napisać. A wiecie, że pisać lubię, więc dwa zdania bez składu i ładu w grę nie wchodzą. Tak właśnie było z tymi ślimaczkami - miałam tak ogromną ochotę na domowe bułeczki, że mimo, że oczy mi się niemal zamykały, zmusiłam się do ich upieczenia. Efekt? Naprawdę genialny. Bułeczki są lekko chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, w dodatku bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś pierwszy raz na naszym blogu gości domowe pieczywo. Zapewne lubicie świeże, pachnące bułeczki ??? Przyznam się Wam skrycie, że zrobienie domowych bułek nie kojarzyło mi się nigdy z czymś prostym i ku własnemu zdziwieniu przekonałam się, że bardzo się myliłam. Ten przepis jest szybki, łatwy, a bułeczki były pyszne! Przekonajcie się sami :) Bułeczki śniadaniowe SKŁADNIKI: 2 szklanki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPizza. Najłatwiej zamówić, do czasu, kiedy człowiek przechodzi na weganizm. O ile jeszcze pizzę wegetariańską znajdziemy wszędzie, o tyle z wegańską zaczynają się schody. "Poproszę pizzę
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIErzec), nawet porządnie. Mam nadzieję, że bloga i czytelników, których bardzo przepraszam już nie opuszczę.A moją nową notkę po tak długiej nie obecności, chciałam zacząć od pachnących pysznych domowych bułeczek. W końcu wzięłam się za wypiek domowych bułeczek i chleba. Teraz się zastanawiam nad tym dla czego tag długo zwlekałam?. Bo wypiek domówki to bomba. Pyszności dużo lepsze niż
Moje pyszne gotowanieuważam, że jest zdecydowanie najsmaczniejszy oraz najlepszy. Jeżeli zależy nam na czasie możemy użyć gotowych bułeczek, jednak jeżeli nie przeszkadzają nam dodatkowe minuty spędzone w kuchni - warto upiec domowe bułeczki do hamburgerów z poniższego przepisu.Domowe Hamburgery - Składniki:Bułeczki:30 g drożdży2 łyżki cukru235 ml ciepłego (nie gorącego) mleka120 ml wody55 g masła620 g mąki pszennej1,5 łyżeczki soli(...)przykrywamy górną częścią bułeczki posmarowanej majonezem. Całość możemy przebić patyczkiem do szaszłyków, aby hamburger był bardziej stabilny i nie wypadały z niego dodatki.Tak samo postępujemy z resztą bułeczek tworząc apetyczne domowe hamburgery.Moje posty
Słodka Stronazjeść i uważam, że jest zdecydowanie najsmaczniejszy.Jeżeli zależy nam na czasie możemy użyć gotowych bułeczek, jednak jeżeli nie przeszkadzają nam dodatkowe minuty spędzone w kuchni - warto upiec domowe bułeczki do hamburgerów z poniższego przepisu.Domowe Cheeseburgery - Składniki:Bułeczki:30 g drożdży2 łyżki cukru235 ml ciepłego (nie gorącego) mleka120 ml wody55 g masła620 g mąki pszennej1,5 łyżeczki solijajko odrobina(...)przykrywamy górną częścią bułeczki posmarowanej majonezem. Całość możemy przebić patyczkiem do szaszłyków, aby hamburger był bardziej stabilny i nie wypadały z niego dodatki.Tak samo postępujemy z resztą bułeczek tworząc apetyczne domowe cheeseburgery. Całość możemy chwilkę podgrzać w piekarniku.Moje posty
Słodka Stronagodzinie dziesiątej mam się stawić na spotkanie. Pierwszym punktem programu miało być wspólne zjedzone drugie śniadanie, co zawsze jest zachęcające i wprawia uczestników w dobry nastrój. Szczególnie, jeśli po domowych bułeczkach jest możliwość zjedzenia domowego ciasta, popijanego pyszną, mocną kawą (Duńczycy innej nie pijają). Hmm ... Trzeba było coś upiec, i to szybko! U Bereniki znalazłam pomysł na ciasto dyniowe. Świetnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzehołdzie zdrowej żywności postanowiłam fast food'a zamienić na slow food'a przygotowując pyszne domowej roboty burgery wraz z bułkami, których przepis znajdziecie tutaj: Pyszne pszenne bułeczki domowe Składniki - mięso mielone wieprzowo-wołowe - 1 jajko - pieprz cytrynowy - zioła prowansalskie - zestaw do burgerów lekue my burger/ garneczki.pl - pęczek świeżego szczypiorku - pomidor - ser żółty - rukola - cebula - sałata - sól W dużej misce
upichconamnie idealny dzień :) Jednak rano z czasem bywa krucho, więc często wieczorami piekę. Kiedy takie bułeczki na mnie czekają, jakoś łatwiej mi wstać ;). Skorzystałam tutaj z przepisu na Domowe bułeczki z książki Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy rodziny Szaciłło, który oczywiście zmodyfikowałam. Muszę przyznać, że bardzo lubię ich przepisy. Szczególnie za to, że są tak smaczne, a zarazem zdrowe
Corner With RecipesMięciutkie, puszyste bułeczki mleczne o neutralnym smaku, które będą smakowały równie dobrze z odrobiną dżemu, jak i domową wędliną i … Czytaj dalej
brunetkawkuchniSzybko się robi te bułeczki i szybko znikają. My lubimy takie świeże na śniadanie i do pracy, są najlepsze z masłem. Zachęcam do pieczenia. Domowe bułeczki ze słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePyszne domowe bułeczki do hamburgerów ale nie tylko. Można je też wykorzystać do zrobienia pysznej kanapki. Nic tylko piec i robić pyszne domowe hamburgery. składniki: 700 g mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 200 ml letniego mleka 200 ml letniej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 opakowanie suchych drożdży 2 łyżki oleju oraz mleko do posmarowania
Monia miesza i gotujekwestii pieczywa. Na piątek zaplanowaliśmy wspólne, leniwe śniadanie, które nie zdarzają się tak często, jakbym sobie tego życzyła. W związku z tym postanowiłam przygotować coś specjalnego - domowe bułeczki. C. je uwielbia, więc wiedziałam, że sprawię mu przyjemność. Chciałam użyć prażonej cebulki, której mamy w domu spory zapas (jest to spowodowane tym, że w Danii hot-dogi bez prażonej cebulki(...)prostu nie istnieją. Raczej nie jadamy kupnych, ale od czasu do czasu przygotowujemy domowe - cebulka musi więc być). Dodatkowo zauważyłam mąkę żytnią, i ją również postanowiłam wykorzystać. I wiecie co? Po prostu zmieszałam drożdże, mąki, mleko i wodę, sól i cebulkę, i zrobiłam bułki. Bez przepisu! Bez zastanawiania się na proporcjami. Po prostu wiedziałam, co i jak, i jestem
Pożeraczka, czyli raz adobrzetylko mieli samemu, tak robiła i moja babcia i moja mama i robię od zawsze ja. To pewno wynika z prostej przyczyny, nie lubię wyrzucać jedzenia. A wykonanie takiej domowej bułeczki jest dziecinnie proste i szybkie... a jak głosi slogan... wiem co jem :) Wykonanie: Każdy kawałek przesuszonej bułki, kromki weka, czy nawet piętki z białego chleba kroje na mniejsze kawałki(...)zmieloną bułkę przekładam do szczelnie zamkniętych pojemników szklanych i plastikowych. Kiedy tylko potrzebuję zawsze jest pod ręką. Polecam :) A poniżej przedstawiam kilka propozycji z mojej kuchni z wykorzystaniem własnej domowej bułki tartej.... wystarczy kliknąć w link i przechodzimy do przepisu :) http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/kalafior-polany-zrumieniona-na-masle.html http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/06/tradycyjne-panierowane-kotlety-schabowe.html http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/kotlety-rybne-z-morszczuka-smaczne-nie.html http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/kotlety-mielone-z-udek-kurczaka-tanie-i.html http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/kotleciki-jajecznesmaczne-i-chrupiace.html http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2015/03/filety-z-karpia-w-delikatnie-cebulowej.html http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com
