tradycją, zeszły tydzień został spędzony na sprzątaniu. Wyrazy uznania dla C.; to on w tym roku wykonał lwią część pracy. Ja ciągle jestem nieogarnięta i zmęczona, sił na domowe prace brakuje mi nieustannie. Chłopak jednak stanął na wysokości zadania - pucował, szorował, odkurzał i zamiatał. Efekt tego był taki, że gdy w niedzielę wróciłam do domu, wszystko błyszczało, a na stole(...)według niego poza lukrecją słodycze mogłyby nie istnieć. Ciasteczka z jeżynami i migdałami Składniki: (na 50 sztuk) 150 g miękkiego masła 185 g mąki pszennej 60 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g płatków migdałowych 2 łyżki liofilizowanych jeżyn dodatkowo: 2 łyżki cukru Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać przesianą mąkę. Następnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeśli upieczecie drożdżówki z tego przepisu to gwarantuję Wam, że już nigdy nie kupicie tych sklepowych!:) Prawdziwe, domowe drożdżowe ciasto, pyszny budyń i soczyste truskawki oraz najlepsza słodka kruszonka tworzą te idealne bułeczki:) Drożdżówki są przepyszne, mięciutkie, puszyste, budyń zaś i truskawki wspaniale razem smakują. Standardowo do budyniu dodaję trochę mascarpone przed pieczeniem, ale tym razem pokusiłam się(...)wychodzi 18 sztuk, czyli około 250 g) - nie rozmrażane wcześniej!*opcjonalnie 5 kopiastych łyżek mascarpone (możesz pominąć)SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki + 2 łyżki cukru1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)70 g roztopionego masłaWYKONANIE:CIASTO:Ciepłe masło, mleko, cukier, jajko oraz żółtka wymieszaj razem w misce trzepaczką.Dodaj mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami i wyrób gładkie, elastyczne
Słodko-Słony Świat Ilonykońca, bo przecież z największą ochotą będę nakładać kolejne gałki najbliższym. Maszynka do lodów była zawsze na mojej liście marzeń. Już kiedy byłam małą dziewczynką marzyłam skrycie o "domowej fabryce lodów" , i prawdę mówiąc raz byłam o krok od jej posiadania, wówczas maszyna trafiła jednak w inne ręce. Cóż... Czekałam. Długo. Cierpliwie. I mam! Ucieszyłam się jak dziecko, kiedy(...)zacząć zrywać papier ze starannie zapakowanego pudełka. Jest! Próba techniczna na sucho - zaliczona pozytywnie. Mogę zacząć przyjmować zamówienia: 2 x waniliowe, 1 x truskawkowe, 1 x malinowe.... Lista smaków i kolejności kręcenia szybko się zapełnia. Za waniliowymi nie przepadam, ale czego się nie robi (kręci właściwie) dla ukochanego dziecka? Truskawkowe, malinowe - pyszne, ale nie mam już mrożonych owoców - zniknęły
KUCHARNIAmiałam esencji waniliowej CIASTO: 600g mąki pszennej - pierwotnie było 500g, jakoś tak ciągle dosypywałam przy wyrabianiu, bo konsystencja ciasta wydawała mi się za rzadka 2 łyżki oliwy - taki mój dodatek :) szczypta soli NADZIENIE: 3/4 słoiczka powideł śliwkowych DO POSMAROWANIA: 1 białko - roztrzepane widelcem W rondelku rozpuścić na małym ogniu masło. Dodać mleko, śmietanę, cukier puder, cukier wanilinowy, jajko oraz żółtko(...)Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok 20 minut do zarumienienia - 200C wydało mi się zbyt gorąco, bułeczki by mi się przypaliły . WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Moje domowe kucharzenie Ewa w kuchni Nasze życie od kuchni Piekielna kuchnia Anety Piekę bo lubię Sama słodycz... i szczypta chili Pasja Smaku Ciasteczkowy potwór Życie zaczyna się w kuchni Smaki Alzacji
Grunt to przepis!No i stało się, jesteśmy z Wami (i dla Was) już 6 lat. Dzisiaj nasz blog Marder&Marder Manufacture obchodzi 6 urodziny. Zakładając go w
Marder&Marder ManufactureSkładniki na krem: - 1,4 l mleka 3,2% - 3 budynie waniliowe - 1 i ¼ szklanki cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 120g masła - 4 jajka - 1 laska wanilii Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia Ciasto zagniatamy dzień wcześniej. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką(...)przed pieczeniem. Następnie szykujemy masę budyniową. Z powyższych proporcji wyjdzie ciasto dosyć wysokie, jak na zdjęciach, ale można zrobić mniej i niższe. Odlewamy ½ litra mleka. Pozostałe zagotowujemy z masłem, cukrami i wanilią (wydrążone ziarenka dodajemy do mleka z bydyniami). Do pozostawionego mleka dodajemy całe jajka, budynie, obie mąki, ziarenka wanilii. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gdy mleko się zagotuje wyjmujemy
mojewypiekiinietylkoR abarbar to bylina, której jadalną część stanowią łodygi, które mają kwaskowaty, orzeźwiający smak. W miarę dojrzewania zmieniają kolor z zielonego na czerwony, a bardziej dojrzałe
Smakowity Blog Kulinarnypudru - 250g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: - 5 opakowań budyniu waniliowego bez cukru - 1 litr mleka - 6 łyżek cukru - 227g masła (temp. pokojowa) - 250g serka mascarpone - opcjonalnie 2 łyżki alkoholu Dodatkowo: - ok. 600g świeżych malin - 2 galaretki malinowe - 700ml wrzątku na dwie galaretki (w chłodne(...)mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Gotujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Wlewamy
