Bardzo lubię desery lodowe w połączeniu z owocami. Ostatnio zakupiłam pudełko lodów czekoladowo-śmietankowo-caffe latte firmy Koral i przygotowałam pyszny deser. Do lodów
Kuchnia domowa AniWymiary foremek: ok 5,5 x 5,5 x 9,5 cm (objętość: 6 x 60 ml). Moje zdanie... U mnie samodzielna produkcja lodów to żadna nowość. Wolę domowe, bo są nie tylko zdrowsze, ale także posiadają taki smak - jaki im nadam. Jakoś nigdy nie miałam okazji zaopatrzyć się w takie foremki - choć niejednokrotnie chciałam. Teraz
Di gotujeOrzeźwiający, aromatyczny i dziecinnie prosty w przygotowaniu truskawkowy sorbet to idealny deser i zdrowsza oraz mniej kaloryczna alternatywa dla tradycyjnych lodów - cudowny na upalne dni. Domowy Sorbet Truskawkowy - Składniki: 400 g mrożonych truskawek 1 średni banan ok. 3 łyżki cukru (jego ilość dopasowujemy według uznania) Domowy Sorbet Truskawkowy - Sposób przygotowania: Zmrożone truskawki siekamy w blenderze, a najlepiej w food
Słodka Stronasłusznie zauważyła moja mama, lato niestety dobiega końca. Dziś w ramach protestu - NA OBIAD - zjadłam lody :)) Ale lody to nie byle jakie! Domowej roboty malinkowe! Z dużą zawartością białka (ponad 25g), bez cukru (za wyjątkiem fruktozy z malin), z niską zawartością tłuszczu i węgli :) Delicje! Składniki: 1 miarka białka - u mnie ciasteczkowe Prostar 100% Whey
Spektrum SmakuDeser w sam raz dla ochłody. Wystarczą ulubione lody, trochę owoców i gotowe!Składniki:1-2 gałki ulubionych lodów (u mnie miętowe z
Kuchnia domowa Anitego przepisu ) 1 brzoskwinia 2 łyżki masła 1 łyżka cukru waniliowego (domowego lub z prawdziwą wanilią) 2 - 3 garście malin 2 łyżeczki cukru waniliowego (domowego lub z prawdziwą wanilią) lody waniliowe Wykonanie: Brzoskwinie kroimy na plastry. Na patelni rozgrzewamy masło i łyżkę cukru. Kiedy powstanie delikatny karmel, kładziemy plastry brzoskwini i karmelizujemy z każdej strony
Sto kolorów kuchniDove – Składniki: 25 ml syropu Blue Curacao (opcjonalnie można użyć likieru – wtedy drink będzie nieco mocniejszy) 25 ml wódki 2- 3 kostki lodu 150 ml lemoniady (u mnie z tego przepisu: orzeźwiająca lemoniada domowa ) bita śmietana do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Przepis na Drink Blue Dove: Do szklanki o pojemności ok. 250 ml włożyć kilka kostek lodu (ja z reguły wrzucam 2-3 kostki). Kolejno po kostkach lodu wlać syrop Blue Curacao i wódkę. Całość dopełnić ok. 150 ml lemoniady (polecam zrobić własną, domową lemoniadę z tego przepisu: tradycyjna lemoniada z cytryną ). Wierzch drinka ozdobić bitą śmietaną. Smacznego! Więcej przepisów
Kulinarne PrzebojeKarmel to jeden z moich ulubionych dodatków do lodów, kawy oraz naleśników. Najczęściej korzystam z gotowego, który regularnie przysyła mi Siostra Agata, za co serdecznie Jej dziękuję. Jakiś czas temu poznaliśmy z Bartkiem sposób na zrobienie domowego karmelu bazującego na cukrze i kremówce. Był on tak prosty, że kilka razy robiliśmy go w domu, a tym razem dzielimy się(...)naszego karmelu dodaliśmy brendy, przez co zyskał wyrazistego i oryginalnego smaku, może również dodać do niego soli, wanilii, pieprzu lub innego alkoholu. Taki domowy karmel świetnie nadaje się do popcornu, jako polewa do lodów, naleśników i ciast. Składniki na karmel 200 g cukru 300 g śmietanki kremówki (36%) 1 łyżeczka brendy (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Na dużą patelnię
niecodziennikparysłodko, jak i na ostro. Zainspirowana konkursem z marką MPM przygotowałam dla Was takie, jakich jeszcze nie było! #mpm #właczgoscinnosc Z ciasta francuskiego ( domowe, przepis TUTAJ , nadziewane masłem orzechowym i bananami. Podane z waniliowymi lodami i sosem czekoladowym tworzą obłędną całość, której nikt się nie oprze!! Ps. do środka gofrów możemy włożyć inne dodatki – prażone jabłka, dżem(...)albo kawałki czekolady ! Co tylko chcecie! Będzie pysznie! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie domowe ( przepis TUTAJ ) – 300 g * maslo orzechowe – ok. 150 g * banan – 2 szt DODATKI: * masło orzechowe * banany * lody waniliowe + czekolada SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasto francuskie kroimy na kwadraty/prostokąty. Jeden kawałek będzie na spód, drugi do przykrycia. Smarujemy masłem orzechowym, układamy pokrojone w plastry banany
Ostra na Słodkojakiegoś czasu chodziły za mną lody na patyku. Nie te sklepowe, raczej domowej roboty. Kilka dni temu zakupiłam w sklepie foremki i od razu zabrałam się za przygotowanie czegoś dobrego. Początkowo miały być lody z wykorzystaniem czekolady, ale patrząc na świeżutkie brzoskwinie w kuchni, które rano kupił na targu mój Tata, zrobiłam brzoskwiniowy sorbet. Wersja zdrowa
Nastoletnie WypiekanieMoja córcia uwielbia ciepłe lody. Przeważnie kupujemy je w lokalnym sklepiku ale już kilka razy trafiły nam się nieświeże. Już dawno miałam ochotę spróbować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo smaczne lody, z wyczuwalną nutą białej czekolady. Delikatne i kremowe, bez jajek. Podałam je na imprezie, także zniknęły w oka mgnieniu ;) Oblewaliśmy nowy
Domowa cukiernia Ewynull,"recipeInstructions":["Warzywa obieramy.\r","Ca\u0142o\u015b\u0107 kroimy o ile trzeba w mniejsze kawa\u0142ki i wrzucamy do sokowir\u00f3wki.\r","Sok przechowujemy w lod\u00f3wce do 2 dni."]} Drukuj Domowy sok warzywno-owocowy – z buraka, selera, marchewki i jabłek Składniki 5 marchewek 1 seler 2 jabłka 2 buraki Sposób przygotowania Warzywa obieramy. Całość kroimy o ile trzeba
Mieszam w GarnkuMimo, że pogoda ostatnio jest coraz bardziej w kratkę - wciąż mamy lato! A latem trzeba się czymś chłodzić, gdy w dzień 30*C w cieniu ...Na
chili & sugarprodukuje się lody korzystając ze starych, tradycyjnych receptur. We włoskich lodziarniach lody nie tylko smakują, ale też wyglądają nieziemsko! Ozdobione świeżymi owocami, kawałkami czekolady, orzechów kuszą wszystkie zmysły. Sekretem smaku włoskich lodów jest to, że pełne są naturalnych składników. Cieszy mnie, że także u nas pojawia się coraz więcej lodziarni oferujących lody rzemieślnicze(...)Fajnie jeśli jesteście posiadaczami maszynki do lodów, wtedy przygotujecie je bez większego trudu. Jeśli jednak tak jak ja, nie macie takiego urządzenia, wystarczy blender. Trzeba będzie, co prawda, kilka razy wyjmować masę lodową z zamrażalki i miksować ją aby nie wytrąciły się kryształki lodu, ale efekt warty jest zachodu. A słodki domowy deser ucieszy przede wszystkim dzieci
Smakowity Blog Kulinarnysposób również brzoskwiniową wersję domowej ice tea. Zapraszam Was na moją mrożoną herbatę nektarynkową. Prosta w wykonaniu, smaczna i idealna na upały. Spróbujcie. Składniki: (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje) 3 soczyste nektarynki 500 ml wody 1 łyżka cukru trzcinowego (u mnie od Pro-Bio – produkt znajdziecie tu ) 1 saszetka herbaty kostki lodu *produkt możecie nabyć również(...)schłodziła. Trzecią nektarynkę obieramy, tniemy na kawałki i umieszczamy na dnie naczynia w którym podamy naszą herbatę. Owoce zalewamy schłodzoną herbatą nekatrynkową. Całość podajemy z kostkami lodu lub bez. Mrożona herbata nektarynkowa. Domowa wersja owocowej ice tea. Smacznego
Słodkie okruszkiJakiś czas temu mojej córce zachciało się lodów, a wiecie, że ja wolę zrobić domowe, aniżeli przyzwyczajać ją do tych sklepowych, których staramy się unikać. I że posiadam zapas sprawdzonej pasty daktylowo-orzechowej (*) to postanowiłam przygotować lody właśnie o takim smaku. Niestety, a może to dobrze..., ale podczas pierwszego podejścia lody nie powstały, ponieważ cały
Di gotujewolę domowy. Receptę na jego szybkie wykonanie zamieszczam pod przepisem na kawę mrożoną. Idealnie, jeśli dodatkowo kupimy syrop waniliowy, to koszt to maksymalnie 10 zł, a buteleczka wystarczy naprawdę na długo. / Powiem Wam, że bez syropu i sosu karmelowego smakuje również bardzo dobrze – i jest to wersja błyskawiczna. Tylko należy pamiętać o dużej ilości kostek lodu, mleka i mocnej(...)WYSOKOŚĆ 1/3 KUBKA / 1/2 KUBKA MLEKA / ZWYKŁE LUB ROŚLINNE – WEDŁUG UPODOBAŃ/ 1 ŁYŻKA SYROPU WANILIOWEGO 1 ŁYŻKA SOSU KARMELOWEGO / szybki domowy przepis na jego wykonanie – poniżej / PRZYGOTOWANIE: Wlewamy łyżkę syropu waniliowego. Wsypujemy dużą garść kostek lodu. Zalewamy mlekiem prawie na równo z kostkami lodu. Wlewamy aromatyczne espresso lub inny rodzaj kawy. Na wierzch dodajemy łyżkę sosu karmelowego
W Kawiarencesklepach dostępne są lody o smaku ajerkoniaku więc postanowiłam zrobić domową wersję. Wykorzystałam tylko trzy składniki i nie przypuszczałam, że wyjdą takie pyszne. Proponuje od razu zrobić podwójną porcję aby zużyć na raz całą puszkę mleka skondensowanego. Lody można podać same lub stworzyć jakiś bogaty deser i podać z dodatkami. składniki: 500 ml śmietanki
Monia miesza i gotuje