Słońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy
Cooking Monsterdzień cukru nie spożywają ;) KONFITURA Z BORÓWEK AMERYKAŃSKICH, JAGÓD I BRZOSKWIŃ Z LIKIEREM POMARAŃCZOWYM Składniki: - 300 gram borówek amerykańskich - 100 gram jagód - 100 gram brzoskwiń (obranych i bez pestki) - 100 gram cukru - 50 mililitrów likieru pomarańczowego Cointreau - pół paczki cukru wanilinowego Przygotowanie: Mieszamy razem borówki, jagody i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy przynajmniej na 1 godzinę(...)czasie stawiamy na dużym ogniu. Gdy owoce puszczą sok dolewamy likier i wsypujemy cukier waniliowy. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę - od czasu gotowania zależna jest gęstość konfitury. Należy pamiętać, że po ostudzeniu będzie ona znacznie bardziej gęsta niż to obserwujemy podczas gotowania. Gorącą konfiturę przelewamy do słoiczków, które po zakręceniu ustawiamy dnem do dołu. Voila! ;) Smacznego
Życie zamknięte w smakuproszku 1 jajko 80 ml letniego mleka 1 łyżka jogurty greckiego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/5 kostki masła 1 opakowanie budyniu waniliowego + 400 ml mleka Przygotowanie: Drożdże zalałam letnim mlekiem. Przesiałam do tego mąkę. Dodałam jajko, cukry oraz rozpuszczone wystudzone masło i jogurt. Wyrobiłam na ciasto nie lepiące się do ręki. Odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 30 minut(...)Połowę czasu spędziły bułeczki na dolnym ruszcie z wiadomych względów. Kształt okazał się mało ważny wobec walorów smakowych. Przysłowiowe "niebo w gębie". I w przeciwieństwie do kupnych drożdżówek - te domowe nie są przesłodzone, a im starsze tym lepsze (w granicach rozsądku oczywiście). Wystarczy je tylko w lodówce przechowywać. Gorąco polecam. Zagłosuj na moje cudowne cudaki http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/164
Kuchnia po mojemublogu możecie znaleźć przepis na te jedyne, najlepsze, i to je co roku smażę, już sama. Ale lubię też eksperymenty, szukam więc nowych, ciekawych pomysłów. W książeczce Ciasta domowe , wydanie specjalne nr 5/2008 znalazłam przepis na pączki parzone, który mnie zaintrygował. Przeszukałam internet - okazuje się, że parzenie mąki, czyli zalewanie jej wrzącą wodą lub mlekiem ma na celu wspomaganie drożdży(...)szalałam najbardziej. Cóż, czasy się zmieniają... W każdym razie - pączki są pyszne, lekko waniliowe za sprawą ziarenek, których dodałam, i jeśli jeszcze nie wiecie, co usmażyć w Tłusty Czwartek, polecam właśnie te pączusie. Waniliowe pączki parzone Składniki: (na 20 sztuk) 500 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g masła 6 żółtek 250 ml letniego mleka 30 g świeżych drożdży
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTłusty czwartek przed nami więc czas zapomnieć o wszystkich dietach i wziąć się za pałaszowanie. Nie ma jak domowe pączki i faworki. Polecam wam zrobić je samemu zwłaszcza, że nie jest to nic trudnego a jedzenie kupnych wypieków jest bardzo niezdrowe. Nie będę się teraz rozpisywać ale powiem jedno jedząc gotowe wypieki nie wiesz z jakich składników(...)smażone tylko pieczone w piekarniku, myślę, że w obu wersjach są smaczne. Składniki na 20 sztuk: 50 g drożdży 3/4 szklanki mleka 200 g serka homogenizowanego waniliowego 2 jajka 150 g masła 600 g mąki 2 pomarańcze Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Następnie dodajemy wszystkie składniki i ścieramy skórkę z pomarańczy. Wszystko razem wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne
ciastkarnia na kruchym spodziehistorii, stworzyłam nawet swoją własną kompozycję blended scotch whisky. Z podziwem przyglądałam się niecodziennej kuchni molekularnej, gdzie mogłam zrobić kawior z kawy, spróbować lodów borowikowych z tymiankiem, waniliowych i alkoholowych z użyciem suchego lodu, pianki z soku z czarnej porzeczki stworzonej przy pomocy alginianu sodu. Smakowałam również makaronu z suszonych moreli, syropu klonowego i cynamonu, podziwiałam "kapsulację" oliwy z oliwek(...)spotkania, znajdziecie je na samym dole posta. A dziś, chciałabym zaprezentować Wam lemoniady. Pogoda jest jaka jest, ale temperatura daje się we znaki, dlatego od jakiegoś czasu zbierałam zdjęcia moich domowych lemoniad, właśnie po to, by w taki dzień jak ten, ukazać Wam mój sposób na ochłodzenie i orzeźwienie. Znajdziecie tu takie lemoniady jak: arbuzowa, ogórkowa, truskawkowa, brzoskwiniowa, agrestowa i pietruszkowa
Be Fit Be StrongOd czegoś trzeba zacząć tą kulinarną przygodę. Zatem prezentuję sposób na efektowne ciasto lub tort. Można przełożyć kremem lub serwować jako samodzielnie posypane np. cukrem pudrem
Karczma HonoriettyKolejny weekend...oj jak ten czas szybko leci...i kolejne wspólne pieczenie ..tym razem wybór padł na mufinki..mufinki są bardzo proste i szybkie do zrobienia
Moje domowe kucharzenieMój mąż lubi różnego rodzaju ciasta z jabłkami...[ zresztą nie tylko z jabłkami]..i tak oto powstało takie ciasto..do ciasta dodałam pysznego miodu klonowego z
Moje domowe kucharzenieskładnik na ciasto czekoladowe: 170 g mąki 175g cukru 100 g masła 150 ml mlek 2 jajka 30 ml rumu 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 50 g
Domowy Smak Jedzeniaużywamy robota, wystarczy rózga i łyżka. Jeżeli nie macie kefiru z grzybka tybetańskiego możecie użyć zwykłego kefiru. W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól waniliową). W drugiej mokre (kefir, jajka, olej, sok wyciśnięty z cytryny). Suche składniki dodajemy do mokrych – mieszamy i to niezbyt dokładnie. Dodajemy skórkę cytrynową – łączymy z ciastem. Ciasto na muffiny(...)gospodyń tyle przepisów, ile przepisów – tyle pomysłów na ich podanie. Polecam i życzę smacznego. Wraz ze mną autorki n/w blogów uczestniczyły w akcji Ciasto na niedzielę (mufinki) : - Moje domowe kucharzenie - Moje Małe Czarowanie - Kulinarna Maniusia - Sama słodycz ze szczyptą chilli - Kocurkowe rozmyślania w kuchni u Anielki - Słodka babeczka - Izioni pyszne smaki - Kuchnia u Krysi Lista będzie uzupełniona po zakończeniu
mojewypiekiinietylkoJakiś czas temu na FB zobaczyłam zdjęcie wegańskiej Pavlovej, zaciekawiona sprawdziłam czym zastąpiono białka, okazało się, że wodą z puszki po ciecierzycy konserwowej. Tak! Też nie
Domowa Cookierenka AgiSerniki jadamy ostatnio częściej niż kotlety:) Bardzo lubię połączenie sera i lekkiej masy o jakimś konkretnym, wyraźnym smaku. Tym razem postawiłam na lekko korzenny akcent. Połączyłam
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapołożonym u stóp Machu Picchu. Był to już kolejny dzień odkrywania Peru, kolejny dzień zachwytu nad bogactwem tamtejszej flory i różnorodnym jej zastosowaniem w kuchni, więc ziemniak w towarzystwie waniliowego budyniu z ryżu zaciekawił, ale już nie zdziwił. Różnorodna kuchnia peruwiańska i zdrowe pokarmy, z batatami na czele, którymi żywili się już Inkowie podbija Świat w nowej odsłonie, jako SuperFood(...)intensywnie pomarańczowych płatków nagietka. Elegancki i prosty w wykonaniu Krem Batatowy to znakomita przystawka. Tworzy wyjątkowy duet z polską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze i długo pieczoną w niskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy odpowiednich sous vide :).Kremu z powodzeniem sprawdzi się także z innymi pieczonymi mięsami, uwydatniając ich walory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny czy borówki, serwowane
SzczyptaSmaQoczywiście w myślach głośno wołam "Dziękuję za ten przepis!". BISZKOPT BEZ ŚRODKA Z MALINAMI Na ciasto 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Jajka ubić z cukrem do białości. Masa powinna być niemal biała i bardzo puszysta. Stopniowo dodawać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)minut - do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto trzymać w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami do momentu całkowitego wystudzenia.Dopiero wtedy wyciągnąć z formy. Na nadzienie 250 ml śmietany kremówki cukier waniliowy kilka garści malin (mogą być mrożone) cukier puder (do smaku) kubeczek pokruszonego miąższu ze środka biszkoptu kilka łyżek syropu z czarnego bzu (można zastąpić innym płynem lub sokiem) konfitura truskawkowa
KUCHARNIA