domowy chleb - 5671 przepisów (strona:71/379)

Zupa gulaszowa po węgiersku z polędwicą 103

Pikantna zupa węgierska gulaszowa od serca. Rozgrzewa, syci i jest przepyszna. Podaję ją z chlebem domowym na zakwasie. składniki: 390 g pomidorów krojonych Pudliszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por biała część 1 marchewka 3 ziemniaki 1 kawałek korzenia selera 1 papryka czerwona 100 g kabanosów 1 polędwica wieprzowa 1 litr bulionu drobiowego sól, pieprz czarny i czerwony(...)łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 papryczka chili ostra 1 łyżeczka 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka rozmarynu natka pietruszki chleb na zakwasie olej rzepakowy Wykonanie: Seler, marchewkę, ziemniaki obieram. Seler ścieram na tarce jarzynowej, marchew i ziemniaki kroję w kostkę. Paprykę kroję na kawałki. Cebulę, czosnek drobno kroję a por w krążki. W rondlu rozgrzewam

wesoła kuchnia
Bułki poznańskie, dwudniowe. 98

Dziś zapraszam na pyszne, domowe bułki. Piekłam je z dziewczynami z grupy, Domowa Piekarnia. Przyznam, że pierwszy raz, piekłam bułki w ten sposób. Wieczorem, robimy podmłodę, (jest to kilkunastogodzinny zaczyn pszenny), a rano, dodajemy resztę składników. Podczas pieczenia, na dnie piekarnika, ustawiamy naczynie z wodą, żeby zaparować piekarnik. Dzięki temu bułeczki(...)miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Jak dla mnie idealne. Piekłam nieco dłużej, niż w oryginalnym przepisie i dodałam trochę cukru. Oryginalny przepis, pochodzi z książki Piotra Kucharskiego,"Chleb. Domowa piekarnia." Składniki: Podmłoda: 2 g. świeżych drożdży 200 ml. ciepłej wody 200 g. mąki pszennej Ciasto właściwe: 400 g. mąki pszennej 200 ml. ciepłej wody 10 g. drożdży

Agusiowe smakołyki
Dwór Zaścianek - magiczny wypoczynek na Podlasiu Nadbużanskim 139

Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Jest tu pysznie, swojsko i czuć, ze właściciele lubią dobrze zjeść i pysznie karmić swoich gości. Domowe wędliny, pyszne przetwory, prawdziwy biały ser, miody i rewelacyjny domowy chleb na zakwasie, dania regionalne, to tylko część wspaniałych produktów, których możecie tu spróbować.  Powiem Wam, że dawno nie jadłam takiego chleba z masłem i miodem - rewelacja! Jedno jest(...)także pogaworzyć  z właścicielami o historii tych okolic, o ciekawych i wartych odwiedzenia miejscach - pan Zbyszek jest bezcenną skarbnicą wiedzy na ten temat -   sącząc przy okazji wyborną domową nalewkę z kwiatów czarnego bzu. Nie będę Wam już opisywać  więcej szczegółów, tam po prostu trzeba pojechać i samemu namacalnie sprawdzić panujący w Dworze klimat i niepowtarzalną atmosferę. Cudownie

Kulinarne przygody Gatity
Chleb z czosnkiem niedźwiedzim 148

Lubisz smak czosnku jednak czasami z niego rezygnujesz, gdyż jest zbyt intensywny? Chleb z czosnkiem niedźwiedzim Zastąp czosnek pospolity czosnkiem niedźwiedzim i ciesz się bez obaw jego smakiem. Czosnek niedźwiedzi to roślina, na którą sezon właśnie się rozpoczął. Ja swój dostałam w sklepie spożywczym, możecie go również zebrać w wilgotnych lasach gdzie(...)roślina rośnie dziko. Czosnek niedźwiedzi występuje w formie liści, które idealnie nadają sie do dań mięsnych, jajek czy pieczywa. W pieczywie znalazł się u mnie właśnie. Dodałam go do domowego chleba. Czosnek cudownie podkreślił smak pieczywa, nadając mu wyjątkowego aromatu . Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego

mecooks
żurek z jajkiem i kiełbasą 122

Kwaśna zupa na zakwasie z mąki żytniej :)  Niesamowicie smaczna, tradycyjna zupa :) Zakwas przygotowujemy z 5 łyżek mąki żytniej zalanej 1/2 litra wody. Naczynie musi być

chleba naszego
Chleb pszenny na zakwasie 174

Czasochłonny, ale prosty w przygotowaniu chleb pszenny na zakwasie. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", jednak pozwoliłam sobie wprowadzić tutaj kilka zmian (głównie też dlatego, że nie mam koszyków rozrostowych). SKŁADNIKI na 2 formy keksowe o wymiarach 35x12,5 (mogą być mniejsze) Na zakwas 120 g zakwasu żytniego 500 g mąki pszennej chlebowej(...)wody (przegotowanej) Na ciasto właściwe 900 g zakwasu 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 200 ml wody (przegotowanej) 15 g soli płatki owsiane do oprószenia góry chlebów dodatkowo: mąka pszenna typ 750 do oprószenia rąk i stolnicy WYKONANIE Dzień przed pieczeniem. Zakwas żytni wyjąć z lodówki i ogrzać go (około 2 godziny). W dużej misce wymieszać ogrzany zakwas

Passions hobbies life
Jaja sadzone w warzywach 217

patelnię jaja od kur szczęśliwych i biegających gdzie chcą parmezan lub inny Wasz ulubiony ser olej kokosowy do smażenia(duszenia) sól morska lub himalajska różowa masa świeżej natki pietruszki chleb domowej roboty opcjonalnie oliwa z oliwek do spryskania przed podaniem Danie jest genialnie proste ,a przy tym niezwykle aromatyczne i sycące. Rozgrzewasz patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego.Wrzucasz warzywa(...)warzywa będą miękkie, robisz w nich dolki do których wbijasz jaja. Ile chcesz/ile Was jest. Solisz.Przykrywasz ,aż jaja się zetną. Gotowe. Parmezan lub iny ser. Natka pietruszki i kawałek chleba. Pyszna kolacja. Czasem moje dzieci życzą sobie takiego śniadanka. Nie ma sprawy. W zamrażarce zawsze mam warzywa na patelnię. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Chlebek ziołowy 223

Chlebek ziołowy Pyszny, aromatyczny chleb domowej roboty z dodatkiem ziół i przypraw, który świetnie sprawdza się jako przekąska na imprezy. Najlepszy jest jeszcze na ciepło, rwany prosto z blaszki – znika w błyskawicznym tempie Jeśli lubicie bułki czosnkowe, to na pewno ten przepis Wam posmakuje. Jeśli nie przepadacie za bardziej aromatycznymi i ostrzejszymi smakami, dodajcie więcej ziół i przypraw, rezygnując(...)jednocześnie z ząbków czosnku. I to jest właśnie w chlebku ziołowym najlepsze – każdy może doprawić go inaczej, pod swój smak, ale zawsze wychodzi dobry Składniki: Chleb: 500g mąki 250ml ciepłej wody 7g suchych drożdży / 40g świeżych 40ml oleju szczypta soli szczypta cukru do zaczynu drożdżowego Masło ziołowe: 3 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli świeży koperek, bazylia, pietruszka

Taste and Cook
kanapki 172

Zwykłe kanapki każdy zna :) Jak to się robi u nas :) U nas powstają spontanicznie :) tzn. produkty na stół i do dzieła :) Wszystko zależy od pomysłu i

chleba naszego
Rydze na maśle z lubczykiem 140

Mój Tata całe lata był mi przewodnikiem po lesie, uczył oznaczania grzybów i prowadził w swoje najlepsze miejsca jakie znał, zabierał swój stary znoszony zielony plecak, chleb z kawałkiem słoniny i herbatę do zwykłej butelki. Bardzo Mu jestem wdzięczna za ten specjalny czas, chociaż jako dziecko zupełnie tego nie doceniałam, a teraz sama swoją wiedzę przekazuje moim dzieciom.  Smak(...)przy pomocy bieżącej wody i gąbki.  2. Na patelni rozgrzać masło, smażyć grzyby ok. 10- 12 minut, oprószyć solą i dodać listki lubczyku. Najlepsze jeszcze gorące z pajdą domowego chleba

Apetyczna babeczka
Surówka z kapusty i świeżych ogórków 164

Surówka, która doskonale sprawdzi się zarówno do obiadu jak i na kolację czy imprezę. Potrzebujemy główkę młodej kapusty ~1,5 kg, świeże ogórki 0,5-0

chleba naszego
.676. lody na śniadanie? + Norwegia cz.1 144

kupiłam też ciasteczka (drożdżowe? dzisiaj spróbuję i jutro napiszę co to jest dokładnie ;)) z cukrem waniliowym. Ogólnie jedzenie tam było cudowne! Codziennie rano dostawaliśmy świeży, jeszcze gorący, pełnoziarnisty, domowy chleb. Prze-py-szny. Bardzo podobało mi się to, że kucharze robili oddzielne posiłki dla wegetarian i wegan, i to nie jakieś ugotowane warzywka z torebki, owszem, dania na bazie warzyw(...)inni, ale oczywiście w wersji lakto-free. Gdy danego dnia byliśmy w ośrodku, tj. nie wyjeżdżaliśmy nigdzie było coś w rodzaju podwieczorku "coffee break" na którym było jakieś domowe ciasto, raz gofry, mus czekoladowy itp. Poza tym były też "wieczory kulturalne" kiedy każdy kraj przygotowywał tradycyjne jedzenie na kolację, a następnie była prezentacja multimedialna o danym kraju, a po niej

breakfast of dreams
Chlebek bez wyrabiania 181

dnia upiec. Chlebek ma bardzo chrupiącą skórkę i delikatny miąższ, myślę, że dłużej nie trzeba go zachwalać.   Czy może być coś lepszego od śniadania bądź kolacji z domowym chlebem?  Przepis pochodzi ze strony Marynawkuchni   ja zmniejszyłam tylko ilość soli. Serdecznie polecam;)   Składniki: 450 gramów mąki typ 650  3 gramy soli 5 gramów cukru

Krakowskie smaki Ani
Śledzie na obiad. 178

Dzisiaj Wielki Piątek! Domowe śledzie, to dobra propozycja na obiad. Płaty śledziowe dobrze płuczemy kilka razy w zimnej wodzie. Przygotowujemy zalewę octową, studzimy ja i wkładamy  śledzie. Zalewa: 2 litry wody, 1 szkl. octu,  1 szkl. cukru, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela, cebula. Wszystko należy zagotować razem i wystudzonym zalewamy śledzie na minimum 5h. Potem śledziki odcedzamy(...)które łączymy w misce ze sobą. Śledzie zawijamy i spinamy wykałaczkami, trochę jeszcze osuszamy na papierze. Następnie układamy na półmisku i serwujemy np. z ziemniakami w mundurkach lub z chlebem. Smacznego

chleba naszego
Chleb pszenny na zakwasie żytnim 129

Staram się piec chleb przynajmniej 2-3 razy w miesiącu. Nie zawsze mi to wychodzi, chociaż zakwasu mi nie braknie (okazuje się, że jego produkcja jest niezwykle prędka). Podzieliłam się już nim nawet z mamą. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Jakie zalety ma domowy chleb na zakwasie? Jest pyszny, bez środków chemicznych oraz bardzo długo utrzymuje świeżość. CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE ŻYTNIM Składniki: - 200 gramów zakwasu żytniego (jeżeli mamy słaby zakwas albo mało czasu możemy dodać

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania