domowy chleb - 5671 przepisów (strona:65/379)

Pszenny razowy chleb z orzechami i rodzynkami 137

mojemu zaskoczeniu podczas mojej weekendowej nieobecności najbardziej Miśkom brakowało domowego chleba, bo to żenie tęskna za mną a za moim jedzeniem nie jest dla mnie niczym nowym. W poniedziałek zabrałam się za pieczenie chleba. Tym razem upiekłam lekko słodki z sprawą rodzynek, orzechowy pszenny chleb. Wspaniale komponuje się z każdym mozliwym dżemem oraz masłem orzechowym. Składniki na dużą keksówkę

greenscarf
Bułki z serem feta... 360

Pyszne bułki z serem feta, salami, papryką, koperkiem... znikają momentalnie. Robimy ciasto drożdżowe jak na chleb: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłej wody

chleba naszego
Prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką 152

Jeśli boicie się rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem pysznych, domowych chlebów, to ten przepis jest dla Was. Co tu dużo pisać. Chleb pszenny- ideał. Pięknie wyrasta, pięknie pachnie podczas pieczenia. Doskonale smakuje. Skórka jest niesamowicie chrupiąca. Polecam potestować z różnymi dodatkami. Ja dziś piekłam z suszonymi pomidorami. Kolejny pewnie będzie z oliwkami. Chleb nie wymaga praktycznie żadnych zdolności. Dla pewności

Mieszam w Garnku
Chleb żytni z kaszą gryczaną 122

Chleb żytni z kaszą gryczaną Kolejny z chlebów z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". Ciężki i wilgotny  - wspaniały! ♡ Piekłam go wcześniej według oryginalnej receptury, kolejnym razem pominęłam orzechy - obie wersje godne są uwagi. Chleb pieczony jest wyłącznie z mąk żytnich - typ 2000 i 720 - jest więc bardzo syty.  Chleb żytni z kaszą gryczaną – przepis: Składniki

Moje Qulinaria
Tapenada, pasta z czarnych oliwek 157

Zdrowych dodatków do chleba ciąg dalszy!. Moja tapenada jest w najprostszym wydaniu, a wiec oliwki, oliwa i czosnek, a efekt? - wypróbujcie sami najlepiej z domowych chlebem. Składniki: 15 dag czarnych drylowanych oliwek 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku garść orzechów włoskich pieprz czarny świeżo mielony sól 1. Oliwki odcedzić. Orzechy uprażyć na  suchej patelni

Apetyczna babeczka
Śledź w pomidorach z cebulą 344

Bardzo prosta propozycja podania śledzia solonego. Przepis trudno zepsuć, więc każdy z pewnością potrafi go przygotować. Śledzia warto podać z pajdą domowego chleba z masłem.Składniki:60 dag solonych płatów śledziowych 1 szklanka przecieru pomidorowego, ok 1 i 1/2 małego słoiczka, jeśli macie domowy przecier to będzie idealnie7 - 8 średniej wielkości cebul3 pełne łyżki dobrej jakości majonezuoliwa lub olejsólpieprz2

Apetyczna babeczka
Chleb włoski z bazylią, czarnuszką i suszonymi pomidorami 241

Jakiś czas temu koleżanka podsunęła mi pomysł, by podać jakąś recepturę na domowy chleb. Przyznaję, że dotąd chleba nie piekłam, stąd też z pewną taką nieśmiałością podjęłam wyzwanie...   Wertując stoisko z przyprawami natknęłam się na przyprawę do chleba włoskiego, na której zawarto też recepturę jego przygotowania - uznałam, że na początek może być:)Sama przyprawa

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chleb z mąki pełnoziarnistej 171

początku, czyli od pierwszego dnia stosowania Metody Montignac piekę domowy chleb. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Chleb z rozmarynem i cytryna 146

można wykorzystać nie tylko do pieczenia chleba. Mój wybór padł na koszyk z misą do wyrastania Della Casa firmy TESCOMA . Jak zapewnia producent "to doskonały do łatwego przygotowania domowego chleba. Perforowany koszyk nada bochenkowi typowy kształt oraz wygląd, dodatkowo chleb wyrośnie szybciej. Produkt został wykonany z wysokiej jakości wytrzymałego plastiku. Można myć w zmywarce." i to było

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szybka ciabatta 113

wciąż milczy............ale na szczęście ratuje nas chleb, tego w domu nigdy nie może zabraknąć. Osobiście nie znam nikogo, kto gardzi chrupiącą , jeszcze ciepłą skórką i miękkim, dziurawym miękiszem domowego chleba. Zaprawiłam się już dobrze w wypiekach chleba i sprawia mi to dużą radość, ale czasem brakuje mi czasu na 24 godzinny cykl wyrastania, wtedy sięgam po "szybkie chleby

Słodki Kompromis
Grzanki francuskie z kiełkami rzodkiewki 92

wracając do dania głównego śniadaniowego - polecam smaczną i wyjątkową w swojej prostocie przekąskę - grzanki francuskie :) Pyszne zarówno z energetyczną kawą jak i zieloną herbatą. Na grzanki potrzebujemy: - chleb domowy lub tostowy - kiełki rzodkiewki - olej - pieprz - sól - jajko - mleko Upijamy jajko, dodajemy 30ml mleka, doprawiamy sola i pieprzem. W mieszance maczamy chleb i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Gotowe grzanki posypujemy kiełkami

upichcona
Razowy chleb pszenny z jogurtem 202

wyjeżdżam to największym dramatem moich Miśków jest brak domowego chleba, więc tym razem zostawiłam ich bochen razowego chleba pszennego, który dzięki dodatkowi jogurtu zachowa świeżość nawet przez 4 dni. Składniki na formę 30x15x10 cm: 700 g mąki pszennej białej 300 g mąki pszennej razowej opakowanie 200 g jogurtu naturalnego (u mnie wegański sojowy) 600 ml przegotowanej raczej zimnej wody opakowanie

greenscarf
Kamień do pieczenia pizzy Emako 174

prawdę warto mieć taki kamień w domu..a cena nie jest zbyt wysoka...bo tylko 49,99 zł + oczywiście koszty przesyłki. Zalety produktu:  idealny do pieczenia pizzy, chleba, domowych bułeczek,  wypieki są wyjątkowo chrupkie,  duża średnica – 33 cm,  równomierne pieczenie,  lekka i trwała ceramika,  krótszy czas pieczenia,  max. temperatura pieczenia to 800 stopni

Moje domowe kucharzenie
Jak przechowywać pieczywo? 132

robiły tak już nasze prababcie i kojarzą ten sposób nasze babcie, więc dlaczego nie kontynuować tej tradycji i dziś? W odpowiedzi na potrzeby nowoczesnych, świadomych gospodyń domowych powstał ozdobny lniany worek na chleb, który dzięki interesującej strukturze i wyjątkowym zdobieniu, nie tylko cieszy oko, ale i sprawuje swe najważniejsze zadanie – jest praktyczny, ponieważ zapewnia naturalne warunki do przechowywania pieczywa. Dzięki(...)mąki żytniej i większa ilość otrąb w chlebie, tym dłużej pieczywo zachowuje świeżość. AleWorki, oprócz tego że są praktyczne, to jeszcze świetnie wyglądają (nie na marne spełniam indywidualne życzenia). Worek można położyć na kuchennym blacie, schować do szafki lub podarować w prezencie bliskiej osobie. Na pewno zrobisz niespodziankę łasuchom pieczywa, czy domowym piekarzom-amatorom." A Wy macie jakieś doświadczenia

Marder&Marder Manufacture
Ekspresowy chleb bez mąki - na bazie jogurtu i płatków owsianych 131

Dzisiaj przepis na ekspresowy w przygotowaniu chleb bez mąki, zakwasu i jajek. Przepis wyszukany na instagramie od @foods_by_eva. Zmodyfikowany o dodanie miodu oraz soli. Polecam dla wielbicieli domowego chleba bez mąki. Składniki: (Szklanka 250 ml) (Keksówka 20x9 cm) Jogurt naturalny 500 g Płatki owsiane 300 g szklanka ulubionych nasion lub orzechów ( u mnie pestki dyni, słonecznika, otręby, orzechy

Kulinarne przygody
Łatwy chleb pszenny z ziołami prowansalskimi, pieczony w garnku 150

