Lody przyrządzone w domowy sposób są bardzo smaczne, szczególnie jagodowe, maja piękny kolor i smak prawdziwych jagód. Składniki: 2 szklanki jagód 500 ml. śmietany 30% 250 gram serka mascarpone 200 gram jogurtu naturalnego 4 łyżki cukru Sposób przygotowania: Umyte jagody przekładamy do rondla, wlewamy niewielką ilość wody, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu aż jagody puszczą sok. Ostudzone(...)miksujemy blenderem. Śmietanę ubijmy na sztywno, dodajemy po łyżce serka mascarpone i jogurtu. Na końcu dodajemy zmiksowane jagody. Mieszamy, przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalki. Podczas mrożenia lody miksujemy co pół godziny
Bajeczna Kuchniałyżki cukru pudru (zwykle przemycam więcej;) 1 żółtko 1-2 łyżki zimnej wody 125 g zimnego masła szczypta soli świeże truskawki garść pokruszonych ciasteczek waniliowych sól morska lody waniliowe (najlepiej domowe) Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem i wstawić do lodówki na 1-2 godzin. Schłodzone ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować. Przy pomocy wykrawaczek o średnicy(...)otulił nadzienie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec ok. 20-25 minut lub do momentu, gdy ładnie się zarumienią. Zdecydowanie zalecam podawać z lodami waniliowymi - rozkosz! * cytat to fragment rozmowy z Marcinem Dorocińskim - klik
KUCHARNIASklepowe lody truskawkowe nigdy nie były moimi ulubionym, ale za to te domowe są przepyszne! A lody truskawkowe z mascarpone to już jedne z tych, którym nie da się oprzeć. Są pysze, kremowe i nie wymagają mieszania podczas mrożenia, chyba, że wolicie bardziej puszystą wersję lodów. Koniecznie spróbujcie! 500g truskawek + 3 łyżki cukru 250g serka
Di gotujeSyrop z mięty miętowy syrop do deserów i lodów. Syrop z mięty na zimę, naturalny, bez sztucznych barwników i konserwantów. To mój ulubiony przepis na syrop miętowy, który doda orzeźwiającego smaku deserom i lodom. Jeśli lubisz domowe lemoniady i drinki takie jak kubański drink mojito , to przygotuj podwójną porcję, bo zniknie błyskawicznie. Ten syrop możesz też dodawać(...)brązowego i cytryny, ale jeśli chcesz możesz dodać także imbir. Ten syrop nie wymaga nawet pasteryzacji, wystarczy, że gorące słoiczki postawisz do góry dnem i pozostawisz do ostygnięcia. Domowy syrop miętowy do ciast, deserów i napojów. Syrop z mięty około 40 gałązek świeżej mięty 3 szklanki cukru sok z 1 dużej cytryny opcjonalnie około 2 cm kawałek imbiru, obrany
Cztery Fajeryciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;) W dużej misce ubić mikserem całe jajo i żółtka z cukrem, domowym cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto wychodzi bardziej puszyste . Wszystko wymieszać(...)pół . Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką. Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C ok.45-50 min. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: SMACZNE PRZEPISY - Lody truskawkowe MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Ciasto truskawkowe CZARNA OD KUCHNI - Kostka z truskawką SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasto z fantą i truskawkami IZIONI PYSZNE SMAKI - Kremówki z bitą śmietaną
Grunt to przepis!Lody są pyszne, takie jak z najelpszych lodziarni, jogurtowe, kremowe i pyszne. Po prostu trzeba ich spróbować :) SKŁADNIKI lody jogurtowe 600g jogurtu greckiego 200ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru lub ksylitolu (można więcej) 2 łyżki domowego ekstraktu cytrynowego masa truskawkowa ok. 10 słodkich truskawek 1 łyżka cukru lub ksylitolu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jogurt, kremówkę, cukier oraz ekstrakt(...)lodów i postępujemy według instrukcji. Miksujemy truskawki z cukrem na gładką masę. Przed wstawieniem lodów do zamrażarki należy delikatnie wmieszać do nich masę truskawkową tworząc esy floresy (nie doprowadzamy do całkowitego połączenia się mas i uzyskania jednolitego koloru!). Lody najlepiej wyjąć z zamrażarki na ok. 20-30 min przed podaniem. Smacznego
DefinicjaSmakuLody, lody dla ochłody! Świetnym zamiennikiem tradycyjnych lodów, są te domowe! Wiadomo smak zdecydowanie odbiega od tych sprzedawanych na stoiskach, ale chcemy zdrowe i smaczne, a przede wszystkich wiemy co jemy. Składniki: 250ml (1 szklanka) kefiru 2 łyżki erytrytolu 3/4 szklanki świeżych lub mrożonych malin Sposób przygotowania: Jeśli maliny są świeże to dokładnie myjemy
Truskawkowa FiestaKraina Lodu to chyba najpopularniejsza bajka ostatnich lat. Zewsząd zerka na nas jasnowłosa Elsa w błękitnej sukni, która to była inspiracją do stworzenia tego ciasta. Jak
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPowoli kończy się już sezon na truskawki. Z ostatków najlepsze są przetwory i domowe koktajle oraz lody. Ten bardzo prosty i super popularny napój bez dodatku cukru polecam głównie dla Dzieci. Jest zdrowy i bardzo sycący :-) Czas przygotowywania: 5 minut Ilość porcji: 4 Składniki: • 300 g truskawek • 1 dojrzały banan • 500 ml maślanki
AniaGotuje.plDzień dobry! :) Na upał najlepsze są chyba lody! :) A najlepiej domowej roboty, zapraszam na borówkowe i z dodatkiem pokruszonych ciastek. Zapraszam... Składniki: 6 jajek 1 l śmietany kremówki 1 jogurt grecki 200 g 1/2 szkl cukru pojemniczek borówek zmiksowanych blenderem kilka ciastek zbożowych np. opcjonalnie: 1 łyżka kakao z wiatrakiem garść płatków migdałowych Wykonanie: Jajka sparzyć. Oddzielić białka
TrufelkowoDomowa czekolada z mleka w proszku to smak mojego dzieciństwa, jest pyszna i pachnąca. Dzisiaj przygotowałam ją w formie bloku ozdobioną groszkami czekoladowymi. W takiej formie
Kulinarne Fantazje Mariolisłodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu orzechowego . Najczęściej robi się je z wiórek kokosowych i taka też jest moja propozycja – jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy z powodzeniem kupić
BlendmanNa domowy Tłusty Czwartek idealne!:) - szczególnie jeśli chcemy komuś podarować takiego pączusia - niezbyt słodkiego - pachnącego delikatnie otartą skórką z cytryny, drożdżami, konfiturą winogronową i posypane na
Zasmakuj Kuchnisłodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu orzechowego . Najczęściej robi się je z wiórek kokosowych i taka też jest moja propozycja – jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy z powodzeniem kupić
Blendmanzaprasza, a ja – gorąco polecam i życzę smacznego. W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Truskawkowe słodkości , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: - Smaczne przepisy – lody truskawkowe - Moje domowe kucharzenie – ciasto z truskawkami - Czarna od kuchni – kostka z truskawką - Sama słodycz u Asi – pyszne ciasto z fantą i truskawkami - Izioni pyszne smaki
mojewypiekiinietylkotylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD. Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności
Tetiisheriteż każda z nich jest nieco inna. Pierwszym z serników,któr y zaproponuję będzie kremowy sernik o smaku cappuccino ze śmietankową pianką. Dobrze schłodzony smakuje trochę jak lody kawowe z domowej cukierni. Zapraszam. SERNIK CAPPUCCINO Składniki : s pód: 2 opakowania ciastek typu Oreo 1/2 szklanki zaparzonej kawy masa serowa: 1 kilogram twarogu ( nie sera z wiaderka
Bon appetit mon amiesłodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu satay. Najczęściej robi się je z wiórek kokosowych i taka też jest moja propozycja – jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy z powodzeniem kupić
Blendmansłodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu satay. Najczęściej robi się je z wiórek kokosowych i taka też jest moja propozycja – jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy z powodzeniem kupić
Blendmanmiksuję koktajl jeżynowy, jest cudowny i ten piękny kolor! Dodając więcej jeżyn otrzymacie bardziej intensywny kolor napoju. Taki koktajl śmiało można przełożyć do pojemników i będą pyszne lody jogurtowo - owocowe, domowe! Koktajl z jeżyn na jogurcie Składniki: 400 g jogurtu naturalnego mrożone jeżyny cukier do smaku Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy jogurt naturalny i dodajemy mrożone jeżyny. Całość
Moja smaczna kuchniaKtóż nie uwielbia lodów? :) u mnie domowe, owocowe- leśne ! Składniki: 15 dag czerwonych porzeczek 15 dag jeżyn 15 dag żurawiny 30 dag cukru 1 białko 1 szklanka śmietanki kremówki Wykonanie: Owoce przetrzeć ( mogą być wcześniej zamrożone) następnie cukier zagotować w jednej szklance wody. Gdy syrop ostygnie wymieszać z owocami. Dodać białko, śmietankę i jeszcze raz dokładnie wymieszać
Tradycyjna Kuchnia