kiedy upiekłam swój pierwszy chleb robię to niemalże co weekend. Jest o wiele lepszy niż ten ze sklepu! Nic nie zastąpi prawdziwego, domowego chleba. I tego zapachu, który unosi się w całym domu podczas pieczenia... Dzięki zakwasowi chleb długo utrzymuje świeżość i ma ten prawdziwy smak. Poza tym całości dopełniają chrupiąca skórka i miękki, wilgotny miąższ. Wyhodowanie zakwasu wcale
chili & sugarDzisiaj jeden z moich ostatnich domowych chlebów na zakwasie (ostatni to razowiec żytni, będzie o nim w następnym poście). Chleb zdecydowanie inny od dotychczas prezentowanych. Duży wkład mąki orkiszowej czyni go pieczywem bardzo charakterystycznym. Bardzo wyczuwalna jest w nim mąka orkiszowa, która ma dość specyficzny gluten, chleb jest taki wręcz elastyczny, bardzo wilgotny, przepyszny. Oczywiście jak większość moich chlebów jest
Smaczne Zdrowelepszego, niż jeszcze ciepły, domowy chleb. Tylko zazwyczaj nie da się go spontanicznie zrobić na śniadanie bez wcześniejszego przygotowania - zazwyczaj potrzeba co najmniej 2 - 3 godzin. Czyżby? Ten chleb przygotowałam w mniej więcej godzinę - razem z pieczeniem :) Wiadomo, nie smakuje jak długo wyrastający bochenek na zakwasie, ale też jest niczego sobie :) Dodatki ostrych przypraw i suszonych ziół świetnie komponują się
Słodkie PrzyjemnościBliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Zwykle przygotowuje się je na drożdżach z mąki gryczanej lub mieszanki mąki pszennej i gryczanej. Wykorzystując moje zamiłowanie do wypieku domowego chleba zrobiłam bliny na bazie zakwasu żytniego, tego na którym piekę chleb. Do ciasta dodałam też tarte buraki, co wzbogaciło bliny o charakterystyczny słodkawy smak, który dobrze komponuje się
Smakowity Blog KulinarnyZapraszam wszystkich chętnych do wypróbowania poniżej pokazanych przepisów. biały-barszcz żurek-w-chlebie grochówka zupa-rybna zupa-klopsikowa zupa-ze-świeżych-ogórków zupa-z-dyni
chleba naszegoPomysł na takie zrazy powstał tak ot ..podczas robienia kotletów schabowych...zrobiłam tylko kilka takich zrazów na spróbowanie..no i...zrazy okazały się smaczne... 50-60
Moje domowe kucharzenieChleb orkiszowo - gryczany Dziś mam dla Was przepis na pełnoziarnisty chleb orkiszowo - gryczany . Ten zdrowy chlebek z mąką gryczaną jest bardzo sycący, łatwy w przygotowaniu i pyszny, idealny do stworzenia kolorowych kanapek. Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z mąką gryczaną przypomina odrobinę chleby na zakwasie. Jest dość ciężki, ale nie zbity; powinien Wam posmakować nawet jeśli nie przepadacie za gryką(...)łatwo się kroi na małe, zgrabne kromki. Świetnie smakuje z wytrawnymi dodatkami, na przykład domową wędliną , serem i warzywami, ale pasują do niego też słodkie dodatki jak powidła lub czekośliwka . Jeśli lubicie zdrowe pieczywo, koniecznie wypróbujcie, polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na domowy chleb, a TUTAJ więcej przepisów na bułki:) Jeśli lubicie chleb pełnoziarnisty, polecam również mój błyskawiczny
