Takie bułeczki upiekłam do mojej córeczki, która uwielbia wszystko, co ma wzorek jak ślimak. Tak jej smakowały, że od razu zjadła trzy połówki z samym masełkiem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDrożdżowe bułeczki często zabieramy ze sobą na wycieczki, do pracy czy szkoły. Nie muszą to być te na słodko, bo wytrawne też są bardzo smaczne. Dodatkowym
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOjeju, jak ja lubię konfitury. Lubię je z naleśnikami, lubię z omletami, lubię na świeżutkim chlebku lub bułeczce, lubię w domowym jogurcie. Każdego roku przetwarzam mnóstwo owoców. Część przetworów zjadam ja i moja najbliższa rodzina, część wręczana jest w prezencie dalszym krewnym i przyjaciołom - ot, taki miły prezent. Ta konfitura wzięła się z zapomnianych owoców i pierwszych brzoskwiniowych spadów
Życie zamknięte w smakuZdrowy, domowy, pyszny chleb, czy usłyszawszy takie słowa nie myślicie o mięciutkim wnętrzu i chrupiącej skórce? Jeśli tak to tym razem przepis się Wam spodoba. Miąższ
Moje Małe CzarowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne, lekkie ciasto drożdżowe nadziane jagodami i białym serem. W sezonie letnim gdy mamy dostęp do jagód nie
Marta Gotujesosie pieczarkowo serkowym. Danie delikatne i syte. Uniwersalne, pasuje podane z ziemniakami, ryżem, makaronem, bądź kaszami. Skłaniki - mięso mielone z udźca indyka 60 dkg. - jajko - mała czerstwa bułeczka - czosnek 2 ząbki - domowa wegeta, majeranek,papryka mielona Na sos - pieczarki 40 dkg - serek topiony pieczarkowy 100g ( duży) - sos sojowy - łyżka mąki - olej Dodatkowo - wywar mięsny domowy ( lub kostka rosołowa ) Wykonanie
Kuchnia z widokiem na ogródsłodkiego czyli jakiś batonik, cukierki. Dlaczego muszę? Ponieważ wszystkie dzieci noszą jakieś słodycze (dziwne przyzwyczajenie) i to byłby wstyd nie mieć nic słodkiego. Dlatego często piekę jakieś ciasteczka, bułeczki czy inne domowe słodkości, które można zapakować do chlebaka. Wolę dawać jej domowe np. ciasteczka niż te ze sklepu. Ty razem upiekłam drożdżowe ślimaczki z cynamonem. Córce bardzo smakują (również
Amatorka kuchennadodawaniem wpisów..w sumie staram się, żeby codziennie był jakiś wpis ,ale i tak ciągle dochodzi nowych , a zaległe też jeszcze są nieopisane..Przepis na te bułeczki znalazłam w książce Piotra Kucharskiego -Chleb Domowa piekarnia.....sporo tam fajnych przepisów , a ja nie mam kiedy ich wypróbować..ale w miarę możliwości będę korzystać z książki. Opis formowania bułek będzie pokazany(...)ciasta do środka, dzięki temu uzyskamy bardziej puszyste bułki [ pominęłam]. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na 9 części [ 110 g każda część].Z każdej porcji ciasta uformować bułeczkę jak na zdjęciu.Ułożyć na obsypanej mąką blaszce w trzy rzędy po trzy bułeczki i odstawić do garownia na około 30-40 minut.Piekarnik nagrzać do 230 stopni, bułki posmarować wodą , wstawić
Moje domowe kucharzenieJeśli ktoś lubi razowe pieczywo, to zachęcam do zrobienia tych bułeczek :) Sama osobiście uwielbiam domowe chleby czy bułki, co jakiś czas lubię zrobić coś nowego i te właśnie bułki zwróciły moją uwagę. Powiem szczerze, że jeśli jemy samą bułeczkę to wyczujemy specyficzny smak, przynajmniej dla mnie smakowały jakoś tak inaczej, jednak z dodatkami, czyli w postaci kanapki są jak najbardziej
charlotte gotujeKolejne ezoteryczne spotkanie przy piekarniku...Tym razem Małgosia znów zaproponowała dwa wypieki..Pierwszy z nich to mięciutkie bułeczki z owsianką..Bułeczki na prawdę są mięciutki i
Moje domowe kucharzeniesię nazywa śniadanie! Domowe english muffins, czyli puchate, mięciutkie bułeczki z patelni, po prostu boskie, burgery z soczewicy i suszonych pomidodów, chips z szynki parmeńskiej, blanszowany jarmuż, plasterek śmietanowego sera i sprawca niepowtarzalnego smaku, czyli chutey z szalotek, czerwonego wina i dżemu z czarnego bzu. Po prostu eksplozja smaków! Trochę pracy trzeba włożyć w takie śniadanie, ale gwarantuję, że warto
DefinicjaSmakuNareszcie weekend :D A jak weekend, to i coś na słodko. Dziś przyszła pora na pulchniutkie, delikatne, absolutnie przepyszne bułeczki. Pierwszy raz piekłam je już dość
Ratunku obiadpysznie-bułeczki są puszyste, nieprzesłodzone, ze słodkim waniliowym budyniem, orzeźwiającym rabarbarem z imbirem, a wszystko zwieńczone chrupiącą migdałową kruszonką :) Muszę też wspomnieć, że przy okazji robienia tych bułeczek pierwszy raz zrobiłam domowy budyń waniliowy. Jego smak mnie zachwycił. Niech się chowają wszystkie kupne budynie w proszku, od dziś jak budyń, to tylko domowy :) Składniki na 12 drożdżówek: 500 g ekologicznej
Zawsze głodna!Bardzo lubię bułeczki o nierównym kształcie, z oliwkami, sprzedawane w sklepie niedaleko mojego domu. Są pyszne ale niestety tylko kiedy są świeżutkie, na następny dzień nie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNie ma jak domowe pieczywo, zwłaszcza na spokojne, weekendowe śniadanie :) U nas takie zdarzają się raczej rzadko, bo albo … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drożdżowe bułeczki z porzeczką. Zrobiłam 5 z czarną i 5 z czerwoną porzeczką. Trudno jest mi zdecydować, które
Marta Gotujebułeczki" dyniowe podane z domowym dżemem borówkowym i wegańskim sosem czekoladowym ~ Mamy weekend! Jednak ja zbytnio nie odpocznę :( Cały mam już zaplanowany i niestety prawie wcale nie ma miejsca na odpoczynek... Dziękuję za wczorajsze komentarze :) Jedna osoba napisała coś do czego treści odniosę się w tym poście, a nie w samej odpowiedzi pod poprzednim postem, bo uważam, że to ważny(...)Nasza dieta powinna być czymś przyjemnym, a jesli jest inaczej to znaczy, że coś trzeba w niej zmienić :) To tyle ode mnie na dzisiaj, mam jeszcze tylko przepis na bułeczki :) GO VEGAN! :) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki gryczanej (lub innej dowolnej) ~1/3 łyżeczki gumy guar ~125g gęstego puree z dyni ~łyżka syropu klonowego (lub więcej do smaku) ~2-3 łyżki
breakfast of dreamsKolejny przepis na domowe pieczywo. Tym razem bułeczki z dodatkiem miodu i majonezu. Bardzo miękkie i pulchne. Świeże nawet na trzeci dzień. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki majonezu 1 łyżka oleju 30 g drożdży 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 1 szklanka letniej wody Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką mąki i odrobiną wody. Odstawić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUwielbiam świeże, domowe pieczywo. Czy to bułeczki, czy chleb, albo słodka chałka czy drożdżówki... Wszystko, co nada się na śniadanie, jest u mnie mile widziane. Ciągle szukam nowych, ciekawych przepisów, różniących się składnikami lub metodą wykonania. Najbardziej lubię małe, okrągłe bułeczki - można je przygotować na tyle różnych sposób... Tym razem jednak sięgnęłam po Bag brød - duńską książkę traktującą o wypieku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTradycyjne indyjskie pieczywo podawane do dań głównych. Są to płaskie chlebki z białej mąki z dodatkiem czarnego kminu, czyli czarnuszki. Przepis pochodzi z książki Anny Wrońskiej pt.: "Domowy chleb, bułki i bułeczki".Składniki na 16 sztuk:1 jajko200 ml mleka400-450 g mąki pszennej20 g cukru1 łyżka soli2 łyżki olejuczarnuszkaPiekarnik nagrzać do 220 stopni C. Włożyć do niego blachę
wyzwania kuchennebułki przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia. Po wyjęciu bułki ostudzić na kratce. Razem ze mną bułeczki piekli: Bożena Moje domowe kucharzenieDorota Moje Małe CzarowanieKinga Małe Kulinaria Marta Blue Hipopotam Łucja Fabryka Kulinarnych InspiracjiEwelina Stylowa kuchnia Magda Moja kulinarna przygoda Monika matkaWariatka Magda
Ala piecze i gotuje