domowe bułeczki - 504 przepisów (strona:12/34)

Bułeczki czosnkowo-ziołowe 158

Aromatyczne, ziołowe bułeczki. Idealne do mięs pieczonych w piekarniku jak i tych z grilla. Sprawdzą się też jako dodatek do sałatek. Składniki na 25-30 małych

Moja Galeria Smaku
Bułeczki na śniadanie z bazylią i suszonymi pomidorami 204

U mnie kolejny wypiek pieczywa. Tym razem skusiłam się na bułeczki z ze świeżą bazylią i suszonymi pomidorami. Lubię doprawiać moje chlebowe wypieki. Bułeczki na śniadanie

codojedzenia
Plecione bułeczki z makiem 130

Zwykłe pszenne bułeczki tyle, że zaplecione fantazyjnie i posypane makiem. Z dodatkiem masła i domowej marmolady smakują znakomicie". Czytaj więcej

Wiem co jem
Pychotka ananasowa 637

pyszne ciasto, godne polecenia. Jedno z najlepszych.  Dżem ma idealną  konsystencję,  do ciast nadaje się wspaniale, ale nie tylko,świeża bułeczka na śniadanie z nim też smakuje wybornie,  choć ja wolę dżemy domowej roboty, to dla osób zabieganych i nie mających czasu na robienie swoich jest godny polecenia :)  Składniki: CIASTO : 2 szklanki mąki pszennej

Wanilia i Kardamon
Mini focaccie z oliwkami 187

Mini focaccie to płaskie włoskie bułeczki skropione oliwą z oliwek, które podaję się na ciepło przed daniem głównym lub na zimno jako dodatek do innej potrawy.Sk

wyzwania kuchenne
Bułeczki z jabłkami 352

roztopionego masła 1 łyżeczka cukru szczypta soli nadzienie jabłkowe   2 średnie jabłka 1 łyżka miodu 20g masła 3 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżeczka ekstraktu z wanili 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 jajko do posmarowania bułeczek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać około 50ml letniego płynu oraz 2 łyżki mąki

Smakołyki Bereniki
Drożdżówki z konfiturą 217

wykorzystałam do drożdżówek.Konfitury a także inne przetwory są produkowane bez dodatkowych barwników, aromatów, czy sztucznych konserwantów czyli takie jak same przyrządzamy w domu...i stąd nazwa firmy Nasze domowe . 40 dkg mąki 3 -4 łyżki cukru 3 dkg drożdży  70 g masła 100 ml mleka 2 jajka szczypta soli konfitura morelowa Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru(...)tartaletki, posmarować konfiturą i ułożyć kawałki pokratkowanego ciasta ułożyć.Odstawić na około pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy bułeczki podrosną, wstawić na około 25 minut do piekarnika. Kilka słów ze strony  Nasze domowe  o firmie .. Produkujemy konfitury, syropy i dodatki warzywne , ale w odróżnieniu od wielkich koncernów, wg pewnej - niełatwej - filozofii, bardzo odległej

Moje domowe kucharzenie
CIABATY – CHRUPIĄCE WŁOSKIE BUŁECZKI + jak zrobić zaczyn biga 201

zrobieniu ich 1 raz już zawsze będziecie chwili do nich wracać! I przekonacie się, że domowe pieczywo wcale nie jest takie trudne jak niektórzy myślą. Ps. do tego świeża wędlinka … ser … albo np. mój pieczony boczek – mniam! Polecam! Aha! Bułeczki przyrządzone są na zaczynie zwanym biga ( ciasto wstępne ). Biga to zazwyczaj zaczyn składający się z proporcji(...)mąki, 44% wody i 1-2% drożdży (w warunkach domowych zaokrąglamy 44% wody do 50%, gdyż przy małych ilościach mąk trudno zważyć 0,4 grama ). Ciasto to z reguły dojrzewa sobie przez noc, po czym jest gotowe do użycia. Biga nadaje pieczywu ciekawszy aromat i sprawia, że daje się ono przechowywać nieco dłużej niż pieczywo pieczone wyłącznie na drożdżach. SKŁADNIKI: BIGA

Ostra na Słodko
Grahamki 162

pochodzi z www.mgotuje.pl Lubicie, jadacie bułki o nazwie grahamki? To ciemne bułeczki wypiekane z mąki graham. Ja bardzo je lubię, kiedyś często kupowałam je w sklepie. Jednak od niedawna piekę je sama w domu, odkąd znalazłam na nie przepis. Domowe grahamki są o wiele smaczniejsze od tych sklepowych. Są bardzo syte

Marta Gotuje
Drożdżówki z twarogiem i rodzynkami 180

Pyszne bułeczki drożdżowe nadziane masą twarogową z dodatkiem rodzynek Helio.. 50 dkg  mąki  40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru

Moje domowe kucharzenie
Zapachniało ziołami 174

się, że w bułkach znajdować się powinno. I wiecie co odkryłam? Że czuję się wystarczająco komfortowo w kwestii przygotowywania domowego pieczywa, że nie potrzebuję przepisu. Po prostu wiem, co trzeba wrzucić do miski, żeby rano cieszyć się pachnącymi bułeczkami. I gwarantuję - tym nie będziecie mogli się oprzeć. C. stwierdził, że to najlepsze bułki, jakie do tej pory upiekłam, i zmienił

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Maślane bułeczki z migdałową kruszonką 241

miseczce do konsystencji grudek. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem z mlekiem i posypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.  Wstawiamy bułeczki i pieczemy 20-25 minut, do zrumienienia. Razem ze mną wypiekały:  Moje domowe kucharzenie Ewa w kuchni Nasze życie od kuchni Piekielna kuchnia Anety Piekę bo lubię Sama słodycz... i szczypta chili Pasja Smaku Ciasteczkowy potwór Życie

Mia Cucina Sofieta
Brioche z miodem - najlepsze bułeczki 161

mąż. To on upiekł przepyszny, chrupiący chleb z żurawiną. Zaskoczył mnie nowością, wyjątkowo puszystymi, aromatycznymi i bardzo smacznymi bułeczkami brioche z miodem.  Bułeczki nie zdążyły przestygnąć a znikały w bardzo szybkim tempie. Najlepiej smakowały z domową, śliwkową konfiturą . Składniki: - 650 g mąki - około 40 g drożdży - 250 ml mleka - 80 g roztopionego masła - 4 łyżki miodu ( najlepiej płynnego) - cukier

Pan i Pani Smith w kuchni
Chrupiące wegańskie bułeczki 132

Świeże cieplutkie chrupiące bułeczki na śniadanie to rozkosz jak dla mnie. Do tego dżem własnej produkcji i jestem w niebie. Tak bardzo zachciało mi się domowego pieczywa, że nie mogłam się oprzeć, żeby nie upiec.  Pracy przy pieczeniu niewiele, a zachcianka spełniona. Z podanej porcji wyszło mi 13 średnich bułek. Może i Wy skusicie się na śniadaniowe bułeczki. Składniki

O kuchni z uczuciem
Buleczki drożdżowe na śmietanie 172

chciała nic jeść. A jedyne co mogło ją skusić to coś słodkiego co sama bym upiekła. I strzał był w dziesiątkę. Bułeczki na wierzchu mają chrupiącą skórkę a w środku są mięciutkie. Ja podałam je z domowymi powidłami śliwkowymi, ale można z masłem, miodem, dżemem :) Składniki:     12g świeżych drożdży (łyżeczka drożdży instant)     250g mąki(...)ocet i śmietanę i zagniatamy średnio twarde ciasto. Teraz mamy do wyboru: albo ciasto wałkujemy na placek o grubości około 2 cm i wycinamy szklanką kółka i formujemy okrągłe bułeczki.  A można zrobić tak jak ja, czyli: odrywam po kawałku ciasta i formuję małe bułeczki a wychodzi ich około 10-12, ponieważ są to maleńkie bułeczki. Gotowe bułeczki kładziemy

Amatorka kuchenna
Wyjątkowe bułeczki - z jabłkiem, na wytrawnie 203

Dziś niedziela. A niedzieli bez domowego pieczywa ostatnimi czasy sobie nie wyobrażam. Piekę zawrotne więc ilości bułek i chlebów, i ogromnie mi się ta zabawa podoba. Może w końcu zabiorę się za zakwas...? Cóż, możliwe, że będzie to kulinarne wyzwanie na rok 2014.Póki co zapraszam Was na wyjątkowe bułeczki. Zastanawiałam się jakiś czas temu, jakby to było upiec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pszenne bułki na naturalnym jogurcie 257

pochodzi. Znalazłam go przeglądając mój przepiśnik i miałam zaznaczone "zrobić koniecznie". Skoro "zrobić koniecznie" no to zrobiłam. Bułeczki są przepyszne, bardzo dobrze smakują tuż po upieczeniu ale także na drugi dzień.  Są niezwykle mięciutkie i delikatne, wspaniale komponują się z domowymi konfiturami ale także z wędliną smakują wybornie- sprawdziliśmy;)  Serdecznie polecam ;)  Składniki: 500 g mąki pszennej(...)ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie je przerobić. Uformować wałek - lekko spłaszczając od góry (tak jak na kopytka) i pokroić na części (u mnie 10). Bułeczki wyłożyć na oprószoną mąką blaszkę i pozostawić na około 30 minut do napuszenia. Gotowe włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 18 minut.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani