dawna miałam ochotę na budyń, ale taki prawdziwie waniliowy. A ponieważ dziś pogoda stanowczo sprzyja zachciankom wreszcie go zrobiłam. Cukier zastąpiłam stewią. Budyń co prawda z torebki, ale Wy możecie spróbować zrobić go sami. Mi niestety nie wyszedł, chociaż zrobiłam wszystko według przepisu z pewnego bloga. Wyszła jedna wielka klucha.. No nic.. poratowałam się saszetką(...)gotujemy aż do ich częściowego bądź całkowitego rozpuszczenia, jak kto woli :) Budyń wyjmujemy z foremek i podajemy z sosem. Smacznego! A może ktoś z Was ma sprawdzony (!) przepis na domowy budyń
Ze smakiem i z pasjąjuż teraz pojawiły się węgierki. Nie czekając długo kupiłam śliwki by wykorzystać je w moich domowych wypiekach. Tak powstała krucha razowa tarta z całym mnóstwem soczystych śliwek, warstwą słodkiego toffi, przyrumienionymi chrupiącymi migdałami i kruszonką. Tarta wspaniale smakuje z jogurtem greckim lub lodami waniliowymi. Polecam! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)font:minor-latin;} Składniki: Ciasto: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 225 g mąki pszennej razowej 125 g zimnego masła 25 g cukru pudru 1 łyżka zimnego mleka /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority
maniapieczeniaDomowe lody jogurtowo - truskawkowe z owocami i amarantusem, czyli idealny deser na niedzielne popołudnie. Deser ma same plusy - jest przepyszny, jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a do tego jest bardzo FIT :) SKŁADNIKI ( 4 porcje) lody truskawkowo- jogurtowe mrożone truskawki około 250 gram jogurt grecki 125 ml (mały kubeczek) cukier/stewia/ksylitol sałatka owocowa: kilka dojrzałych truskawek pestki z połowy granatu(...)łyżce amarantusa i płatków ciemnej czekolady. Wycisnąć sok z połowy cytryny i polać syropem waniliowym. Wymieszać i odstawić na kilka minut aby smaki wzajemnie się przeniknęły. 3. Zmrożone truskawki i jogurt umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Dosłodzić do smaku cukrem lub stewią. 4. Do szklanych miseczek / pucharków nałożyć lody do 1/3 wysokości. Dopełnić owocami i udekorować listkiem
DefinicjaSmakuJakiś czas temu widziałam w telewizji jak p.Ewa Wachowicz robi ciasto o takiej nazwie -użądlenie pszczoły...ale p.Ewa robiła to ciasto z ciasta kruchego,,a ja
Moje domowe kucharzenieupiekłyśmy bułeczki śniadaniowe. Mega puszyste, aromatyczne i najważniejsze, że domowe, które rozkładają na łopatki pieczywo z piekarni czy sklepiku. Gorąco polecam!!! :) Za udział dziękuję : Bożence z bloga Moje domowe kucharzenie Ewie z bloga Ewa w kuchni Joli z bloga Smaki mojego domu Anecie z bloga Piekielna kuchnia Anety Asi z bloga Sama słodycz i szcypta(...)następne wspólne pieczenie :) Mam tylko nadzieję, że nikogo nie pominęłam. Składniki: 600 gram mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 150 g cukru 100 g masła 4 żółtka 1 jajko 300 ml mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżka maku do posypania po wierzchu Wykonanie: Ciepłe mleko mieszam z 3 łyżkami cukru i drożdżami, zasypuje wierzch 3 łyżkami mąki i odstawiam
Ciasteczkowy Potwórkrzywo… :) Babeczki, które widzicie na zdjęciach upiekłam z przepisu na proste babeczki waniliowe z dodatkiem mlecznej czekolady. Dekoracje można zrobić z kupnej masy cukrowej, ale bardzo dobrze sprawdzi się tutaj również ta domowa (i moim zdaniem jest dużo smaczniejsza). Składniki na babeczki Składniki na domową masę cukrową Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) + serek mascarpone(...)masy cukrowej tniemy na paski i przyczepiamy na babeczki zostawiając miejsce na oczy. Jeśli korzystamy z kupnej masy cukrowej jako kleju wystarczy użyć odrobiny wody, domowa lepiej będzie przyklejać się na prosty lukier – cukier puder z odrobiną wody. Na koniec przyklejamy oczy. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymody, przeżywa swoją drugą młodość. Gdyby był tańszy, pewnie kupiłabym z sentymentu :) Póki co pozostaje mi tylko powspominać smak ucieranego ciasta z sezonowymi owocami pieczonego w prodiżu. To z domowego piekarnika wcale nie jest gorsze, a przygotować je może nawet 7-letnie dziecko. Pierwszy raz w tym roku upiekłam ucierane ciasto z truskawkami. Jedliśmy dwa dni :) Na naszą jutrzejszą rocznicę(...)language:EN-US;} składniki: na dużą porcję - blaszka o wymiarach 22 x 29 cm 400 ml szklanka maślanki 5 jajek 200 g cukru 200 ml oleju 450 g mąki pszennej 2łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu waniliowego ok. 800 g truskawek lub innych owoców sezonowych Cukier i jajka ubijamy, dodajemy maślankę, ekstrakt waniliowy i olej. Mąkę mieszamy z proszkiem
bistro mamadomowe Oreo. Powiem więcej... domowe są nawet lepsze! Teraz i Wy możecie mieć je w domu :-) Składniki: Na 22 - 25 szt. 235 g mąki pszennej 145 g masła 50 g cukru pudru 50 g ciemnego kakao 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki soli (2 g) Mąkę wsypać do miski, dodać kakao, cukier puder i sól. Wymieszać(...)Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Piec ciasteczka przez około 10 - 12 minut. Wyjąć z piekarnika. Po chwili przełożyć ciasteczka na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Krem waniliowy: 110 g masła o temperaturze pokojowej 185 g cukru pudru 35 g śmietany 36 % 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Masło zmiksować z cukrem pudrem do białości. Wlać ekstrakt waniliowy, dodać śmietanę
maniapieczeniaMimo, że już po świątecznym przepychu na stole i noworocznych postanowieniach wielu osób odnośnie nie jedzenia słodkiego postanowiłam mimo to pokusić trochę pysznym smakołykiem. Moje Motto "domowe nie tuczy",a więc: Miodownik z karmelizowanymi orzechami, pyszną masą serową i dżemem lekko kwaskowatym,który przełamuje smak słodkości. Przepyszne połączenie. Zapraszam... Skala smaku 10/10 czas pieczenia najlepiej dopasować do swojego piekarnika(...)szklanki cukru 100 g masła Masło rozpuszczamy. Dodajemy cukier i miód, śmietanę - jednocześnie. Mieszamy po połączeniu się składników dodajemy orzechy i smażymy ok. 3 min. Lekko studzimy i wylewamy na 3 blat smarując równomiernie.Pieczemy 15 min 175st. Składniki na masę serową: 1 kg sera białego zmielonego 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy 1/2 kostki masła śmietankowego
Kubki smakuKiedy wrzuciłam to zdjęcie na fb to wiele osób myślało, że to kremówka:) Niestety tym razem to sernik ale obiecuję, że wkrótce pojawi się tu kremówka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapuchatego placuszka z dodatkiem kremu czekoladowo - orzechowego. Połączenie idealne dla łasuchów ;) Gotowi na ucztę? :) Składniki: 1, 5 szklanki mleka , 3 jajka , 1,5 szklanki mąki , 2 łyżki cukru waniliowego - przepis znajdziecie >TAM< , 2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli . Dodatek: słoiczek Czeko'li Orzechowej z Anielskich Przysmaków Składniki pancakes dokładnie wymieszać, podobnie jak przy cieście naleśnikowym(...)smaku czekoladowym - jak sama nazwa wskazuje ;) Przyjrzałam się deklarowanemu składowi tego kremu: czekolada ciemna (53% kakao), czekolada biała, czekolada mleczna, mleko zagęszczone, mleko zwykłe, mleko w proszku pełne, cukier puder, pasta z orzechów laskowych, olej, E 202. Do czego się przyczepiłam? Do mleka w proszku, którego unikam oraz do składnika konserwującego E 202. Poszukałam trochę informacji na temat
