250g cukru 4 jajka szklanka maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3szklanki mleka olejek migdałowy (ja dałam ekstrakt waniliowy) Wykonanie: Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć, dodawać do niej po jednym jajku. Następnie dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, a na końcu mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Do utartego ciasta wlać mleko, wsypać mak i olejek/ekstrakt(...)babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 55 min. w temperaturze 170 stopni. o upieczeniu i wystudzeniu można polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem. Przepis można znaleźć w Bibliotece Poradnika Domowego cz. 15 "Ciasta ucierane
Mania Wypiekaniacukierki bez chwili wahania zamienię na najmniejszy kawałek domowego ciasta, albo naturalny jogurt z owocami i łyżką wiejskiego miodu. Codzienna porcja słodkości jest mi potrzebna jak większości z Was poranna kawa. Czasem jest to owsiany muffin, kawałeczek sernika, łyżeczka miodu albo tak jak dziś miodownik! Miodownik ciasto: 250g masła 1 szklanka cukru 150g miodu 1 łyżeczka kakao(...)jaja 4 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masa budyniowa: 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 500ml mleka 2 krople aromatu migdałowego 2 krople aromatu waniliowego 200g masła polewa czekoladowa: 3 łyżki masła 4 łyżki cukru 4 łyżki kakao 50ml śmietanki kremówki Ciasto: Masło roztopić w rondelku, dodać cukier, miód
Zapiski Młodej ŻonyDeser bardzo ładnie się prezentuje i równie dobrze smakuje. Przepis pochodzi z książeczki "Ciasta domowe". RafaelloPRZEPIS/forma: 25 x 35 cm/ Masa kokosowa 2,5 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 szkl. adwocata (opcjonalnie) 300 g masła 250 g wiórków kokosowych 3 żółtka 1 op. cukru waniliowego (16 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Ponadto 8 op. herbatników
coolinarnastrefa.blogspot.comPyszne, puszyste placuszki, idealne na śniadanie lub lekką kolację, nie zawsze przecież trzeba jeść kiełbaski z grilla, chociaż lato to czas, który temu sprzyja - spotkania ze
Domowa cukiernia EwyWarstwy biszkoptu przełożonego owocami skąpanymi w sherry (w wersji dla dzieci zamieniamy na sok owocowy) , kremem angielskim (tzw. custard) i bitą śmietaną. Pyszności! Od razu zaznaczę
Domowa Cookierenka AgiBardzo rzadko jem napoleonkę, ale jakiś czas temu stwierdziłam, że chyba nadszedł czas żeby ja w domowych pieleszach zrobić. Może nie jest to ciasto, które od razu po upieczeniu można zjeść, ale z pewnością smakuje niesamowicie z filiżanką kawy z mlekiem przy lekturze ciekawej książki :) W tej wersji napoleonki przyznaję, że trochę poszłam na "łatwiznę" i nie zrobiłam własnego ciasta(...)nadzieję, że zostanie mi to wybaczone :) Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego Budyń: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru budyń śmietankowy 1 cukier wanilinowy (32g) 4 duże jaja 4 łyżki mąki pszennej Śmietanka: 500ml śmietany 30% cukier waniliowy (16g) 2 sztuki śmietanfixu 2 łyżki soku z cytryny cukier puder Przygotowanie: Płaty ciasta francuskiego upiec na oddzielnych blachach
ChilliJemyTo ciasto zawiera takie bogactwo smaków, że na pewno każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Śliwki, powidła, kawowy budyń, pianka, orzechy i kruche ciasto- prawdziwa
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaktóre w okresie chronicznego braku podstawowych artykułów spożywczych w kuchni wyczarowywały prawdziwe rarytasy. Dziś pomimo, że sklepowe półki, uginają się od przeróżnych produktów, warto czasami przypomnieć sobie smak, najprostszych domowych słodyczy. Tak też jest w przypadku prezentowanego dziś przepisu. Jest to jedna z wielu wersji słodkości, jakie wykonywane były samodzielnie w domach. Toffi można było zrobić o ile tylko, udało(...)temat na oddzielną historię. Tak więc dziś zajmijmy się wyrobem pysznych, delikatnie kruchych cukierków o wspaniałym, śmietankowym smaku. składniki 250 ml słodkiej śmietany 30% 100 g masła 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki cukru brązowego W przepisie pragnąc odtworzyć, dawny smak słodyczy, użyłem części cukru brązowego, ponieważ dawniej słodkie toffi w moim domu, wyrabiano z nie oczyszczonego