Lekcje w kuchniZiołowa rolada ze schabu na kanapki Dziś domowa wędlina z piekarnika , czyli ziołowa rolada ze schabu na kanapki . To świetny zamiennik sklepowych wędlin, jest łatwa i dość szybka w przygotowaniu (nie licząc czasu pieczenia). Moja ziołowa rolada ze schabu na kanapki jest bardzo prosta - zawiera sporo aromatycznych, suszonych ziół, a także cieniutkie plasterki czosnku. Nadzienie do rolady schabowej może być(...)zimno, wkładam do lodówki, a po schłodzeniu kroję na cieniutkie plasterki. W kanapkach świetnie skomponuje się się z odrobiną musztardy, ćwikły, chrzanu czy majonezu, ale tak naprawdę kromka domowego chleba nie potrzebuje niczego więcej niż dobrego masła i właśnie takiej wędliny. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na domowe wędliny, a TUTAJ więcej przepisów na schab:) Do domowej wędliny polecam
Lekcje w kuchnimaślance i z odrobiną masła. Mój pierwszy chleb z maszyny wyszedł, powiedzmy, dziwny. I powiem Wam szczerze, że nie miałam kogo zapytać dlaczego, bo wszyscy "wypiekacze" domowych chlebów tłumaczyli mi, że to ja jestem dziwna, bo piekę chleby z automatu - chleb się piecze na zakwasie i w piekarniku, kropka.A ja lubię mój chleb z maszyny :) Dlaczego? Na pewno
Kraina Tysiąca Smakówwykwintne danie .Podane w tej formie czyli "kremu " staje się daniem eleganckim i stylowym.Wystarczy tylko piękna porcelana , a zupa nabiera elegancji .Jeśli podamy ja w miseczkach glinianych z kawalkami domowego chleba ,będzie daniem swojskim i domowym.Ja swoja zupę podałam w bialej porcelanie ,gdyz pragnęłam ,aby ładnie się prezentowala na stole przy gosciach.Polecam na domowe uroczystości.Zapraszam. 1 puszka kukurydzy(...)białego pieprzu.Kiedy wszystko będzie już miękkie ,zupę ściągnąć z palnika,dodać kremówkę i posiekana natkę z koperkiem,całość zmiksować blenderem.Gotową zupę rozlać do talerzy.Podawać z bramkami z chleba pełnoziarnistego,gorącą!.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiupieczenia tego bochenka zaczęła się moja przygoda z pieczeniem domowego chleba. Dotąd moje próby spełzały na zakalcach, jakichś niewyrośniętych, niedopieczonych plackach, które nie miały nic wspólnego z pysznym, chrupiącym pieczywem. Dałam sobie więc spokój. Nie na długo. Pomyślałam, że skoro tak bardzo marzy mi się własne pieczywo, to je zrobię! Metodą prób i błędów, ale w końcu zrobię! I zrobiłam
Raj dla PodniebieniaJeżeli dbacie o linię i unikacie białej mąki to zachęcam do przygotowania domowego chleba, które w 100% składa się z płatków owsianych i ziaren :) Będziecie zachwyceni poniższym pieczywem, które ma chrupiącą skórkę, miękki i wilgotny środek, mocno syci, a także długo zachowuje świeżość (3-4 dni). Na sam koniec dodam, że chleba nie trzeba wyrabiać (wystarczy wszystko wymieszać łyżką
UgotowaćChleb z kaszy gryczanej to wypiek, który nie wymaga wielu czynności w trakcie przygotowania, a smakuje wyśmienicie. Jeśli chcesz zrobić domowy chleb bezglutenowy, ale nie lubisz zagniatać ciasta ani nie masz ręki do zakwasu, to ten przepis jest dla Ciebie! Pieczenie chleba w domu nie uchodzi za czynność łatwą, choć według mnie niesłusznie. Wszystko bowiem zależy od przepisu, z jakiego
Wiszniówka[Głosów:0 Średnia:0/5] składniki: 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g mąki żytniej 25 g drożdży, świeżych 450-500 ml letniej wody
Domowy Smak Jedzenia[Głosów:35 Średnia:4.8/5] składniki: 750 g mąki 25 g drożdży 450 – 500 ml letniej wody 1 łyżka oleju 3/4 łyżeczki cukru
Domowy Smak Jedzenia