smaka na jakiś konkretny rodzaj, albo po porodzie nie chciało mi się zwyczajnie chleba piec. I ok, zjedliśmy po kilka kromek i jakoś tak się tęskno robiło za tym domowym chlebem. Tym razem padło na przepis z książki „Mąka, woda, drożdże, sól” Kena Forkisha. Bo właściwie, czego więcej do chleba nam trzeba? Mam ją dobre dwa lata
Mieszam w Garnkubył tak duży, ale dziecięca wyobraźnia kazała mi tak sądzić. Drugi zapamiętany chleb, który robił na mnie wielkie wrażenie, to ten pieczony na chrzanowym liściu. Dla ,,miastowego" dziecka domowy wypiek chleba był bardzo tajemniczym zajęciem. Siedziałam przy piecu chlebowym, cierpliwie czekając co też babcia z niego wyjmie. Nie mogłam się nadziwić jak to się dzieje, że chleb jest liśćmi oklejony
Codziennik KuchennyParę dni temu upiekłam miękki, smaczny i bardzo puszysty chleb pszenny z ziarnami słonecznika. Pieczywo idealne na kanapki z dżemem, wędliną bądź z samymi warzywami. Domowy chleb możecie upiec z bardzo małej ilości składników. Uwierzcie mi - taki wypiek jest o wiele smaczniejszy niż kupny. Zdradzę Wam sekret, że uwielbiam zapach drożdżowych wypieków, dlatego też przygotowanie poniższego chleba sprawiło mi niesamowitą
Ugotowaćpiekarni, gdy dzielę się wypiekiem z moimi Rodzicami, Tata wspomina swoje i chleb, który piekła babcia w prawdziwym chlebowym piecu. Dla takich wspomnień warto się starać. A smaku domowego chleba nie da się z niczym porównać... Zakwas pszenny Potrzebne nam będą: mąka pszenna woda gliniany garnek lub duży słoik dzień I 100g mąki mieszamy w naczyniu ze 100g wody. Odstawiamy
Zapiski Młodej ŻonySmalec. Bohater każdej naszej domowej imprezy. Uwielbiamy smalec. Zwłaszcza ze świeżo upieczonym domowym chlebem. Z ogórkiem kiszonym (lub małosolnym). Zawsze jak zawitają do nas znajomi to smalec, chleb i inne dodatki wjeżdżają na stół. A jak znajomi wyjeżdżają to pozostaje nam już tylko posprzątać okruszki. A ci co bardziej spragnieni domowych frykasów to nawet okruszki na drogę zabierają :) Tak, smalec
Marder&Marder Manufacturerównież ;)No i zaczęliśmy ucztowanie!Na przystawkę :* Pajdy chleba z wiejskim smalcem ze skwarkami* Grillowane warzywa z chrupiącymi grzankami* Smażone pierożki w 4 smakachDanie główne :* Defilada Zup Polskich – cztery rodzaje, zupa podawana w małych kokilkach* Koronne potrawy kuchni polskiej: kotlet schabowy, bigos, żeberka, pieczone mięsa, kiełbasa , kaszanka , pieczone ziemniaki, domowe sałatyDeser :* szarlotka z bitą śmietaną* sernikNASZA OFERTA WYGLĄDAŁA(...)początku chleb ze smalcem.Wielbicielką tego przysmaku z całą pewnością nie jestem , ale dobrze wiem , że ma on wielu zwolenników i Ci właśnie z całą pewnością byliby zachwyceni.Świeży chleb , domowy smalec , świeży szczypiorek … – z przyjemnością spróbowałam!Potem grillowane warzywa podawane na zimno z chrupiącymi grzankami.Grzanki super – chrupiące , lekko maślane …. ale warzywa zdecydowanie zbyt tłuste
Ostra na SłodkoSzybko,,smacznie i prosto..oraz dobry sposób na wykorzystanie czerstwego chleba.. kilka kromek chleba 2-3 jajka sól, pieprz ser żółty kawałek kiełbasy cebula pomidor
Moje domowe kucharzeniePyszny chlebek, idealny na śniadanie i zdrowy, bo domowy. Dawno już nie piekłam, ale okres jesienno-zimowy sprzyja wypiekaniu domowego chleba. Choćby po to, by w coraz bardziej chłodne, wręcz zimne dni nie zrywać się do sklepu po świeże pieczywo, a piekarnikiem rozgrzać trochę w domu ;) Po upieczeniu gorący chleb dobrze jest posmarować wodą (skórka będzie bardziej chrupiąca). Kroimy dopiero
Kolorowy Przepisownikpiekarnika bez kości i bez panierki pysznie smakuje z domowym chlebem lub bułeczkami. Pasuje do niego musztarda, chrzan lub ćwikła, a także mnóstwo kolorowych warzyw. Możecie go podać na zimno ( na chleb ) lub na ciepło (na obiad ). Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów ze schabem:) Do takiej pysznej domowej wędliny polecam również domowe bułeczki cebulowe : Przepis na schab pieczony