Miód i pieprzŚliwki uwielbiam w każdej postaci, najbardziej na ciepło.Staram się więc jak najczęściej umieszczać je w naszym domowym menu, póki jeszcze sezon trwa. Dzisiaj postanowiłam wypróbować śliwki węgierki w duecie z ryżem w postaci słodko-kwaśnej zapiekanki. Całość ładnie schowałam pod "koglowo-moglową" kołderką. Wyszło bardzo smacznie. Polecam zajadać z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego(...)20x25cm: 20dkg suchego ryżu długoziarnistego 40 dkg śliwek węgierek (po wypestkowaniu) płaska łyżeczka soli 2 łyżki cukru lub miodu pół łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru mielonego łyżeczka masła Do masy jajecznej: 2 jajka 4 łyżeczki cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego lub troszkę wyskrobanego wnętrza laski wanilii Ryż ugotować z łyżeczką soli. Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki
Maślane ciasteczkoWyzwaniu Kulinarnym na 2015 rok jest punkt "Pączki domowej roboty", więc kiedy podjąć to wyzwanie, jak nie teraz? :) Moje pączusie nie są tradycyjnymi dużymi pączkami nadzianymi marmoladą i oblanymi lukrem. Są małe i bez nadzienia, ale za to bardzo puszyste, z wyczuwalnym smakiem wanilii. Najlepsze zaraz po usmażeniu, obsypane cukrem pudrem. Znikają w tempie ekspresowym ;) Przepis rodzinny, od mojej Mamy(...)Polecam wszystkim na Tłusty Czwartek :) Składniki na ok 25-30 sztuk: 6 całych jaj 3 szklanki mąki płaska łyzeczka proszku do pieczenia 400 g gęstego serka homogenizowanego o smaku waniliowym 2 łyżki spirytusu 4 łyżki cukru szczypta soli 1-1,5 litra oleju roślinnego Jajka ubijamy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy serek homo, przesianą przez sitko mąkę, proszek
Zawsze głodna!Nie wiem który to już z kolei przepis na drożdżówki na blogu ale na pewno będzie się ich pojawiało coraz więcej. Moja córeczka uwielbia drożdżówki więc
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJeśli tak jak ja lubicie mleko w proszku, to ciasto na pewno będzie Wam smakowało. "Górę lodową" pierwszy raz spotkałam w Święta u cioci, jednak wtedy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakolejne po szarlotce z kardamonem ciasto, które przyjechało za mną z Polski. ;) Tak, dokładnie, przyjechało ZA mną, ponieważ ten przepis spisałam sobie z miesięcznika "Ciasta Domowe" nr 9/2011. To był co prawda numer z ciastami z jabłkami na wszelkie sposoby, ale jak tylko przeczytałam przepis, wiedziałam, że to ciasto powinno być zrobione z jakimiś innymi owocami. To oczywiście tylko moje(...)mnie chałwa i jabłka jakoś nie idą w parze. Wybrałam banany. Dobrze zrobiłam, mówię Wam! :) Składniki: 1 kostka masła (miękkiego) 150 g cukru + 5 łyżek (do pianki) 220 g mąki 7 jajek duża szczypta soli 1 cukier waniliowy (dałam własną esencję waniliową 2 łyżki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g wiórków kokosowych 4 banany 3 łyżki kakao Na polewę
Kuchnia PrezydentowejDzisiejszy dzień rozpoczęłam od bardzo smacznej i zdrowej zapiekanki. Uwielbiam kaszę jaglaną, choć przyznam, że wcześniej jej nie doceniałam. Czy wiecie, że odkwasza i oczyszcza
Domowa Cookierenka Agipiękny bukiet kwiatów! SKŁADNIKI NA BISZKOPT RÓŻANY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy (proszek) szklanka cukru łyżeczka wody różanej dwie łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia barwnik spożywczy, czerwony SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: woda różana czerwony barwnik spożywczy opakowanie podłużnych biszkopcików ( sponge fingers lub lady(...)proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek i cukru dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń, wodę różaną, olej i pięć łyżek ubitej piany
Domowe Torty