domowe bułeczki - 504 przepisów (strona:12/34)

Plecione wianuszki drożdżowe 111

roku podamy na nasze świąteczne stoły i oczywiście co znajdzie się w naszej święcące. Dziś przygotowałam dla Was drożdżowe, maślane plecione bułeczki. Smakują wyśmienicie, gdy tylko ostygną polecam je jeść z masłem albo jakimś domowym dżemem. Nie dość, że są smaczne to jeszcze tak ładnie wyglądają i mają cudownie chrupką skórkę! Gdy je przygotujecie, będą ozdobą Waszych święconek i oczywiście(...)wyrośnięcia.Po około 90 minutach do wyrośniętego ciasta dolewamy rozpuszczone letnie masło i ponownie wyrabiamy, następnie masę wykładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy elastyczne ciasto.Aby ulepić bułeczki musimy urwać kawałek ciasta, zrolować go w wałek długości około 20-25 cm. Następnie zawiązać pośrodku niego supełek a końce zapleść między sobą tworząc wianek (lewy koniec ciasta umieścić na pętli

Słodkie Przyjemności
Buchty- drożdżowe bułeczki. 220

mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 40 dag mąki pszennej 150 ml mleka 3 łyżki cukru 8 dag masła 2 żółtka 1 łyżka  domowego cukru waniliowego szczypta soli powidła śliwkowe lub marmolada do nadziania 2 łyżki stopionego masła do posmarowania bułeczek cukier puder do posypania      Przygotowujemy rozczyn. Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier, mleko i dokładnie rozcieramy. Do dużej

Rozpustne gotowanie
Bułeczki czosnkowo-ziołowe 130

Aromatyczne, ziołowe bułeczki. Idealne do mięs pieczonych w piekarniku jak i tych z grilla. Sprawdzą się też jako dodatek do sałatek. Składniki na 25-30 małych

Moja Galeria Smaku
Bułeczki na śniadanie z bazylią i suszonymi pomidorami 176

U mnie kolejny wypiek pieczywa. Tym razem skusiłam się na bułeczki z ze świeżą bazylią i suszonymi pomidorami. Lubię doprawiać moje chlebowe wypieki. Bułeczki na śniadanie

codojedzenia
Plecione bułeczki z makiem 103

Zwykłe pszenne bułeczki tyle, że zaplecione fantazyjnie i posypane makiem. Z dodatkiem masła i domowej marmolady smakują znakomicie". Czytaj więcej

Wiem co jem
Pychotka ananasowa 607

pyszne ciasto, godne polecenia. Jedno z najlepszych.  Dżem ma idealną  konsystencję,  do ciast nadaje się wspaniale, ale nie tylko,świeża bułeczka na śniadanie z nim też smakuje wybornie,  choć ja wolę dżemy domowej roboty, to dla osób zabieganych i nie mających czasu na robienie swoich jest godny polecenia :)  Składniki: CIASTO : 2 szklanki mąki pszennej

Wanilia i Kardamon
Mini focaccie z oliwkami 159

Mini focaccie to płaskie włoskie bułeczki skropione oliwą z oliwek, które podaję się na ciepło przed daniem głównym lub na zimno jako dodatek do innej potrawy.Sk

wyzwania kuchenne
Bułeczki z jabłkami 310

roztopionego masła 1 łyżeczka cukru szczypta soli nadzienie jabłkowe   2 średnie jabłka 1 łyżka miodu 20g masła 3 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżeczka ekstraktu z wanili 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 jajko do posmarowania bułeczek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać około 50ml letniego płynu oraz 2 łyżki mąki

Smakołyki Bereniki
Drożdżówki z konfiturą 184

wykorzystałam do drożdżówek.Konfitury a także inne przetwory są produkowane bez dodatkowych barwników, aromatów, czy sztucznych konserwantów czyli takie jak same przyrządzamy w domu...i stąd nazwa firmy Nasze domowe . 40 dkg mąki 3 -4 łyżki cukru 3 dkg drożdży  70 g masła 100 ml mleka 2 jajka szczypta soli konfitura morelowa Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru(...)tartaletki, posmarować konfiturą i ułożyć kawałki pokratkowanego ciasta ułożyć.Odstawić na około pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy bułeczki podrosną, wstawić na około 25 minut do piekarnika. Kilka słów ze strony  Nasze domowe  o firmie .. Produkujemy konfitury, syropy i dodatki warzywne , ale w odróżnieniu od wielkich koncernów, wg pewnej - niełatwej - filozofii, bardzo odległej

Moje domowe kucharzenie
CIABATY – CHRUPIĄCE WŁOSKIE BUŁECZKI + jak zrobić zaczyn biga 167

zrobieniu ich 1 raz już zawsze będziecie chwili do nich wracać! I przekonacie się, że domowe pieczywo wcale nie jest takie trudne jak niektórzy myślą. Ps. do tego świeża wędlinka … ser … albo np. mój pieczony boczek – mniam! Polecam! Aha! Bułeczki przyrządzone są na zaczynie zwanym biga ( ciasto wstępne ). Biga to zazwyczaj zaczyn składający się z proporcji(...)mąki, 44% wody i 1-2% drożdży (w warunkach domowych zaokrąglamy 44% wody do 50%, gdyż przy małych ilościach mąk trudno zważyć 0,4 grama ). Ciasto to z reguły dojrzewa sobie przez noc, po czym jest gotowe do użycia. Biga nadaje pieczywu ciekawszy aromat i sprawia, że daje się ono przechowywać nieco dłużej niż pieczywo pieczone wyłącznie na drożdżach. SKŁADNIKI: BIGA

Ostra na Słodko
Grahamki 129

pochodzi z www.mgotuje.pl Lubicie, jadacie bułki o nazwie grahamki? To ciemne bułeczki wypiekane z mąki graham. Ja bardzo je lubię, kiedyś często kupowałam je w sklepie. Jednak od niedawna piekę je sama w domu, odkąd znalazłam na nie przepis. Domowe grahamki są o wiele smaczniejsze od tych sklepowych. Są bardzo syte

Marta Gotuje
Drożdżówki z twarogiem i rodzynkami 145

Pyszne bułeczki drożdżowe nadziane masą twarogową z dodatkiem rodzynek Helio.. 50 dkg  mąki  40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru

Moje domowe kucharzenie
Zapachniało ziołami 147

się, że w bułkach znajdować się powinno. I wiecie co odkryłam? Że czuję się wystarczająco komfortowo w kwestii przygotowywania domowego pieczywa, że nie potrzebuję przepisu. Po prostu wiem, co trzeba wrzucić do miski, żeby rano cieszyć się pachnącymi bułeczkami. I gwarantuję - tym nie będziecie mogli się oprzeć. C. stwierdził, że to najlepsze bułki, jakie do tej pory upiekłam, i zmienił

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Maślane bułeczki z migdałową kruszonką 208

miseczce do konsystencji grudek. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem z mlekiem i posypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.  Wstawiamy bułeczki i pieczemy 20-25 minut, do zrumienienia. Razem ze mną wypiekały:  Moje domowe kucharzenie Ewa w kuchni Nasze życie od kuchni Piekielna kuchnia Anety Piekę bo lubię Sama słodycz... i szczypta chili Pasja Smaku Ciasteczkowy potwór Życie

Mia Cucina Sofieta
Brioche z miodem - najlepsze bułeczki 132

mąż. To on upiekł przepyszny, chrupiący chleb z żurawiną. Zaskoczył mnie nowością, wyjątkowo puszystymi, aromatycznymi i bardzo smacznymi bułeczkami brioche z miodem.  Bułeczki nie zdążyły przestygnąć a znikały w bardzo szybkim tempie. Najlepiej smakowały z domową, śliwkową konfiturą . Składniki: - 650 g mąki - około 40 g drożdży - 250 ml mleka - 80 g roztopionego masła - 4 łyżki miodu ( najlepiej płynnego) - cukier

Pan i Pani Smith w kuchni

Proponowane wyszukiwania