Lekcje w kuchniChlebek prosty w wykonaniu, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Chleb jest idealny, jeden z tych do których wraca się często. Dlatego polecam do upieczenia bo każdy domowy chleb, nawet ten o niezbyt pięknej powierzchowności jest lepszy od sklepowych. Takie jest moje zdanie a Twoje? Chleb na drożdżach z prażoną dynią i złotym lnem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieChleb żytnio-pszenny miodowy na zakwasie To już któryś z kolei chleb z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia", który piekę, ale do tego przepisu ostatnio wracam najczęściej, bo jestem nim po prostu zachwycona! Chleb zachowuje świeżość przez 5-6 dni (tyle udało mi się go mieć najdłużej), a aromat podczas pieczenia jest niebywały! Czasem zmieniam rodzaj mąki
Moje Qulinariawielu pieców się jadło chleb jak mówią słowa piosenki...ale w moim przypadku to nie tylko piosenka ale samo życie. Wypiek domowego chleba jest dla mnie bardzo naturalny, pamiętam stary dom gdzie się wychowałam i moją Babcie, która na zapiecku miała zakwas, który sumiennie dokarmiała, a potem formowanie bochenków, palenie w chlebnym piecu i zapach chleba...piękne wspomnienia. Z zakwasem
Apetyczna babeczkawyszło idealnie i już mogę go Wam przekazać. Pszenno razowy chleb z pysznymi oliwkami od Hiszpańskich Delikatesów. Idąc krok po kroku wg. mojego przepisu, upieczecie fantastyczny aromatyczny domowy chleb. Składniki na dwa bochenki: 40 dag mąki razowej 40 dag mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 litra mleka 4 dag świeżych drożdży 10 dag oliwek Babuni
Apetyczna babeczkapieczywo" omijajcie szerokim łukiem. Jeśli macie ochotę, możecie upiec chleb w domu, wtedy sami zdecydujecie co się w nim znajdzie, a tu znajdziecie kilka moich propozycji na domowe chleby. Nie trzymajcie się jednego gatunku pieczywa, bo każda dobra dieta wymaga różnorodności. Zatem kosztujcie różnych rodzajów pieczywa z różnymi dodatkami, z różnych rodzajów mąki Kiedy macie już dobre pieczywo
Smakowity Blog KulinarnyCoś, bez czego prawdziwy chlebek obyć się nie może, żeby zrobić domowy chleb trzeba zacząć od zakwasu, zrobienie go jest pracochłonne ale jednocześnie bardzo proste. Im dłużej leżakuje, tym jest lepszy. A oto przepis: Dzień pierwszy rano: 1/2 szklanki mąki (najlepiej żytniej) + 1/2 szklanki wody Dzień pierwszy wieczorem: 1/2 szklanki mąki + 1/2 szklanki wody Dzień trzeci: łyżka mąki
Idę coś wszamaćchleba , ale zapewniam Was, że to bardzo smaczny pomysł na chleb o nieco innym, ciekawym smaku. Czasami warto poeksperymentować. Kolejny raz zachęcam Was do spróbowania sił w pieczeniu domowego chleba . Zapewniam, że to wcale nie jest takie trudne a pachnący, własnoręcznie upieczony bochenek wynagrodzi trud przygotowania nawet wtedy jeśli nie wyjdzie doskonały. Moja rada - jeśli chcecie upiec chleb taki
Smaczna Pyzakiedy upiekłam swój pierwszy chleb robię to niemalże co weekend. Jest o wiele lepszy niż ten ze sklepu! Nic nie zastąpi prawdziwego, domowego chleba. I tego zapachu, który unosi się w całym domu podczas pieczenia... Dzięki zakwasowi chleb długo utrzymuje świeżość i ma ten prawdziwy smak. Poza tym całości dopełniają chrupiąca skórka i miękki, wilgotny miąższ. Wyhodowanie zakwasu wcale
chili & sugarDzisiaj jeden z moich ostatnich domowych chlebów na zakwasie (ostatni to razowiec żytni, będzie o nim w następnym poście). Chleb zdecydowanie inny od dotychczas prezentowanych. Duży wkład mąki orkiszowej czyni go pieczywem bardzo charakterystycznym. Bardzo wyczuwalna jest w nim mąka orkiszowa, która ma dość specyficzny gluten, chleb jest taki wręcz elastyczny, bardzo wilgotny, przepyszny. Oczywiście jak większość moich chlebów jest
Smaczne Zdrowelepszego, niż jeszcze ciepły, domowy chleb. Tylko zazwyczaj nie da się go spontanicznie zrobić na śniadanie bez wcześniejszego przygotowania - zazwyczaj potrzeba co najmniej 2 - 3 godzin. Czyżby? Ten chleb przygotowałam w mniej więcej godzinę - razem z pieczeniem :) Wiadomo, nie smakuje jak długo wyrastający bochenek na zakwasie, ale też jest niczego sobie :) Dodatki ostrych przypraw i suszonych ziół świetnie komponują się
Słodkie Przyjemności