Kuchnia z widokiem na ogródkolejne 5 minut co chwila mieszając. Dolewamy bulion, dodajemy kukurydzę, fasolę i przyprawy. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15-20 minut pod przykryciem. Podawać z pieczywem: bagietką, domowymi bułeczkami serowymi, lub po prostu z chlebem
Gotuj z RumcajsemJeśli lubicie pieczywo czosnkowe, będzie to idealna przekąska. Pyszne, małe i domowe bułeczki. Sprawdzą się jako dodatek do sałatki, ale także i do zupy. Bardzo dobrze smakują gdy są jeszcze ciepłe, a i na drugi dzień nie są wcale gorsze. Polecam do przetestowania, a jednocześnie myślę nad ich bogatszą wersją. SKŁADNIKI: 4 ząbki czosnku 125 g masła 1 żółtko
Kuchnia w opałachpiękniejszego zapachu niż zapach domowego pieczywa. Uwielbiam ten zapach i smak, dlatego często piekę domowe bułeczki, chlebki i drożdżówki. Dziś upiekłam pszenno- żytnie, używając nowego sposobu, jakim jest zaparzanie mąki wrzątkiem. Dzięki temu trikowi bułeczki dłużej pozostają świeże. Te z góry były bardzo chrupiące, w środku pulchniutkie i miękkie. Inspiracja- blog Gin. Składniki: 80 g mąki żytniej 150 ml wrzątku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZnowu mam dla Was przepis na domowe bułeczki. Te przygotowałam z mąki pełnoziarnistej, z dużą ilością płatków owsianych i odrobiną miodu. Przepysznie smakowały jeszcze ciepłe z powidłami i kubkiem kakao. Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki miodu szklanka wrzątku 3/4 łyżeczki soli łyżka masła 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki siemienia lnianego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejne domowe bułeczki, tym razem z ostropestem i ziarenkami szałwi hiszpańskiej - chia. Równie proste i pyszne jak poprzednie. Bez konieczności sporządzania rozczynu co także ułatwia ich przygotowanie. Składniki na 10 bułek: 350 g mąki pszennej typ 450 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania
Ze smakiem i z pasjąniczego lepszego na śniadanie niż świeże, domowe bułeczki. Zazwyczaj piekę bułki z ziarnami, ale tym razem dodałam do nich suszony czosnek niedźwiedzi. Wyszły znakomite. Skórka chrupiąca a środek mięciutki. Zdecydowanie warto upiec w wolny weekend zwłaszcza, że bułeczki są bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu ;) Składniki na 10 bułek: 300 g mąki pszennej typ 450 250 g mąki żytniej
Ze smakiem i z pasjązbieranie ciekawych przepisów kulinarnych. Osiem grubych segregatorów stoi na kuchennym regale w oczekiwaniu na to, aż się przydadzą. W jednym z zbiorów poszukiwałam jakiś czas temu fajnego przepisu na domowe bułeczki. Niestety nie umiem odtworzyć z jakiej gazety pochodził wycinek ale jedno jest pewne przepis wart jest wypróbowania. Kiedy upiekłam te bułki
Pyry na GazDomowe bułeczki Co prawda te wyszły trochę koślawe, ale nie o kształt tu chodzi. Ważne, że są bardzo smaczne, a przede wszystkim własnoręcznie zrobione. Szybkie w przygotowaniu. Składniki: 600 g mąki 2 łyżeczki drożdży instant 200 ml ciepłej wody 200 ml ciepłego mleka 4 łyżki oleju roślinnego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Wykonanie: Mąkę, drożdże, sól i cukier wsypujemy
Pelusiowa KuchniaBardzo prosty przepis na pyszną, aromatyczną bułeczkę domową! Składniki: ½ kg mąki krupczatki, 4 jajka, 5 dag drożdży, 20 dag cukru, 3 łyżki mleka, ¾ szklanki oleju, 1 łyżka wódki, 1 duża pomarańcza, 1 aromat pomarańczowy, szczypta soli, tłuszcz do formy, mąka do formy. Wykonanie: Drożdże rozkruszyć z 5 dag mąki, łyżką cukru i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka ubić
Tradycyjna KuchniaPyszne, domowe bułeczki z obłędnie chrupiącą skórką. Dodatek sera żółtego i cebuli nadaje im wyrazistego smaku. Składniki (mi wyszło 12 bułeczek): 50 g drożdży łyżeczka cukru 2 cebule 1/4 kostki masła 1,5 szklanki wody płaska łyżeczka soli 2 szklanki mąki żytniej typ 720 2 szklanki mąki tortowej 200 g sera żółtego Przygotowanie Cebule drobno siekamy i podsmażamy na złoty
e-PrzepisyKulinarneowocami. Kocham maliny, ale z braku laku użyłam innych owoców: borówek amerykańskich i jeżyn, które lubi mój mąż. Smak jest naprawdę godny polecenia. Wiadomo, nie ma nic lepszego niż domowa bułeczka :) Składniki: CIASTO: 15 g świeżych drożdży 2 zaokrąglone łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 30 g masła 1 jajko 300 g mąki pszennej MASA SEROWA: 200 g białego sera twarogowego
Cakes By KejtDomowe bułeczki , odsłona kolejna i już nie wiem która. Czasami piekę je spontanicznie dodając coś co mam pod ręką i dopasowując ilości składników do aktualnych zasobów pojemników z mąką czy czymś innym. Do dzisiejszych bułek dodałam zmielone ziarna ostropestu plamistego - rośliny o niezwykłych właściwościach leczniczych znanych już w starożytności. Dodatek ostropestu nie spowodował znacznej zmiany smaku bułek
Smaczna PyzaPyszne domowe bułeczki z dodatkiem mąki orkiszowej, słodzone miodem. Ciepłe najlepsze, polecam! Składniki na 6 bułeczek: 175 g mąki pszennej 75 g mąki orkiszowej 20 g świeżych drożdży 75 g śmietany 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżka rodzynek 7 orzechów włoskich 1 małe żółtko szczypta soli Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Do miski wsypać oba rodzaje
Moja Galeria SmakuPyszne, domowe bułeczki z ciasta duńskiego (półfrancuskiego drożdżowego), w sam raz na słodkie śniadanko. Ciasto duńskie łączy w sobie delikatność i miękkość ciasta drożdżowego z chrupiącą fakturą ciasta francuskiego. Dodatek kremowego budyniu i kwaskowego rabarbaru zmieniają te proste ciastka w niebanalne, wyszukane słodkości. Pychota!!! Składniki na bułeczki z ciasta duńskiego z budyniem i rabarbarem ciasto duńskie przygotowane według tego
Rozpustne gotowanieTakiego połączenia nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Co roku robię co najmniej dwie porcje. Dżem ma słodko - kwaśny smak. Idealnie pasuje do naleśników, racuchów, ciast lub pysznych domowych bułeczek klik. Jeszcze zdążycie zrobić ale trzeba się spieszyć bo sezon się kończy. Składniki: 800 g truskawek 200 g rabarbaru (czerwony) 1 cukier żelujący 2:1 1 łyżka soku
Ala piecze i gotujeKażdy lubi zapach świeżego pieczywa. Takie smakuje najlepiej, ale jeszcze smaczniejsze będzie pieczywo własnego wypieku. Poniżej przepis na domowe bułeczki z siemieniem lnianym. Składniki 500 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżeczka soli 4 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka miodu Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy wodę
My Chcemy JeśćCebularze to bardzo smaczna przekąska do zabrania na piknik, wycieczkę, do szkoły czy pracy. Takie świeże, domowe bułeczki smakują zdecydowanie lepiej niż sklepowe. Część można zamrozić na następny raz, będą równie smaczne jak pierwszego dnia po upieczeniu. Składniki na 10 sztuk: ciasto: 420 g mąki pszennej typ 450 190-200 ml wody 1 jajko 1/2 łyżeczki soli
Ze smakiem i z pasją