Za każdym razem sobie powtarzam, że tym razem zrobię chleb na zakwasie, tym razem już na pewno. Ale z zakwasowym to sporo roboty jest. Najpierw zaczyn
Marder&Marder ManufactureNiedawno publikowaliśmy przepis na całkiem łatwy chleb, taki, którego nie trzeba w ogóle wyrabiać ( TUTAJ ). Miał on ten minus, że do jego upieczenia potrzebny jest garnek
Marder&Marder ManufactureZa nami kolejny leniwy weekend. Uwielbiamy takie weekendy. Możemy wtedy wyleżeć się w łóżku do woli, na spokojnie zjeść jakieś śniadanie, obejrzeć parę odcinków jakiegoś serialu
Marder&Marder ManufactureJak zwykle w totalnym niedoczasie jestem, w dupie ciemnej zupełnie. Ale musiałem jakoś wygenerować parę chwil i wpisać dla Was przepis, wiem, że z niecierpliwością czekacie
Marder&Marder ManufactureSiedzimy tak sobie z A nią i nagle ona wypala: "Pablo, a weź no jakiś chleb upiecz. Ale taki jakiś inny". Kurna no, inny
Marder&Marder ManufactureCzłowiek to jednak głupi jest, tyle tylko mogę Wam powiedzieć. Cały tydzień, od samego poniedziałku czekałem na weekend. W robocie już od poniedziałku było paskudnie i
Marder&Marder ManufactureWiele osób rezygnuje z jedzenia pieczywa z powodów zdrowotnych. Że biała maka to niby taka niezdrowa, że gluten, że coś tam jeszcze... Dlatego właśnie dla tych
Marder&Marder ManufactureParę miesięcy temu opublikowałem dość obszerny wpis o zakwasie . Jak zrobić, jak się z nim później obchodzić, itp. Pisałem tam również, że jak mamy już w
Marder&Marder ManufactureTaki niby zwykły chleb pszenny. Ale nie do końca zwykły, bo naszej pracy wymaga o wiele mniej, niż właśnie zwykły pszenny chleb. Mąka pszenna wymaga zwykle
Marder&Marder ManufactureCzasami nachodzą mnie chwile zmęczenia i zwątpienia. Powiem Wam szczerze, że są momenty, gdy naprawdę mam już dość tego bloga. Bo, wbrew temu co zapewne niektórzy
Marder&Marder ManufactureDzisiaj mam coś jednocześnie dla fanów pieczywa pszennego i żytniego. Chcąc pogodzić te dwa światy, dwa smaki, upiekłem pszenny chleb na żytnim zakwasie. Fajnie wyszedł. Zwarty
Marder&Marder ManufactureOstatnio znowu na blogu zrobiło się chlebowo. Mam czasem takie rzutu, że piekę jak szalony, chleb za chlebem. A potem przez miesiąc czy dwa miesiące nic
Marder&Marder ManufactureŁo jezaaa, oszołomów - niestety - na świecie nie brakuje. Lubię zwykłe białe chleby. Ze zwykłej, tętniącej pożywnym glutenem pszennej, białej mąki. W dodatku zrobione na drożdżach, nie
Marder&Marder ManufactureW tym wpisie chciałbym pokazać, że nie taki diabeł straszny jak go malują. Wielokrotnie na różnych forach spotykałem się z twierdzeniem, że zakwas to jakaś niemalże
Marder&Marder ManufactureDzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prosty pszenno-żytni chleb na drożdżach. Jego smak fajnie wzbogaca spora ilość ziaren dyni i słonecznika. Dzięki nim jest
Marder&Marder ManufactureWłaściwie mąki żytniej w tym chlebie wiele nie ma, ale zdecydowanie nadaje mu ona ciekawy charakter. Nie jest też on może zbyt szybki w zrobieniu, ale
Marder&Marder ManufactureDzisiaj mamy dla Was coś zupełnie nowego. Tak, wiemy, wiemy, zwykły prosty pszenny chleb jakby nowością na naszym blogu nie jest. Ale ten chleb ma taką
Marder&Marder ManufactureZachciało nam się chleba, takiego prostego, zwykłego, pszennego. Czasami mamy takie zachcianki. Ale było jedno kluczowe założenie: ma mieć fajną grubą i twardą skórkę, ale jednocześnie
Marder&Marder ManufactureStaramy się wymyślać coraz to nowe chleby żeby wzbogacać nasz blog o ciekawe przepisy. Żebyście Wy mieli z czego korzystać. Ostatnio znowu mamy fazę na coraz
Marder&Marder ManufactureDo zrobienia tego chleba zainspirowała nas wizyta w Atelier Amaro. Och, cudownie tam było, ale właściwie to nie o tym chcieliśmy pisać. Między daniami podano nam
Marder&Marder ManufacturePrzepis na ten chleb znalazłem gdzieś w internetach. Nie pamiętam nawet gdzie. Ale konstrukcja tego przepisu mówi mi, że jako żywo musi to być przepis pana
Marder&Marder ManufactureTo taka nasza wariacja na temat chleba z Vermont, czyli jednego z chlebów z chlebowej biblii Hemelmana. Autor przedstawia tam dwie wersje chleba z Vermont. Są
Marder&Marder ManufactureKolejny przepis z chlebowej biblii, czyli z książki "Chleb" Jeffreya Hamelmana. Podaje on w niej dwa przepisy na chleb z Vermont. Jeden jest całkowicie pszenny, drugi
Marder&Marder ManufactureJeden z chlebów ze znakomitej książki Jeffreya Hamelmana, chlebowego guru. Książka "Chleb" to swoista biblia. Jeżeli macie zamiar na dłuższą metę piec w domu chleb to
Marder&Marder ManufactureMadzia ostatnio kołki na głowie mi ciosała, że coraz mniej pieczywa piekę. To znaczy piekę wciąż, bez przerwy. Ale tylko jeden chleb. Upatrzyłem sobie taki jeden
Marder&Marder ManufactureSkładniki: na początek 200 ml zakwasu na chleb - przepis znajdziesz tutaj w przypadku kolejnego pieczenia zaczyn z poprzedniego chleba 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka
Qchnia po prostuChleb lub bułki bez drożdży i zakwasu? To naprawdę da się zrobić! I wcale nie wymaga od nas użycia czarów, skomplikowanych technik kulinarnych lub jakiś mało popularnych i drogich składników. Z pomocą przychodzi… soda, którą niemal każdy ma w swojej kuchni. Z jej użyciem przygotowuje się chociażby tradycyjny, irlandzki chleb. Pieczywo z jej dodatkiem ma dosyć charakterystyczny zapach(...)powinny się ładnie zarumienić z wierzchu. Bułeczki natychmiast nadają się do jedzenia, chociaż powinny nieco przestygnąć. Zobacz też inne przepisy na pieczywo : Prosty chleb razowy na sodzie Wiejski chleb bez wyrabiania Chleb cebulowy Chleb tygrysi Domowe bajgle Różowy chleb Zobacz też najnowsze przepisy: Bułki bez drożdży Likier czekoladowy Proste ciasto bez pieczenia Ramen z grzybami Kociołek myśliwski
okolicepalnika.plPyszny i szybki chleb z mieszanki firmy POLSKIE MŁYNY W zestawie mamy: -foremkę do wypieku chleba -mieszankę do domowego wypieku chleba -opis przygotowania do przepisu zostaje nam dodać tylko wodę i wyrobić ciasto. Chleb bardzo szybko się robi, rośnie około godziny, gdy się piecze wspaniały aromat unosi się na cały dom.... Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masełkiem
Dziś Ja gotuje