Codzienna kuchnia niecodziennasamochody stojące na parkingu. Sama byłam świadkiem takich "zabaw" i dziękowałam losowi za posiadanie garażu. Kolejnym, nie mniej ważnym aspektem hucznych atrakcji, są zwierzęta. I te domowe, i te bezdomne. Dla zwierzaków takie huki to koszmar. Są przerażone i zdezorientowane, bo nie rozumieją co się dzieje. Masz psa lub kota w domu? popatrz(...)odpowiednio wcześniej, zalać nią owoce odsączone z syropu i odstawić do zestalenia się. Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu lub samodzielnie: pół litra mleka, 3 łyżki cukru waniliowego >klik!< , 1 czubata łyżka mąki pszennej, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 1 spora łyżka masła, 3 lekko czubate łyżki gorzkiego kakao. 2/3 mleka wraz z cukrem
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto: ( wg White Plate "Słodkie" str. 97 ) 300 g mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 100 g cukru 3 łyżki śmietany 18% 1/8 łyżeczki sody
Atlas Smakówmleka 1 łyżeczka esencji waniliowej( u mnie otarta skórka z cytryny bio) 3 lyzki czekoadowego groszku Kruszonka: 50 g miękkiego masła 100 g mąki 50 g drobnego cukru 2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody lub mleka Rozpoczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę cukru i rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego(...)gorącego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, mieszamy z masłem i cukrem. Gdy lekko przestygnie, łączymy z jajkiem. Mąkę mieszamy z zaczynem. Dodajemy mleko z rozmąconym jajkiem. . Wyrobiamy gładkie, odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odsawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zarabiamy
Mia Cucina Sofietamąki pszennej T 500 Młyn Kopytowa 1 łyżeczka suszonych drożdży 50 g cukru 50 g masła 1 jajko 340 ml mleka* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ale-raj Kruszonka: 25 g otrębów pszennych 15 g cukru 15 g masła Do posmarowania 1 jajko małe 1 łyżka mleka Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera wlać ciepłe mleko( nie gorące), rozpuszczone letnie masło(...)każdej części ciasta uformować kulkę i ułożyć w niewielkich odstępach w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownica 28 cm. Przykryć ponownie ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Z otrębów, cukru i masła przygotować kruszonkę. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i obficie posypać kruszonką. Włożyć do zimnego piekarnika i nastawić piekarnik na 200 stopni. Od momentu nagrzania piec około
Ala piecze i gotujekiedy wypróbowałam przepis na domową masę cukrową jestem nim absolutnie zachwycona. Masa nie tylko "działa" bez sztucznych ulepszaczy, ale też świetnie smakuje. W dzisiejszym wpisie zobaczycie krok po kroku jak zrobić proste kwiaty z masy cukrowej. Niektórzy twierdzili, że to piwonie, ale zdania są podzielone :) Każdy może w tym zobaczyć co tam chce. Podobnie jak w przypadku różyczek , które już(...)stała się bardziej plastyczna. Ja zdecydowałam się na różowe kwiaty, dlatego dodałam do masy kilka kropel barwnika spożywczego. Masę rozwałkowujemy na stole na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną. Kieliszkiem lub foremką wycinamy pięć kółek. Składamy je na cztery, tak żeby powstały małe rożki, ważne, żeby nie dociskać brzegów, powinny być lekko pofalowane i imitować
Ciastkozercyprzesiewamy i łączymy ze sobą. Masło miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i rozdrobnioną masą marcepanową na puszystą masę. Zmniejszamy obroty i dodajemy powoli żółtka, a następnie po łyżce mąki. Miksujemy jeszcze przez chwilę do całkowitego połączenia. 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier. Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką(...)odporną na wysokie temperatury, a w niej umieszczamy nasze składniki na polewę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, a następnie polewamy ciasto. Ponownie odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe! :) * TUTAJ znajdziecie przepis na domowy marcepan Przepis bierze udział w akcjach
My Culinary Art