mrożonych truskawek - 400 ml jogurtu naturalnego (dobrze, jeśli jest gęsty) - kilka łyżek soku z cytryny - 2-3 łyżki miodu wielokwiatowego *dodatkowo Do przygotowania deseru z lodami możecie użyć posypek, czekolady, bitej śmietany, świeżych owoców. Całkowita dowolność przy komponowaniu zestawu :) Przygotowanie: Truskawki zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej, żeby łatwiej je było zmiksować. Na pół rozmrożone wrzucamy(...)miksujemy blenderem na gładką masę. Można dodać do środka mrożone maliny lub jagody, by dodatkowo podkręcić smak lodów. Masę przelewamy do plastikowego pojemnika, zamykamy i wstawiamy do zamrażalnika na 4-5 godzin. Po tym czasie cieszymy się domowymi, w pełni naturalnymi lodami
W poszukiwaniu inspiracjiDomowe - Najlepsze! ? Dziś przedstawiam Wam wersję z cynamonem i wiśniowe. Uwielbiamy cynamon, więc pokusiłam się na dodanie go zarówno do lodów, przygotowałam bezy z jego dodatkiem i podałam na syropie cynamonowym. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że jest go za dużo? Otóż, wcale nie! Cynamon cejloński nie jest tak intensywny.Nam takie połączenie bardzo smakowało, a lody
Blondynka Gotujenajwiększe upały chyba już na szczęście minęły, jednak wcale nie znaczy to, że nie możemy sobie pozwolić na lody. Wręcz przeciwnie! Latem lody są obowiązkowe:)) A domowe to już prawdziwa uczta, choć wcale nie są trudne w wykonaniu:) Zresztą sami się przekonajcie! Tym razem proponuję orzeźwiające lody o smaku miętowo-czekoladowym... Składniki: szklanka śmietanki
Z miłości do słodkościherbatę mrożoną. Dlaczego ekspresową? Bo wystarczy zaparzyć herbatę w niewielkiej ilości gorącej wody, a ręsztę uzupełnić wodą mineralną niegazowaną. Do tego przepyszne, słodziutkie, pachnące słońcem brzoskwinie, kostki lodu i napój orzeźwiający domowy gotowy! Mrożona herbata brzoskwiniowa / 1 porcja Składniki: 1 torebka czarnej herbaty 1/3 szklanki gorącej wody 1 brzoskwinia woda mineralna niegazowana kostki lodu miód do smaku Przygotowanie: Torebkę czarnej
Moja smaczna kuchniamuszę mieć lody i niezależnie - czy jest zima, czy lato. Muszą być i już! Jeśli mam więcej czasu i chęci to sporą część zamrażalnika zapełniam domowymi. Jednak odkąd przygotowałam lody z masłem orzechowym, miodem i serkiem mascarpone - uzależniłam od nich siebie, rodzinę oraz znajomych. Naprawdę są obłędne w smaku i przyznam, że odrobinę przypominają orzechowy mrożony
Di gotujeJako dodatek zachęcam mamy do kreatywnego dorzucania witaminowych dodatków i zabawę kolorami. Malinowy Domowy Poki Żelek Składniki na domowe owocowe Poki żelki: - silikonowa, wesoła foremka na lód lub zwykłe woreczki na lód, - 2 łyżeczki agar-agar lub żelatyna (ilość sprawdź na opakowaniu - ja nie używam), - sok owocowy domowej roboty(...)owocowe Poki też wyjdą!), u nas witamina C i mieszamy do rozpuszczenia. Uzyskany płyn rozlewamy do foremek na lód i wstawiamy do lodówki. Jeśli czeka Cię urodzinowa czy inna dziecięca impreza pomyśl o kilku porcjach domowych żelków w różnych kolorach. Do soku jabłkowego my dodajemy czasem szczyptę kurkumy i zyskujemy piękny żółty kolor domowych żelków owocowych
IzaGotujeSkładniki (na 8 dużych porcji): 2 litry lodów kostki lodu garść malin 800 ml mleka 1 bita śmietana/śmietana kremówka domowy mus malinowy Wykonanie: Kostki lodu wrzuć do blendera, wlej mleko, dorzuć umyte maliny, dodaj lody i zmiksuj na najwyższych obrotach. Kieliszki oblej sosem malinowym, przelej shake i schłodź w lodówce. Ubij bitą śmietanę i przyozdób shaki
Kulinarna (nie)codziennośćcoraz mocniej. Składniki: (na 2 osoby) 4 kiwi 3-4 gałki lodów śmietankowych lub waniliowych (domowe lub kupne) 1/2 szklanki mleka zwykłego lub sojowego Przygotowanie: Kiwi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie umieszczamy w misie blendera. Dolewamy mleko i lody, miksujemy. W zależności jakiej konsystencji shake lubimy miksujemy dłużej lub krócej. Osobiście lubię wyczuwalne małe "drobiny
Słodkie okruszkidodatkiem waniliowych lodów, mlecznej czekolady i domowych kokosowych pralinek tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Robi się błyskawicznie, a smakuje fenomenalnie! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) DESER: * kawa INKA klasyczna – 2 łyżki * mleko kokosowe – 400 g ( 1 puszka ) * lód * cukier ( drobny ) – 3 łyżki * ulubione waniliowe lody – 2 duże gałki * mleczna czekolada
Ostra na SłodkoCzas na … lody. Wszyscy je lubimy, zwłaszcza dzieci. Zamiast gotowych lodów ze sklepu przygotuj w domu domowe, naturalne, bez konserwantów desery owocowe. Dlaczego warto jeść lody? Po pierwsze dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych, m.in. białko, witaminy, minerały i błonnik. Ponadto podane z owocami mogą stanowić posiłek, np. drugie śniadanie czy podwieczorek. Czy można
Strefa Zdrowego Żywieniaupały nie ma nic lepszego niż mrożona domowa herbata i domowa lemoniada z miętą. Podane z kostkami lodu skutecznie gaszą pragnienie. Samodzielnie przygotowane smakują wyjątkowo. Jeżeli macie chwilę czasu zróbcie te smaczne domowe napoje. Przepis na nie jest bardzo prosty. Jedynie potrzebujemy nieco czasu na ich schłodzenie. Wyjdzie zdecydowanie taniej oraz zdrowiej, niżeli mielibyście kupować gotowce w sklepie. Do przygotowania(...)Całość zalewamy przegotowaną, jeszcze ciepłą wodą i dokładnie mieszamy. 3 Odstawiamy do wystygnięcia i schładzamy w lodówce. Podajemy z kostkami lodu i świeżymi listkami mięty. Porady Lemoniadę można dosłodzić według własnych upodobań, ja użyłam niewielkiej ilości cukru. Artykuł Domowa lemoniada z miętą pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiNa upały coś zimnego.Lody, prosto i szybko,użyłam mrożonych owoców -malin[ oczywiście inne owoce też można] .Na zdjęciu jeszcze nie zbyt zamrożone , ale to z powodu
Moje domowe kucharzenieDo jedzenia lodów w letnie upały chyba nikogo nie trzeba zachęcać ale ja dziś chcę Wam pokazać mój sposób na ich podanie. Nie są to
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaLody waniliowe to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, kiedyś jadałam tylko takie :) Bardzo aromatyczne - pięknie pachną wanilią, kremowe i delikatne. Na upały najlepsze są
Domowa cukiernia Ewyaromatycznych win, które butelka po butelce odkorkują ciepłe wspomnienia - będziemy się nimi rozgrzewać w jesienne wieczory. Z nowym zapasem sił, których musi nam wystarczyć do następnego lata. Ze smakiem domowych wiejskich serów odkrytych na pachnącym brzoskwiniami targu, pośród tętniących niezrozumiałym gwarem stoisk z kwiatami, arbuzami, niezwykłej urody bakłażanami, miniaturowymi kapustami, makaronami, kogutami, kaczkami i wielkimi jak balie kociołkami (do gotowania(...) ORZECHOWYMI /na 4 porcje/ 4 dojrzałe brzoskwinie 3 białka szczypta soli 160 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków garść ciasteczek amaretto likier amaretto lody orzechowe (ja użyłam domowych, przepis niżej) Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Brzoskwinie umyć, przepołowić i wyjąć pestki. Następnie ułożyć na płaskim talerzu nacięciem do dołu i polać z wierzchu
KUCHARNIABardzo aromatyczne lody przygotowane na bazie domowej konfitury z płatków dzikiej róży. Smak i zapach jest bardzo intensywny, więc szczególnie polecam tym, którzy kochają róże ;) 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 2 żółtka 3 łyżki konfitury z płatków róży (użyłam domowej) 2 łyżki cukru barwnik czerwień świąteczna Mleko i pół szklanki kremówki zagotować. Żółtka utrzeć(...)zgęstnieje odstawić do całkowitego wystudzenia. Pozostałą kremówkę (1/2 szklanki) ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w zimną masę. Wlać do maszynki do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Lody i desery lodowe Tagged: konfitura , kremówka
https:KKuchniaMniam