mojewypiekiinietylkowydrążeniu gniazd nasiennych - pokroić w 1cm kostkę 1 duży cukier waniliowy (30g) 1szkl rodzynek (100g) - choć w oryginalnym przepisie było 50g, zwiększenie ilości rodzynek było dobrym posunięciem, świetnie się komponują z jabłkami w tym farszu 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kardamonu BISZKOPT: 6 jajek szczypta soli 5 łyżek cukru (100g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska 1 szklanka mąki(...)pszennej - u mnie tortowa INNE: masło do posmarowania papieru - przyznam się, że zapomniałam... ale użyłam dobrej jakości papieru do pieczenia i obyło się bez przypalenia, papier oderwałam bez problemów cukier pude r - do obsypania ciasta po upieczeniu i wystudzeniu Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i dość grubo wysmarować masłem - zapomniałam o maśle... ale użyłam dobrej jakości
Grunt to przepis!dodać drożdże oraz pastę waniliową i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn "ruszy" - używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia. Do miski przesiać przez sito mąkę pszenna - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać mąkę pełnoziarnistą, cukier, szczyptę soli, jajko oraz(...)ogniu stopić masło, a następnie odstawić do całkowitego wystudzenia. Schłodzoną w lodówce czekoladę zetrzeć na dużych oczkach tarki do miseczki. dodać cukier, cynamon i wystudzone masło. Wymieszać na łatwą do rozsmarowania pastę - u mnie miała grudki od cukru trzcinowego, ale nie ujęło jej to smaku :) Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy
Grunt to przepis!średnich drożdżówek: 200g chałwy - u mnie kakaowo-waniliowa 100ml mleka 50g świeżych drożdży 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 150g cukru 2 całe jajka + 1 żółtko - 1 białko zostawić do smarowania drożdżówek przed pieczeniem szczypta soli słoik 300ml gęstego dżemu śliwkowego - przetwór własny cukier perlisty - do posypania po wierzchu przed pieczeniem(...)posypać cukrem perlistym po wierzchu. Piec w temp. 200C ok 10 min - piekarnik musi być wcześniej odpowiednio nagrzany - następnie zmniejszyć temp. do 160C i dopiekać kolejne 10 min. Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. Zajadać ze smakiem! :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Lekka chmurka chałwowo-śmietankowa bez pieczenia MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Sezamowe
Grunt to przepis!wiedziałam, tak nie spał(am) przez moją głupotę i łakomstwo. " Ma się Pani cieszyć macierzyństwem, a nie umartwiać "- tak oto podsumowała pani doktor dietę matki karmiącej podczas domowej wizyty. Jedno trzeba przyznać, początki ćwiczą silną wolę matki. Zwłaszcza po takim rozpasaniu, jakiemu dałam upust, będąc w ciąży. Ale jak się chciało karmić cycem, to buzia w dzióbek(...)pięciozłotówkami. Jedna mała, bianca jeszcze spustoszenia nie czyni, ale dla spokoju sumienia do łask wróciła zbożówka. Nawet nie przypuszczałam, że tak ucieszy mnie jej smak. Podrasowałam ją trochę esencją waniliową i wypas jest! Bez dwóch zdań odstawić mam (prawie) wszystkie owoce, zwłaszcza te czerwone i cytrusy, miód, orzechy i czekoladę. Czyli sezon truskawkowy oficjalnie uważam za zamknięty, choć nie był
bastalenaScena pierwsza: Ujęcie kuchni wieczorową porą. Pani domu wyjmuje z zamrażalki paczki szpinaku i umieszcza je w misce przy zlewie, by rozmroziły się przez noc. Wychodząc
Karczma HonoriettyOstatni tydzień września jest oficjalnie zwany w Szwecji tygodniem prinsesstårta . Tort powstał po raz pierwszy w 1948 roku i został stworzony przez Jenny Å kerstr ö m - prekursorkę bycia "domową boginią". Rodzina królewska a dokładniej trzy księżniczki: Margaretha, M ä rtha i Astrid tak zasmakowały w tym wypieku, że stał się ich ulubionym tortem. Z biegiem czasu ciasto zyskało ogromna(...)ziemniaczanej 150 g drobnego cukru 4 jajka Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Obie mąki należy wymieszać i przesiać. Dno okrągłej formy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie
maniapieczeniazawsze tak, że w dzień urodzin jest tylko imprezka kameralna w naszym ścisłym domowym gronie, a dopiero potem jest duża impreza rodzinna, pierwsze wegańskie torty musiały być od razu dwa. Tort nr 1, a właściwie torcik, był typowym torcikiem BEZ PIECZENIA, bez jakiejkolwiek mąki, cukru i różnych takich, naturalnie słodki, łatwy w przygotowaniu i naprawdę smaczny tort marchewkowo-figowy(...)łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka cukru (ja daję zawsze max 3/4 szklanki) (można użyć brązowego, z jego powodu ciasto też wyjdzie ciemniejsze ale inaczej, niż od mąki, bardziej karmelowo, czasem jest to pożądane dla lepszego kontrastu z jasnym kremem) - szczypta soli (sprawia, że smak słodki jest bardziej słodki) - 1 torebka cukru waniliowego (ostatnio zamiast niego użyłam samej WANILII
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE