tylko cieszą smakiem, ale też wyglądem. Uwielbiam czerwień i zieleń zamkniętą w jednej szklance A Wy? Składniki: około 6 truskawek 4-5 kostek lodu syrop z malin z lipą – u mnie od Nasze Domowe kilka lisków świeżej mięty kilka listków świeżej melisy woda – u mnie lekko gazowana Przygotowanie: Do wysokiej szklanki / pucharka wkładamy 3-4 pocięte truskawki, następnie
Słodkie okruszkiwcale nie potrzebują żadnych dodatków. Lecz jeżeli nie lubicie gorzkiej, to z pewnością możecie użyć mlecznej, albo w proporcjach (gorzka + mleczka) 50/50. Lody czekoladowe - przepis: Składniki: Puszka słodzonego mleka skondensowanego (400 g) (Przepis na domowe TUTAJ ) 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 250 g czekolady (gorzka lub mleczna) Jak zrobić lody czekoladowe bez maszyny? Śmietankę kremówkę
Kuchnia ŁukaszaTort Elsa z Krainy Lodu (Frozen) na pewno spodoba się każdej małej/większej księżniczce :) Jeśli widzieliście już wpis o cieście czekoladowym z zeszłego tygodnia wiecie, że wpadłam na nie tylko dlatego, że szukałam idealnego przepisu na czekoladowy tort z Krainy Lodu :) Tort miał być prezentem urodzinowym dla Weroniki – całe ciasto to sukienka Elsy. Doszłam do wniosku, że przy(...)podwójną porcję kremu budyniowego. Składniki na ciasto czekoladowe (potrzebne będą x2) Składniki na krem budyniowy (potrzebne będą x2) + niebieski barwnik spożywczy w żelu lub proszku, domowy dżem jako nadzienie Tort Elsa z Krainy Lodu – jak to zrobić? Ciasto upiekłam dzień wcześniej w dwóch turach. Jak przygotować je krok po kroku można zobaczyć w przepisie na proste ciasto czekoladowe
CiastkozercyCrusta – wymawiaj krasta – to prosta i efektowna ozdoba szkła, która stosowana jest głównie przy napojach alkoholowych i ma imitować kryształki lodu. W szybki i tani sposób, w domowych warunkach, możemy upiększyć nasze drinki, czy koktajle, by wyglądały niczym jak z prawdziwego drink baru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić crustę? Wystarczy zwilżyć krawędź szklanki lub kieliszka (najczęściej w soku
Kulinarne Przebojenajlepsza na upały jest domowa lemoniada z dużą ilością cytrusów, mięty, lodu i ... miodu :) Składniki: 2 cytryny 2 limonki 2 łyżki stołowe miodu naturalnego kostki lodu według uznania 1,5 wody niegazowanej Wykonanie: 1,5 cytryny i 1,5 limonki wyciskamy do dzbanka, resztę cytrusów kroimy na mniejsze kawałki. Myjemy i dodajemy miętę, miód, kostki lodu i zalewamy wodą niegazowaną
W Moim Magicznym Domuślinka cieknie. Galaretka z agarem smakuje nieco odmienne niż tradycyjna, ale tężeje stosunkowo szybko i to nawet bez lodówki. Smaczniejsza jest jednak schłodzona. Do produkcji domowych galaretek najlepiej użyć małych pojemniczków po lodach lub silikonowych foremek do muffinek. Galaretki podałam ze śmietanką posłodzoną cukrem różanym. Przepis na cukier znajdziesz tutaj . Pycha! Składniki: 250 g truskawek 250 ml wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Domowy syrop cynamonowy, znakomity dodatek do deserów, lodów, naleśników, gofrów, sałatek owocowych itp. Bez konserwantów i sztucznych barwników, zachowuje świeżość przez trzy miesiące :) Czas przygotowania: Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 5 kawałków kory cynamonu 1/2 laski wanilii Przygotowanie: Do rondla wlej wodę, dodaj cukier, połamany cynamon, laskę wanilii razem z nasionami, doprowadź do wrzenia mieszając
SzczyptaSmaQteż uwielbialiście rurki z kremem kupione w nadmorskiej budce z lodami? Jeśli tak to zapraszam do wypróbowania domowej wersji tych słodyczy. Nie jest to wersja dietetyczna, ale dajcie mi trochę czasu - może uda się coś wymyślić :) Możecie upiec rurki własnoręcznie lub wykorzystać gotowe. Pyszny deser, gdy nie ma czasu na pieczenie :) Składniki: 1 opakowanie pustych rurek maślanych
Chocolate Muffin Blogciemnych winogron to naprawdę kilka chwil pracy, dzięki której mamy potem pyszny sok do napojów, czasami mrożę go w foremkach do lodu i wychodzi fajny taki bajer na domowych imprezkach :) Jak widać ma mocny kolor, co czasami wykorzystuję jako naturalny produkt barwiący w deserach :) No to co? Robimy? Ja właśnie skończyłam, przepis piszę na szybko, bo pracy mam jeszcze
Blondynka Gotujechili zapiekany z serem cheddar serwowany z pikantnym mięsem wołowym, chrupiącą tortillą, naszym domowym ketchupem z papryczkami jalapeño, serowym sosem queso, plastrami pomidora, sałatą, sosem chrzanowym oraz dodatkowym domowym ketchupem. Uwielbiam żeberka ! I wierzcie mi, przygotowuję je bardzo dobrze, ale to co zjadłam w TGI Fridays przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Mój numer jeden do żeberka wołowe - delikatne, soczyste(...)desery... DESERY Double chocolate fudgy brown - brownie wypiekane ze 100 % ciemnej czekolady oraz świeżo parzonego espresso, serwowane na ciepło z lodami waniliowymi, ciepłą polewą czekoladową i karmelową oraz kruszonymi orzechami New York cheescake - kremowy, domowy sernik na słodkim, kruchym cieście polany musem truskawkowym Moca mud pie - mrożony mus czekoladowo – migdałowy z lodami kawowymi w czekoladowym
Kulinarne przygody GatityCzas na ochłodę! Domowy sorbet ananasowy idealnie sprawdzi się w tej roli. Trzy główne składniki i domowy sorbet gotowy. Kilka przepisów, które znalazłam opierały się na wodzie. Ja jednak postawiłam na sok jabłkowy. Kupcie sok dobrej jakości lub jeśli macie sokowirówkę wyciśnijcie go sami Do tego pyszny, soczysty ananas i letni deser gotowy. Sorbet ananasowy Składniki: świeży ananas szklanka soku(...)miksujemy na gładki mus. Do musu dodajemy sok jabłkowy i sok z cytryny. Mieszamy i jeśli chcemy możemy dosłodzić miodem. Później tak przygotowany mus, przelewamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją. Zamrożony sorbet przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Jeśli wykonujecie sorbet bez maszynki to musicie uzbroić się w cierpliwość Po zmiksowaniu przekładamy
PatiGotujeprawda? :) Owocowy smak i piękny różowy kolor tego trunku wspaniale skomponował się z figami. Wino jest dość mocne, mojemu Mężowi przypomina domowe wino robione niegdyś przez jego babcię. Jeśli tylko macie taką możliwość, sięgnijcie w tym przepisie po domowe owocowe wino, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne wino słodkie, deserowe, np. Marsala, Porto, czy Vin Santo. Powstały po upieczeniu(...)inspiracja Giancarlo Caldesi, Katie Caldesi "Venice" Składniki (na 4 porcje): 8 świeżych fig 200 ml wina z dzikiej róży, domowego wina owocowego lub innego słodkiego wina np. Madery, Porto, Vin Santo 200 ml wody do podania: lody waniliowe lub jogurt grecki Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Figi umieść w naczyniu żaroodpornym, polej winem oraz
Chilli Czosnek i Oliwaproblemów. Jest tylko jeden warunek: trzeba mieć co najmniej robot ręczny, a najlepiej dobry blender. Wszystkie składniki trzeba bowiem zmiksować na gładą pastę. Domowe kostki rosołowe najlepiej jest zamrozić w foremkach do kostek na lody, potem zamknąć w szczelnym pojemniku. Tak przygotowane kostki można przechowywać w zamrażarce przez 3 miesiące. Składniki: Mała marchew Mała pietruszka Łodyga selera naciowego(...)miksera wrzuć warzywa, czosnek, cebulę oraz zioła i przyprawy. Zmiksuj na gładką masę. Przełóż do pojemnika do mrożenia kostek lodu. Krok 2 Zamróź kostki. Możesz je przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy. Z kostki możesz zrobić rozgrzewający bulion lub domową zupę instant . Po wyjęciu z zamrażalnika włóż kostki do przygotowanej zupy, zalej wrzątkiem i wymieszaj. Kostki są tylko lekko posolone
Niedzielny kucharz