domowy cukier waniliowy - 1979 przepisów (strona:120/132)

ROGALIKI Z DŻEMEM 191

Owocowa Rozkosz Wykonanie: Do mleka wkruszamy drożdże, mieszamy zeby się ozpusciły, dodajemy 2 łyzki cuku, odstawiamy żeby podrosły. W tym czasie do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, przyprawę Kamis, starkowujemy margarynę, dodajemy jajka i zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto. Zagniatamy, odstawiamy na 3 godz do lodówki.  Schłodzone ciasto dzielimy na 3 częsci. Bierzemy piewszą część rozwałkowujemy(...)środkowi. Lekko wyginamy do środka gotowe końce. Tak postępujemy z drugą i 3 częscią ciasta.Pieczemy  w temp 170 st aż rogaliki sie zrobia rumiane. Gotowe studzimy i posypujemy cukrem pudrem. *TEST ROGALOMANII TUPPERWARE: Można ją zakupić tutaj: http://www.tupperware.pl/produkty/rogalomania-d89 Miałam mozliwość przetestowac produkt ten i jestem z niego naprawde szczerze zadowolona.Juz pierwsze wrazenie jest pozytywne dlatego ze wykonana

Z Majeczką w kuchni
Na pociechę coś pysznego. Zabawa z primabaleriną. Z truskawkami i bazylią. 155

PAVLOVA INACZEJ. BEZY Z TRUSKAWKAMI I BAZYLIOWĄ BITĄ ŚMIETANĄ  Na bezy:  3 białka 160 g cukru szczypta soli Dodatkowo - świeże truskawki do przyozdobienia Białka wlać do miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier  i dalej ubijać aż do uzyskania gładkiej, sztywnej i lśniącej piany. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)wyłączyć piekarnik i trzymać w nim bezy do całkowitego wystudzenia. Na bazyliową bitą śmietanę ok. 300 ml śmietany kremówki (używam 30%) 25-30 świeżych liści bazylii 3-4 łyżeczki cukru waniliowego Kremówkę przelać do rondelka z grubym dnem, dodać świeże liście bazylii i podgrzewać do momentu aż zacznie wrzeć (nie gotować). Zdjąć z ognia, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Schłodzoną

KUCHARNIA
Tort piętrowy krok po kroku – jak poskładać tort profesjonalnie 220

zdolności manualnych i cierpliwości, pozostaje wizyta w cukierni i wybór gotowego ciasta z katalogu. Jeśli zaś macie w sobie żyłkę odkrywcy, przysłowiowe złote rączki i dysponujecie odpowiednimi narzędziami – w domowej kuchni możecie zrobić wszystko. Nawet dwu lub trzypiętrowy ślubny tort. Dostałam od znajomych zamówienie na ślubny tort. Dwupiętrowy i zdobiony, w wybranym kolorze. Jestem minimalistką i nie lubię tkwić(...)około godziny. Pod masę cukrową w stylu angielskim tort należy dodatkowo obłożyć kremem na maśle. Mój ulubiony to połączenie kostki miękkiego masła Lurpak, szklanki przesianego cukru pudru, pół łyżeczki różowej soli i aromatu waniliowego razem z aromatem migdałowym – finalnie smakuje jak połączenie solonego karmelu z marcepanem. Masę maślaną najpierw należy rozsmarować na torcie jak najcieniej, starając się zablokować w niej

Karo in the Kitchen
Prosty mazurek kajmakowy 812

Chyba każdy wie, że mazurki to wyjątkowe ciasta, które przygotowujemy tylko raz w roku, z okazji świąt Wielkiej Nocy. Skąd jednak pochodzi tradycja ich wypieku, jaką

Ratunku obiad
Marta, Tomek i Babcia Petronela. A na deser sernik. 169

wiedzieć?  Kto zatem może znać odpowiedź? Powinien to wiedzieć mój Syn. Ma 8 lat i to zadanie z drugiej strony jego książki do matematyki, do klasy II. Zadanie domowe. Trzeba więc zrobić.  Liczę więc w głowie i oczami wyobraźni widzę pulchniutką jak pączek trzylatkę, a zaraz potem chudą jak patyk pięciolatkę.  Co z tą Martą?  Dajmy(...)herbatników czekoladowych 120 g masła Na masę serową: 1 kg kremowego sera / użyłam President do serników/ ok. 200 g cukru pudru (karmelizowane gruszki są słodkie, więc dosypujcie stopniowo, do smaku) 4 jajka 2-3 gruszki ekstrakt waniliowy 2-3 łyżki gęstej śmietany 2-3 łyżki soku z cytryny szczypta imbiru i/lub pieprzu  2-3 łyżki masła i cukru

KUCHARNIA
Rurki z bitą śmietaną 149

waniliowego Dodatkowo: - cukier brązowy nierafinowany Demerara (do posypania rurek) - foremki do wypieku rurek * - olej arachidowy do smarowania foremek - 1 jajko do smarowania rurek Bita śmietana: - 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki (30 – 36%) - 2 łyżki cukru pudru - 1,5 łyżki mleka w proszku instant odtłuszczonego * Poniżej gif, jak zrobić foremki. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól i cukier – mieszamy(...)salaterce. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy robotem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier z mlekiem w proszku. Jeszcze chwilę ubijamy, aż śmietana będzie sztywna. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego (może być z tylką lub bez), albo do worka foliowego (odcinamy róg) i „nabijamy” nasze rurki. Przed podaniem lekko oprószamy cukrem pudrem. * UWAGI: W oryginalnym przepisie podana jest gęsta śmietana 18%. Ponieważ mieszkam

mojewypiekiinietylko
Ciasto chałwowo-wiśnione na czwarte urodziny bloga 177

spędzają sen z powiek początkującym cukiernikom. Żeby zrobić na Czytelnikach odpowiednie wrażenie, żeby chcieli tu wrócić. Z drugiej strony, największym powodzeniem i tak cieszą się przepisy proste, na typowe domowe ciasta, które można przygotować łatwo i bez stresu. Których zapach wydobywający się z piekarnika przeniesie nas w kolorowe, dziecięce dni. I takie ciasta też lubię; babki, ucierane z owocami, szarlotki(...)niewielkie, to podzielne. Polecam, nie tylko na urodziny. Ciasto z kremem chałwowym i wiśniami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto czekoladowe: 4 jajka 200 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g masła 50 g ciemnej czekolady (70%) 50 ml amaretto 200 g mąki pszennej 15 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia beza: 3 białka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kuchnia gruzińska 320

Jest wścieklezielona, a w smaku słodko-ziołowo-chemiczna. Ten smak się uwielbia, albo nienawidzi. Mi posmakowała. Jak to nie Wasza bajka możecie wybrać inną lemoniadę, między innymi: gruszkową, winogronową, waniliową czy z owoców granatu. Jestem ciekawa czy lemoniada estragonowa przyjęłaby się u nas. W tle mało gruzińska, ale za to lubiana przez miejscowych i turystów sałatka Cezara Chinkali – pierogi(...)się miejsce na pieczarki zapiekane z serem. Podawane są one w glinianym naczyniu zwanym ketsi. Przepis nie jest zbyt skomplikowany – pieczarki, masło i słony gruziński ser (w wersji domowej możemy użyć mozzarelli) – bo w prostocie tkwi siła. Pieczarki z serem - nic więcej Ajapsandali Proste, ale pełne smaku jest także gruzińskie ratatouille, czyli ajapsandali . Ajapsandali to smażone warzywa: bakłażan

Poezja smaku
Wegańska domowa PIZZA/CALZONE + drożdżowe BUŁECZKI Z KAPUSTĄ/PIEROŻKI Z PIECZARKAMI + inne wariacje na temat ciasta drożdżowego 338

Pizza. Najłatwiej zamówić, do czasu, kiedy człowiek przechodzi na weganizm. O ile jeszcze pizzę wegetariańską znajdziemy wszędzie, o tyle z wegańską zaczynają się schody. "Poproszę pizzę

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Jagodzianki najlepsze z najlepszych (test 4-ech przepisów) 3936

mleka 7 łyżek cukru 550 g mąki szczypta soli 100 g masła 2 pełne łyżki mascarpone 2 jajka Nadzienie: 1 litr jagód  2-3 łyżki cukru pudru Lukier: 1 szklanka cukru pudru ok. 5 - 6 łyżek wody lub soku z cytryny Przygotowanie: Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże pokruszyć, dodać 5 łyżek ciepłego mleka, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki(...)krócej, przez ok. 13 - 15 min. Studzić na blaszce ustawionej na metalowej kratce. 5. Przestudzone jagodzianki posypać cukrem pudrem lub polukrować: cukier puder wymieszać z wodą/ sokiem z cytryny. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej wody/ soku, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Wskazówki: Ciasto drożdżowe przy wyrabianiu jest rzadkie (luźne) i dlatego łatwo się je wyrabia (ręką

Domowa Cookierenka Agi