domowy chleb - 5671 przepisów (strona:69/379)

Proziaki z Równego – kuchnia podkarpacka 158

Równego - kuchnia podkarpacka Proziaki to niewielkie placki pszenne, pieczone niegdyś na blasze kuchennego pieca, których historia na Podkarpaciu liczy podobno 150 lat. Pełniły one rolę pieczywa, kiedy kończył się domowy chleb. Do ich przygotowania podkarpackie gospodynie wykorzystywały dostępne składniki, dzięki którym szybko mogły przygotować domownikom namiastkę pieczywa. Proziaki nie wymagały wiele pracy, nie potrzebowały również czasu na wyrośnięcie

Trzeci talerz
Bułki poznańskie z przedziałkiem 187

sumie staram się, żeby codziennie był jakiś wpis ,ale i tak ciągle dochodzi nowych , a zaległe też jeszcze są nieopisane..Przepis na te bułeczki znalazłam w książce Piotra Kucharskiego -Chleb Domowa piekarnia.....sporo tam fajnych przepisów , a ja nie mam kiedy ich wypróbować..ale w miarę możliwości będę korzystać z książki. Opis formowania bułek będzie pokazany na zdjęciu z książki

Moje domowe kucharzenie
duże pierogi z ... 211

Pierogi, to moja ulubiona potrawa :) Pizza też jest dobra, więc połączyłem te dwie potrawy, ku uciesze wszystkich domowników :) Wszystko widać na zdjęciach, dlatego też nie będę

chleba naszego
Wędlina drobiowa z szynkowaru / Homemade Chicken Ham 127

Wędlina drobiowa z szynkowaru Wędlina drobiowa z szynkowaru to łatwa, domowa szynka z kurczaka. Jest o wiele lepsza niż wędliny ze sklepu, doskonale komponuje się ze świeżym domowym chlebem lub bułeczkami. Dzisiejsza wędlina drobiowa z szynkowaru jest przygotowana z udek kurczaka bez skóry i kości, dzięki czemu nie jest sucha i powinna posmakować wszystkim fanom ,,konkretnych" wędlin. Dzięki temu(...)parzenia z mięsa wytwarza się galaretka, odrobinę przypomina puszkowaną mielonkę. W tym przepisie jednak nie mielimy mięsa, ale kroimy na drobne kawałeczki, które są wyczuwalne w wędlinie. Jak doprawić domową wędlinę ? Ja użyłam w tym przypadku mieszanki ulubionych suszonych ziół - świetnie sprawdzi się na przykład majeranek, suszona bazylia czy zioła prowansalskie. Wybierzcie te, które najbardziej lubicie.  Wędlina drobiowa

Lekcje w kuchni
Pasztet z indyka (z żurawiną) 200

miał być pasztet z żurawiną. Kremowy, rozpływający się w ustach... Już widziałam plaster tego pasztetu na kromce domowego chleba. Przygotowałam wszystkie składniki, mięso dusiło się na małym ogniu. Ja w międzyczasie porobiłam jeszcze kilka innych spraw, później zmieliłam mięso, wymieszałam, doprawiłam, przełożyłam do foremki i wstawiłam do piekarnika. Już zacierałam ręce i wychodziłam z kuchni, aż nagle na stole zauważyłam(...)miseczkę z żurawiną. Cóż, zdarza się;) Dlatego w tytule tego wpisu ową żurawinę umieściłam w nawiasach. Pasztet natomiast podałam z domową żurawiną ze słoika. Składniki: 300g fileta z indyka 200g podudzia z indyka 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 200g wątróbki drobiowej lub indyczej 2 cebule 8 plastrów suszonego jabłka 1 czerstwa kajzerka 1 szklanka białego półwytrawnego wina 2 liście

Obiad gotowy
1494.Nocny chleb 168

Parę dni temu dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie dostałam naczynie żaroodporne Grill&Drop TERMISIL z Huty Szkła Wołomin S.A., polskiego

Moje domowe kucharzenie
Bułki na hamburgery, pszenne 193

czerstwieją. Można jednak schować do zamrażarnika, gdyż po rozmrożeniu zachowują swój smak i delikatność miąższu. Uwaga! Bułki nie są kotoodporne, po pierwszym wypieku, w trakcie stygnięcia, przeszedł po nich domowy kot, zostawiając piękne wgniecenia :)Składniki (na 10 bułek a 80 g):380 g przesianej mąki pszennej typ 550185 g letniej wody10 g drożdży świeżych50 g mleka pełnego w proszku40(...)piekarnika i odstaw je na kratkę do ostygnięcia.  Bułki wyrastają. Pkt 6.Bułki wyrastają. Pkt 6.Upieczone bułki. Pkt 9.Upieczona bułka.Upieczona bułka en face.przepis zaczerpnięty z książki Chleb. Domowy wypiek

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb orkiszowy na podmłodzie z ziarnami 166

smaku. Może to za sprawą orkiszu, a może dzięki podmłodzie? Pozostaje też możliwość taka, że po prostu najbardziej smakują mu chleby orkiszowe ;-) Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", z tym że zamiast zarodków pszennych dałam ziarna słonecznika i siemienia lnianego. SKŁADNIKI Na podmłodę 300 ml wody 2 g drożdży 300 g mąki orkiszowej Na ciasto właściwe(...)mąki orkiszowej 100 g ziaren (u mnie słonecznik i siemię lniane) 10 g soli dodatkowo: mąka orkiszowa do podsypywania stolnicy i oprószenia rąk WYKONANIE Dzień przed pieczeniem chleba (przygotowanie podmłody). Do dużej miski wlać wodę, dodać drożdże, wymieszać, po czym dodać mąkę orkiszową i ponownie dobrze wymieszać do połączenia składników. Odstawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji

Passions hobbies life
Wieprzowina po chłopsku 150

Prosty, szybki i łatwy sposób na przepyszne danie. -- Skład: mięso 500g , cebula 6 szt., smalec 1/3 kostki, sól i pieprz. -- -- -- -- -- -- Mięso smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu

chleba naszego
Zupa gulaszowa po węgiersku z polędwicą 132

Pikantna zupa węgierska gulaszowa od serca. Rozgrzewa, syci i jest przepyszna. Podaję ją z chlebem domowym na zakwasie. składniki: 390 g pomidorów krojonych Pudliszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por biała część 1 marchewka 3 ziemniaki 1 kawałek korzenia selera 1 papryka czerwona 100 g kabanosów 1 polędwica wieprzowa 1 litr bulionu drobiowego sól, pieprz czarny i czerwony(...)łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 papryczka chili ostra 1 łyżeczka 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka rozmarynu natka pietruszki chleb na zakwasie olej rzepakowy Wykonanie: Seler, marchewkę, ziemniaki obieram. Seler ścieram na tarce jarzynowej, marchew i ziemniaki kroję w kostkę. Paprykę kroję na kawałki. Cebulę, czosnek drobno kroję a por w krążki. W rondlu rozgrzewam

wesoła kuchnia
Bułki poznańskie, dwudniowe. 125

Dziś zapraszam na pyszne, domowe bułki. Piekłam je z dziewczynami z grupy, Domowa Piekarnia. Przyznam, że pierwszy raz, piekłam bułki w ten sposób. Wieczorem, robimy podmłodę, (jest to kilkunastogodzinny zaczyn pszenny), a rano, dodajemy resztę składników. Podczas pieczenia, na dnie piekarnika, ustawiamy naczynie z wodą, żeby zaparować piekarnik. Dzięki temu bułeczki(...)miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Jak dla mnie idealne. Piekłam nieco dłużej, niż w oryginalnym przepisie i dodałam trochę cukru. Oryginalny przepis, pochodzi z książki Piotra Kucharskiego,"Chleb. Domowa piekarnia." Składniki: Podmłoda: 2 g. świeżych drożdży 200 ml. ciepłej wody 200 g. mąki pszennej Ciasto właściwe: 400 g. mąki pszennej 200 ml. ciepłej wody 10 g. drożdży

Agusiowe smakołyki
Dwór Zaścianek - magiczny wypoczynek na Podlasiu Nadbużanskim 170

Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Jest tu pysznie, swojsko i czuć, ze właściciele lubią dobrze zjeść i pysznie karmić swoich gości. Domowe wędliny, pyszne przetwory, prawdziwy biały ser, miody i rewelacyjny domowy chleb na zakwasie, dania regionalne, to tylko część wspaniałych produktów, których możecie tu spróbować.  Powiem Wam, że dawno nie jadłam takiego chleba z masłem i miodem - rewelacja! Jedno jest(...)także pogaworzyć  z właścicielami o historii tych okolic, o ciekawych i wartych odwiedzenia miejscach - pan Zbyszek jest bezcenną skarbnicą wiedzy na ten temat -   sącząc przy okazji wyborną domową nalewkę z kwiatów czarnego bzu. Nie będę Wam już opisywać  więcej szczegółów, tam po prostu trzeba pojechać i samemu namacalnie sprawdzić panujący w Dworze klimat i niepowtarzalną atmosferę. Cudownie

Kulinarne przygody Gatity
Chleb z czosnkiem niedźwiedzim 178

Lubisz smak czosnku jednak czasami z niego rezygnujesz, gdyż jest zbyt intensywny? Chleb z czosnkiem niedźwiedzim Zastąp czosnek pospolity czosnkiem niedźwiedzim i ciesz się bez obaw jego smakiem. Czosnek niedźwiedzi to roślina, na którą sezon właśnie się rozpoczął. Ja swój dostałam w sklepie spożywczym, możecie go również zebrać w wilgotnych lasach gdzie(...)roślina rośnie dziko. Czosnek niedźwiedzi występuje w formie liści, które idealnie nadają sie do dań mięsnych, jajek czy pieczywa. W pieczywie znalazł się u mnie właśnie. Dodałam go do domowego chleba. Czosnek cudownie podkreślił smak pieczywa, nadając mu wyjątkowego aromatu . Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego

mecooks
żurek z jajkiem i kiełbasą 145

Kwaśna zupa na zakwasie z mąki żytniej :)  Niesamowicie smaczna, tradycyjna zupa :) Zakwas przygotowujemy z 5 łyżek mąki żytniej zalanej 1/2 litra wody. Naczynie musi być

chleba naszego
Chleb pszenny na zakwasie 200

Czasochłonny, ale prosty w przygotowaniu chleb pszenny na zakwasie. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", jednak pozwoliłam sobie wprowadzić tutaj kilka zmian (głównie też dlatego, że nie mam koszyków rozrostowych). SKŁADNIKI na 2 formy keksowe o wymiarach 35x12,5 (mogą być mniejsze) Na zakwas 120 g zakwasu żytniego 500 g mąki pszennej chlebowej(...)wody (przegotowanej) Na ciasto właściwe 900 g zakwasu 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 200 ml wody (przegotowanej) 15 g soli płatki owsiane do oprószenia góry chlebów dodatkowo: mąka pszenna typ 750 do oprószenia rąk i stolnicy WYKONANIE Dzień przed pieczeniem. Zakwas żytni wyjąć z lodówki i ogrzać go (około 2 godziny). W dużej misce wymieszać ogrzany zakwas

Passions hobbies life