domowe lody - 2503 przepisów (strona:60/167)

Domowy likier kawowy Kahlua 102

pić w czystej postaci, z lodem,  z mlekiem lub wykorzystywać jako dodatek do kawy. Jednak największą sławę zyskał jako składnik kultowych drinków -  Black Russian i White Russian (spopularyzowanego przez braci Coen w filmie pt. Big Lebowski) oraz B-52. Domowy likier kawowy Kahlua jest też świetnym dodatkiem do słodkich wypieków i lodów.  Likier Kahlua od wielu(...)plasuje się w czołówce najlepiej sprzedających się likierów na świecie, trudno byłoby znaleźć szanujący się drink bar czy restaurację, w której nie serwuje się drinków  z dodatkiem Kahlua. Domowy likier kawowy Kahlua - składniki 1 szklanka bardzo mocnej, świeżo zaparzonej kawy (arabica) 1 szklanka cukru trzcinowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 szklanki białego rumu dobrej jakości (w ostateczności można

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
DOMOWY BUDYŃ CZEKOLADOWY 65

Odkąd wypróbowałam kilka domowych przepisów na budynie, nie kupuję tych gotowych. Uważam to za duży plus, gdy coś można zrobić samemu, przygotować i podać swojemu dziecku

Zasmakuj Kuchni
Lody z truskawkami i octem balsamicznym 197

Przepyszne lody z pieczonych truskawek, z dodatkiem octu balsamicznego, którego w ogóle nie czuć, podkreśla tylko smak owoców. To jedne ze smaczniejszych lodów

Domowa cukiernia Ewy
Przepisy z truskawkami na każdą okazję. Truskawkowe Love. 65 przepisów na truskawki 361

Staramy się też zachować ich smak na inne pory roku, przygotowujemy z nich frużelinę, soki i konfitury, gdy nie ma już truskawek w sklepach to zawsze mamy domowy dodatek do deserów, gofrów, lodów, bitej śmietany, pierogów, czy też naleśników, czy też do bułki z masłem. Wszyscy dwoją się i troją, aby zaskoczyć swoich czytelników i przygotować jakiś swój autorski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche babeczki z masłem orzechowym 148

puszystą śmietanką? Na samą myśl, aż ślinka cieknie. Idealne święta się szykują, prawda? Nie dość, że ciepłe, to jeszcze taaakie smaczne! :) Zapraszam na babeczki z masłem orzechowym i lodami!Składniki:Kukurydziane kruche ciasto300 g mąki kukurydzianej150 g masła2 żółtkajajko120 g cukru trzcinowegołyżeczka ekstraktu waniliowegolody waniliowemasło orzechowe - u mnie domoweubita śmietankagarść orzechów arachidowychSposób przygotowania:Do miski wrzucamy(...)piekarnika i pieczemy około 12 minut do zarumieniania.Po tym czasie babeczki odstawiamy do ostygnięcia.W tym czasie przygotowujemy domowe masło orzechowe (można użyć kupnego) – klik.Na ostudzone kruche spody nakładamy łyżeczkę masła orzechowego, na wierzch nakładamy łyżeczkę lodów waniliowych, które dekorujemy ubitą śmietanką i kawałkami drobno posiekanych orzechów arachidowych. Podajemy od razu.Smacznego

Słodkie Przyjemności
3 propozycje na domowe wody smakowe 155

Jednak, to właśnie w okresie wakacyjnym najczęściej sięgamy spragnieni po najróżniejsze napoje. Polecam Wam zamienić kupne słodzone napoje na domowe wody smakowe. Wystarczy kilka składników i… można się cieszyć pysznym i zdrowym orzeźwieniem. Co nam będzie potrzebne? kostki lodu świeżo owoce zioła jak mięta czy rozmaryn wysokie szklanki kolorowe słomki i… najważniejsze – dobrej jakości woda! Polecam(...)lodu, miętę i całość zalewamy wodą. Podajemy z kolorowymi słomkami. Smacznego Możecie również tworzyć swoje własne połączenia – garść miksu owocowego (prosto z działki ), kostki lodu, woda, chwila cierpliwości i… już można pić domową wodę smakową.   A Wy jakie najczęściej przygotowujecie wody smakowe

Słodkie okruszki
LODY POMIDOROWE Z KARMELEM POMIDOROWYM 113

powiedział, że lody można jeść tylko zimą? U nas lodowe kule je są całoroczne i zazwyczaj domowej roboty. Oczywiście zdarza się, że kupimy lody na patyku, zwłaszcza latem. Te lody powstały jako wyzwanie na konkurs #kotlin , który ma  #smaknumer1 . Lody są o smaku pomidorowym, a do tego podane są z pomidorowym

Kuchnia w oparach
Wiosna? Czas na lody! 163

cieplej, nabieram ochoty na lody. Odkąd mam sorbetierę, tylko takie domowe. Sklepowe smakują sztucznie i za mało intensywnie. Poza tym w tych domowych wiem dokładnie, co jest, i mogę sobie przygotować smaki, jakich ze świecą w sklepach się nie znajdzie...Tym razem postawiłam na lody pomarańczowo-mandarynkowe, z dodatkiem korzennych przypraw. Mimo takiego jeszcze zimowego połączenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciepłe lody cytrynowe 182

czekały sobie rożki waflowe. Jak tylko „uzbierałam” białka nadszedł czas na ciepłe lody cytrynowe. Pewnie każdy je zna, choćby z cukierni, ale domowe – smakiem przewyższają je na pewno. Przepisów na ciepłe lody w internecie jest bardzo wiele, jedne są na bezie szwajcarskiej inne na włoskiej. Moją uwagę przykuł przepis gin z bloga Pożeraczka czyli

mojewypiekiinietylko
Lody chałwowe 273

uśmiechem na ustach częstuje Was chałwowymi lodami. Czy może być coś lepszego?! Słodkie i bardzo sezamowe. Ja swoje przygotowałam na bazie chałwy domowej roboty i Was też zachęcam, by zrobić ją samemu. Lody nie zawierają jajek, więc nie trzeba martwić się o Salmonellę.  Składniki: 200 ml mleka kilka kropel aromatu waniliowego 50 g białej czekolady(...)wymieszać. Powstałą masę przelać do plastikowego pojemnika. Szczelnie zamknąć i schować do zamrażalnika. Co około 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować masę, by nie utworzyły się kryształki lodu. Lody po zmrożeniu nakładać gałkownicą. Gdyby były zbytnio zmrożone wyjąć i przed podaniem pozostawić na kuchennym blacie na około 20 minut. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
pyszny tort lodowy 1466

składniki na ciasto: 100 g orzechów włoskich zmielonych 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 5 jajek 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Lody jeżynowo jogurtowe 141

Lody lody dla ochłody. Jeżynowe, pyszne domowe bez konserwantów. Z jogurtem kwaskowym i sosem jeżynowym. U mnie w formie kuli, ale można podawać je dowolnie jak kto lubi. Dorodne jeżyny dostałam od mojej cioci i już nie mogłam się doczekać co z nich wyczaruje. Jeszcze tak pięknych i dużych owoców nie widziałam na krzaczkach.:-) 1 szklanka(...)mieszam mikserem, na końcu dodaję sos malinowy. Pucharki do lodów okrągłe wykładam folią spożywczą wylewam łyżkę sosu jeżynowego, na to masę wcześniej przygotowaną, i odrobinę jogurtu greckiego, i tak na przemian aż skończą się składniki. Zawijam folią z góry i wkładam do zamrażalnika na noc. Przed podaniem wyjmuje lody z  zamrażalnika 30 minut wcześniej

wesoła kuchnia
Likier truskawkowy 63

intensywnym czerwonym kolorze i wspaniałym głębokim smaku. Jedną butelkę zostawimy na później i gdy sezon na truskawki już się skończy, będziemy mogli delektować się ich smakiem, pijąc domowy likier lub polewając nim lody. Udostępnij Składniki na likier truskawkowy 750 g truskawek 250 ml wódki 250 ml spirytusu 200 g cukru 200 ml wody sok z dużej cytryny(...)przelać do butelek, dokładnie zakręcić nakrętki. Jest gotowy do spożycia od razu, można go też przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Z podanych proporcji wychodzi około 1,5 l domowego likieru truskawkowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Likier truskawkowy pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Obłędny deser czekoladowy 123

pomyślałam o najlepszym na świecie deserze, pomyślałam o gorącej, aromatycznej czekoladzie, pysznych, kremowych, waniliowych lodach i truskawkach (oj tak koniecznie truskawki- przecież bez nich nie mogłabym żyć) Długo zastanawiałam się jak powinien wyglądać deser idealny. Metodą prób i błędów powstał on- obłędny deser czekoladowy. A że świętuje 3 urodziny bloga, pomyślałam że to odpowiedni moment, żeby i Ciebie(...)szklanki gorącej wody  sos czekoladowy 100 ml śmietanki 30% 200 g czekolady mlecznej dobrej jakości  dodatkowo  100 g mrożonych truskawek 8 gałek lodów waniliowych dobrej jakości ( najlepsze domowe )  Sposób przygotowania: Ciasto: Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Składniki (poza wodą umieść w misie miksera i miksuj przez 2-3 minuty aż do połączenia składników). Dodaj wodę

Wielki apetyt
Tort bezowy z lodami 132

Składniki: 3 blaty bezowe o śr 20 cm 6 białek 30 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej Szczypta soli ½ litra ulubionych lodów np. czekoladowych kupnych lub domowych ½ litra bitej śmietany 30% Dowolne owoce do dekoracji Świeża melisa do dekoracji Frużelina wiśniowa do polania Sposób przygotowania: Beza: Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli(...)minut. Zostawiam w uchylonym  piekarniku do momentu wystudzenia. Najlepiej na całą noc. Pierwszy blat bezowy układam na paterze, smaruję cienko bitą śmietaną, nakładam na całości, po grubym plastrze lodów przykrywam drugim blatem, czynność powtarzam, przykrywam ostatnim blatem bezowym, dekoruję bitą śmietanką owocami, melisą i frużeliną wiśniową.  Kroję na kawałki natychmiast podaję. Smacznego

Wanilia i Kardamon