składniki: 500 g kaszy gryczanej, nie palonej 700 ml letniej wody 2-3 łyżeczki soli opcjonalnie: nasiona słonecznika, siemienia lnianego… wykonanie: Kaszę płuczemy a następnie
Domowy Smak Jedzeniataką okazją jest nasza nowa zabawka czyli automat do chleba marki Unold. To solidna niemiecka marka sprzętów AGD. Taka chlebowa maszyna to idealna rzecz dla tych, którzy chcieliby jeść domowy chleb, a nie bardzo się na tym znają. Nie bardzo mają ochotę zgłębiać wszelkie tajniki pieczenia, albo w ogóle kulinaria ich nie kręcą. Tutaj nie trzeba się znać na niczym
Marder&Marder ManufacturePierwszy raz robiłam chleb z dodatkiem suszonych drożdży..i szczerze mówiąc obawiałam się co z tego wyjdzie...a wyszedł piękny i smaczny chlebek..jest bardzo prosty
Moje domowe kucharzenielekko kakaowy pudding chlebowy z domowego chleba czekoladowego podany z malinami, borówkami i tartą czekoladąDobrze mi tak jak jest teraz.5
More food, love and dreamsupiec już wiele razy, jednak za każdym razem lądował w karmniku dla ptaków. Winę zrzucałam albo na zakwas, albo na mąkę. Natknęłam się jednak ostatnio na sporo przepisów na domowy chleb na drożdżach. Postanowiłam dać sobie ostatnią szansę. I było warto! Z pewnością będę jeszcze kombinować z różnymi dodatkami i typami mąki. Tym razem użyłam gotowej mieszanki mąk pełnoziarnistych- pszennej(...)orkiszowej. Wypiek jest dość ciężki- zasługa mąki żytniej . Myślę, że z samej mąki pszennej pieczywo będzie dużo lżejsze i mniej zbite. Dodatkami były otręby, słonecznik i czarnuszka. Do wypieku domowego pieczywa polecam zwłaszcza tę ostatnią- nadaje niesamowitego aromatu. Zresztą, przekonajcie się sami! Składniki na 1 bochenek ok. 1kg: 600g mąki pełnoziarnistej 50g drożdży 1 łyżka soli 2 łyżeczki cukru
Wrzosowa Polanamojemu zaskoczeniu podczas mojej weekendowej nieobecności najbardziej Miśkom brakowało domowego chleba, bo to żenie tęskna za mną a za moim jedzeniem nie jest dla mnie niczym nowym. W poniedziałek zabrałam się za pieczenie chleba. Tym razem upiekłam lekko słodki z sprawą rodzynek, orzechowy pszenny chleb. Wspaniale komponuje się z każdym mozliwym dżemem oraz masłem orzechowym. Składniki na dużą keksówkę
greenscarfPyszne bułki z serem feta, salami, papryką, koperkiem... znikają momentalnie. Robimy ciasto drożdżowe jak na chleb: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłej wody
chleba naszegoJeśli boicie się rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem pysznych, domowych chlebów, to ten przepis jest dla Was. Co tu dużo pisać. Chleb pszenny- ideał. Pięknie wyrasta, pięknie pachnie podczas pieczenia. Doskonale smakuje. Skórka jest niesamowicie chrupiąca. Polecam potestować z różnymi dodatkami. Ja dziś piekłam z suszonymi pomidorami. Kolejny pewnie będzie z oliwkami. Chleb nie wymaga praktycznie żadnych zdolności. Dla pewności
Mieszam w GarnkuChleb żytni z kaszą gryczaną Kolejny z chlebów z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". Ciężki i wilgotny - wspaniały! ♡ Piekłam go wcześniej według oryginalnej receptury, kolejnym razem pominęłam orzechy - obie wersje godne są uwagi. Chleb pieczony jest wyłącznie z mąk żytnich - typ 2000 i 720 - jest więc bardzo syty. Chleb żytni z kaszą gryczaną – przepis: Składniki
Moje QulinariaZdrowych dodatków do chleba ciąg dalszy!. Moja tapenada jest w najprostszym wydaniu, a wiec oliwki, oliwa i czosnek, a efekt? - wypróbujcie sami najlepiej z domowych chlebem. Składniki: 15 dag czarnych drylowanych oliwek 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku garść orzechów włoskich pieprz czarny świeżo mielony sól 1. Oliwki odcedzić. Orzechy uprażyć na suchej patelni
Apetyczna babeczkaBardzo prosta propozycja podania śledzia solonego. Przepis trudno zepsuć, więc każdy z pewnością potrafi go przygotować. Śledzia warto podać z pajdą domowego chleba z masłem.Składniki:60 dag solonych płatów śledziowych 1 szklanka przecieru pomidorowego, ok 1 i 1/2 małego słoiczka, jeśli macie domowy przecier to będzie idealnie7 - 8 średniej wielkości cebul3 pełne łyżki dobrej jakości majonezuoliwa lub olejsólpieprz2
Apetyczna babeczkaJakiś czas temu koleżanka podsunęła mi pomysł, by podać jakąś recepturę na domowy chleb. Przyznaję, że dotąd chleba nie piekłam, stąd też z pewną taką nieśmiałością podjęłam wyzwanie... Wertując stoisko z przyprawami natknęłam się na przyprawę do chleba włoskiego, na której zawarto też recepturę jego przygotowania - uznałam, że na początek może być:)Sama przyprawa
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapoczątku, czyli od pierwszego dnia stosowania Metody Montignac piekę domowy chleb. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowymożna wykorzystać nie tylko do pieczenia chleba. Mój wybór padł na koszyk z misą do wyrastania Della Casa firmy TESCOMA . Jak zapewnia producent "to doskonały do łatwego przygotowania domowego chleba. Perforowany koszyk nada bochenkowi typowy kształt oraz wygląd, dodatkowo chleb wyrośnie szybciej. Produkt został wykonany z wysokiej jakości wytrzymałego plastiku. Można myć w zmywarce." i to było
Bernika - moj kulinarny pamietnikwciąż milczy............ale na szczęście ratuje nas chleb, tego w domu nigdy nie może zabraknąć. Osobiście nie znam nikogo, kto gardzi chrupiącą , jeszcze ciepłą skórką i miękkim, dziurawym miękiszem domowego chleba. Zaprawiłam się już dobrze w wypiekach chleba i sprawia mi to dużą radość, ale czasem brakuje mi czasu na 24 godzinny cykl wyrastania, wtedy sięgam po "szybkie chleby
Słodki Kompromiswracając do dania głównego śniadaniowego - polecam smaczną i wyjątkową w swojej prostocie przekąskę - grzanki francuskie :) Pyszne zarówno z energetyczną kawą jak i zieloną herbatą. Na grzanki potrzebujemy: - chleb domowy lub tostowy - kiełki rzodkiewki - olej - pieprz - sól - jajko - mleko Upijamy jajko, dodajemy 30ml mleka, doprawiamy sola i pieprzem. W mieszance maczamy chleb i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Gotowe grzanki posypujemy kiełkami
upichcona