Witamy! Coraz bliżej święta Wielkanocne.. Nas bardzo cieszy ten fakt i to nie tylko z aspektu kulinarnego, ale również atmosfery jaka wtedy trwa! Bo nikt
Symfonia Smakówmigdałowe, 1/2 grejfruta 🍴 2. Wafle ryżowe z prosciutto 3. Garść orzechów 4. Naleśniki owsiane z tuńczykiem 5. Placuszki orkiszowe😋 😍 i dwa podpłomyki bez cukru z masłem migdałowym 2 1. Gryczane gofry kakaowe 2. Dwa kawałki serniczka 🍰 3. Kasza gryczana z tuńczykiem 4. Koteczki z serem i orzechami 5. Wafle(...)Wafle ryżowe z jajkiem, awokado i warzywami 2. 4 kawałki dietetycznej babki marchewkowej 3. Oczyszczająca zupa jaglana 4. Makaron z twarogiem i cynamonem 5. Dietetyczny domowy budyń waniliowy Mam nadzieję, że ten wpis się komuś przyda. Przypominam, to tylko lekki podgląd :) No i oczywiście... Czasem podjadam sklepowe słodkości
CzarnawisienkaPrzepyszne ciasto, idealne na lato, krajanka malinowa na super puszystym, wilgotnym biszkopcie. Lubię ciasto z galaretką na biszkopcie pod warunkiem, że biszkopt jest mięciutki. Taki właśnie
codojedzeniałyżeczki pasty waniliowej(nie dodałam) 2 jaja 250g mąki pszennej 250g mąki manitoba lub innej z dużą zawartością białka na nadzienie: 50g gorzkiej czekolady( u mnie groszek czekoladowy) 60g stopionego i wystudzonego masła 80g ciemnego cukru muscovado 2 łyżki cynamonu Do posmarowania bułeczek: 1 jajko 1 łyżka mleka na lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki(...)20/25 minut. Przygotowujemy lukier. W miseczce mieszamy cukier puder i przefiltrowany sok z cytryny. Ucieramy na lukier. Smarujemy bułeczki zaraz po upieczeniu i odstawiamy do ostygnięcia. Razem ze mną wypiekały: GRUNT TO PRZEPIS PRAWO DO GOTOWANIA Z PASJĄ ALA PIECZE I GOTUJE MATKA WARIATKA BLOGOTOWANIE EWA W KUCHNI SMACZNA PYZA MOJE DOMOWE KUCHARZENIE PIEKIELNA KUCHNIA ANETY KULINARNE PRZYGODY GATITY MOJE
Mia Cucina Sofietamusiałam podlewać ich wodą. Teraz możemy już przystąpić do właściwego przygotowywania powideł. Garnek z owocami wraz z sokiem, który puściły i cukrem stawiamy na niewielkim ogniu. Dodajemy cukier waniliowy, mieszamy i to właściwie tyle. Na razie nie musimy mieszać. Czekamy, aż całość zacznie się gotować. Początkowe etapy przygotowywania powideł Dopiero kiedy powstały syrop zacznie gęstnieć, a owoce będą się(...)naleśników ;) Powyżej możecie zobaczyć gotowe słoiczki z przetworami. Jeszcze tylko naklejka z datą przygotowania oraz smakiem i gotowe. Naprawdę warto poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie, bo są pyszne. Domowe przetwory sprawdzą się również doskonale jako oryginalny prezent. PS. Powidła śliwkowe z kakao są chyba lepsze od nutelli. Smacznego
Ratunku obiadodstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Do drugiej miski przesiewamy resztę mąki, jajko mieszamy w spodeczku z cukrami i rozpuszczamy masło. W mące robimy wgłębienie i wlewamy dojrzały rozczyn do mąki. Dodajemy jajo z cukrami, pół szklanki ciepłej wody (wlewajcie partiami, może być za dużo) i zagniatamy ciasto. W trakcie zagniatania dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło. Gdy ciasto(...)Składniki na kruszonkę: Kawałek masła Mąka Cukier I to by było na tyle! Składniki mieszamy, rozgniatamy drewnianą łyżką aż utworzy nam się kruszonka. Chcemy uzyskać małe kawałeczki zlepione ze sobą dające się swobodnie pokruszyć na przygotowane ciasto. Następne były małe "pączki" pieczone z nadzieniem z konfitury z róży (oczywiście domowej!) i odrywaniec cynamonowy. Pączki: Ciasto należy rozwałkować
Symfonia SmakówDziś Tłusty Czwartek, a już w sobotę wyczekane Walentynki, więc pomyślałam, że zrobię coś, co pasuje do obu okazji i co już od dawna
Gotowanie to kochaniedomowa_chalwa_slonecznikowa_z_migdalami Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami to przepyszny sposób na wykorzystanie ziaren słonecznika. Aby ją robić nie potrzebujecie zbyt dużo składników, wystarczą ziarna słonecznika, trochę masła, trochę cukru i woda i orzechy. Mój przepis troszczę wzorowałam na przepisie z Moich wypieków . Można użyć różne orzechy, laskowe, włoskie lub arachidowe, można też dodać kakao czy pistacje. Muszę(...)krwi wskazane więc dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='300 gr ziaren słonecznika 2-3 łyżki roztopionego masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 1/2 szklanki wody 1 szklanka orzechów (można dodać więcej)'; document.write(" "); Składniki na formę 23 cm średnicy: 300 gr ziaren słonecznika
moj przepis natradycją, zeszły tydzień został spędzony na sprzątaniu. Wyrazy uznania dla C.; to on w tym roku wykonał lwią część pracy. Ja ciągle jestem nieogarnięta i zmęczona, sił na domowe prace brakuje mi nieustannie. Chłopak jednak stanął na wysokości zadania - pucował, szorował, odkurzał i zamiatał. Efekt tego był taki, że gdy w niedzielę wróciłam do domu, wszystko błyszczało, a na stole(...)według niego poza lukrecją słodycze mogłyby nie istnieć. Ciasteczka z jeżynami i migdałami Składniki: (na 50 sztuk) 150 g miękkiego masła 185 g mąki pszennej 60 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g płatków migdałowych 2 łyżki liofilizowanych jeżyn dodatkowo: 2 łyżki cukru Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać przesianą mąkę. Następnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeśli upieczecie drożdżówki z tego przepisu to gwarantuję Wam, że już nigdy nie kupicie tych sklepowych!:) Prawdziwe, domowe drożdżowe ciasto, pyszny budyń i soczyste truskawki oraz najlepsza słodka kruszonka tworzą te idealne bułeczki:) Drożdżówki są przepyszne, mięciutkie, puszyste, budyń zaś i truskawki wspaniale razem smakują. Standardowo do budyniu dodaję trochę mascarpone przed pieczeniem, ale tym razem pokusiłam się(...)wychodzi 18 sztuk, czyli około 250 g) - nie rozmrażane wcześniej!*opcjonalnie 5 kopiastych łyżek mascarpone (możesz pominąć)SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki + 2 łyżki cukru1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)70 g roztopionego masłaWYKONANIE:CIASTO:Ciepłe masło, mleko, cukier, jajko oraz żółtka wymieszaj razem w misce trzepaczką.Dodaj mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami i wyrób gładkie, elastyczne
Słodko-Słony Świat Ilonykońca, bo przecież z największą ochotą będę nakładać kolejne gałki najbliższym. Maszynka do lodów była zawsze na mojej liście marzeń. Już kiedy byłam małą dziewczynką marzyłam skrycie o "domowej fabryce lodów" , i prawdę mówiąc raz byłam o krok od jej posiadania, wówczas maszyna trafiła jednak w inne ręce. Cóż... Czekałam. Długo. Cierpliwie. I mam! Ucieszyłam się jak dziecko, kiedy(...)zacząć zrywać papier ze starannie zapakowanego pudełka. Jest! Próba techniczna na sucho - zaliczona pozytywnie. Mogę zacząć przyjmować zamówienia: 2 x waniliowe, 1 x truskawkowe, 1 x malinowe.... Lista smaków i kolejności kręcenia szybko się zapełnia. Za waniliowymi nie przepadam, ale czego się nie robi (kręci właściwie) dla ukochanego dziecka? Truskawkowe, malinowe - pyszne, ale nie mam już mrożonych owoców - zniknęły
KUCHARNIAmiałam esencji waniliowej CIASTO: 600g mąki pszennej - pierwotnie było 500g, jakoś tak ciągle dosypywałam przy wyrabianiu, bo konsystencja ciasta wydawała mi się za rzadka 2 łyżki oliwy - taki mój dodatek :) szczypta soli NADZIENIE: 3/4 słoiczka powideł śliwkowych DO POSMAROWANIA: 1 białko - roztrzepane widelcem W rondelku rozpuścić na małym ogniu masło. Dodać mleko, śmietanę, cukier puder, cukier wanilinowy, jajko oraz żółtko(...)Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok 20 minut do zarumienienia - 200C wydało mi się zbyt gorąco, bułeczki by mi się przypaliły . WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Moje domowe kucharzenie Ewa w kuchni Nasze życie od kuchni Piekielna kuchnia Anety Piekę bo lubię Sama słodycz... i szczypta chili Pasja Smaku Ciasteczkowy potwór Życie zaczyna się w kuchni Smaki Alzacji
Grunt to przepis!No i stało się, jesteśmy z Wami (i dla Was) już 6 lat. Dzisiaj nasz blog Marder&Marder Manufacture obchodzi 6 urodziny. Zakładając go w
Marder&Marder ManufactureSkładniki na krem: - 1,4 l mleka 3,2% - 3 budynie waniliowe - 1 i ¼ szklanki cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 120g masła - 4 jajka - 1 laska wanilii Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia Ciasto zagniatamy dzień wcześniej. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką(...)przed pieczeniem. Następnie szykujemy masę budyniową. Z powyższych proporcji wyjdzie ciasto dosyć wysokie, jak na zdjęciach, ale można zrobić mniej i niższe. Odlewamy ½ litra mleka. Pozostałe zagotowujemy z masłem, cukrami i wanilią (wydrążone ziarenka dodajemy do mleka z bydyniami). Do pozostawionego mleka dodajemy całe jajka, budynie, obie mąki, ziarenka wanilii. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gdy mleko się zagotuje wyjmujemy
mojewypiekiinietylkoR abarbar to bylina, której jadalną część stanowią łodygi, które mają kwaskowaty, orzeźwiający smak. W miarę dojrzewania zmieniają kolor z zielonego na czerwony, a bardziej dojrzałe
Smakowity Blog Kulinarny