z białym serem i pomarańczami czyli tanie danie! 387

naleśnikowe 300 gram mąki 2 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli nadzienie 30 dkg białego sera półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki cukru cukier waniliowy 2 pomarańcze syrop klonowy (można zastąpić miodem) kora cynamonu 1 łyżka masła Przygotowanie Mąkę, mleko, jajka, olej i sól miksuję na gładką masę i odstawiam na około 20 minut

Magiczna kuchnia Darii
Klasyczne kruche ciasteczka 132

domowe, klasyczne, kruche ciasteczka, znane mojemu pokoleniu, pokoleniu mojej Mamy, a także i Babci. Świetnie nadają się do chrupania razem z herbatą, jako przekąska poza domem, czy jako smakołyk dla maluchów. Najlepsze w nich jest jednak to, że tak niewiele pracy potrzeba do ich przygotowania. Zapraszam na Klasyczne kruche ciasteczka. Składniki : 500 g maki pszennej 200 g cukru łyżka ekstraktu(...)waniliowego 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego 200 g masła Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę i pokrojone na kawałki masło. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i ekstrakt waniliowy - energicznie mieszamy. Do mąki wlewamy masę jajeczną, mieszamy, a następnie ugniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.   Po tym czasie ciasto

Słodkie Przyjemności
Konfitura jagodowo- malinowo- truskawkowa 97

lesie;) Robię dużo przetworów, by choć zatrzymać choć trochę lata "na zimę":) Składniki: 1,2 kg jagód, 1,2 kg malin, 1,2 kg truskawek, 2,5 kg cukru, cukier waniliowy. Przygotowanie Owoce umyć, odszypułkować, osuszyć. Zasypać cukrem i odstawić na całą noc do lodówki. Następnie całość zagotować, dodać cukier waniliowy i gotować

Z miłości do słodkości
Biszkopt z makiem, orzechami i migdałami 174

szklanka mąki pszennej budyń waniliowy ( w proszku) 30g drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich 3 łyżki zmielonego maku (jeżeli nie uda Wam się kupić w sklepie zmielonego maku- możecie zaopatrzeć się w zwykły i sami go zmielić np. w młynku do kawy ) 1 łyżka zmielonych na proszek migdałów 2 łyżki oleju aromat migdałowy szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Przepis(...)odciskamy z nadmiaru wody. Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z makiem i pozostałym cukrem aż do powstania kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek i maku dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń, olej, aromat

Domowe Torty
austriackie rogaliki bożonarodzeniowe 137

Takie ciasteczka w Austrii piecze się na Boże Narodzenie. Ale oczywiście smakują wspaniale przez cały rok. Można je przechowywać w zamkniętej puszce dość długo- nie tracą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mazurek z kajmakiem i pijanymi bakaliami 153

Mało robię mazurków, jakoś nigdy w moim domu się ich nie piekło. Czasem jednak ma się ochotę na coś innego niż babka i sernik ;) Tym razem

Domowa cukiernia Ewy
Mufinki z "robakami" 130

Pyszne mufinki...proste do zrobienia..u mnie z okazji  Ciasta na niedzielę  i pieczenia Halloeweenoych słodkości..w środek włożyłam żelki w kształcie dżdżownic..polecam

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania