się nawet jak odrobinę jest już czerstwy. Upieczcie go, nawet bez mojego przepisu komponując własny. Na pewno Wam się uda! Wystarczy poczytać i wiedzieć, chociaż troszkę na temat wypieku domowego chleba. Na podstawie tak skąpej informacji, można upiec chleb z 6 składników i wody w najróżniejszy sposób. W Biblii w Księdze Ezechiela, stąd nazwa chleba, czytamy o tym, jak Bóg
Leśny ZakątekSzybka kolacja ? No tak :) Wystawiamy wszystko co jest pod ręką i już :))) Mało czasu, ludzie głodni, więc nie ma co gotować :) Jedynie chleb podgrzewamy w
chleba naszegoblog już dawno temu zatracił swój pierwotny charakter. To znaczy dawno temu założyłem go z myślą o publikowaniu przepisów na domowy chleb. Potem jakoś pomysł ewoluował i zaczęły się pojawiać wszelakie inne przepisy. I dobrze. W końcu nie samym chlebem człowiek żyje. Ale czasami wracam do korzeni i wrzucam tutaj jakiś przepis chlebowy. Tym razem mam więc dla was przepis
Marder&Marder Manufacturemleczkiem kokosowym* i sosem wiśniowym*z częścią gotowana, część na górze I jak tam po świętach?I w tym roku nie mogło zabraknąć u mnie drugiego dnia świąt domowego chleba z żurawiną (i słonecznikiem). Taka mała tradycja się już z tego robi, nie muszę wspominać, że po śniadaniu już go nie było
More food, love and dreamsBabalscy, których pełną ofertę możecie znaleźć TUTAJ . W przepisie znajdziecie również ziemniaki, które nadają pieczywu wilgoci i dzięki nim dłużej utrzymuje świeżość. Chociaż kto to bada.. skoro domowy chleb schodzi w mgnieniu oka ;) Potrzebujemy: 150 g mąki orkiszowej typ 1850, ja użyłam tej mąki 350 g mąki pszennej 125g wody 125g jogurtu naturalnego 50 g świeżych drożdży
MamaOskarkaLaura szczerze ją zachwala (o nic nie podejrzewałam, ale byłam niesamowicie ciekawa, co wyjdzie). Zaraz w niedzielę z rana, po powrocie z konkursu, raczyłam się świeżym, domowym chlebem (przepis później) z gorącą pastą drożdżową. I uwierzcie.. To naprawdę smakuje fenomenalnie! A jeszcze lepiej na ciepło. Wtedy to już prawdziwe niebo. Przyjemnie rozpływa się w ustach... Jeżeli jednak ktoś
W kuchni Karmel-itkiProsta, smaczna zupa, kto by pomyślał, że cebula może tak słodko smakować :) Zupa do której prawie nic nie potrzeba, tylko trochę czasu i cebuli :) Gotujemy
chleba naszegoPrzepyszna zupa ogórkowa :) Gdybym nie ugotował i nie spróbował, to nikt by mnie nie przekonał:) Naprawdę polecam tą niesamowitą świeżą i smaczną zupę :) Ogórki
chleba naszegoMenu jest dwuczęściowe. Jego pierwsza część jest stała, natomiast druga jest sezonowa i zmienia się co miesiąc. Na początek dostajemy czekadełko, czyli masło z palonym porem w towarzystwie pachnących domowych chlebów. Zapowiada się pysznie! Jako przystawki na naszych talerzach pojawiło się najpierw wyborne pastrami z gęsi z marynowaną dynią i wędzonym twarogiem ( 34 zł) oraz śledź matias z wędzonym ziemniakiem
Kulinarne przygody GatityPewnie już to zauważyliście. Bardzo przypadła mi do gustu książka Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Piękna historia, trochę przyjemnie napisanej teorii. I co najważniejsze proste, przejrzyste przepisy, które naprawdę udają się za każdym razem. Przerobiłam już z tej książki większość pozycji ( ;) ), do każdej z nich wracałam kilkukrotnie. Wszystko okazuje się łatwe, proste, niezwykle przyjemnie. Kiedy więc dzieciaczkom zachciało
OliveandThymePieczywo to jeden z podstawowych elementów codziennej diety człowieka. Domowy chleb i bułki smakują nam wiele bardziej, niż pieczywo kupowane w sklepie. Kiedy sami robimy wypieki mamy pewność, co do składu pieczywa i że nie spotka nas przykra niespodzianka w postaci chemicznych polepszaczy. Dzisiaj mam dla Was przepis na domowe bułki, idealne na śniadanie. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka
Tradycyjna kuchnia KasiMamy już środek lata, wakacje, wyprawy :) ... Dla innych to jednak ciężka praca i żniwa, ... Dla mnie żniwa, to wspomnienia z dzieciństwa... Znalazłem oto taki
chleba naszegonaszych rodaków, którzy znaleźli się na tej spalonej słońcem ziemi bez swoich rodzin. To były cudowne chwile patrzeć na wracających z pustyni polskich geologów, którzy jedli jeszcze gorący, domowy chleb. Chleb z garnka ma szereg zalet. Upieczony w ten sposób będzie miał pięknie zrumienioną, chrupiącą i malowniczo popękaną skórkę, miękki, pyszny miąższ oraz idealny kształt. Garnek żeliwny działa jak miniaturowy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataStefan ma się dobrze, ładnie rośnie i chętnie współpracuje. A ja staram się pamiętać o dokarmianiu go żeby był aktywny. Staram się też żeby w domu był domowy chleb. Mój ostatni wypiek to chleb z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, z dodatkiem orzechów włoskich - pyszny i zdrowy.Ten chleb powinien się nazywać Brzydal bo wierzch zdecydowanie nie grzeszy urodą
Smaczna Pyzawypiekach. Któż nie lubi delikatnego sernika z odrobiną skórki cytrynowej i polanego gęstą czekoladową masą? Lubię też wykorzystywać biały ser do przygotowania kanapkowych past; wspaniale smakują, gdy posmarujemy nimi domowy chleb. A może będziecie mieli ochotę sami zrobić sobie w domu pyszny biały ser? Przepis na niego znajdziecie tutaj - klik . Zobaczcie jakie to proste! Ważne tylko, żeby kupić odpowiednie
Kulinarne przygody Gatitybyć wydana na papierze kukurydzianym i taka też książka trafiła do mnie. Inaczej pachnie, inną ma strukturę. Książka jest bezapelacyjnie piękna. Cała matowa. Cudowne zdjęcia, pełne ciepła bo i domowy chleb kojarzy się z ciepłem, i piękne słowa... Niestety odrobinę się rozczarowałam. Autorkę książki poznałam bowiem dzięki blogowi Pracownia wypieków . Jak się okazało spora część receptur chlebowych z książki była
Dzieje kuchennej Wiewióry