Dzisiaj po przerwie świąteczno-noworocznej powracam do Was z chlebkiem. Chlebem pszennym, ale nie byle jakim. Kto śledzi blog ten wie, że uwielbiamy dodatki do chleba domowego czy to w postaci różnego rodzaju nasionek czy też przypraw jak zioła prowansalskie, kminek czy tez oliwki lub suszone pomidory. Zwykłym pszennym chlebem, bez dodatków, również nie pogardzimy. Dzisiaj padło na dodatek ziół

Mieszam w Garnku
Najlepsza kawa PO DRODZE na plażę 183

barowe krzesło wespnie, to nie chce się z niego szybko schodzić :) Do kawy, widoki zapędzonego Sopotu można popodziwiać :) Bistro słynie w okolicy ze świeżych kanapek . Dodatkowo można popróbować tu domowego chleba na zakwasie . W gorące, letnie dni, orzeźwiających napojów do wyboru tu bez liku - koktajle, jogurty, smoothie, świeżo wyciskane soki. No i oczywiście domowa lemoniada ! :) Komu ciacho !? Jak się dowiedziałam

Grunt to przepis!
Chleb żytni na zakwasie 189

wymaga cierpliwości i czasu. Chleb na zakwasie jest aromatyczny i wyśmienity.Wilgotny, chrupiący z zewnątrz. Możecie dodać do niego ziarna jakie lubicie. Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby  na zakwasie  serdecznie polecam ten przepis .. . Składniki;  1 kg mąki żytniej, 650 ml ciepłej wody, zakwas szczypta soli Wykonanie; Do przygotowanego wcześniej zakwasu dodajemy

Anioły w kuchni
Bułki z jajkiem 163

Smaczna przekąska na każdą okazję: śniadanie, kolacja, na piknik, w podróż. Potrzebujemy tylko ciasto drożdżowe jak na chleb z 1 kg mąki, 50 g drożdży, 

chleba naszego
Chleb piwno - cebulowy 179

pysznych chlebów przez te lata piekłam z Amber to utworzyłam nową etykietę w bocznej szpalcie Piekarnia Amber. Teraz co pieczemy? pieczemy chleb piwno - cebulowy z książki Piotra Kucharskiego " Chleb domowa piekarnia". Propozycję wypieku wybrała dla nas Beata z blogu z Stare gary [ klik ] Ja tylko napiszę że wystarczy dobrze sobie zaplanować pieczenie a chleb nie sprawia żadnych kłopotów

Moje Małe Czarowanie
Zakwas chlebowy 131

dziś :) Po roku wypiekacz do chleba dałam siostrze, bo dostałam nowy z możliwością wypieku bagietek. Wygrałam ją w konkursie kulinarnym :) Przez pół roku szukałam na różnych stronach, jak wypiekać domowy chleb na zakwasie. Próbowałam wyciągnąć przepis od Babci, która wiele lat temu piekła chleby (wielgachne i od razu kilka) sama w piecu kuchni kaflowej. Niestety Jej proporcje nijak się miały

Weekendy w domu i ogrodzie
CHLEB BEZGLUTENOWY RAZOWY Z TAPIOKĄ, ZIARNAMI I CZARNYM SEZAMEM. 194

Ostatnio doszłyśmy do wniosku, że w ramach terapii (małżeńskiej, rodzinnej itd) powinno się piec razem domowy chleb! Nic tak nie poprawia humoru i ogólnej atmosfery niż ubabranie się mąką i wyczarowanie błogiego aromatu unoszącego się po domu. Uśmiech na twarzy pojawia się ze wzmożoną częstotliwością, zarówno gdy obserwujemy rosnące ciasto czy rumieniącą się skórkę, jak i gdy wyciągamy nasze "dzieło

Wypisz Wymaluj
Chleb żytni na zakwasie 166

wymaga cierpliwości i czasu. Chleb na zakwasie jest aromatyczny i wyśmienity.Wilgotny, chrupiący z zewnątrz. Możecie dodać do niego ziarna jakie lubicie.Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie polecamy ten przepis ...Składniki; 1 kg mąki żytniej,650 ml ciepłej wody,zakwasszczypta soliWykonanie;Do przygotowanego wcześniej zakwasu dodajemy 500 g maki

Anioły w kuchni

Proponowane wyszukiwania